Özel eğitimli öğrencinin velisi

cocugum engelli degil diye cok rahat asan kesen anneler; birinci olmaz ikinci olur, sizinki olmaz, cocugunuzunki olur, artik cok yakin bu durum herkese.
burada annenin elestirilecek bir yani yok.
ogretmenin isyan etmesi de normal, ama isyan edecegi kisi annesi degil, muduru olmali.
bu cocuk bu sekilde dogmayi secmedi, ailesi engelli cocuk dogurmayi secmedi. sizin cocugunuzun egitim hakki varsa, o cocugun da var.
sorun egitim sisteminde bunu degistirmek icin adim atacaginiza aileleri ve cocuklarini izole etmeye kafayi takmissiniz.
engelli bireyler sadece ailelerinin degil butun toplumun sorumlulugu altindadir.

Bence okul yönetimi ciddi risk almış.
Tabiki masum bir melek çocuğun hhic günahı yok.
Bellkı anne yorulmuş(kolay değil haklıdır)çocuk evden gitsin diye yolluyor.
Allah korusun yarın baka bır çocuğa zarar verse?bunun sonuçlarını göze alabılıyor mu okul?
Ozaman herkes özel çocuklarını yollasın normal okula?Basta çocuğa ezyet.Kalp kırıklığı.
Devletın özel cocuklur ıcın okulları,kreslerı yok mu ?Onlara yollasa?

cocugum engelli degil diye cok rahat asan kesen anneler; birinci olmaz ikinci olur, sizinki olmaz, cocugunuzunki olur, artik cok yakin bu durum herkese.
ogretmenin isyan etmesi de normal, ama isyan edecegi kisi annesi degil, muduru olmali.
bu cocuk bu sekilde dogmayi secmedi, ailesi engelli cocuk dogurmayi secmedi. sizin cocugunuzun egitim hakki varsa, o cocugun da var.
sorun egitim sisteminde bunu degistirmek icin adim atacaginiza aileleri ve cocuklarini izole etmeye kafayi takmissiniz.
engelli bireyler sadece ailelerinin degil butun toplumun sorumlulugu altindadir.

Ama soyle bir durumda var; zaten o yastaki cocuklar laftan anlamayabiliyorlar, saldirganda olabiliyorlar. Zihinsel engeli olmayan ve Boyle davranan cocuklarada musemaha gosterilmiyor ki. Ama anne babalar cocuklarina hic toz kondurmuyor. Bir de ozel bir cocuksa daha cok savunmaci olunuyor. Yani zihinsel engelli olsun ya da olmasin cocuk saldirgansa, uyum problemi varsa bu sorun cozulmeden krese ve anaokuluna verilmemeli, zorunlu bir egitim degil bunlar. Cevresindeki cocuklara huzursuzluk vermis olacak cunku.
Bunun engelli cocugu olmadigi icin asip kesmekle hic alakasi yok, engelli olmayan ama cocugunun davranislari yuzunden sikayet alan onlarca anne baba var(ayrica o asip kesmekle alakali yazdiginizda neredeyse bir temenni gibi olmus)

Devletin ucretsiz olarak engelli cocuklar icin kresler, anaokullari acmasi lazim burada size katiliyorum.

aslında rehabilitasyon merkezleri var bunun için. özel eğitim veren, ücretini devletin karşıladığı.
maalesef pek çoğu düzgün çalışmıyor ve evet devletin ödediği ayda 8 saatlik bir eğitim ama hemen hemen hepsinde kurum kendi bünyesinde anaokulu gibi egitim grupları açıyor.
başlangıç olarak bunu değerlendirmek,
çocuğun davranış bozuklukları için danışmanlık yardımı almak, belki sonra kaynaştırmaya geçmek daha doğrudur.
anne sabırsız bir şekilde 3 yaşında çocuğu hazır olmadan böyle bir yola sokuyorsa, üstüne de durumu kabullenmeyip ayrıcalık talep ediyorsa olmaz.
burada sayfalarca olması gereken ideal şartlar hakkında fikir yazabiliriz. keşke anneye de devlet destek verse, keşke bu öğretmenin 2 de yardımcı ablası olsa, keşke gölge abla ücretlerini devlet karşılasa vs elde neler var onlara bakmak lazım
devlet maaş bağlıyor mesela benim aklıma da o maaş noluyor, o parayı gölge abla için kullansa diye geldi ama engelli çocuğun masrafı o kadar çok ki, hangi bir yere yetişsin para?
ayrıca empati yapalım, anneyi anlayalım çok haklısınız, peki okula gelip zorbalığa maruz kalan çocuk için ne yapalım?
bunun adı izole etmek olmamalı. çocuğun hazırlanma aşamaları olmalı ve hazır olmadıkça diğer çocukların da iyilik hali göz önünde bulundurulmalı

