• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Obsesif bozukluk hastalığın yüzünden eşimi kaybediyorum ?

Kıyamam. Devlet hastanesi bile olsa eşinizden size eşlik etmesini isteyin. Ve ilacınızı değiştirin muhtemelen size iyi gelmemiş. Eşinizin sizi siz gibi anlamasını beklemeyin. Anlayamaz çünkü onun beyni sizinki gibi çalışmıyor ve sizi anlamıyor. Düşünmemek için direnmeyin. Düşünün. Ama bunu istemediğinizi düşünün. İş arkadaşınızla ilişki yaşamak isteseydiniz ızdırap çekmezdiniz Yaşardınız. Rahatsız olduğunuzu farkettiğiniz an kendinize telkin verin. İsteseydim yapardım rahatsız olduğuma mutsuz olduğuma göre istemiyorum bunlar benim düşüncelerim değil deyin.

Ve kesinlikle hastalık değil sizinkisi sadece bi çeşit düşünce bozukluğu. OKB olsaydınız eyleme dökerdiniz ve okb yim demezdiniz. Tekrar diyorum siz sadece bir sıkıntı yaşıyorsunuz, ömür boyu ilaç kullanma, asla iyileşmeme gibi şeyleri atın kafanızdan. Bakın şöyle düşünün siz sadece bazı insanlara göre hassassınız ve her insanın aklına gelip geçen ve giden düşünceler sizde korkuya sebep olmuş... Emin olun geçecek . Lütfen izzet güllü yü izleyin

Siz nereden biliyorsunuz? Psikiyatrist misiniz?
Eyleme dökmekle ne alakası var. Okb teşhisi konmuş biri neden okb yim demesin.

Bazı şeyleri bilmek için illa ki uzmanı olmaya gerek yok hanımefendi. Çevremde okb rahatsızlığı olan biri var ve ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Kaldı ki konu sahibiyle benzer şeyleri yaşıyorum , psikolog um asla okb teşhisi koymadı. Kendisi 50 li yaşlarda eğitimi olan, okullarda ders veren bir hoca. Durduk yere OKB teşhisi koyan işinin ehli olmayan bir sürü insan var. Biz bile bir çok doktordan işinin ehli olmadığı ya da yanlış teşhis koymadığı için şikayet ederken neden hanımefendinin psikologu teşhisinde yanılmış olmasın? Ayrıca bir insan biraz sorunu olduğu zaman hastayım derse gerçekten hasta olur. Ben size günde 2-3 kere ne kadar solgun görünüyorsun hasta mısın dersem bi süre sonra siz kendiniz hasta görmeye başlarsınız. Konu sahibinin sadece basit evhamları var belli. Kendini hasta olarak düşünmesi sadece işini zorlaştırır. Gerçekten OKB hastası olan birinin ise hasta olduğunu kabul etmesi ise tam tersi onun iyileşmesinin önünü açar. Umarım anlatabilmişimdir derdimi.

Bazı şeyleri bilmek için illa ki uzmanı olmaya gerek yok hanımefendi. Çevremde okb rahatsızlığı olan biri var ve ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Kaldı ki konu sahibiyle benzer şeyleri yaşıyorum , psikolog um asla okb teşhisi koymadı. Kendisi 50 li yaşlarda eğitimi olan, okullarda ders veren bir hoca. Durduk yere OKB teşhisi koyan işinin ehli olmayan bir sürü insan var. Biz bile bir çok doktordan işinin ehli olmadığı ya da yanlış teşhis koymadığı için şikayet ederken neden hanımefendinin psikologu teşhisinde yanılmış olmasın? Ayrıca bir insan biraz sorunu olduğu zaman hastayım derse gerçekten hasta olur. Ben size günde 2-3 kere ne kadar solgun görünüyorsun hasta mısın dersem bi süre sonra siz kendiniz hasta görmeye başlarsınız. Konu sahibinin sadece basit evhamları var belli. Kendini hasta olarak düşünmesi sadece işini zorlaştırır. Gerçekten OKB hastası olan birinin ise hasta olduğunu kabul etmesi ise tam tersi onun iyileşmesinin önünü açar. Umarım anlatabilmişimdir derdimi.

Şimdi bu uzmanlık gerektiren bir konu. Basit bir şey değil. Her hastalık herkeste aynı seyretmez. Benim de iltihaplı romatizmam var ama kimseye sen de romatizmasın sen değilsin diyemem. Çünkü farklı muayene bulguları gösterebilir. Sadece yazışmasını okuduğunuz birine sen okb değilsin demek bana mantıklı gelmedi.

