Amin, valla ben kurtuldum, ki doğup büyüdüğüm şehir ama iş sebebiyle ayrılamayanların, hele de kendi evi yoksa kirada olanların işi zor İstanbul'da.ay valla yazdıklarınızı okurken bile yoruldum. Allah istanbul da yaşayanlara iki kat sabır versin. Allah yardımcınız olsun..
Evet yaaa hakkaten öyle;-)Henüz tadına bakmadım. Artık hiç bir şeyden tat alamıyorum sanki. Limonda portakal tadı var salatalıkta kavun tadı
Ben yapali 2 ay oluyor. Bu aylarda yasadgim ilde alinmqz zaten saHayır şimdi ben İstanbul’da yaşıyorum ve geçen ay kilosunu 1.5’tan aldık domatesi. Yani şu an 3.5-5 arası olabilir ama 1 ay önce ucuzdu. Biz de toplamda 200-250 lira harcadık 70-80 kavanoz sos ve menemenlik hazırladım. Bütün kış hatta bir sonraki kışa kadar salça, domates ve biber almayacağız. Birden 250 lira çok gibi geliyor ama kışın aldığınızda daha pahalıya geliyor gerçekten.
Ben 1 5 ay oluyor yapalı baska bir buyuk sehirdeyim. Herkes sehrinin salcalik zamanini biliyordur diye düşünüyorum.Hayır şimdi ben İstanbul’da yaşıyorum ve geçen ay kilosunu 1.5’tan aldık domatesi. Yani şu an 3.5-5 arası olabilir ama 1 ay önce ucuzdu. Biz de toplamda 200-250 lira harcadık 70-80 kavanoz sos ve menemenlik hazırladım. Bütün kış hatta bir sonraki kışa kadar salça, domates ve biber almayacağız. Birden 250 lira çok gibi geliyor ama kışın aldığınızda daha pahalıya geliyor gerçekten.
Yeni mi baslamıs acaba? Gecen hafta yoktuGeçen a101 den aldım 100 adedi 3 TL ıslak mendil
Bunlar için bir de muhasebe bilmek lazım sanırım. Benimhesap kitap olayı cok kötu. Hiç duzgun denklesmıyorBen yapali 2 ay oluyor. Bu aylarda yasadgim ilde alinmqz zaten sa
Ben 1 5 ay oluyor yapalı baska bir buyuk sehirdeyim. Herkes sehrinin salcalik zamanini biliyordur diye düşünüyorum.
Cok gibi geliyor değil onu alsam o ay yapmam gereken seylere paranin yetmeme ihtimali ve yetmeme durumu var. Bence herkes kendi evinin butcesini biliyor. Yetip yetmeyecegini biliyor.
Zaten akli olan herkes yazlik urunlerin yazin kislik olarak atilmasini kar getrcgni bilir.
Toplu alisveris avantajini bilir. Anlatamiyorum ben herhalde
Biberin iki kilosunu 5 e 1 kg sunu 4 aldim. Benim şehrim mi cok pahali pazarim mi anlamaidm. Benim tanidiklarimda hep bu fiyata yaptiBende 1.25tl den aldım 120kg 2tl dende 20kg kırmızi biber aldım .menemen kahvaltilik sos salca makarna sosu yaptim. Allah bereketini versin.
