Kesinlikle kaç senedir eğitim hayatının içinde olduğu hatta aynı yerde olduğu önemli. En yeni öğretmeni kaç senedir orada? En son hangi branşta öğretmen değişmiş, değişmeden önce kaç sene orda çalışmış. Belki emekli olmuştur çünkü. Ona bir şey yapamazlar. Utanmasam yıllık sözleşme yapıyor musunuz diye soracağım. Öğretmenlerine 9 aylık sözleşmeler yapanlar var diye duyup çok sasirmistim çünkü. Öğretmenlerin mutluluğu orda çalışmayı sevmesi de çok önemli çünkü.
Sırf çalışkan diye ya da işsiz kalmamak endişesi ile ya da gözde meslek diye tıp seçilmemeli. Ya da çocuklara ağır yönlendirmeler yapilmamali. Ülkemizde ne yazık ki bu şekilde şeyler oluyor. Gençler de haklı. Insanlarla uğraşılan meslekler özellikle böyle olmalı. O üyenin demek istediği de sanat veya müzikle hayatını idame ettirmek isterse ne olacak demekti. Kabul etmeliyiz ki o işlerde iyi olmak gerçekten iyi olmak için sıkı çalışmak gerekiyor, eğitim almak gerekiyor. Çok çok özel bir yeteneği yoksa hem çok ders çalışayım üniversiteden önce hem üniversitede sıkı çalışayım derken üyenin dediği dallara ancak hobi şeklinde zaman ayrılabilir. Onun için çocukları yönlendirmek yerine rehberlik etmeli onlara. Direkt diğer meslekleri eleyen cümleler kurulmamali bence de.:d siz okutmayın o zaman? Benim fikrim bu ve evet çocuk istediği takdirde tıp okutulmalı. Bu çocuğun spor müzik gibi alanlarda gelişmesine engel değil. Ve hekimliğin neden gözde bir meslek olduğunu da içeren bir makale ekliyorum https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/281297 :d belki anlarsınız ama umudum yok. Hoşçakalın
Sırf bu yüzden doktora giderken artık saatlerce araştırıp nereden mezun ne zaman mezun olmuş diye bakıyoruz ona göre seçiyoruz doktorumuzu. Ortalık özellerden ya da yurt dışından denklikle gelenlerden geçilmiyor.(Vereceğim cevap kesinlikle çocuk da istiyorsa şartları altında geçerlidir) Türkiye’de yaşıyorsanız parayı kesinlikle uzun vadeli ‘kesin’ değer kazanacağı bir alana (altın olabilir) yatırıp çocuklarınızı özel üniversitede tıp okutun. Bakın hukuk işletme mimari vs demiyorum direkt tıp. Özel tıp okumaları için belirli bir puan almaları ve sıralamaya girmeleri gerekiyor onu da okul desteği ile halledersinz. Dünyada asla değer kaybetmeyen her zaman iş garantisi olan ve olacak tek bölüm. Ortaokulda da lisede de özel okullardan çok daha iyi okullar var. Özel okullardan birinci çıkan çocuklar zaten (neredeyse hepsi) burslu olarak o okullara girmiş olan çocuklar oluyor. Unutmayınız ki Türkiye’deki en başarılı liseler de hep devlet okulları (listeye bakın inceleyin hatta) Ortaokullarda Ankara’da bilişim (ki kendisi yine burslu öğrencileri sayesinde isim yaptı), İzmirde milli eğitim okulları, İstanbul’da ise ilçeye göre bazen özel bazen devlet okulları var listede ama orda da genelde özel okullar revaçta . Yani bu yaşadığınız şehire göre de farklılık gösteriyor. Çocuğun gayretine göre de. Dil öğrenimi de lisede oluyor genelde. Ben lisede (Anadolu öğretmen eski zamanlar) öğrendim İngilizceyi :) üstelik anaokulu ilk ve ortayı kolejde okumuştum. Kaliteli bir devlet okulunu hiçbir okula değişmem.
Aynen. Ben eğer gerçekten iyi bir özelden mezunsa o doktora giderim ama yine de iyi bir devlet üniversitesinden mezun olanı tercih ediyorum. Doğumumu öyle bir doktorda yaptım. Kızımın doktoru da aynı şekilde. Zaten tıp sadece çalışma değil zeka işi. TUS denen sınavdan da öyle herkes geçemiyor. Yani kapasite yoksa aile ne yapsa boş.Sırf bu yüzden doktora giderken artık saatlerce araştırıp nereden mezun ne zaman mezun olmuş diye bakıyoruz ona göre seçiyoruz doktorumuzu. Ortalık özellerden ya da yurt dışından denklikle gelenlerden geçilmiyor.
