Özellikle Ev Hanımları, Kitap Okuyor Musunuz?

Lisede kütüphanecilik kolundaydık. Yeni başlamıştım okula. Hocamız kitap okumayı sevmeyen öğrencilere kitap okumayı sevdirmekle ilgili projeler yapabileceğimizden bahsetti. Bu konuda çalışmalar için bütçemizi harcayacaktık. Ben de kalkıp liseye kadar kitap okumaya alışamamış, kitap okumayı sevmeyen kişilerle boşuna uğraşarak bütçemizi ve zamanımızı harcamak yerine kitap okumayı zaten seven insanların daha çok kitaba ulaşabilmesini sağlamak için bunları harcamanın daha mantıklı olduğu ile ilgili bir konuşma yapmıştım. Eşimle orada tanıştık. Bana o konuşmayla aşık olduğunu söylemişti. O benden bir yıl öndeydi ve bir sene öncesinin kol başkanıydı. O gün tekrar seçim yapıldı, oyunu bana verdi ve ben başkan seçildim. Sene boyunca kütüphanemizi daha uzun süreler açık tutabilmek için ve kütüphanemize daha çok kitap ekleyebilmek için çalışmalar yaptık.
Karşıdan bakınca kötü bir fikir gibi geldiğini biliyorum. Acımasız geliyor. Ama gerçekçiyim bence. Evet ideal bir dünyada herkes kendini geliştirir, kitap okur, sadece para kazanmak için değil öğrenmek için, dünyaya katkıda bulunmak için ve üretmek için çalışır. Ama ideal bir dünyada yaşamıyoruz. Bu yaşadığımız dünyada bazı toplumlar gelişmiştir. İnsanları okur, çalışkandır vs. Bazı toplumlar iç savaşlar içinde kıvranıp durur. Çocuklar ilkokula gitmek yerine ellerinde gerillaların verdiği silahlarla savaşa gider. Aynı şekilde her ülkenin içinde de bazı insanlar okur kendini geliştirir. Bazıları iyi işlerde çalışır. Bazıları da bunları yapmaz. Okumaz, kendini geliştirmez, üretmez, eğitimli insanların istemeyeceği türde işleri yaparak ekmeğini kazanır ve işine bakar. Toplum içinde o işleri yapan insana da ihtiyaç var mı? Elbette evet. Teknoloji çok daha gelişene kadar en azından. O halde bir sorun yok.
Keşke toplumumuzdaki herkes daha çok okusa, daha çok çalışsa, kendini geliştirse. Tabi ki bunlar güzel ve önemli. Ama bunlar bence zaten okumak isteyen insanın önünü açmak kadar önemli değil. Bir okul dolusu hababam sınıfı kafasında, okulla alakası olmayan, kitap kapağı açmayan öğrenciye harcanan para bir tane bilim adamı olmak isteyen ama babası zengin değil diye istediği imkanlara ulaşamayan, istediği eğitimleri alamayan öğrenciye harcansa, o öğrenciye istediği her kitap verilse, yurtdışına gerekirse gönderilse, istediği okula girebilse kim bilir neler olurdu ülkemizde.

Bakın benim buraya yazma sebebim okumayan insanların olduğunu bilmek ve onları okumaya teşvik etmek. yoksa kitap bölümüne yazardım. İkincisi e herhalde bileceğim annem sonuçta izliyordu önceden ve bende ister istemez görüyordum. buradan biliyorum. Dedikodu döndüğünü de biliyorum ve siz de bunun farkında olmanıza evlilikle hiç alakası olmamasına rağmen izliyorsunuz bunu da kabul ediyorsunuz. Söylediklerimde çelişki yok. Sizinle tartışacak mecalim de yok. Başkalarıyla tartışın.

bdv de o kadar dert varki bunun yanında dert mi diyeceğimiz.kime göre neye göre dert?
bugün canınız mi sıkkın?belki sebep var belki yok.yazıp rahatlamak istiyorsunuz belkide yorumlar istiyorsunuz..
bunlar yazıyor ben bdv ye giriş yapınca.
bende kitap okuyan biri degilim ama konu farkindalik oluşturdu bende.
belki bu günden sonra kitap okumaya başlayacağım:)
bir kişi demeyin.bir kişi bir kişi bir toplumu oluşturuyoruz.bende o toplumdayim:))
konu sahibi gayet iyi niyetli bence..

