Özel eğitimli öğrencinin velisi

Sorun annenin çocuğunun özel olduğunu dilde kabullense de kalpte kabullenmemesinde bence. Zira çocuk bu ortamdan daha çok etkilenir. İdareye bildirmelisiniz, en azından ileri de olacaklara karşı önlem almış olursunuz
 
öncelikle yazılanları okumadım, tekrara düşerse affola.
iyi niyetli birisiniz belli ki, dert edinip çözüm arama yoluna gittiğinize göre.
ama aynı zamanda da önyargılısınız.
daha ne çocuğu ne annesi tanımadan kesinlikle istemedim diye ifade etmenizi yaralayıcı buldum.
sizin çalışma şartlarınızda zor olduğunu kabul ediyorum ama her zihinsel engelli çocuk agresif davranışlar sergilemiyor.

ben neden sınıfta bir yardımcı ablanız olmadığını anlamadım? çocuklardan biri tuvalete gidecek olsa ne yapıyorsunuz? yada sizin çıkmanızı gerektirecek olduğu bir durumda? sınıfta zihinsel engelli bir çocuk olsun olmasın onca çocuk yeterli eleman olmadan zaten potansiyel tehlikedir.

ben kendi hastalarımdan şöyle bir uygulama duyuyordum, ‘gölge abla’
aile ile konuşup, haftada 3 gün gelmesini ve saatlerini düzenleyip gölge abla bulmalarını söyleyin.
ben genelde otizm tanısı olan çocuklarda gördüm, zihinsel engelli çocuklar için de aynı şey uygun nudur bilmiyorum.
kaynaştırma öğrencilerini kaynaştırmak tek başına öğretmenin sorumluluğu değil.
aile ile de siz değil, idare konuşmalı.
 
Siz biraz ön yargı sahibi olmuşsunuz çocuğa karşı, anneden dolayı.

1. Makası nereden buldu? 3 yaşındaki çocuklara normal makas verilmez. Çocuk makası vereceksiniz. O da zarar vermez. Bu davranışı engelli ve ya değil, tüm çocuklar gerçekleştire bilir.

2. Burada da bir çok konu açılıyor. Bir çok aile ya çocuğum sürekli arkadaşlarına vuruyor, ya da sürekli arkadaşlarından şiddet görüyor diye konu açıyor. Bazı çocuklar hırçın. Hele ki 3-4 yaştan bahsediyorsunuz. Yani engeli ile alakası olamk zorunda değil.
Benim oğluma da sürekli vuran bir çocuk vardı, ıssırmış hatta, ama engelli değil.

3. Evet idare ile görüşün. Belki oyun ablası falan ilgilene bilir çocukla.

Ve lütfen annesinden dolayı her yaptığını engeline bağlayıp göze sokmayın. Veliyle de özel bir görüşme yapabilirsiniz. Tatlı dille konuşursanız eminim sizi anlar.
 
Benim kızımın sınıfında da otizmli bi ogrenci var haftanın 3 günü rehabilitasyona gidiyor 2 gün çocuklarla ama hiç şikayet duymadım kızımdan işiniz zor
 
3 yaşında sağlıklı bir çocukta kayıt olamaz. Müdürümüz insiyatif kullanmış . Kayıt dışı alındı çocuk . Normal.bir çocuğu da almazdim
İnsiyatif kullanmasın efendim.
Her yerin bir kuralı var.
Uzun yıllardır,özel anaokullarında, okul öncesi öğretmenliği ve müdürlüğü yapıyorum, öğrendiğim şeylerden biri de,
kural dışı iş ve işlem yapmamak.
Sağlıklı bir çocuk bile olsa, +48 sınıfına,
3 yaşındaki bir çocuğu kabul edemezsiniz.
Resmî kaydı yapılamayan bir çocuğun, gayriresmi şekilde,'gelsin bir iki saat dursun' mantığıyla sınıfa kabul edilmesi doğru bir uygulama değil.
Muhtemelen anne de bundan güç alıyor.
O özel çocuğun başına,sınıfta bir şey gelse ne yapacaksınız?
Kanun karşısında, hem müdürünüz,
hem de siz,hesap vermek zorunda kalırsınız.
Çoçuğu sınıfa nasıl kabul etmezsiniz?
Diye size kızanlar,işin bu taraflarını düşünüyorlar mı acaba?
Sonuç olarak, bu işi kayıt dışı şekilde,
öğrenciyi okula kabul eden idareciniz çözmeli.
Veliyle daha fazla yüzgöz olmayıp,kendisini idareye yönlendirin Hocam.
Öncesinde de müdürünüzü uygun bir üslupla bilgilendirip, yaşanan sıkıntıları aktarın.
 