Mutlu olsun! işte sihirli kelime bu! Varsın benim kızım fen lisesi, Galatasaray lisesi kazanamasın, varsın en geçerli ve çok para kazanan meslek (direkt tıp!) okumasın, keşke kazanabilse de mutlu olsak ama, biz de okulda seramikten yaptığı biblolarını odasında sergilediğinde, geçen yaz beni yüzme yarışında geçtiğinde, okulun verdiği kitap kurdu sertifikasını veya ayın müzisyen öğrencisi ödülünü aldığında, İngilizce spelling yarışmasında birinci olduğunda mutlu oluyoruz.Yorumlara şöyle bir göz attım da çocuk muhakkak tıp okusun geçerliliği en çok olan meslek o diyenler var, özel üniversiteye gönderin amaç meslek edinsin diyen var...
Eğitimin tek amacı çocuğun para kazanabileceği bir meslek edinmesi değildir arkadaşlar. Çocuğun tam anlamıyla donanımlı, hayat görüşü ve hobileri olan bir birey olarak yetişmesidir. Ben çocuğumun entelektüel bie birey olmasını arzularım mesela. Tabi böyle düşünürken çocuğu bir proje gibi tasavvur etmemek gerek.
Ben üniversiteyi Türkiye'nin bence en iyisi, çoğuna görede en iyilerinden biri denilebilecek bir devlet ünivesitesinde okudum. Okulumda çok fazla kolejli arkadaşım vardı. Robert Kolejliler. Ted kolejliler, Amerikan kolejliler, bilmemne fransız lisesi mezunları... Ben İngilizceyi hazırlıkta öğrendim onlar lisede derslerini yabancı dilde görmüşlerdi. Sosyal ve entelektüel aktivitilerle üniversitede tanıştım ama onlar ohooo almış başlarını gidiyorlardı. Fakülteyi birinci bitirdim, şuanda istediğim mesleği yapıyorum, iyi de para kazanıyorum ama ben o diğer arkadaşlar kadar dolu değilim bu hayatın her alanında ortada bence.
Umarım anlatabilmişimdir.
Bir de ekleme yapacağım dayanamadım: iş yerinden bir arkadaşım geçen gün kayak yapmaya davet etti beni mesela (kendisi tedli, elit kesimden) ben de dizimde problem var falan diye reddettim. Niye çünkü ben hiç kayak görmedim ki hayatımda! Benim ailemde para vardı ama vizyon yoktuu. Yarış atı gibi koşturdular beni. Beden dersine girmeyip test çözmem için hocadan izin almıştı annemresim kursuna da test çözersin diye göndermemişti. Şimdi iyi bir mesleğim var, kendimi kendi çabamla elimden geldiğince geliştirdim. Ama mutsuzum! Çocuklarınız önce mutlu olsun
Bir de ekleme yapacağım dayanamadım: iş yerinden bir arkadaşım geçen gün kayak yapmaya davet etti beni mesela (kendisi tedli, elit kesimden) ben de dizimde problem var falan diye reddettim. Niye çünkü ben hiç kayak görmedim ki hayatımda! Benim ailemde para vardı ama vizyon yoktuu. Yarış atı gibi koşturdular beni. Beden dersine girmeyip test çözmem için hocadan izin almıştı annemresim kursuna da test çözersin diye göndermemişti. Şimdi iyi bir mesleğim var, kendimi kendi çabamla elimden geldiğince geliştirdim. Ama mutsuzum! Çocuklarınız önce mutlu olsun
Sırf bu yüzden doktora giderken artık saatlerce araştırıp nereden mezun ne zaman mezun olmuş diye bakıyoruz ona göre seçiyoruz doktorumuzu. Ortalık özellerden ya da yurt dışından denklikle gelenlerden geçilmiyor.
