-
- Konu Sahibi seymikkkkk
- #1.261
Mesela arkadaslarinida yonetmek istiyor iste o yerde oynasin diye agliyor yada sen ne yapiyorsun de diyor bide yabancilarla cok goz temasi kurmuyor alisinca kuruyor bazen beni iki defada anliyo bi tuhaf yaniYabancidan cekinmesi bence cokta kötü degil, günümüzdeki olaylari düsünürsek.
Diger söylediklerine gelince yine ben problem bulamiyorum.
Benim kizimda illa herseyi kendi sececek, kendisi alacak, asiri inatci, ve hic biseyi yok sükür.
Cocuk bu, bazen duraklar sanirsin. Bir bakmissin herseyi sünger gibi emmis.
Rahat birak cocugu
Hemen panik yapmayın 13. Ayda bizimde öyle maceramız başladı. 21 aya kadar hala şüphe vardı geçen ay doktorumuz şüpheyi kaldırdı.
Şimdi 23 aylık seslenince bakıyor çok fazla kelimesi var anne baba sesleniyor takıntılı oyunu yok yaşıtları ile aynı bir tek oyun kurma becerisi kaldı hep birseyler anlatmaya çalışıyor yeni yeni ikili cümlelere başladı
- Rutin hareketleri vardı eşyayı arkasına atıp tekrar alıp atma gibi
- Göz teması yoktu kesinlikle
- Hiç cümlesi yoktu
- Seslenince bakmıyordu
- Hiç kimse ile oynamıyordu
- Anne baba harici kimseye gitniyor ağlıyordu
Sürekli bize emir vererek oyun oynuyor yat kalk baaak gibi
Yani hemen vazgeçmeyin çok uğraştık uğraşıyoruz.
Tv telefon kapatıldı.
Öğretici oyuncaklar alındı ve onunla diyalog kurmaya çalıştık her seferinde olmuyo gibi düşündük ama geriye dönüp bakınca çocuk öğreniyormuş aslında.
Yolun başındasınız anladığım kadarıyla üzüleceksiniz elbette ama kendini yıpratma bu süreç öyle bir kişinin ağzına bakarak yapılacak öyle hemen pes edilecek süreç değil burada bir çok yanlış tespit vakası okursun okuyacaksın. Velevki çocuğumuz öyle olacak ne yapacağız çocuğumuza sırtımızı mı döneceğiz, daha güçlü durmak gerekmiyor mu.
Hiç kimseye kulak
Merhaba G Gulibik16Hemen panik yapmayın 13. Ayda bizimde öyle maceramız başladı. 21 aya kadar hala şüphe vardı geçen ay doktorumuz şüpheyi kaldırdı.
Şimdi 23 aylık seslenince bakıyor çok fazla kelimesi var anne baba sesleniyor takıntılı oyunu yok yaşıtları ile aynı bir tek oyun kurma becerisi kaldı hep birseyler anlatmaya çalışıyor yeni yeni ikili cümlelere başladı
- Rutin hareketleri vardı eşyayı arkasına atıp tekrar alıp atma gibi
- Göz teması yoktu kesinlikle
- Hiç cümlesi yoktu
- Seslenince bakmıyordu
- Hiç kimse ile oynamıyordu
- Anne baba harici kimseye gitniyor ağlıyordu
Sürekli bize emir vererek oyun oynuyor yat kalk baaak gibi
Yani hemen vazgeçmeyin çok uğraştık uğraşıyoruz.
Tv telefon kapatıldı.
Öğretici oyuncaklar alındı ve onunla diyalog kurmaya çalıştık her seferinde olmuyo gibi düşündük ama geriye dönüp bakınca çocuk öğreniyormuş aslında.
Yolun başındasınız anladığım kadarıyla üzüleceksiniz elbette ama kendini yıpratma bu süreç öyle bir kişinin ağzına bakarak yapılacak öyle hemen pes edilecek süreç değil burada bir çok yanlış tespit vakası okursun okuyacaksın. Velevki çocuğumuz öyle olacak ne yapacağız çocuğumuza sırtımızı mı döneceğiz, daha güçlü durmak gerekmiyor mu.
Hiç kimseye kulak asma ve mücadele et.
Kolay gelsin.