Niye ozellikle ev hanimlarina soruldu merak ettim
Ev hanimi demek izdivac prog. Izlemek yan gel yat osman demek mi?

Okuyorum surukleyici macera seviyorum
Oglumda benimle beraber okuyor
Oglumunda benimde ayri bir rafimiz var ikimizde okuduklarimizi ara ara ayiriyoruz arkadaslarimiza hediye ediyoruz.

Keşke kitap okumaya düşkün olduğunuz kadar yazım kurallarına da düşkün olsanız. Cahil cesareti ne güzel şey.

Kitap okuyalım tamam da ne tür kitaplar okuduğumuzda önemli.Özellikle günümüzde herkes yazıyor ama gerçek yazar değiller.Aşk romanlarını sevmem mesela.Çünkü bu türün bana bir şey katacağını düşünmüyorum.

Keske konuyu ev hanimlarina degilde genele konusup acsaymisdiniz

Sanirim siz calisan bir kadınsınız sv hanımlarinin pembe dizi karsisinda cekirdek citleyip popo buyuttugunu dusundugunuze gore

Bende gordugum cevreden ornek vereyim çevremde cok ev hanimi ve ev kizi var ve bebde suan calisamadivim icin dv kiziyim

Ama calistigim ortamlarda is arkadaslarimdan biri disinda kimsenin elinde bir kere olsun kitap gormedim hatta calisan arkadaslarin evinde birakin kutuphaneyi 10 kitaplik bir kitaprafi girdugum bile nadirdir
Buna karsin ev kizi olan arkadaslarimin ayda eline gecdn 3-5 kurusuda kitaba yatirdigini biliyorim

Ama ben calisan kadinlar neden kitap okumuyorlar gibi bir genelleme yapmiyorum hatta ev hanimi kitao okuyacakta ne olacak diye hic dusunmedim

Annemin okuma yazmasi yok ama isi olmadiginda tv izlemek yerine kuran okumayi tercih eder eminim okuma yazmasida olsa bol bol kitap okurdu

Bence hayati gordugunuz dar cerceveden degerlendirmeyi bırakın

Kitap okumanın ev hanımı olmakla hiç alakası yok
Okuma alışkanlığı hakkında konu açmanız güzel
Ancak bunu belli bir kesimi küçümseyerek yapmamalısınız
Her kesimde okuma alışkanlığı olanda var olmayanda
Okumak çok şey kazandırır insana ama konuyu indirgeme şeklinizden belliki sizinde yeterince eksiğiniz var
İnsan önce kendini eleştirip kendi açıklarını kapatmalı

Pardon izledigimi nereden cikardiniz ki izliyorsam da izliyorum derim.once okudugunuzu iyi anlayin derim.
Ev hanimi degilim unv mezunuyum,kitapta okuyorum izledigim dizilerim de var.
Sorun uslubunuz da insnalri elestirel tarzda yaklasmaniz da.
Ozellikle ev hanimlari kitap okuyormusunuz derseniz uzerine alinabilecek sizi elestirebilecek bir cok insan olacagini bilmeliydiniz.
Amaciniz farkindalik yaratmaksa arkadaslar kitap okuyormusunuz diye sorabilirdiniz.
Sanirim yasiniz kucuk okuyun kendinizi sadece kulturel olarak degil sosyal olarakta gelistirin.

Her ne kadar bu tür kitaplar faydasız gözükse de, ben konudan bağımsız olarak ne okunursa okunsun en azından bir iki kelimenin doğru yazımını öğrenmek, düzgün cümle kurmak, okuduğunu anlamak ve sebep sonuç ilişkisi kurabilmek açısından faydalı olduğunu düşünüyorum. Tabi ki ben de içi daha dolu kitapları tercih ederim.

Tv izlemeyi sevmiyorum gün içinde açmam. Bunun yerine yabancı dizi izliyorum ama sonuna kadar izleyip de bitirdiğim bir dizi var mı, yok. Kore dizileri kısa sürüyor bari onlardan izleyeyim dedim 10 bölüm ancak dayanıyorum o da ileri sara sara. Sonra finale bakayım ne olmuş. Hooop kapat gitsin.
Hayran olmuşumdur sıkılmadan dizi izleyenlere. Dizi deyince bile ruhuma bir ağırlık çöküyor.