Siz yazınızda “Ben istemiyordum ama mecbur kabul ettim” diyorsunuz ya ordan belli çocuğa karşı ne denli önyargılı olduğunuz. Özel çocuklar da bu hayatın bir parçası ve kaynaştırma öğrencisi olarak alınmaya hakları var. Öğretmen bile çocuğu istemezse diğer öğrencilere neyi anlatacak ki onlar da durumu idrak edip ona göre davransınlar ? Sizin göreviniz o çocuğa da ilgi göstermek ve onun nezdinde diğer çocuklara da özel insanlara nasıl davranmamız, onları dışlamamamız gerektiğini anlatmak. Sanıyorum anne sizden ve diğer velilerden bunu göremeyince agresifleşmiş. Kendinizi onun yerine koyarak düşünmeye çalışın lütfen. Ne zaman onların da bizim kadar yaşamaya hakkı olduğunu gerçek anlamda idrak edebilicez acaba :işsiz: Lafa gelince herkes duyarlı, duyar kasan mesajlar gırla paylaşılır sosyal medyalarda ama icraata gelince o çocuk evinde kalsın ya da sadece kendi gibilerle muhatap olacağı özel okullara gitsin, bizim gibi yüksek insanlar arasına karışmasın !!!
duyar kasmak değil,yasamayan bılmez.Yiğenımın sınıfında 2 yasında Türkce bılmeyen yabancı bi çocuk vardı.Cocuk derdını anlatamadığı ıcın agresifti.Bıgun yiğenım eve bi geldı boyunlurını yoluk ıcınde,hep tırnaklamış.Kamera keyıtlerı falan izlendi dedk çocuk işte,bızımkı sınf değistırdi sorun cözuldu.Aynı çocuk gittiği sınıfta tahta oyuncuğı arkadaşına atmış,cocuğun kası yarılmış,Allah korusun gözü cıkabılırdı.Bunlur hep kasla göz arasında olmuş olylar.Sizin çocuğunuz eve kası yarık gelse aynı yorumu yapabılır mısınz?
Çocuğa da ezıyıt.Zaten o yüzden özel eğıtım merkezlerı var.Önce çocuğa faydalı olobılmık için.

Bence okul yönetimi ciddi risk almış.
Tabiki masum bir melek çocuğun hhic günahı yok.
Bellkı anne yorulmuş(kolay değil haklıdır)çocuk evden gitsin diye yolluyor.
Allah korusun yarın baka bır çocuğa zarar verse?bunun sonuçlarını göze alabılıyor mu okul?
Ozaman herkes özel çocuklarını yollasın normal okula?Basta çocuğa ezyet.Kalp kırıklığı.
Devletın özel cocuklur ıcın okulları,kreslerı yok mu ?Onlara yollasa?
Okul öncesinde özel çocuklar için tam zamanlı kreş veya anaokulu yok.
Bununla birlikte bu tip özel durumları olan çocukların haftada 5 tam gün normal çocuklarla birlikte olmasının da bu çocuklara faydası yok.
Özel bir çoçuğunuz varsa devletin sağladığı imkan şu:
RAM'a başvurup engel durumunu tespit ettirip rapor alırsınız.
Sonra özel eğitim-rehabilitasyon merkezlerinde haftanın belli gün ve saatlerinde birebir eğitim aldırırsınız çocuğunuza.
Kalan gün ve saatlerde de yine MEB'in uygun bulduğu bir anaokulunda veya anasınıfında çocuk kaynaştırma eğitimine tabii olur.
Bu konudaki gibi özel bir çocuğu,kendisinden bir yaş büyük çocukların olduğu bir sınıfa, haftanın 5 günü dahil etmenin o çoçuğun gelişimine ve eğitimine katkısı kısıtlı olacaktır.
Anne, anladığım kadarıyla, bu konuda çok bilinçli ve çocuğunun özel durumunu içine sindirmiş değil.
Öyle olsaydı eğer, özel eğitim için uğraşıp çaba gösterirdi.
Ayrıca belli zaman aralığında bile olsa, anasınıfında çocuğuna refakat etmeyi kabul ederdi.
''Ben çoçuğumu anaokuluna bırakırım,siz de bakmak zorundasınız'' cümlesinden ben bunu anlıyorum.