Merhaba G Gulibik16
Bizde bazi süphelerden dolayi cocuk piskiyatrisine gittik. Oglum 16,5 aylikti ve hareketlerinden dolayi süphelendik.
Göz temasi sinirliydi, bizimle yakalamacilik veya gidiklama cee gibi oyunlar oynarken gözümüze bakar, lakin kucagimiza alip onunla sohbet etmek istedigimizdd hep gözlerinin kacirir, kafasini saga sola cevirirdi göz temasi kurmamak icin. Sadece sarki falan söyleyince kucagimizdayken coook uzun olmasada bakardi. Ama iletisimli etkilesimli bakislar degildi. Bize hic oyuncagini gösterip birseyler paylasmazdi. Baska cocuklara ilgiside kesilmisti. Ama kayintan kayan 8-9 yaslarindaki cocuklara bakip cok güler, hosuna gider ve kahkaha atardi. Daha önce araba sürerdi, 2 aydir falan Arabanin tekerini döndermeye basladi sadece ve geneldede nesneleri yerde döndürmeye meilliydi, bu bir karton kutu bile olsa, yada bir kart, pet sise, ayakkabilari vs. Ama öyle saatlerce degil, yani asiri takintili bir sekilde degil, bazen 1-2 dakika bazende 5-10 dakika. Ismine seslendigimizde tepki vermezdi. Cok hareketli, bazen bi odanin icinde ordan oraya kostururdu amacsizca. Disari ciktigimizda asla elimizden tutmak istemezdi, alir basini kosar giderdi arkasina bile dönüp bakmazdi. Seslensekte bakmazdi. Onu birisine birakip gittigimizde hic pesimizden aglamazdi. Yabancilik cekmezdi hic biryerde. Hareketli ama cok fazla aglayan cocuk degil. Aglamasida 5-10 saniye. Konusma hic yok, anne baba vs. Mama dada falanda yoktu. 4 ay önce sadece cee diyebiliyordu ve alkis by by yapiyordu, simdi onlarinda hic biri yok. Topa ayagiyla vuruyordu ve onuda yapmiyor artik. 1-2 ay önce gözlerini yana kaydirarak kendi etrafinda dönmeye basladi, 1 veya 2 tur atardi öyle ama bunu hergün yapmazdi ve sürekli yapmazdi. Isaret parmagini kullanmazdi, benden hic bir sekilde, hic bir istekte bulunmazdi. Aciktigini bile anlamazdim ben, o yüzden saatli yediriyorum. Bir noktaya dalmasi var. Gel ve al komutu haric, hic bir komutu bilmezdi. Bir odadan diger odaya gittigimde pesimden gelirdi, yani girip ciktigimin farkindaydi, yada zil calsin, baska insanlar gelsin farkederdi. Öyle cok kilitlenmezdi yani kendi dünyasina. Agladigimda tepki göstermez, kayitsit kalir. Cocuk piskiyatrsine götürdük ve otizm bulgulari oldugunu söyledi. Biz hemen 10 gün icinde özel egitime baslattik. Haftada 20 seyans. Bugün tam 18 oyluk oldu oglum. 3 haftadir falan dadadada demeye basladi, arada a o u falan gibi seslerde cikartiyor. Bu arada özel egitime baslamadan 10 gün öncesinde tv telefon falan hic acmadik ve göz temasinda o ara zaten artis oldu. Hatta etkilesimli göz temasi olustu ve simdi cok cok daha iyi. Simdi sevindigi hosuna giden birsey oldugunda gözlerimizin icine bakiyor ve gülümsüyor. Yakin göz temasimiz biraz daha düzeldi ama hala cok iyi degil. Ismine bazen 1. de bazende 5. dönüp bakiyor, eskiden ya hic bakmazdi yada 10. da falan bakardi, gidip dürterdim omuzundan yinede dönüp bakmazdi. Kendi istediginde ancak dönerdi. Ver koy tak kapat gibi komutlari uygulamaya basladi, ancak tam oturmuyor hepsi daha, herzaman yapmiyor cünkü. Nesneleri tanimiyor, bi kac tane haric. 