Endişenizi anlıyorum çok haklısınız. Ama olay bu işi hastalık olarak görmekle başlıyor. Bu bazı durumlarda işi çıkmaza sürüklüyor. Ama konu sahibi hanımefendi gayet kontrollü olayın farkında, sadece düşünceler öyle bir hal almış ki yönetemiyor onların arasında boğulmuş. Eskilerin vervese dediği şey. Mesela yorumlarda birisi de ben de OKB yim eşyalarıma dokundurmuyorum yazmış, mesela o hanımefendi konu açsaydı kesinlikle uzmana gitmesini hatta ilaç kullanmasını tavsiye ederdim. Ama konu sahibinin öyle bir durumu yok gibi gözüküyor

Mesela sadece yazışmalarını okuduğunuz birine bu şekilde demen iyi değil demişsiniz ama bir çok kişi bilgisi olmadan yazısını okuyup hastasın sen ömür boyu ilaç kullanacaksın diyor. Bunun konu sahibi açısından ne kadar zor mesajlar olduğunu düşünün. Kadın diyor ki kendi kendine al işte ben hastayım ve asla iyileşemeyeceğim. Böyle düşündükçe o düşüncelerden hiç çıkamıyor....

G
Merhabalar ben 5 yıldır OKB hastasıyım ve 2 evladım var eşimi ailemi çok seviyorum fakat eşimi kaybetme korkum sevglilikten beridir piskolojik olarak beni çok yipratdi OKB biliyor musunuz bilmiyorum takıntı hastalığı saçma düşüncelere takılıp kalmak bende de tamda bu oldu . İşyerinden erkekler den hoslanirmiyim eşimi aldattım mi düşünce ile diye takıntı yaptım defalarca ölmek istedim çünkü aklıma saçma sapan düşünceler yüzünden kendimi suçlu buldum hep eşime karşı vicdan azabı çektim yaptığım bir eylem yok sadece düşüncede kalıyor bu ama bu bile beni yoruyor işyerinde takıntı yaptığım arkadasimin yüzüne bakamaz oldum eşime dayanamadım bunları. Anlatdim hastalık olduğuna inanması tabiki ve şuan bana hiç güvenmiyor ..ve ben iki kat suçlu hissediyorum ona söz verdim asla aklıma kötü bir düşünce gelmicek diye ama ben böle dedikçe her an düşünce geliyor . Ve eşime karşı yine sorumlu hissediyorum nolur bana yardım edin piskolojik destek aldım ama geçmiyor ilaç da kullanıyorum eşim diyor ki sen sapiksin benim asla aklıma kötü düşünceler gelmiyor sende sorun var diyor :KK43:
Geçmiş olsun..Uyeler neden esinize anlatiyorsunuz demis.Anlatmanizin sebebi kendinizi rahatlatmak diye düşünüyorum..Duygularınizla basa cikamiyorsunuz artik bunu kabul edin ve hemen terapiye baslayin..Bu hastallik yaygın bir hastalık..Sadece siz de yok yani toplumda bircok kisi de var..Kusura bakmayin da " psikologa para yok" lafini anlayamiyorum! Mesela kanser olsaniz, doktor para yok diye gitmemezlik yapmazsiniz degil mi? Bulur bulusturur gidersiniz hem de en iyisine..Psikolojiniz de en az kanser kadar onemli sizin icin..Yasadiginiz hayat hayat degil! Biran once tedaviye başlayın..Ayrıca esiniz de cok cahilmis! Hele su hastaliktan bir kurtulun sonra da o kocadan kurtulun!

Doktora gidiyorum fakat çok pahalı tedaviler ve maddi durumum yeterli değil . Eşim düşüncelerimin gerçek olmasından yani bu benim istediğim sevdiğim düşünceler olduğundan korkuyor . Ben bu düşünceleri istemiyorum ki ama aklımdan atamıyorum
Youtube da izzet güllü, beyhan budak bununla ilgili videolar çekiyor. Beyhan budak videoları bana çok iyi geliyor. Mutlaka izleyin. Aklınıza o düşünceler gelince izin verin gelsin. Zaten olmayacağını biliyorsunuz. Nasılsa geldiği gibi gidecek düşünceler. Beyhan budak diyor ki, yapacak insan düşünmez, zevkle yapar o eylemleri, kar zarar tartmaz. Ama okb düşünür ve yapmaz zaten. Hiç bir zaman beyninizdeki düşünceleri gerçekleştirmeyeceksiniz, korkmayın, izin verin gelsinler, ilgilenmeyin, gitsinler.