Ozel egitim anasınıfı olan bir okulda calisiyorum. Okuldaki islerin yolunda olmasi veli destegiyle olan bir sey. Bizim siniflarimizda bir ogretmen bir yardimci ogretmen ve haftada 3 gun stajyer ogretmen oluyor.
Ogrenci okula resmi kayitli degilse ogretmen bu sorumlulugu almak zorunda degil. Veliyle iletisime gecip okulda bulunmasini idare isteyebilir. Ram ile gorusulup çocuğun okula gelecegi gunler kararlastirilabilir.
Okulumuzun bir ogrencisi vardi annesi sabah herkesle gelirdi teneffüslerde cocuguyla ilgilenirdi. Eger ozel egitime ihtiyaci olan bir öğrenci varsa bu cocuktan ilk once ailesi sorumludur.
Hocam siz de artik yuz goz olmayin mudurunuzle konusup veliye ya yardimci ablanin ucretini odemesini ya da kendisinin gelmesini teklif etmesini istediginizi soyleyin. Yardimci ogretmeniniz olmadigi icin ben sizi tutumunuzda hakli goruyorum.

Okul öncesinde özel çocuklar için tam zamanlı kreş veya anaokulu yok.
Bununla birlikte bu tip özel durumları olan çocukların haftada 5 tam gün normal çocuklarla birlikte olmasının da bu çocuklara faydası yok.
Özel bir çoçuğunuz varsa devletin sağladığı imkan şu:
RAM'a başvurup engel durumunu tespit ettirip rapor alırsınız.
Sonra özel eğitim-rehabilitasyon merkezlerinde haftanın belli gün ve saatlerinde birebir eğitim aldırırsınız çocuğunuza.
Kalan gün ve saatlerde de yine MEB'in uygun bulduğu bir anaokulunda veya anasınıfında çocuk kaynaştırma eğitimine tabii olur.
Bu konudaki gibi özel bir çocuğu,kendisinden bir yaş büyük çocukların olduğu bir sınıfa, haftanın 5 günü dahil etmenin o çoçuğun gelişimine ve eğitimine katkısı kısıtlı olacaktır.
Anne, anladığım kadarıyla, bu konuda çok bilinçli ve çocuğunun özel durumunu içine sindirmiş değil.
Öyle olsaydı eğer, özel eğitim için uğraşıp çaba gösterirdi.
Ayrıca belli zaman aralığında bile olsa, anasınıfında çocuğuna refakat etmeyi kabul ederdi.
''Ben çoçuğumu anaokuluna bırakırım,siz de bakmak zorundasınız'' cümlesinden ben bunu anlıyorum.
Demek ılk basta devlet dışlıyor bu cocuklurı ne kada acı:KK43:
Okul öncesi zorunluysa özel cocuklura da alan yaratılsın.Hatta onlara öncelık verılsın..5 yas sınırı konmasın,yas sınırı düşürülsün .
Kaynastırma programında bence çocuğun ruh halı onemlı olan.Agresif bı cocuuğa kaynaştırma vermek kriz sebebi :.(

Aile gölge öğretmen konusunu bir araştırsın bence söyleyin.
En azından dikkati dağıldığında,arkadaşlarına zarar verme eğiliminde olduğunda uygun müdahaleyi o yapar,sizde diğer cocuklarla ilgilenirsiniz o yapma,etme diyeceğiniz zamanda.
Çocuğa üzüldüm,size de üzüldüm, bence siz okul yönetimi ile konuşun,onlar aileye gölge öğretmen mevzusunu açsın,ancak o şartla devam ettirebileceklerini belirtsinler.
Hayır çocuklardan birine birşey olsa tüm sorumluluk sizin ve suçlanan siz olacaksınız.

Zaten çocuğa üzülüyoruz ama annenin üslubu o kadar çirkin ki. Şunu dese hocam elimizden geleni yapıyoruz ama biz de mağduruz ortak bir çözüm bulalım dese zaten kızmam kadına. Ama kadın diğer çocuklar okula gelmesin umrumda değil önemli olan benim çocuğum diyor. Bu nasıl bir bakış acısıdır.
Allahım inş kimsenin günahını almam ama bu kadın çocuğu göründüğü kadar düşünmüyor bence o kadar düşünse zaten çocuk özel bir okulda olmaz mı çocuğu başka türlü sosyalleştirsin sanki başınıza bırakmış gibi çünkü çocuğun engeli var ve biz bile arada zor tahammül ediyoruz çocuklarımıza keza bu çocuk daha çok ilgi ve bakıma ihtiyacı var siz bunu zaten sağlayamazsınız bunu düşünmesi lazım.konuştuğu şeylere zaten hiç girmiyorum