Sİz çok istisnai bir durum yaşamışsınız. Yani inanılmaz bir şey gerçekten. İdareciler ne iş yapıyor orası dingonun ahırı mı? Öğretmen zaten nasıl razı olır buna... Siz şimdi bir örnekten mi yola çıktınız...Burada vardı canlı ders tabii ki . Şikayet etselermişBenim kızım şuan ikinci sınıfda
Geçen sene 1. Sınıfda devletde online ders varmıydı? Öğretmen arkadaşım 1.sınıf okutuyordu devletde ve birgün canlı ders yapmadı geçen sene. Whatsapp dan ödev atıyordu, arada video paylaşıyordu okadar. Nasılsa Eba var ordan izletsin anneler diyordu. 1. sınıf, kayıp olmuyor toparlamak kolay oluyor demişti. 2. sınıf başlayıncada çocukların çocuğu 1. sınıfın ilk dönem seviyesinde kalmışlar bazıları okumaya geçememişti, bir adım ileri gidememişler dedi. Aaa, neden acaba? Eba vardı hani?
İmkanınız varsa her şeyi biraz biraz tattırın bence. Gözlemleyip neye ilgisi varsa oraya yoğunlaşırsınız zamanla. Neye ilgisi olduğunu denemeden bilemez.işte aslında bir bölüm nitelikli işgücümüzün çektikleri, yarış atı duygusu
kuzenim boğaziçi mezunu
onun girdiği dönemlerde ilk 500 ile girdi galiba bölümüne
hep özel dersler, örnekteki gibi dersleri vs teste organize etmeler, iteklemeler vs derken kazandı
neyse üniversitede dansa merak saldı
annesi bırak dedi derslerinle birlikte yürütemezsin
o da şimdiye kadar her türlü hobimi engelledin şimdi buna karışma dedi
ama daha önce hiç hobisi olmadığı için onu hayatının amacı gibi görmeye başladı 7/24 dansa verdi kendini
tabii ki arkadaşları o kadar ilgilenmedi ama o onların yapmadığı ders çalıştığı aralarda da daha fazla dansa yoğunlaştı mesela birisi yapamam ders çalışalım yarın sınav var, iki gün sonra yaparız dedi o hem kendi bölümünü hem diğer arkadaşın bölümünü yaptı vs
sonuç 8 yılda zorla mezun oldu
oysa küçüklükten beri hobi sahibi olmayı farklı alanlara eğilmeyi aynı anda bir kaç şeyi yapmayı öğrenseydi belki böyle olmazdı
benim oğlum da kayağa gitmiyoruz diye bana kızar mı acaba?
Bunları yazmışsınız da elinizde mesleğiniz ve kazancınız var mı... çocuğum kayak yapmayıversin ama iyi geçerli bir işi olsun kafasında milyonlarca insan var, ben de farklı düşünmüyorum açıkçası. Ha saksı çiçeği olması doğru değil tabii ki ama maddiyat çeşitli sosyal etkinliklere katılımı da beraberinde getiriyor artıkYorumlara şöyle bir göz attım da çocuk muhakkak tıp okusun geçerliliği en çok olan meslek o diyenler var, özel üniversiteye gönderin amaç meslek edinsin diyen var...
Eğitimin tek amacı çocuğun para kazanabileceği bir meslek edinmesi değildir arkadaşlar. Çocuğun tam anlamıyla donanımlı, hayat görüşü ve hobileri olan bir birey olarak yetişmesidir. Ben çocuğumun entelektüel bie birey olmasını arzularım mesela. Tabi böyle düşünürken çocuğu bir proje gibi tasavvur etmemek gerek.
Ben üniversiteyi Türkiye'nin bence en iyisi, çoğuna görede en iyilerinden biri denilebilecek bir devlet ünivesitesinde okudum. Okulumda çok fazla kolejli arkadaşım vardı. Robert Kolejliler. Ted kolejliler, Amerikan kolejliler, bilmemne fransız lisesi mezunları... Ben İngilizceyi hazırlıkta öğrendim onlar lisede derslerini yabancı dilde görmüşlerdi. Sosyal ve entelektüel aktivitilerle üniversitede tanıştım ama onlar ohooo almış başlarını gidiyorlardı. Fakülteyi birinci bitirdim, şuanda istediğim mesleği yapıyorum, iyi de para kazanıyorum ama ben o diğer arkadaşlar kadar dolu değilim bu hayatın her alanında ortada bence.
Umarım anlatabilmişimdir.
