Kardeşim sizden akıl istiyor (deprem korkusu, okul işleri)

Ne yapsın?

• Okulu dondurup sınava çalışsın

OY: 3 6,4%
  • Korkusunu boşversin okula devam etsin

OY: 44 93,6%

• Ankete Katılan
    47
Sizce ülkede yaşananlardan sonra ve yeni binalarda bile yapılan usulsüzlükleri gördükten sonra okul değiştirmek (bırakmak değil) istemek, negatif çıkan kan testine rağmen “hamile miyim” diye korkmakla aynı düzeyde mi?
İyi de hayatım depreme nerede yakalanacağı belli değil ki. Yolda yürürken yakalansa yanından geçtiği binalar da üzerine çökebilir. Eğer konu bina ise markette yakalansa kaçmasına fırsat kalmadan market üstüne çökebilir. İzmir bucada hiç merkezüssü Buca depremi olmazdı, geçen senenin sonunda bu da oldu. Meğer aktifleşmeye başlayan fay varmış. Gittiği şehirde sonradan aktifleşmeyecek fay olmadığının garantisi var mı? Ülkenin jeolojik yapısı belli. Ülke değiştirsin o zaman. Depremden korkarken başka bişey gelir başına. Böyle yaşanmaz ki. Depremden korksa belki enkaz altından sağ ve sağlam çıkacak ama evinde yangın çıksa yanarak ölecek belki kim bilir ki bunu? O zaman bu çocuk hiç mi hayatı boyunca altında fay olan şehre gitmeyecek iş için bile?

İyi de hayatım depreme nerede yakalanacağı belli değil ki. Yolda yürürken yakalansa yanından geçtiği binalar da üzerine çökebilir. Eğer konu bina ise markette yakalansa kaçmasına fırsat kalmadan market üstüne çökebilir. İzmir bucada hiç merkezüssü Buca depremi olmazdı, geçen senenin sonunda bu da oldu. Meğer aktifleşmeye başlayan fay varmış. Gittiği şehirde sonradan aktifleşmeyecek fay olmadığının garantisi var mı? Ülkenin jeolojik yapısı belli. Ülke değiştirsin o zaman. Depremden korkarken başka bişey gelir başına. Böyle yaşanmaz ki. Depremden korksa belki enkaz altından sağ ve sağlam çıkacak ama evinde yangın çıksa yanarak ölecek belki kim bilir ki bunu? O zaman bu çocuk hiç mi hayatı boyunca altında fay olan şehre gitmeyecek iş için bile?
Sorunlu olduğundan emin olduğu bir binada yaşayarak okumak istemiyor. Bu deprem olabilecek bir bölgeye iş için geçici gitmekle aynı şey değil ki. Ben anlaşılamadığımızı düşünüyorum. Ben de olsam şehir değiştirirdim mesela. Ama demek ki herkes benim gibi düşünmüyor

Sorunlu olduğundan emin olduğu bir binada yaşayarak okumak istemiyor. Bu deprem olabilecek bir bölgeye iş için geçici gitmekle aynı şey değil ki. Ben anlaşılamadığımızı düşünüyorum. Ben de olsam şehir değiştirirdim mesela. Ama demek ki herkes benim gibi düşünmüyor
Ama işte fay haritasını aç bak bu ülkede her yer ama her yer fay. Güvenli alana kaçacaksa ya Afrika’ya Almanya’ya kaçacak. Ankarada civar depremleri hissediyor hissedebilir.
Kuzenim Batıkent’te son Maraş depreminde aklını kaybediyordu.
Arkadaşım bakanlıkta çalışıyor. En üst katlar ağlamış.
Ki Ankara bala da kendi depremlerini üretiyor.
Yani ülke komple deprem ülkesi.
Naci görür e Twitter’da biri sormuş. Depremzedeyim hangi şehre gideyim diye Türkiye’de öyle bir şehir yok deprem dirençli ev arayın demiş adam. Acı ama gerçek bu.
Konya’da deprem yok diyoruz ama zümrüt apartmanı yıkıldı.
Ben şimdi evime güvensem de market, kuaför gibi uğradığım dükkanlardan emin olamam.
Yani evet korkuyoruz ama bunun çözümü bir şehire kaçmak değiş. Gerçekçi olalım ankaraya dönse bile başka şehirlere gidece.
İşe girecek belki İstanbul’da fuar yada toplantı olacak. Kusura bakmayım diyemez ki.
şimdi kaçsa iki sene sonra işe girince seyahate gitmesi gerekecek belki.