Bazıları Duygusala baglayip bilinçsizce yorum yapmış

"Okula hazir olmak" gibi bir gereklilik var. Fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir çocuk bile okula hazir degilse eğitim hayatını sağlıklı yürütemez. Tuvalet eğitimini almamış olması bile anaokuluna hazır olmadığını gösteriyor (sınıf 2-3 yaş kreş oyun grubu değilse)

Bu çocuğun kendinden büyük çocuklarla aynı sınıfta yer almasının kendisine hicbir katkısı yok. Sosyallesmez, sosyallesemez. Çünkü o topluluk içinde yaşamaya dair olan kuralların hiçbirini benimsemiş degil. Cocuklarla Nasıl iletişim kuracağını bilmediği için bile şiddet gösteriyor olabilir. Bunu, iletişim kurmanın bir yolu olduğunu sanıyor.

Önce rehabilitasyon görmeli, normal çocuklarla bir arada bulunmayı öğrenmeli, toplum içinde yaşama kurallarını az çok benimsemeli.

Böyle bodoslama sınıfın ortasına bomba bırakır gibi çocuk bırakılmaz.

Cocugun zihnine, "Toplumda istenmiyorum, okulda arkadaslik kuramiyorum" gibi kendi benliğiyle alakali önkabuller yerlestirilmis olunmasından hiç bahsetmiyorum bile

Demek ılk basta devlet dışlıyor bu cocuklurı ne kada acı:KK43:
Okul öncesi zorunluysa özel cocuklura da alan yaratılsın.Hatta onlara öncelık verılsın..5 yas sınırı konmasın,yas sınırı düşürülsün .
Kaynastırma programında bence çocuğun ruh halı onemlı olan.Agresif bı cocuuğa kaynaştırma vermek kriz sebebi :.(
Bizim ülkemiz,okul öncesi eğitimde zaten geriden geliyor.
Normal veya sağlıklı çocukların tamamı dahil edilemedi ki okul öncesi eğitime,özel çocuklara sıra gelsin.
Yine de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden yararlanma konusunda imkanlar sağlanıyor ailelere.
Dediğiniz gibi devlet keşke daha geniş imkanlar sağlayabilse,ailelere eğitim,psikolojik ve maddi yardım sağlansa...
Bununla birlikte aile, eğer çoçuğunun özel durumunu kabullenip özel eğitim aldırmak için çabalarsa,kaynaştırma eğitimini uygun şekilde aldırırsa ve öğretmenlerle sağlıklı bir iletişim kurabilirse çocuğu ilerletmek mümkün oluyor.
Çalışma hayatım boyunca çok sayıda kaynaştırma öğrencim veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ücretsiz eğitim için yönlendirilen, şartları elverişsiz ailelerden gelen,uyum ve davranış problemleri sergileyen çocuklarım oldu.
Ailenin kabulünün ve bilincinin yüksek olduğu durumlarda daha az sorun yaşanıyor.
Çocuğun ilerleme sağlaması için, aile ve okul karşılıklı iyi niyet ve işbirliği içinde olmalı.
Okullar ve öğretmenler bu çocukların da toplumun bir parçası olduğunu unutmamalı.

Bazıları Duygusala baglayip bilinçsizce yorum yapmış

"Okula hazir olmak" gibi bir gereklilik var. Fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir çocuk bile okula hazir degilse eğitim hayatını sağlıklı yürütemez. Tuvalet eğitimini almamış olması bile anaokuluna hazır olmadığını gösteriyor (sınıf 2-3 yaş kreş oyun grubu değilse)

Bu çocuğun kendinden büyük çocuklarla aynı sınıfta yer almasının kendisine hicbir katkısı yok. Sosyallesmez, sosyallesemez. Çünkü o topluluk içinde yaşamaya dair olan kuralların hiçbirini benimsemiş degil. Cocuklarla Nasıl iletişim kuracağını bilmediği için bile şiddet gösteriyor olabilir. Bunu, iletişim kurmanın bir yolu olduğunu sanıyor.

Önce rehabilitasyon görmeli, normal çocuklarla bir arada bulunmayı öğrenmeli, toplum içinde yaşama kurallarını az çok benimsemeli.

Böyle bodoslama sınıfın ortasına bomba bırakır gibi çocuk bırakılmaz.