Kitap candır. Şu an Kubbenin Altındayı okuyorum. Genel itibariyle bilim kurgu, polisiye kitapları hoşuma gidiyor. Ama sadece bunlarla kendimi sınırlamıyorum. Ne bulursam okurum.

Aşk üzerine yazılmış kitaplar hariç

Fikirlerinizi cok begendim kitap okuma harici neler yapiyorsunuz? merak ettim
Bende dizi izlemiyorum izdivac programi hele asla acmambos vakit bende kendimi gelistrmek istiyorum
Kitap okuyorum evt ama kafama uyarsa kitap 2-3 gune bitiyor aksi taktirde asla okuyamiyorum
Son aldigim 2 kitap yarida kaldi
Keske guzel kitaplar bulsamda bi soklukda okusam
Var mi tavsiye edebileceginiz kitap?
Ben kisisel gelisim ve dini kitaplar okurum
Bu arada ev hanimiyim ve 8 aylik bebisim var :)

Çatalkaram , çingenem , kültür abidem !!! Demi nedir ya?

Bakis aciniz çok dar onu söylemeden geçemeyeceğim.
Anneannem ev hanımı ya kuran okur ya kitap okur boş vakitlerinde. Ki okuma yazmayı bile kendi öğrendi.
Annem aynı şekil dini kitaplar okur kuran okur hayatta evlenme programı izlemez.
Kuzenim ise doktor kısmetse olurdan tut Esra Erol kadar hepsini izler instagramdan takip eder ordakileri vs. Vs.
Tüm ev hanımları kultursuz cahil diye bir genelleme var onlar gelsin anneannemle konussun :)
Okula gitmemiş ama genel kültürü, ileri goruslulugu bir suru üniversite mezununu cebinden çıkarır.

Bu arada bende cevap vereyim çok.kitap okurum yıllık 100 kitap sınırı koyuyorum kendime minimum 100 kitap okurum.
Genel olarak bilimkurgu gerilim polisiye kitapları okurum.
Kütüphanede ilgimi çeken herhangi bir kitabı alır başlarım, mesela elimde Kristin Hannah kitabı var akşam ona baslayacagim :)

Ben buna ev hanımları değil de genel anlamda tüm anneler hatta babalar da dahil olmalı diye dişünüyorum. Artık çovuklarda televizyonun internetin esiri ne ders çalışıyorlar ne ödev yapıyorlar ne kitap okuyorlar... öğretmenim artık neredeyse azarlama moduna geçtim velilere yeter artık kapatın şu televizyonu siz kitap okuyun çocuklar ders yapsın onlarda okusun hatta kitap okuma saatiniz olsun diye ama malesef hiç etkili olmuyor hatta çalıştığım ilde bir çalışma yapılmıştı akşam 8 de öğrencilerimizin evine gidip onlarla birlikte yarım saat kitap okuma kampanyası yapmıştık götürdüğümüz kitapları onlara hediye etmiştik. Ne kadar farkındalık yarattı bilmiyorum ama okumak kanayan yaramız ...

+10000000

Tebrik ederim sizi gercek bir okuyucusunuz. Bende kitap okumayo cok severim ama ilgi alanimi sizinki kadar genisletemedim. Imrendim vallahi...

Evet bende ev hanımıyım. Hatta çocuklarıma ve kendime kitap almaya yetişememekten ailece kütüphaneye üyeyiz. Çocukların biri sabahcı biri öğlenci. Akşama kadar dört kez okula gidip geliyorum. Yanı sıra hergün bir saatlik yolu yürüyerek spor salonuna gidip geliyorum. Eve gel yemek yap iş yap. İnanın birkaç gün tv nin fişini takmaya fırsat bile bulamadığım oluyor. Öyle ev hanımıyız diye yan gelip yatamıyoruz yani. Bazen akşam o kadar yorgun düşüyorumki kitap okumaya halim kalmadığı günlerde bîle çocuklar elimde kitap görsün diye alıp boş boş bakınıyorum. Ev hanımları diye genellemeniz bu yüzden çok yanlış. Okumayı seven okur,sevmeyen okumaz bunun çalışmayla yada ev hanımlığıyla bir ilgisi yok yani.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…