Merhaba arkadaşlar. Çok sevdiğim kardeşim büyük bir kararsızlık yaşıyor ve bana ziyarete geldiği günlerde uykuları da kaçınca ona buradan akıl almayı teklif ettim. Kendisi 22 yaşında pırlanta gibi bir çocuk. Bu kararsızlık ona ciddi zarar vermeye başladı. Fikirlerinizi esirgemezseniz mutlu oluruz. Kendi yazdığı metni aşağı kopyalıyorum;

**

Arkadaşlar merhaba. Ben Dokuz Eylül Üniversitesinde inşaat mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim. Biliyorsunuz son depremlerden sonra uzmanlar televizyonda,sosyal medyada özellikle istanbul ve izmir için önemli uyarılarda bulunuyorlar. İzmir’de kötü zeminin olduğu bir semtte (bornova) oturan biri olarak İzmir’deki bu deprem potansiyeli beni ve ailemi korkutuyor normal olarak.

Ben de depremin ya da en azından depremde göçük altında kalma, ölme riskinin en az olduğu, aynı zamanda ailemin ve kız arkadaşımın da bulunduğu Ankara’ya geçiş yapmayı düşünüyorum. Bunun yolu da YKS’ye tekrar hazırlanıp (konuların büyük bir kısmının kaldırılması ve kalan konularda kendime çok güvenmem, yeterli vaktimin olması sınava çalışma sebeplerim) Gazi Üniversitesi İnşaat mühendisliğini tercih edip derslerimi saydırabildiğim kadar saydırmaktan geçiyor. Fakat bu konuda bazı tereddütlerim var. Bu tereddütlerin sebeplerinden bazıları :

1) Eğer YKS çalışmaya karar verirsem büyük bir ihtimalle şu an okuduğum bölümü dondurmam gerekecek. Çünkü derslerim gerçekten çok zor. Mühendislik okuyan arkadaşlar daha iyi bilir, online olsa bile bir tek kendisine zaman ayrılmasını isteyen dersler ( betonarme, çelik yapılar, yapı statiği,ulaştırma vs.). Okulumu dondurup sadece YKS odaklanırsam ve olur da bir şekilde Ankaraya geçiş yapamazsam (geçiş yapöak istediğim okulun sıralaması 145k) okulu dondurduğumla kalacağım, bir hiç için.

2) Üniversiteyi ailesiyle aynı evde okuyan arkadaşlar beni daha iyi anlayacaklardır. Aileyle, özellikle babayla geçinmek belli bir yaştan sonra pek kolay olmuyor. Gerçekten onunla yaşadığım süre boyunca psikolojik olarak çok zor zamanlar geçirdim, geçiriyorum.

3) 3 yıl geçirdiğim okulumu ,arkadaşlarımı , hocalarımı, alıştığım sistemi bırakmak zor geliyor.

4) Bu maddede yatay geçiş yapan, okul değiştiren arkadaşlar özellikle bilgilendirirse sevinirim. Okul değiştirip yeni bir sisteme, hocalara alışmak özellike 3. Sınıf olmuşken bir hayli zor olacaktır diye tahmin ediyorum

5) YKS ile Deü den Gaziye geçsem bile mutlaka saydıramadığım dersler olacaktır. Yani okulum mutlaka uzayacak. Okul değiştirmezsem 1.5 sene sonra mezun oluyorum.