Okb yi çok iyi biliyorum bir öğrencimden dolayı. Onun da hırsızlık takıntısı vardı. Ama öncesinde sadece ismen biliyordum ve nasıl bir rahatsızlık olduğunu bilmiyordum. Eşinizin bu konuda rahatsızlık duymasını yadırgamadım işin Aslı. Pek çok eş, beraber olduğu kişiden bu tür düşünceler duysa garipseyebilir gerçekçi olalım. Eşinizin Rahatsızlık hakkında bilgisi olmayabilir. Doktora beraber gidip öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bir de takıntınız bir sadakat meselesi olduğu için eşinizle ilişkinizi etkilemesi normal. Mümkün mertebe endişelerinizi eşinizle paylaşmamaya çalışın.

Sapıklıkla alakası yok, tam aksine sadakate aşırı değer vermenizle alakası var.

Şöyle bir örnekle açıklayayım, dini değerlere küfretme OKBsi yaygındır, özellikle çok dindar olan insanlarda görülür, dinsizlerde değil.
Neden? Çünkü dine karşı saygısızlık yapmak bu kimseler için "çok korkunç" bir düşüncedir, düşüncesini bile kaldıramazlar.
Bir yerde bunu okudu veya duyduysa, bir şekilde işlediyse beynine ondan sonra hop oturup kalkmaya başlarlar. Çünkü beyin bir kere onu yakaladı, bırakmıyor.

Sizinki de aynı bunun gibi. Büyük ihtimalle bir yerde lafı, düşüncesi geçti ve eşinizi aldatmak sizin için çok korkunç bir düşünce, onu kaybetmek vs.

Tam aksine ben eşinize aşırı bağlı olduğunuzu düşündüm.

Endişenizi anlıyorum çok haklısınız. Ama olay bu işi hastalık olarak görmekle başlıyor. Bu bazı durumlarda işi çıkmaza sürüklüyor. Ama konu sahibi hanımefendi gayet kontrollü olayın farkında, sadece düşünceler öyle bir hal almış ki yönetemiyor onların arasında boğulmuş. Eskilerin vervese dediği şey. Mesela yorumlarda birisi de ben de OKB yim eşyalarıma dokundurmuyorum yazmış, mesela o hanımefendi konu açsaydı kesinlikle uzmana gitmesini hatta ilaç kullanmasını tavsiye ederdim. Ama konu sahibinin öyle bir durumu yok gibi gözüküyor

Mesela sadece yazışmalarını okuduğunuz birine bu şekilde demen iyi değil demişsiniz ama bir çok kişi bilgisi olmadan yazısını okuyup hastasın sen ömür boyu ilaç kullanacaksın diyor. Bunun konu sahibi açısından ne kadar zor mesajlar olduğunu düşünün. Kadın diyor ki kendi kendine al işte ben hastayım ve asla iyileşemeyeceğim. Böyle düşündükçe o düşüncelerden hiç çıkamıyor....

Okb olsa eyleme döker demişsiniz bir de. Okb eyleme dökemeyeceği dökmekten korktuğu şeyleri zihninden atamaz. Siz vesvese diyin ben takıntı diyim ama tıpta bir adı var. Bu bir hastalık hepimizin hastalıkları olabilir. Ama grip değil. 1 haftada geçmez. Konu sahibi doktora gitmiyor şu an. Zamanında gittiği doktor teşhisini koymuş. Siz vesvesedir bir şeyin yok derseniz bir daha hiç doktora gitmez kendini suçlamaya devam eder. elbette bir şeyi var doktora gitmeli gerekirse ilacını kullanmalı. Doktor bırak dediğinde bırakmalı. Ömür boyu ilaç kullanıp kullanmayacağına da hasta olup olmadığına da biz karar veremeyiz. Ama belli ki eşiyle ilişkisini etkileyen bir sorunu var ve doktor takibi şart.