Valla sağlık istatistiği yapıldı mı bilmiyorum ama sanırım küçük ve stressiz şehirlerle kıyaslanırsa, İstanbul'da sağlık sorunu yaşayan insan sayısı çoktur, mesela annem tansiyon hastası, diyabet de var, tansiyona bağlı kalp sıkıntıları da mevcut, biz genetik geçiş olmasın diye kaçtık küçük yere :)ıstanbulda yasayanların tansıyon kalp ve sinir hastalıkları oranını merak ettım
cok zor ve korkutucu o kadar karısık buyuk kalabalık pahalı
herkesın evı bereketlı rızkı bol olsun nese ve saglık eksık olmasın ınsallah
yasamayı keyıfı unuttuk resmen hayatın telasına kapıldık tek dusundugumuz gelecek kaygısı bu ayı cıkarabılecek mıyız cocugumuza nasıl bır gelecek saglayacagız
ıstanbulda olup ıstanbulu gezememıs gorememıs tanıdıklarım var ona zaman ayırmam lazım dıyorbenım eve gelısım sızın uyudugunuz saat dıyor omru yolda gecıyormus cok uzucu
Nasil yani tam anlamadim demek istedginizi. Maas gider kistasindan mi bahsettinizBunlar için bir de muhasebe bilmek lazım sanırım. Benimhesap kitap olayı cok kötu. Hiç duzgun denklesmıyor
Cok guzel ozetlemissin. Asilan kuru biber olmak için bekleyenlerin cogu nemden bozuluyor zaten. Ben gittim hazir kurusunu aldim ve cogu kiside boyle yapiyor çünkü kurutmak imkansiza yakin.bızım bu bolgede gazıantepde bu sekılde toptan olur hersey cunku burda ortam onu gerektırıyor ve ınsanlar yastık altı zengın , topragı bagı bahcesı var
her sene kasa kasa cuval cuval domates bıber alınır salca yapılır 30 -50 kg yogurt alınır tarhana yapılır ,kasa kasa uzum alınır pekmez yapılır ,kı cogumuzun bagı bahcesı var almaya bıle gerek kalmıyor , bır haftasonu bağa gıdıp hazırlık yapıp ısımızı halledıp 1 sene yıyoruz ve onu olmayan konu komsuya da dagıtıyoruz burda herkes aynı yanı
sutler alınır tereyaglar yapılır , zeytın , zeytınyagı kuruyemıs fıstık falan zaten buranın da meshur , cevre koylerde nohut badem yetıstırılır getırtılır , sanayımızın yarısı sabun mercımek bulgur yag uzerıne zaten yanı tutupda bu bolge dısında yasayanlara elınızdekı parayı kullanmayı bıleceksınız demek komık olur cunku bolgenın kalkınması bu zaten
sartlar ve edınebılırlık cooook farklı bırde mesela ıstanbul veya ankara gıbı ayırmamız gereken yol parası yok gazıantep en kalabalık 6. sehır buyuk sehır ama ulasımı oyle yapmıslar kı antebın bır ucundan bır ucuna aracla maksımum 40 dk da ulasırsınız cogu yere yuruyerek gıdılır ızmır ankara ıstanbul gıbı yola butce ayırmak bıle yok yanı
hastane ıslemlerı de burda kolay yanı sunu demek ıstıyorum baska sehırde yasayanların ayırması gereken ustunde dusunmesı gereken paralar ve hazırlıklar burda zaten mezopotamyadan berı zaten mevcut
yanı o hazırlıkları yapabılmek ıcın once para lazımsonra da alabılecek ve yapabılecek ortam lazım bır ızmırlıye ben sımdı nasıl dıyeyım bunları yap elındekı parayı degerlendır dıye ıstese de yapamaz kı denızın ustunde mı kurutsun tarhanayı salcayı :)
Biberin iki kilosunu 5 e 1 kg sunu 4 aldim. Benim şehrim mi cok pahali pazarim mi anlamaidm. Benim tanidiklarimda hep bu fiyata yapti
ben istanbula bir kez gezmek için gitmiştim o an bile kalabalıktan,havasından , trafikten çok etkilendim. hatta sanki binalar üstüme geliyor gibi hissettim. ASlında küçük bir şehirde yaşamıyorum. Gezmeyide çok severim. Türkiyede hemen nerdeyse bir çok ili gezdim diyebilirim.Ama istanbul beni çok korkutmuştu. ben işe bile 4 dk da ulaşıyorum araçla ..Benim verdiğim araç yakıtıyla bile bir değildir . İstanbul da yaşayan insanın yol masrafı..Valla sağlık istatistiği yapıldı mı bilmiyorum ama sanırım küçük ve stressiz şehirlerle kıyaslanırsa, İstanbul'da sağlık sorunu yaşayan insan sayısı çoktur, mesela annem tansiyon hastası, diyabet de var, tansiyona bağlı kalp sıkıntıları da mevcut, biz genetik geçiş olmasın diye kaçtık küçük yere :)