1-2 tane taklit yapmayi ögrendi ama otomatik taklit dedikleri yok. Isaret parmagini kullanmaya basladi yavas yavas. Yemek yedirirken ne istiyorsun göster diyorum ve yemek istedigi yemegi gösteriyor. Artik disarda cogu zaman elimizden tutuyor ve bir kac seslendigimizde baktigida oldu ve pesimizden geldigide oldu biz uzaklasmaya baslayinca. Ama herzaman yapmiyor. Odanin icinde deli gibi kosturmalarida gecti, kendi etrafinda dönmede yok artik. Arabanin tekerlerini pek nadir dönderiyor, cünkü artik sürmeye basladi. Ama yinede kisa süreligine yerde nesne döndürmelere az da olsa meilli. Ilk baslarda derse birakip ciktigimizda hic pesimizden aglamiyordu, cünkp variz yokuz pek farketmiyordu onun icin. Sonralarda aglamaya basladi pesimizden, ama sadece 5-10 saniye kadar, sanirim bizi artik algilamaya tanimaya basladi. Ve simdi yine pesimizden aglamiyor, sanirim onu gelip geri alicagimizi bildiginden, güvendiginden. Cok uzun yazdim galiba ama senin yazin bana umut oldu ve düsüncelerini almak istedim oglumla ilgili. Sizdede oglumdakine benzer seyler varmiydi? Sizce bizimkide gecici bir durummudur? Umarim bizimde yasimiz ilerleyince hersey normallesir. Siz cok sanslisiniz, düzelmis cocugunuz cok sükür.
Canım ne var ki bunda oyun yapiyodur. Çocukları da kotu etkiliyoruz. Girdi yoksunlugu ürünü de ortaya koydurmaz. Ne yazikki bu şüphe bize zarar verdiği gibi çocuklara da zarar verebikiriz devamlı şüpheyle yaklsan bı anne çocuğun psikolojisini de bozuyo ama ne yazikki atamicaz gibi bu şüpheyi gidip gidip geliyorKizlar merhaba benim oglan elini kolunu saga sola savuruyor ya benim kafam rahatlamayacakmi cok sıkıldım
Oturup boyama yapmiyor bir kalemi aliyor bi ciziyor sonra hemen digerini aliyor sonra iki el kullaniyor hala bir el degil bu kulak burun oynamalari cok artti bu ara burnunu sıkıyor dovesim geliyor artik yapma sunu diyeCanım ne var ki bunda oyun yapiyodur. Çocukları da kotu etkiliyoruz. Girdi yoksunlugu ürünü de ortaya koydurmaz. Ne yazikki bu şüphe bize zarar verdiği gibi çocuklara da zarar verebikiriz devamlı şüpheyle yaklsan bı anne çocuğun psikolojisini de bozuyo ama ne yazikki atamicaz gibi bu şüpheyi gidip gidip geliyor
Otizim kromozom fazlalığından oluşur diye biliyorum ama yanlismi biliyorum bilemedim normal insanların 46 onların 47 kromozomu oluyor boyunları genelde kısa oluyor ve genellikle hep birbirlerine benziyorlar çok evham yapmayın bence doktora götürün şüpheniz varsaMeraba arkadaslar otizmle ilgili suphelermizi neler yapip neler yapamadiklarini burdan yazisalim istedim. Otizm sayfasinda yazmamiz hic istemeyerek birilerini kirmaya sebeb oluyoruz. Haklilarda nasil dusunemedim kendi adima bilmiyorum iste bu suphe bole bisey evlat soz konusu olunca da gozumuz bisey gormuyo.. İnsallah buraya yazacak olanlarin cocuklari sadece supheyle kalir ve bu otizmide zamnla unutur gideriz.. Ve insallah bu otizm denen hastalik dunyamizdan silinir gider
Down sendromu bahsettiğiniz otizm değil. Otizm çok başka daha çok davranislarla belli eder kendini. @Kestanesekeriiim artık nolur üzme kendini o saydığım belirtilerden ne otizm teşhisi alır nede Obsesif tanısı her çocukta ufak tefek takıntılar oluyo zatenOtizim kromozom fazlalığından oluşur diye biliyorum ama yanlismi biliyorum bilemedim normal insanların 46 onların 47 kromozomu oluyor boyunları genelde kısa oluyor ve genellikle hep birbirlerine benziyorlar çok evham yapmayın bence doktora götürün şüpheniz varsa
Benim kızım 14 aylıktı ilk suphelendigim de adına her zamn bakmazdi çok TV izlerdi insanları görmezdi resmen algıları yasirlari gibi degildi göz teması işine gelince kurardi oda oyin falan oynarken veya ayağım da sallarken. Şimdi 3 yaşında herşeyi konuşuyor algıları açık aslında işine gelince göz teması ev de iletişimi az da olsa varsa bu genellikle uyaran eksikliği oluyo hele birde aile de çekingen asosyal kişiler varsa bu durum kaçınılmaz oluyo..Merhaba G Gulibik16
Bizde bazi süphelerden dolayi cocuk piskiyatrisine gittik. Oglum 16,5 aylikti ve hareketlerinden dolayi süphelendik.