Bütün bu sebepleri göz önünde bulundurup deprem potansiyelinin yüksek olduğu bir şehirden böyle bir yolla Ankara’ya geçiş yapmam mantıklı mı sizce? Şimdiden teşekkür ederim önerileriniz için.
Bornovada Atatürk Mahallesi, Evka-4, Evka-3 tarafları zemin olarak daha sağlam diyebilirim. Bornova merkezden sonrası yani Özkanlar tarafına doğru yıllar önce bamya tarlası imiş. Hoş zemin sağlam olsada bina ne kadar güvenilir oda muamma. Ama şöyle bir gerçek var depreme nerde yakalanacağımızda hiç belli değil. Markette, yolda, okulda herhangi bir yerde yakalayabilirsiniz. Günlerdir gördüklerimiz, seyrettiklerimiz ile herkes ayrı panik içinde. O yüzden ani kararlar almak nekadar mantıklı. Ankara da zamanında etrafındaki birçok depremden etkilenmiş. Ki maraş depremini neredeyse tüm Türkiye hissetti. 3.Sınıf inşaat mühendisi. Yani 1.5 sene kalmış. Dokuz Eylül Üniversitesi eğitimi iyi olan bir üniversite. Şimdi bırakıp tekrar yks'ye girmesi kaç dersi saydıracağını bilmemesi... Benim fikrim boşa zaman kaybı. Yine kendisi bilir. Ancak olcak ile öleceğin önüne geçilemiyor...

Merhaba arkadaşlar. Çok sevdiğim kardeşim büyük bir kararsızlık yaşıyor ve bana ziyarete geldiği günlerde uykuları da kaçınca ona buradan akıl almayı teklif ettim. Kendisi 22 yaşında pırlanta gibi bir çocuk. Bu kararsızlık ona ciddi zarar vermeye başladı. Fikirlerinizi esirgemezseniz mutlu oluruz. Kendi yazdığı metni aşağı kopyalıyorum;

**

Arkadaşlar merhaba. Ben Dokuz Eylül Üniversitesinde inşaat mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim. Biliyorsunuz son depremlerden sonra uzmanlar televizyonda,sosyal medyada özellikle istanbul ve izmir için önemli uyarılarda bulunuyorlar. İzmir’de kötü zeminin olduğu bir semtte (bornova) oturan biri olarak İzmir’deki bu deprem potansiyeli beni ve ailemi korkutuyor normal olarak.

Ben de depremin ya da en azından depremde göçük altında kalma, ölme riskinin en az olduğu, aynı zamanda ailemin ve kız arkadaşımın da bulunduğu Ankara’ya geçiş yapmayı düşünüyorum. Bunun yolu da YKS’ye tekrar hazırlanıp (konuların büyük bir kısmının kaldırılması ve kalan konularda kendime çok güvenmem, yeterli vaktimin olması sınava çalışma sebeplerim) Gazi Üniversitesi İnşaat mühendisliğini tercih edip derslerimi saydırabildiğim kadar saydırmaktan geçiyor. Fakat bu konuda bazı tereddütlerim var. Bu tereddütlerin sebeplerinden bazıları :

1) Eğer YKS çalışmaya karar verirsem büyük bir ihtimalle şu an okuduğum bölümü dondurmam gerekecek. Çünkü derslerim gerçekten çok zor. Mühendislik okuyan arkadaşlar daha iyi bilir, online olsa bile bir tek kendisine zaman ayrılmasını isteyen dersler ( betonarme, çelik yapılar, yapı statiği,ulaştırma vs.). Okulumu dondurup sadece YKS odaklanırsam ve olur da bir şekilde Ankaraya geçiş yapamazsam (geçiş yapöak istediğim okulun sıralaması 145k) okulu dondurduğumla kalacağım, bir hiç için.

2) Üniversiteyi ailesiyle aynı evde okuyan arkadaşlar beni daha iyi anlayacaklardır. Aileyle, özellikle babayla geçinmek belli bir yaştan sonra pek kolay olmuyor. Gerçekten onunla yaşadığım süre boyunca psikolojik olarak çok zor zamanlar geçirdim, geçiriyorum.

3) 3 yıl geçirdiğim okulumu ,arkadaşlarımı , hocalarımı, alıştığım sistemi bırakmak zor geliyor.

4) Bu maddede yatay geçiş yapan, okul değiştiren arkadaşlar özellikle bilgilendirirse sevinirim. Okul değiştirip yeni bir sisteme, hocalara alışmak özellike 3. Sınıf olmuşken bir hayli zor olacaktır diye tahmin ediyorum

5) YKS ile Deü den Gaziye geçsem bile mutlaka saydıramadığım dersler olacaktır. Yani okulum mutlaka uzayacak. Okul değiştirmezsem 1.5 sene sonra mezun oluyorum.