İstanbul'da yaşıyorsanız öyle, ya en iyi ihtimalle iş yerinize tek araç değiştirerek gidersiniz ama durakta 10 dakika bekleseniz, gelen aracın dolu olmaması, trafiğin açık olması gibi şansınızın yaver de gitmesi halinde 1,5 saatte eve varırsınız ammaaaa trafik kilitse, araçlar balık istifi gibiyse, bir de 30 dakika beklediyseniz eşinize söyleyin sizi akşam yemeğine beklemesin, 2 araç değiştirerek gidiyorsanız akşam yemeğine beklemesin sabah kahvaltısını hazırlasın, gelince bir kahvaltı edip üstünüze değiştirip sonra yeniden yola koyulmanız gerekir
Biz alıştık buraya ve az öz trafiğine, bir sene İstanbul'a gittik bizimkileri ziyarete, oradan da Trakya tarafında bir arkadaşa geçelim dedik ev aldı hayırlı olsuna gideceğiz hem hasret gidereceğiz, 5 saatte İstanbul trafiğinden çıkamadık, eşim direksiyonda öyle bunaldı ki adamı çocuk gibi oyalamak zorunda kaldım hayatım az kaldı, şimdi çıkarız, İstanbul işte unuttun mu trafiğini, derin nefes al evren içinde diye diye bir hal oldum :))
Sans yani tamamen bizim pazarda böyle seyler olmuyor pazara hep 5 ten sonra hatta 6 gni cikarim aksam pazari diyerek ama hic fark ollmuyor.Bende tarhanama koydugum 5kg kirmizi biberleri 5tl den aldim. Ama semt pazarina aksam 1 kamyon yanasti 2tl den 1 kamyon kirmizi biberi yarim saatte satti ona denk geldim.
İstanbul Türkiye'nin hiçbir büyük şehirine benzemiyor, kaosu, her an arkanıza bakarak gidecek kadar sizi paranoyak yapan olayları, trafiği, pahalılığı, her yerin taş yığını yapılardan oluşmasıben istanbula bir kez gezmek için gitmiştim o an bile kalabalıktan,havasından , trafikten çok etkilendim. hatta sanki binalar üstüme geliyor gibi hissettim. ASlında küçük bir şehirde yaşamıyorum. Gezmeyide çok severim. Türkiyede hemen nerdeyse bir çok ili gezdim diyebilirim.Ama istanbul beni çok korkutmuştu. ben işe bile 4 dk da ulaşıyorum araçla ..Benim verdiğim araç yakıtıyla bile bir değildir . İstanbul da yaşayan insanın yol masrafı..
ıstanbulda yasayanların tansıyon kalp ve sinir hastalıkları oranını merak ettım
cok zor ve korkutucu o kadar karısık buyuk kalabalık pahalı
herkesın evı bereketlı rızkı bol olsun nese ve saglık eksık olmasın ınsallah
yasamayı keyıfı unuttuk resmen hayatın telasına kapıldık tek dusundugumuz gelecek kaygısı bu ayı cıkarabılecek mıyız cocugumuza nasıl bır gelecek saglayacagız
ıstanbulda olup ıstanbulu gezememıs gorememıs tanıdıklarım var ona zaman ayırmam lazım dıyorbenım eve gelısım sızın uyudugunuz saat dıyor omru yolda gecıyormus cok uzucu
Evet biraz bonkorum sanırım. Elimin ayarı yok sanırım. Bir kilo yeterse bişi ucuz diye iki kilo alıyorum çürüyorNasil yani tam anlamadim demek istedginizi. Maas gider kistasindan mi bahsettiniz
Ya ben hep biniyorum yoldan. Dunya o kadar kötu hale geldi mi? Duraklar cok uzakİstanbul Türkiye'nin hiçbir büyük şehirine benzemiyor, kaosu, her an arkanıza bakarak gidecek kadar sizi paranoyak yapan olayları, trafiği, pahalılığı, her yerin taş yığını yapılardan oluşması
Ben ki İstanbul'da diğer ilçelere nispeten daha sakin bir ilçesinde doğup büyüdüm, bizim ilçemizde herkesin kendine ait bahçeli müstakil evi vardı, yeşil alanlarımız, bahçelerimizdeki meyve ağaçları, temiz havamız ama gelin görün ki kendi ilçemizden çıkınca ufo görmüş masum köylüye dönüyorduk, düşünün ben İstanbul kızıyım gözüm açıktır uyanığımdır, kendi semtimde düşünmeden yoldan geçen bir taksiye atlarım beni anneme götürür müsün derim veya eve gideceğim derim taksici götürür çünkü herkes birbirini tanırdı taksicilerde bizim halkımızdandı, anneme gidiyorum deyin adres sormaz çünkü annem kim bilir, nerede oturur bilir, bir gün minik ilçemden çıktım kızım küçüktü doktora götüreceğim bir kliniğe, yoldan geçen bir taksiyi çevirip bindim, adam insan evladıymış abi nasihatinde bulundu, bana dedi ki yoldan taksi çevirme, mutlaka durak taksisine bin, araca binerken plakayı da al hemen yakınlarını arayıp şuradayım şu taksideyim de, burası kalabalık bir yer, kimin ne olduğu belli değil, küçücük bebenle canınızı tehlikeye atma, yani düşünün siz gerisini, ki şu an İstanbul çok daha beter, her an bir olay çıkıyor.