İmkanınız varsa her şeyi biraz biraz tattırın bence. Gözlemleyip neye ilgisi varsa oraya yoğunlaşırsınız zamanla. Neye ilgisi olduğunu denemeden bilemez.
Ama bunlar hep paraya ve zamana bakan şeyler maalesef
E öyle ama şimdi kalkıp zıttırı üniversitesinden mezun hekime de gidilmez ki. Üç beş tane var benim için de eşin gibi. Önce özgeçmiş araştırıp sonra randevu alıyorum. Yakında cv istemeye başlayabilirimeşim devlet üniversitelerinin de içinden birkaç tane belirlemiş
ben de onun yönetici asistanıyım ya
şu şu okullardan mezun olan ama ekstra ünvanlı olmayan, şu şu hastanelerde çalışan, şu branştan doktor randevusu al demişti bir kere
Siz çocuğa belli bir dünya görüşü, bakış açısı kazandırırsanız o para kazanmanın bir yolunu bulur zaten. Hedeflerine, isteklerine, belli bir yaşam standardına ulaşmak için çabalar.Bunları yazmışsınız da elinizde mesleğiniz ve kazancınız var mı... çocuğum kayak yapmayıversin ama iyi geçerli bir işi olsun kafasında milyonlarca insan var, ben de farklı düşünmüyorum açıkçası. Ha saksı çiçeği olması doğru değil tabii ki ama maddiyat çeşitli sosyal etkinliklere katılımı da beraberinde getiriyor artık
Tamam işte o bakış açısını ve dünya görüşünü aile şekillendirir zaten. Ben baleye gidemedim yoktu memleketimde ama kızım denedi mesela. Bunu özel okulda yapmadı. Akademik gelişimi nerede olacaksa orayı seçerim. Devamını biz vereceğiz zaten. Operaya gittim ama özel ünide hukuk okudum, şimdi boştayım olayını yaşamasınSiz çocuğa belli bir dünya görüşü, bakış açısı kazandırırsanız o para kazanmanın bir yolunu bulur zaten. Hedeflerine, isteklerine, belli bir yaşam standardına ulaşmak için çabalar.
Aksi halde belki çok para kazanacağı bir mesleği olur ama sosyal etkinlikten anladığı demet akalın konseri falan olur allah muhafaza
Sosyal etkinlikler ve akademik başarı birlikte yürütülebiliyor ama. Yani neden illa ikisinden biri? Operaya da gitsin ilgisini çekiyorsa, bale de yapsın ders de çalışsın.Tamam işte o bakış açısını ve dünya görüşünü aile şekillendirir zaten. Ben baleye gidemedim yoktu memleketimde ama kızım denedi mesela. Bunu özel okulda yapmadı. Akademik gelişimi nerede olacaksa orayı seçerim. Devamını biz vereceğiz zaten. Operaya gittim ama özel ünide hukuk okudum, şimdi boştayım olayını yaşamasın
Şimdi ben ne desem ikna olmayacaksınız biliyorum , forumdan tanıyorum siziAile bir yere kadar şekillendirir çocuğu. Bir yerden sonra arkadaş ortamı etkili olur. Çocuğa ne derseniz deyin, ne yaparsanız yapın arkadaşlarının beğenileri sizin kazandırmaya çalıştıklarınızın önüne geçecektir. O yüzden okul ortamı, okulda bulunan diğer öğrencilerin aileleri, bu ailelerin sosyo ekonomik düzeyleri oldukça önemli siz ne kadar inkar etseniz de. Çocuğunuzun gelişimini arkadaşlarının gelişimi sizden her zaman daha fazla etkiler.
Sosyal etkinlikler ve akademik başarı birlikte yürütülebiliyor ama. Yani neden illa ikisinden biri? Operaya da gitsin ilgisini çekiyorsa, bale de yapsın ders de çalışsın.
Aile bir yere kadar şekillendirir çocuğu. Bir yerden sonra arkadaş ortamı etkili olur. Çocuğa ne derseniz deyin, ne yaparsanız yapın arkadaşlarının beğenileri sizin kazandırmaya çalıştıklarınızın önüne geçecektir. O yüzden okul ortamı, okulda bulunan diğer öğrencilerin aileleri, bu ailelerin sosyo ekonomik düzeyleri oldukça önemli siz ne kadar inkar etseniz de. Çocuğunuzun gelişimini arkadaşlarının gelişimi sizden her zaman daha fazla etkiler.