Bütün bu sebepleri göz önünde bulundurup deprem potansiyelinin yüksek olduğu bir şehirden böyle bir yolla Ankara’ya geçiş yapmam mantıklı mı sizce? Şimdiden teşekkür ederim önerileriniz için.
Bir inşaat mühendisi, 2 üni değiştirmiş ve aynı zamanda açıktan okudugu bölüm ile öğrenci iken atanan bir memur olarak sanırım net bilgi verebilirim.
Ben yerinde olsam asla öyle bir sey yapmazdım. Öğrenci iken ben de aynı seyi yaptım malesef butun derslerimi saymadılar, okul sistemi cok farklıydı alışamadım. Projeler oldugu için ortama da hep sonradan katılan ben oldugum çogu projem cok zor oldu.
Bunun dısında bu dönem online olması buyuk avantaj. Alabildiğince çok kredi alıp ders azaltmaya baksın.
Diğer taraftan açıköğretmden çok kolay atanabilen bölüm okuyup, (1.5 senede bitirebilir) memur olarak atansın, daha sonra da mühendislik diplomasını saydırarak muhendisliğe geçebilir veya kurum değişebilir

Ama işte fay haritasını aç bak bu ülkede her yer ama her yer fay. Güvenli alana kaçacaksa ya Afrika’ya Almanya’ya kaçacak. Ankarada civar depremleri hissediyor hissedebilir.
Kuzenim Batıkent’te son Maraş depreminde aklını kaybediyordu.
Arkadaşım bakanlıkta çalışıyor. En üst katlar ağlamış.
Ki Ankara bala da kendi depremlerini üretiyor.
Yani ülke komple deprem ülkesi.
Naci görür e Twitter’da biri sormuş. Depremzedeyim hangi şehre gideyim diye Türkiye’de öyle bir şehir yok deprem dirençli ev arayın demiş adam. Acı ama gerçek bu.
Konya’da deprem yok diyoruz ama zümrüt apartmanı yıkıldı.
Ben şimdi evime güvensem de market, kuaför gibi uğradığım dükkanlardan emin olamam.
Yani evet korkuyoruz ama bunun çözümü bir şehire kaçmak değiş. Gerçekçi olalım ankaraya dönse bile başka şehirlere gidece.
İşe girecek belki İstanbul’da fuar yada toplantı olacak. Kusura bakmayım diyemez ki.
şimdi kaçsa iki sene sonra işe girince seyahate gitmesi gerekecek belki.
Olay depremi hissetmemek değil ki ama. Yıkılacak binada bulunma ihtimalini en aza indirmek. Sürekli “acaba ne zaman enkaz altında kalırım” diye yaşamamak. Ankara’da bu imkan var. Geçenlerde sen de yazmıştın

Yurtta kalıyor ve eve çıkmak için babamdan destek göremedi. Çalışıp para biriktirme fikrini o da düşündü ama oturduğu yerden hem yks çalışıp hem okul derslerini vermekte zorlanacakken çalışarak nasıl o ağır dersleri verecek bilemiyorum, bu da mantıklı gelmiyor bana. Kaldı ki eve çıkınca karşılaşacağı masrafı ödemenin sürdürülebilirliği yok, izmirde de çalışıp okula devam etse okulu yine uzatmış olacak. Aynı hesap olacak yani geçiş yapmakla
Bakın zaten bu dönem online. Kaldı 1 sene. Bornovada yurtta kalıyor tahminen. Buca tarafında yeni yapılmış bir yurda geçebilir. İnanın yks'ye girmesi çok mantıksız.

Ben de zamanında 3, sınıfta okulu bırakıp tekrar üniversite sınavına girmiştim .okulu bitirdiğim de 26 yaşlarındaydım. Tüm arkadaşlarım çalışmaya başlamışken ben hala öğrenciydim ve sınıf arkadaşlarım benden küçüktü o yüzden çok uyum sorunu yaşadım ,adapte olamadım. Sonradan pişman olmuştum keşke bırakmasaydım diye. Depremim ne zaman olacağı belli olmaz belki 2 sene sonra olacak ve okulunu ozaman bitirmiş olacak.
Korkusu çok büyük ise bir uzamandan yardım alın ama bırakmasın okulunu derim ben .