Söylediklerinize katılmıyorum. Birine teşhis koymak için uzman olmak gerekir. Çevrenizde okb olan birinden yola çıkarak genelleme yapmanız doğru değil. Psikolojik rahatsızlıklar herkeste farklı bir şekilde görülür. Konu sahibi düşüncelerini eyleme dökmüyor diye yanlış teşhis konulduğunu söylemişsiniz, mesela bu çok yanlış bir bilgi. Bunu psikoterapilerle ve ilaçlarla okbden tamamen kurtulmuş biri olarak söylüyorum. Sürekli elimi yıkamak isterdim, ciddi derece temizlik obsesyonlarım vardı. Bazen eyleme dökerdim bazen dökmezdim ama içim içimi yerdi. Lütfen kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

@Duyguurek mutlaka psikolojik tedavinize devam edin. İyi bir tedaviyle kurtulmanız mümkün. Özele gücünüz yetmiyorsa devlet hastanelerindeki psikologlardan ve psikiyatristlerden destek alabilirsiniz

Doktora gidiyorum fakat çok pahalı tedaviler ve maddi durumum yeterli değil . Eşim düşüncelerimin gerçek olmasından yani bu benim istediğim sevdiğim düşünceler olduğundan korkuyor . Ben bu düşünceleri istemiyorum ki ama aklımdan atamıyorum
Eşiniz çok cahil. Böyle cahil bi adama aklınıza gelen düşünceleri açmayacaktınız. Şimdi sizi eşiniz daha da dibe çekiyor. Ben ilk doktora gittiğimde, doktora derdimi anlatacak gücüm bile yoktu, lohusaydım sürekli ağlıyordum. Seans öncesi eşimi de yanımda istedim, doktor tamam dedi. Ama o zaman okb olduğumu bilmiyorum lohusalık buhranı için gitmiştim. Birkaç soruda doktor benim okb olduğumu anladı. Okb nedir, neler düşündürür, nasıl çalışır tek tek anlattı. Eşim de yanımdaydı. Şu an Eskisi gibi değilim ancak ara ara nüksediyor anksiyetem tabi. Şimdi aklıma bi düşünce gelip sesli dile getirdiğimde eşim canım bu okb diyip beni kendime getiriyor. Eşinizi de terapiye götürün. Cahil adam doktoru dinleyip sizi suçlamaktan vazgeçer belki.

Söylediklerinize katılmıyorum. Birine teşhis koymak için uzman olmak gerekir. Çevrenizde okb olan birinden yola çıkarak genelleme yapmanız doğru değil. Psikolojik rahatsızlıklar herkeste farklı bir şekilde görülür. Konu sahibi düşüncelerini eyleme dökmüyor diye yanlış teşhis konulduğunu söylemişsiniz, mesela bu çok yanlış bir bilgi. Bunu psikoterapilerle ve ilaçlarla okbden tamamen kurtulmuş biri olarak söylüyorum. Sürekli elimi yıkamak isterdim, ciddi derece temizlik obsesyonlarım vardı. Bazen eyleme dökerdim bazen dökmezdim ama içim içimi yerdi. Lütfen kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

@Duyguurek mutlaka psikolojik tedavinize devam edin. İyi bir tedaviyle kurtulmanız mümkün. Özele gücünüz yetmiyorsa devlet hastanelerindeki psikologlardan ve psikiyatristlerden destek alabilirsiniz
Siz de böyle diyerek, kendinizden yola çıkarak konu sahibine teşhis koymuş olmuyor musunuz? Sizinki temizlik obsesyonu değil temizlik kompulsiyonu. Temizlik kompulsiyonuna yol açan "benim istenmeyen düşüncelerim var, bu yüzden kirli biri insanım" düşüncesi obsesyondur. Bu istenmeyen duyguların, yanlış öğrenmelerin yarattığı duygulardan kaçmak için kişi bazı kompulsif hareketlere yönelir. Kompulsif hareketlerle obsesif düşüncelerin ve duyguların bilinçüstüne çıkması engellenir. Ve hissedilen bu ağır duygu durumundan kaçılır. Benim dediğim hanımefendi bu durumda değil. Sadece kaygı yaşıyor ve düşüncelerine yanlış tepkiler veriyor. Sizin durumunuzla konu sahibinin durumu çok başka yerlerde.

Bence de konu sahibi profesyonel destek alsın tabi ki. Ben buna karşı değilim. Kendimde destek alıyorum. Ama bu kadın hasta değil ısrarla söylüyorum sadece sıkıntıları var.

