Merhabalar, 6yıldır özel eğitim alanında aktif çalışan bir özel eğitim öğretmeniyim. Mesajların hepsini okudum, gittiğiniz çocuk psikiyatristi ve yeterliliği olan birisi miydi bunu çok merak ettim. İmkanınız varsa başka bir uzmana daha götürmelisiniz. Evet belki tanılanacak kadar bariz göstermemiş olabilir kendini ancak anlattığınız şeylerden yola çıkarak kesinlikle gelişimsel bir geriliği olduğu ya da uyaran eksikliği olduğu alenen ortada. Bu doktor oğlunuz otizm değil içiniz rahat olsun derken sizi bu konuda uyarmadığı için uzmanlığını sorguladım.
Hiçbir şey olmasa bile gecikmiş konuşması var ve bu otizmin en net belirtisi olabilir. İsme tepki 2yaşında vermeye başladı demişsiniz, bu çok çok geç bir yaş bu beceri için. 3-4aylıkken olması gereken bir beceriyi iki yaşında yapan oğlunuza otizm değilmiş şükür deyip sevinmemeniz, aksine madem oğlumda bir problem yok neden bu durumda diye sormanız gerekirdi doktora. Sizin duymak istediklerinizi söylemiş gibi geldi malesef bana. Otizm midir değil midir burdan tanı koyamam ancak gecikmiş konuşma ya da dil konusma bozuklukları çok yüksek ihtimalle altta yatan başka sebeplerin sonucu oluyor. Rehavete kapılmamanızı, duruma şüpheci yaklaşıp üstüne gitmenizi öneririm. Ve diğer herkesin söylediği gibi ekranları çocuğun hayatından çıkarmanız gerekiyor 1dk bile olsa olmamalı. Bulunduğunuz şehirde bir rehabilitasyon merkezine götürüp orda da eğitsel değerlendirme alabilirsiniz uzman öğreticilerden.