Cocugun zihnine, "Toplumda istenmiyorum, okulda arkadaslik kuramiyorum" gibi kendi benliğiyle alakali önkabuller yerlestirilmis olunmasından hiç bahsetmiyorum bile
Hanfendi bilginiz yok masallah fikriniz çok. Basta demissiniz ya bilinçszce yorum yapmış diye tam kendinize tarif etmissiniz.
Akran eğitimi nedir, rehabilitasyon merkezlerinde neler yapılıyor önce bilin sonra burda ahkam kesin. Allah evladı ile sinadgnda o zaman bunları okur öğrenirsiniz. Siz bir de anne olacaksnz öyle mi allah size akıl fikir versin sınıfa bomba birakirms öyle mi Allah evinize versin de görün diycm de siz o çocuğu da bakmaz evden cikarmzsnz!!!!!

Öğretmen olan ya da çocuğunun sınıfında böyle bir şeye şahit olan var mı aranızda ? Nasıl bir çözüm buldunuz . Gerçekten fikirlere çok ihtiyacım var
İşiniz gerçekten zor
Böyle bir çocuğun yeri özel eğitimdir
Ne demek makasla kovalamak ya batırsa engelli çocuk deyip neyse mi denilecek
Annesi çok bencil çocuğu engelli diye herşeye hakkı olduğunu düşünüyor
Onun özel eğitime gitmesi gerekir oradaki çocuklarında psikolojisi etkilenir 1e karşı 15 çocuk var
Müdür konuşsun bu şekilde olmaz

Hanfendi bilginiz yok masallah fikriniz çok. Basta demissiniz ya bilinçszce yorum yapmış diye tam kendinize tarif etmissiniz.
Akran eğitimi nedir, rehabilitasyon merkezlerinde neler yapılıyor önce bilin sonra burda ahkam kesin. Allah evladı ile sinadgnda o zaman bunları okur öğrenirsiniz. Siz bir de anne olacaksnz öyle mi allah size akıl fikir versin sınıfa bomba birakirms öyle mi Allah evinize versin de görün diycm de siz o çocuğu da bakmaz evden cikarmzsnz!!!!!
Nasıl nefret dolu bir yorum
Beddualı falan

Nasıl nefret dolu bir yorum
Beddualı falan
Bedduadn beterini hak ediyor bunun gibi bilincsz boş yorum yapanlar ve hayatımda kim olursa olsun aynısını soylcgm burda onlarn yaşadıklrni anltck değilm ki anlamazlar o yüzden empati özürleri belki bu şekilde farkedlr diye dusunyrm. Sizce onca yorumdn bana mi cevap verdnz muhattbm deglsnz

Bedduadn beterini hak ediyor bunun gibi bilincsz boş yorum yapanlar ve hayatımda kim olursa olsun aynısını soylcgm burda onlarn yaşadıklrni anltck değilm ki anlamazlar o yüzden empati özürleri belki bu şekilde farkedlr diye dusunyrm. Sizce onca yorumdn bana mi cevap verdnz muhattbm deglsnz
En dikkat çekici sizin yorumunuz bu nedenle nefret dolu
Sizin Çocuğunuzu makasla kovalasalar ne yapardınız hergün dayak yemiş halde eve gelse hiçbir aile evladına zarar gelmesini istemez

En dikkat çekici sizin yorumunuz bu nedenle nefret dolu
Sizin Çocuğunuzu makasla kovalasalar ne yapardınız hergün dayak yemiş halde eve gelse hiçbir aile evladına zarar gelmesini istemez
Hanfendi ben yıllardır özel eğitim icindym kime ne anltyrsnz makasla kovalms dayak yemiş ...... bilmeden boş konuşan kişilere siz de dahil empati özürlülere burdan seslenyrm. 3 yaşında özel bir çocukla tanışın bakalim artk yazmyn yoksa kötü konscgm.

buram buram nefret, gerçek cehalet ve tam bilinçsizlik kokan bir yorum.korkunç bir bakış açısı.bu düşüncenin de rehabilite edilmesi lazım.

Ben özel eğitimciyim. Bu çocukların gerçekten de sosyalleşmeye, kabule ihtiyaçları var ama bu demek değil ki çocuğu diğer çocukların içine atalım bırakalım. O çocuk eğer arkadaşlık ilişkilerini bilmiyorsa önce bunu öğrenmeli. Bunun için size tavsiyem gölge öğretmen isteyin. Belli bir süre o çocuğu takip etsin. Diğer türlü bu çocuklar zaten bireysel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar siz o kadar çocuğun içinde bir tek onun peşinden koşamazsınız.

X