Göz temasi sinirliydi, bizimle yakalamacilik veya gidiklama cee gibi oyunlar oynarken gözümüze bakar, lakin kucagimiza alip onunla sohbet etmek istedigimizdd hep gözlerinin kacirir, kafasini saga sola cevirirdi göz temasi kurmamak icin. Sadece sarki falan söyleyince kucagimizdayken coook uzun olmasada bakardi. Ama iletisimli etkilesimli bakislar degildi. Bize hic oyuncagini gösterip birseyler paylasmazdi. Baska cocuklara ilgiside kesilmisti. Ama kayintan kayan 8-9 yaslarindaki cocuklara bakip cok güler, hosuna gider ve kahkaha atardi. Daha önce araba sürerdi, 2 aydir falan Arabanin tekerini döndermeye basladi sadece ve geneldede nesneleri yerde döndürmeye meilliydi, bu bir karton kutu bile olsa, yada bir kart, pet sise, ayakkabilari vs. Ama öyle saatlerce degil, yani asiri takintili bir sekilde degil, bazen 1-2 dakika bazende 5-10 dakika. Ismine seslendigimizde tepki vermezdi. Cok hareketli, bazen bi odanin icinde ordan oraya kostururdu amacsizca. Disari ciktigimizda asla elimizden tutmak istemezdi, alir basini kosar giderdi arkasina bile dönüp bakmazdi. Seslensekte bakmazdi. Onu birisine birakip gittigimizde hic pesimizden aglamazdi. Yabancilik cekmezdi hic biryerde. Hareketli ama cok fazla aglayan cocuk degil. Aglamasida 5-10 saniye. Konusma hic yok, anne baba vs. Mama dada falanda yoktu. 4 ay önce sadece cee diyebiliyordu ve alkis by by yapiyordu, simdi onlarinda hic biri yok. Topa ayagiyla vuruyordu ve onuda yapmiyor artik. 1-2 ay önce gözlerini yana kaydirarak kendi etrafinda dönmeye basladi, 1 veya 2 tur atardi öyle ama bunu hergün yapmazdi ve sürekli yapmazdi. Isaret parmagini kullanmazdi, benden hic bir sekilde, hic bir istekte bulunmazdi. Aciktigini bile anlamazdim ben, o yüzden saatli yediriyorum. Bir noktaya dalmasi var. Gel ve al komutu haric, hic bir komutu bilmezdi. Bir odadan diger odaya gittigimde pesimden gelirdi, yani girip ciktigimin farkindaydi, yada zil calsin, baska insanlar gelsin farkederdi. Öyle cok kilitlenmezdi yani kendi dünyasina. Agladigimda tepki göstermez, kayitsit kalir. Cocuk piskiyatrsine götürdük ve otizm bulgulari oldugunu söyledi. Biz hemen 10 gün icinde özel egitime baslattik. Haftada 20 seyans. Bugün tam 18 oyluk oldu oglum. 3 haftadir falan dadadada demeye basladi, arada a o u falan gibi seslerde cikartiyor. Bu arada özel egitime baslamadan 10 gün öncesinde tv telefon falan hic acmadik ve göz temasinda o ara zaten artis oldu. Hatta etkilesimli göz temasi olustu ve simdi cok cok daha iyi. Simdi sevindigi hosuna giden birsey oldugunda gözlerimizin icine bakiyor ve gülümsüyor. Yakin göz temasimiz biraz daha düzeldi ama hala cok iyi degil. Ismine bazen 1. de bazende 5. dönüp bakiyor, eskiden ya hic bakmazdi yada 10. da falan bakardi, gidip dürterdim omuzundan yinede dönüp bakmazdi. Kendi istediginde ancak dönerdi. Ver koy tak kapat gibi komutlari uygulamaya basladi, ancak tam oturmuyor hepsi daha, herzaman yapmiyor cünkü. Nesneleri tanimiyor, bi kac tane haric. 