Son düzenleme:



Devlet anaokulunda çalışan bir öğretmen olarak soru işaretlerinizi gidermek isterdim ama sorduğunuz soruların çoğunun cevabını biz de merak ediyoruz.
Mesela neden her sınıfta yardımcı yok? Zira ülkemizdeki okulların %70 inde yardımcı yok,kalan %30 luk kesimde de yardımcı ücretini veliler karşıladığı için var. Eğer şanslıysak 3 gün stajyerimiz oluyor (o da her ilde ve okulda olmuyor) stajyere de sınıfı bırakıp çıkmamız aslında yasak ama güvenirsek en azından özel ihtiyacımızı karşılamak için 3-5 dakika çıkabiliyoruz.
Çocuğu kabul etmeme meselesi de şöyle; 3 yaş grubu olmayan okula 3 yaşında çocuk kabul edilmesi, (heleki bu çocuk tuvalet eğitimi de almamışsa) söz konusu olamaz ve o çocuk resmi olarak kayıtsızdır. Kayıtlı olmayan bir çocuğun sorumluluğunu almamak öğretmenin en doğal hakkı.
Burda tek çözüm gölge abla gibi görünüyor, onu da veli kabul etmeli.
 
Okuloncesinde ne yazık ki özel eğitim okulu yok. Özel okullar var ama veli benim maddi durumum yok bu okula gelecek diğer çocuklar gelmezlerse gelmesin diyor .
Bu nasıl bir bencilliktir yahu diğer çocukların canı yok mu? Şiddet egilimi olmasa amenna,başımızla beraber ama şiddet eğilimi olan çocuğu hicbir veli istemez.özürlü olsun veya olmasın..
 
Bu çocuklarla özel olarak ilgilenecek eğitimli kişiler yoksa sınıfta, bu çok tehlikeli bir durum. Ve asla faydası olmuyor. Benim kızım kreşe giderken sınıflarında özel eğitim öğrencisi vardı. Resim yapıyorlardı hepsini yırtıyordu. Kalemleri fırlatıyordu. Makasları kaçırıyordu ve zarar vermeden yakalamak için herkes peşinden koşuyordu. Devamlı vuruyordu. Öğretmen diğerleriyle mi ilgilensin yoksa bu çocukla mı? Kaldı ki bir saniye bile gözlerini ayırmaması gerekiyordu. Sonuç olarak o çocuğa hiçbir faydası olmadığı gibi ben de kızımı kreşten almak zorunda kaldım ve aylarca kreşin bulunduğu sokaktan dahi geçemedik. Gece ağlamaları ortaya çıktı. Neredeyse bir yıl sürdü. Bir buçuk yıl sonra kendi isteğiyle kreşe gitti. Ama unutması zaman aldı.

Diğer okullarda da durum aynı. Kaynaştırma öğrencisini alıp sınıfa koyuyorlar ama onlar için gerçekten özel eğitimli kişiler gerekiyor. Akranlarının dalga geçmesi de cabası. Faydalı mı zararlı mı karar veremedim ben.

İdare bir şekilde ya sırf bu öğrenci için özel bir kişi çalıştıracak ya da başka bir yere gönderecek. Başka türlüsü zor.
 
Cocuk psikiyatristine gidiyor mu .Ilaclari var direk beyni etkiliyor .Cok gelisme kaydeden cocuklar var .
 

teşekkür ederim cevabınız için. güzel bir bilgilendirme oldu benim için de. devlet kreşi diye düşünmedim, yardımcı abla zorunlu diye düşünüyordum.

ve dediğim gibi mesajların hepsini okumadım. kaynaştırma öğrencisi diye yazınca resmi şekilde kabul almış bir öğrenci olarak düşündüm. tabiki öğretmen böyle bir sorumluluğu almamalı.
ve buna en baştan itiraz etmeliydi. hatır gönül işi olmamalı böyle şeyler. engelli çocuğun veya ailesinin hayatını kolaylaştırma isteği güzel ama bu başkalarının hayatlarını zorlaştırmayan şartlarla gerçekleşmeli.
 