Olay depremi hissetmemek değil ki ama. Yıkılacak binada bulunma ihtimalini en aza indirmek. Sürekli “acaba ne zaman enkaz altında kalırım” diye yaşamamak. Ankara’da bu imkan var. Geçenlerde sen de yazmıştın
Evet Ankara nispeten deprem güvenliği olan bir şehir.
Ama Konya’da öyleydi kolon kesmeden bir bina depremsiz yıkıldı. Demek istediğim sırf buna göre hareket etmeyin. Bir sene kalmış. Son sene böyle bir macera mantıklı değil.
İşe girince iş seyahatleri olacak. İnşaatlara gidecek. Başka riskler olacak yani hayatında.

Bir de yarım dönem konularının olmaması avantajına da değil dezavantajına olacak. 12den az gelecek. Geneli 9-10-11 gibi eski konular. Hatırlaması daha güç. Ezber konuları çıktı aslında matematikte diyor eşim. Tamamen sayısal iyi bilgisi tazelere yarayacak şu durumda bunu da göz önüne al

3. Sınıfa geçerken yatay geçiş yapmistim ailemin olduğu şehire. Kendi okulumdan bir arkadaşımla beraber gectigim için zorlanmamistim. Ama tek gecseydim zorlanirdim. Tabi ki hocaların soru tarzları bile değişiyor. Her okulun kendine özgü bir isleyisi var . Eski üni deki gibi samimiyeti bulamadım tabi ki.
Bana kalacak olursa bir sene için uğraşmaya değmez.

Doğma büyüme Ankaralı, ilk senesi pandemiydi yine Ankaradaydı. İki yıldır izmirde, hemen izmirli olmuş mudur :))
ben 28 sene ankarada kalip izmire geldim 1.5 sene yetti 🤦
şuan da esimle hala gidelim, gitmem kavgasi yapiyoruz mesela ☺️

Sorunlu olduğundan nasıl emin? Elinde kanıtları var mı?

Sorunlu olduğundan nasıl emin? Elinde kanıtları var mı?
Fakülte binasının sorunlu olduğunu bizzat inşaat hocaları söylüyormuş. Yurt için ise incelemek üzere bir şeyler istemiş ama geçiştirilmiş, bir de yakalandığı depremlerde anlamış çok sağlam olmadığını. Zaten bulunduğu yerin zemini de sıkıntılıymış. Ben izmiri pek bilmiyorum ama semt olarak sorunlu diyor

Bakın zaten bu dönem online. Kaldı 1 sene. Bornovada yurtta kalıyor tahminen. Buca tarafında yeni yapılmış bir yurda geçebilir. İnanın yks'ye girmesi çok mantıksız.
Bunu ben de söyledim ama ciddiye alınmadı.
Ne karar alırsa alsın okulunu uzatmayacak bir karar olmalı bence. Bir insanın okulu uzayınca askerliği, işi gücü her şeyi sarkıyor. Hayata atılması gecikiyor. Okulu uzatıp hayata geç atılmış erkeklere ben asla saygı duyamıyorum mesela. Bir karar ile tüm hayatı olumsuz etkilenmez umarım.

Bunu ben de söyledim ama ciddiye alınmadı.
Ne karar alırsa alsın okulunu uzatmayacak bir karar olmalı bence. Bir insanın okulu uzayınca askerliği, işi gücü her şeyi sarkıyor. Hayata atılması gecikiyor. Okulu uzatıp hayata geç atılmış erkeklere ben asla saygı duyamıyorum mesela. Bir karar ile tüm hayatı olumsuz etkilenmez umarım.
Her mesaj hakkında konuşuyoruz kendisiyle whatsapptan, ekran görüntülerini almış. Burada olmadığı için gözden kaçmış gibi görünebilir ama kesinlikle öyle değil, yorumlarınıza minnettarız özellikle bölgeyi bilenlerin

Fakülte binasının sorunlu olduğunu bizzat inşaat hocaları söylüyormuş. Yurt için ise incelemek üzere bir şeyler istemiş ama geçiştirilmiş, bir de yakalandığı depremlerde anlamış çok sağlam olmadığını. Zaten bulunduğu yerin zemini de sıkıntılıymış. Ben izmiri pek bilmiyorum ama semt olarak sorunlu diyor
Bornova zaten sorunlu onu ben de söylüyorum. Gitsin o zaman ankaraya yani ne diyelim.