Hep derim İstanbul turistik gezi için şahane bir yer, herkes mutlaka gezip görmeli ama orada yaşamamalı.
Biem Çarşamba aldım mendiva kendi markasıYeni mi baslamıs acaba? Gecen hafta yoktu
Bu kadar da gönlü geniş olma canım takan taksin batiyo mu yaa ilerde çok lazım olur :))Ben açık açık söyledim bana kimse kendini zora sokup da altın getirmesin. Altın kabul etmiyorum geri veririm dedim
Ankara farklı değil.Size katılıyorum @nscckts Ankara'yı bilmiyorum ne söylersem yalan olur ama İstanbul doğup büyüdüğüm şehir, İstanbul'da ulaşım hem zor hem maliyetli, Ege'de veya sizin örnek verdiğiniz gibi G.Antep'te şehirin bir ucundan diğerine gitmek için en fazla 1 saat yol gidersiniz ama İstanbul'da 20 km'lik mesafeyi 1 saatte ancak gidebiliyorsunuz, hele şehirin bir ucundan diğerine gitmek ölüm, Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçeceğinize şehirlerarası yol gidin daha iyi, hele kış aylarında bir de yağmur kar varsa 5 km ötedeki evinize ulaşmak için araba içinde 5 saat mahsur kalabilirsiniz :))))
İstanbul'un bazı ilçe ve semtleri hariç, geri kalan tüm ilçelerinde kiralar uçuktur, eli yüzü düzgün bir ev kiralayayım deseniz en az 2-3000 lirayı gözden çıkarmanız lazım ki bu müstakil apartmanlardaki daire fiyatları, site içi olsun rezidans olsun derseniz bu rakam 5000 lira olabiliyor +1000 lira civarı da aidat.
Satın almaya niyetlenseniz durum daha da vahim, 300-500'e müstakil bulamazsınız, belki küçük bir daireniz olur.
Dediğim gibi ilçeden ilçeye değişir, gıda fiyatları dahi değişkendir İstanbul'da, bir ilçede domatesi 3 liradan alırsınız, başka bir ilçede aynı domates 6 liradan satılır.
İstanbul'da yaşarken mevsiminde anjelika eriğin kilosuna 10 lira verdiğimi bilirim ki taaaa 8 yıl evvel.
İstanbul'da Bahçeli müstakil evlerin olduğu semtler pek kalmadı, eski küçük semtler dışında her yer apartman veya rezidans, onların bahçelerinde salça pekmez yapmanız mümkün değil, hadi yapmaya kalkıştınız salçalık domates bile pahalı :)))
Hastane konusuİstanbul'da Allah ne o hastaneleri başımızdan eksik etsin ne de muhtaç etsin, geçen sene annemi acil yatırmamız gerekiyordu, hastane acilinde kırmızı alanda 24 saat bekledik ki biz şanslıydık, bekleyen hasta yakınları ne kadar şanslısınız dedi piyangodan büyük ikramiye kazanmış gibi tebrikleri kabul ettik, muayene için randevu almak zaten çünkü şehir kaba tabirle af buyurun insan kusuyor artık, ne ulaşım, ne alt yapı, ne yapılar ne hizmet sektörü yetişemiyor onca kalabalığa.
Velhasıl herkes yaşadığı şehire ilçeye göre yazıyor, kiminin ailesi de kışlık erzaklarını yolluyor veya kendi bahçesini ekip biçip faydalananlar var ama bu imkanlara sahip olmayanların işi zor, hele de çocuklu aileler cidden zorlanıyor.