Çok güzel bilgilendirme.cok tsk
 

Ama buda cok onyargili bir mesaj olmus. Insan yeri geliyor kendi cocuguna bakmakta zorlaniyor. Ayni anda bir cok cocugun sorumlulugunu almak evet bir ogretmenin gorevi o. Ama ozel bir cocuga bakmak tercih meselesi ve Buda isin zorlugunu arttirmak demek. Herkes bu sorumlulugu almak istemeyebilir. Almayan kiside vicdansiz olmaz. Buradaki en dogru hareket anneninde o sinifta bulunmasi olurdu. Cocugu istedigi gibi sosyallesirdi kendi gozetimi altinda. Konu sahibine siddetle katildigim bir yer var, benim cocuguma siddet uygulayan bir cocugu engellide olsa mazur goremem.evet cocuk anlamiyor ama anne baba ya alternatif uretecek cocuklari icin, ya da okuldan alacak. Herkesin cocugu kendi icin biricik, ozel.
 

Uzuldum yasadiklarinizan cocugunuz sizin gibi bir annesi oldugu icin cok sansli.
 
Elinde makasla dolaşması engelli olmasıyla ilgili bir durum bile değil annenin sorumsuzluğu.Çocuklar anaokuluna giderken olur olmaz eşyaları almak istiyorlar yanlarına.Annenin kontrol etmesi gerekirdi.Siz topu idareye atın çocuğun başka bir çocuğa vereceği hasarda sorumluluk kabul etmeyeceğinizi söyleyin bakın nasıl müdahale ediyorlar hemen.Şahsına şikayet almamak için elini taşın altına sokmuyor kimse.15 değil 5 çocuk da olsa aynı anda hepsini görmeniz mümkün değil.Hem yaşı itibariyle uygun değil okula hem de mevcut durumu bir kaynaştırmadan öte özel eğitim gerektiriyor.Çocukcağıza yazık aslında iyi bir eğitim alıp gelişim gösterebilecekken bulunduğu ortamda yerinde sayıyor.
 
Veli toplantılarında gerçekten sorunlu çocukların aileleri hiçbir zaman bulunmaz, yazılı olmayan bir kural gibi işler bu mekanizma nedense.
Konu sahibi arkadaşım gerçekten durum çok zor, ben ortaokul öğretmeniyim , sınıflarımdan birinde bedensel engelli bir öğrencim var. Allah annesinden razı olsun , çocuğuna evde eğitim kararı çıkmasına rağmen sırf çocuğu sosyalleşsin diye birinci sınıftan bu tarafa sabahtan akşama kadar okulda çocuğunun başını bekliyormuş.
Biz derse girene kadar teneffüslerde çocuğunun başında, bütün sınıfın annesi gibi adeta. Saçı dağılan , karnı ağrıyan kadının yanına gidiyor hemen.
Sorunlu veliyle uğraşmak çok zor, sabırlar diliyorum
 
Anlayamadım, kaynaştırma öğrencisi olabilir diye raporu var mı? Resmi bir kayıt değil mi bu? Resmi değilse ne yapabilirler ki? Bir arkadaşımı dava etmişti veli. Aynı saldırgan tavrı vardı çocuğun, kaynaştırma öğrencisiydi. Kaybetti davayı veli. E sizde yasa dışı bi kayıt varken zaten sizi suçlayamazlar, kabul ederseniz suç.
 
Bence mesaj sahibi konu sahibi ogretmenin onyargili oldugu ve ilgi gosterme niyetinde olmadigi icin o sinifta olmamali daha iyi ilgilenecek istek sabibi birinin sinifinda devam etmeli ki gelisimi devam etsin demek istemis. Sanirim yanlis anladiniz.
Duzenledm aslnda mesajı sonradn yazınızı gördüm özür dilerim öylesine kiziyrm ki özel çocuklara laf diyenlere sinirim tepeme çıkıyor.
 

Bu cocugun topluma girmeye hazir olup olmadigi kararini siz veremezsiniz. Uzmanlarla gorusmussunuz kaynastirma karari verilmis siz ise bu karari yanlis buluyorsunuz pardon hangi vasfinizla bu sonuca variyorsunuz?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…