1-2 tane taklit yapmayi ögrendi ama otomatik taklit dedikleri yok. Isaret parmagini kullanmaya basladi yavas yavas. Yemek yedirirken ne istiyorsun göster diyorum ve yemek istedigi yemegi gösteriyor. Artik disarda cogu zaman elimizden tutuyor ve bir kac seslendigimizde baktigida oldu ve pesimizden geldigide oldu biz uzaklasmaya baslayinca. Ama herzaman yapmiyor. Odanin icinde deli gibi kosturmalarida gecti, kendi etrafinda dönmede yok artik. Arabanin tekerlerini pek nadir dönderiyor, cünkü artik sürmeye basladi. Ama yinede kisa süreligine yerde nesne döndürmelere az da olsa meilli. Ilk baslarda derse birakip ciktigimizda hic pesimizden aglamiyordu, cünkp variz yokuz pek farketmiyordu onun icin. Sonralarda aglamaya basladi pesimizden, ama sadece 5-10 saniye kadar, sanirim bizi artik algilamaya tanimaya basladi. Ve simdi yine pesimizden aglamiyor, sanirim onu gelip geri alicagimizi bildiginden, güvendiginden. Cok uzun yazdim galiba ama senin yazin bana umut oldu ve düsüncelerini almak istedim oglumla ilgili. Sizdede oglumdakine benzer seyler varmiydi? Sizce bizimkide gecici bir durummudur? Umarim bizimde yasimiz ilerleyince hersey normallesir. Siz cok sanslisiniz, düzelmis cocugunuz cok sükür.
Merhaba, peki simdi kiziniz konusuyor derken nasil konusuyor? Normal cocuklar gibimi? Soru soruyormu bu ne, su ne diye? Sizinle sohbet tarzi konusmalar yapiyormu?Benim kızım 14 aylıktı ilk suphelendigim de adına her zamn bakmazdi çok TV izlerdi insanları görmezdi resmen algıları yasirlari gibi degildi göz teması işine gelince kurardi oda oyin falan oynarken veya ayağım da sallarken. Şimdi 3 yaşında herşeyi konuşuyor algıları açık aslında işine gelince göz teması ev de iletişimi az da olsa varsa bu genellikle uyaran eksikliği oluyo hele birde aile de çekingen asosyal kişiler varsa bu durum kaçınılmaz oluyo..
Banada senin cocugunun durumu daha iyi geldiÖncelikle Rabbim muvaffak versin, biz 15de 2.kontrolumuze gittiğimizde 17 ayda içindeydik pedagog bize 2 ayda hiçbir gelişme yok eğer böyle giderse atipik otizm teşhisi koyabiliriz demiş gün vermişti.
Sizin anlattığınıza bakıyorum benim evladımdan çok iyi görünüyor. Elbette otizm her çocuktan çocuğa değişen birşey...ne güzel ihmal etmiyorsunuz ama çok kötü noktada değilsiniz ki söylediğiniz bir çok şey benim çocuğumdada var 2 yaşında çocuğum
Örneğin geçen gün baktım arabanın tekerini çeviriyordu ama bu otizmdeki gibi süreklilik değil 1 dk çevirdi sıkıldı ve başka oyuncağa geçti.
Örneğin kizim anne baba diyor bir çok cümleside var hatta oynarken çağırıyor otur otur demeye başladı yanından kalkınca elimden tutuyor otur diyor. Uzanıyorum kalk diyor kendi yatıyor yat diyor askeri eğitime geçtik evde yat kalk diye bize komut veriyor.
Ama mesela oda konuşmuyor pedagog ise bunu sorun etmeyin cümleler gelecektir diyor.