**

3. Yılımda okulu bırakmış tekrar hazırlanmış ve farklı bir bölüm kazanmış biri olarak ben yapma derim. Bahanelerine baktığımda çok iyi bir fikir değil de 3. Yıl bunalımıymış gibi hissettim ben. Azıcık daha dişini sıkıp okulu bitir, zaten uzaktan olacak sanırım bir süre. Sonrasında nereye istersen yerleşirsin.

Bir de bu son yaşanan depremde İzmir depremi sonrası Hatay'a taşınıp Hatay'da tekrar depreme yakalanıp bu sefer vefat eden bir aile vardı. Elbette önlem almalıyız ama eğitim, evlilik kariyer tarzı yaşamımızı etkileyen kararları doğal afetleri göz önünde bulundurarak almamamız gerektiğini düşünüyorum ben kişisel olarak.

Yazıldı mı bilmiyorum ama özel öğrenci olarak geçiş yapmasını tavsiye ederim. Bu geçiş depremde uygulamalı eğitimler için tanınan hak gibi. Ama depremde detayları (izin alma, gerekçe sunma vs) değiştirdiler. Normal zamanlarda yapılan özel öğrenci geçişi için maddi sebepler, sağlık sorunları, ailenin bakıma muhtaç olması, farklı bir şehirde görülen düzenli tedavi gibi gerekçeler sunuluyor. Ve bu koşullarda 2 yarıyıl gidebiliyor. Bence bu dönemi uzaktan eğitimle tamamlayıp sonrasında maddi gerekçeyle geçiş sağlayabilir. Aldığı bir burs olmadığını, babanızın maddi gelirinin o ve (varsa okuyan diğer kardeşler) geri kalan aile için yeterli olmadığını yazsın dilekçesinde. Babanızın maaş bordrosu, varsa okuyan kardeşlerin öğrenci belgeleri, eviniz kiradaysa ona dair belgeler, ödediğiniz düzenli krediler vs vs. Ne sunabilirse artık. Yalnız aklında bulunsun Ankarada başvuracağı okulun akademik takvimini takip etmesi lazım, orada başvurunun en geç hangi tarihe kadar yapılması gerektiği yazar.. Tabi Dokuz Eylülün de izin vermesi gerekiyor en başta. Ama genelde yardımcı olunuyor öğrencilere. Kendi kayıtlı olduğu üniversiteye en geç temmuz gibi başvurusunu yapar ve okul da olumlu karşılarsa, gerisini üniversiteler kendi aralarında halleder. Mezuniyeti Dokuz Eylülden olur ama son senesini en azından ailenizin yanında tamamlar.

Ankara’da en sağlam zeminli ve yeni binalardan birinde oturuyorum. Burayı gören inceleyen mimar mühendisler bura yıkılırsa Ankara’da taş taş üstünde kalmaz diyor. Gelin görün ki içimi rahatlatmaya ve kendimi iyi hissetmeme yetmiyor. Hatta yazın kıyı bölgeleri buraya kıyasla tehlikeli olduğundan otele falan bile gitmeyi tatil yapmayı düşünmüyorum. Şunu demek istiyorum şu an herkes benzer psikolojide ve bu çok normal. Bu psikolojide kimse böylesine radikal kararlar almamalı. Okulu dondurup sıfırdan hazırlanmak kesinlikle mantıklı değil. Deprem haritasına baktığınızda sanırım adana veya antep altından fay bile geçmiyor fakat yıkılan pek çok yer oldu yani uzaklık yakınlık çok fazla şeyi değiştirmiyor demek ki. Aslolan sağlam zemin ve bina.

X