Benim kızımda yabancılara gitmeme hala var sadece yabancı değil dedesi neler yapıyor gitmiyor. Artık yadırgamıyorum. Normal geliyor her çocuk bir değil
Dediğiniz gibi mesela evde bizde herşeyi çocuğa yaptırmaya başladık çünkü komut sıkıntısı bu yaşın genelinde var anlamaması al babana götür yada sofra bezi ekmek gibi şeyleri onun götürmesini istiyoruz bizi oyunlarına alıyor artık onunla oynamaya çalışıyoruz.
Evet benim kızımda bencil oyuncaklarını paylaşmak istemiyor çocuklarla pek oynamıyor geçen gördüm yaşıtı yanımızdan geçerken gözünün içine girecekti onun pek umurunda olmuyor çünkü her çocuk ayrı gelişiyor her çocuk ayrı bir ortamda büyüyor işin doğrusu biz zamanında çocukla çocuk olmadık buda onun sosyalleşmesini etkilediğini düşünüyorum. Çünkü idol biziz malesef biz tv açıp telefon verdikçe onun eğitimini durduruyoruz. Ve sonra bu açıkları kapatmak için diğer çocuklardan iki katı daha performans bekliyoruz çocuktan.
Süreç çok yıpratıcı şeytan sürekli tedirgin edici vesveselerini veriyor verecek, sen iyi şeyleri gördükçe mutlu ol çocuğun yapamadına odaklanırsan kendini yıpratırsın yoksa bende kötüye yormam lazım senin gibi olmayan şeyleri gördükçe. Zaten çocuğun da maşallahı varmış :)
O yüzden hiç panik yapma üstüne düşeni zaten yapıyorsun pedagog, özel eğitim bunun haricinde zaten birsey yok artık beklemen gerekiyor çocuğun sosyalleşmesini öğrenmenin belli bir zaman aldığını bilerek hareket et, erkek çocukları geç açılıyor zaten bazı şeyler karakter oluyor. Çok bunaldığım bir zamanda gerçekten klasik otizmli bir anneyi gördüm dönüp atipik şüphesi var en azından kurtulma ihtimali var diye dua etmiştim çünkü gerçekten o kardeşlerimizin imtihanı daha ağır.
Şu an konuşması 3-4 kelimelik cümlelerle konusabiliyo soru sorabiliyo basit sorulara cevap verebiliyo adını bizim adlarimizi yasini renkleri cevaplayabiliyo. Duygu ve isteklerini anlatiyo ağrıyan yerini soyleyebiliyo aşağı yukarı büyük küçük uzun kısa zıt kavramları biliyo.. ama bazı yaşıtları uzun muhabbet ederken kızım daha onu yapamiyo karşılıklı diyalog basit cümlelerle var ama zorlandığı cümlelerle yok dicek kadar az.Merhaba, peki simdi kiziniz konusuyor derken nasil konusuyor? Normal cocuklar gibimi? Soru soruyormu bu ne, su ne diye? Sizinle sohbet tarzi konusmalar yapiyormu?
Cok sevindim sizin adiniza gercekten, otizm diye süphelenilen ama otizm cikmayan cocuklara cok seviniyorumŞu an konuşması 3-4 kelimelik cümlelerle konusabiliyo soru sorabiliyo basit sorulara cevap verebiliyo adını bizim adlarimizi yasini renkleri cevaplayabiliyo. Duygu ve isteklerini anlatiyo ağrıyan yerini soyleyebiliyo aşağı yukarı büyük küçük uzun kısa zıt kavramları biliyo.. ama bazı yaşıtları uzun muhabbet ederken kızım daha onu yapamiyo karşılıklı diyalog basit cümlelerle var ama zorlandığı cümlelerle yok dicek kadar az.
bu nesne takibi değil aslında yani gözünün önünden geçen bı nesneyi takip ettiğine bakmıştı. Bu otizm testinde falan da gecmiyo galiba otizm de böle bişey yokB Bir fikrim var
Evet aynen öyle bizim ilk dr kotrolünde olmustu
Kadin oglumun eline bir oyuncak verdi, sonra onu dolabin icine ve üstüne saklamisti. Dolabin üstüne koyunca oglum bir kere arayip sonra orali olmadi. Ama benim oglum 4 yasina yakindi.