Demek çevrenizde okb olan biri var ve çok iyi biliyorsunuz hımmmm. Siz konuyu okuyarak okb olmadığını anladınız konu sahibinin. Hatta doktor yanlış teşhis koymuş olabilir. Okb olsa eyleme dökermiş ama okbyim demezmiş. Lütfen yaa. Lütfen. Bazı şeyleri bilmek için uzman olmaya gerek olmasa bile bu kadar afedersiniz bol keseden sallanmaz. Okb gibi lebi derya bir konu için bu kadar bilgiyi çevrenizdeki tek bir okb hastasından öğrenmeniz ve burada bu kadar kesin konuşmanız doğru değil. okb yi kabul etmeme gibi bir durum yok . şizofreni değil ki bu, doktora gidersin derdini anlatırsın sen okbsin der, tamam okbyim tedavi olayım dersin bu. gayet de kabul ediliyor yani. Ayrıca ben de yaşadım doktor bana okb teşhisi koymadı diyorsunuz da, ee her takıntı okb değil zaten. Her insanda az ya da çok takıntı var. Ama herkes okb değil.

Demek çevrenizde okb olan biri var ve çok iyi biliyorsunuz hımmmm. Siz konuyu okuyarak okb olmadığını anladınız konu sahibinin. Hatta doktor yanlış teşhis koymuş olabilir. Okb olsa eyleme dökermiş ama okbyim demezmiş. Lütfen yaa. Lütfen. Bazı şeyleri bilmek için uzman olmaya gerek olmasa bile bu kadar afedersiniz bol keseden sallanmaz. Okb gibi lebi derya bir konu için bu kadar bilgiyi çevrenizdeki tek bir okb hastasından öğrenmeniz ve burada bu kadar kesin konuşmanız doğru değil. okb yi kabul etmeme gibi bir durum yok . şizofreni değil ki bu, doktora gidersin derdini anlatırsın sen okbsin der, tamam okbyim tedavi olayım dersin bu. gayet de kabul ediliyor yani. Ayrıca ben de yaşadım doktor bana okb teşhisi koymadı diyorsunuz da, ee her takıntı okb değil zaten. Her insanda az ya da çok takıntı var. Ama herkes okb değil.
Sizi hiç kaale almayacağım , beni suçladığınız şeyin aynısını yapıyorsunuz.

Siz de böyle diyerek, kendinizden yola çıkarak konu sahibine teşhis koymuş olmuyor musunuz? Sizinki temizlik obsesyonu değil temizlik kompulsiyonu. Temizlik kompulsiyonuna yol açan "benim istenmeyen düşüncelerim var, bu yüzden kirli biri insanım" düşüncesi obsesyondur. Bu istenmeyen duyguların, yanlış öğrenmelerin yarattığı duygulardan kaçmak için kişi bazı kompulsif hareketlere yönelir. Kompulsif hareketlerle obsesif düşüncelerin ve duyguların bilinçüstüne çıkması engellenir. Ve hissedilen bu ağır duygu durumundan kaçılır. Benim dediğim hanımefendi bu durumda değil. Sadece kaygı yaşıyor ve düşüncelerine yanlış tepkiler veriyor. Sizin durumunuzla konu sahibinin durumu çok başka yerlerde.
Ben teşhis koymuyorum kimseye. Bir uzman bu teşhisi koymuşsa biz bir şey diyemeyiz diyorum. Eyleme dökme yoksa vesvesedir söyleminizden dolayı kendimden örnek verdim, kendi durumumla konu sahibini bir tutmadım yani. Obsesyon ve kompulsiyonun ne olduğu tam olarak bilmiyorsunuz bence. Amacım polemik değil yanlış anlaşılmasın. Konu sahibini yanlış yönlendirmenizi istemiyorum sadece

Sizi hiç kaale almayacağım , beni suçladığınız şeyin aynısını yapıyorsunuz.
Almayın. Bu konuyu da almayın hatta. Okb olmama rağmen okb yi çoook iyi biliyorum demiyorum ben zaten, sizin çevrenizdeki bir örnekle çok iyi bilmenizin aksine. Bu yüzden konu sahibi için çok net ifadeler kullanmıyorum hem gerek de yok çünkü doktor teşhisini koymuş. Anlatmak istediğim buydu.

Ben teşhis koymuyorum kimseye. Bir uzman bu teşhisi koymuşsa biz bir şey diyemeyiz diyorum. Eyleme dökme yoksa vesvesedir söyleminizden dolayı kendimden örnek verdim, kendi durumumla konu sahibini bir tutmadım yani. Obsesyon ve kompulsiyonun ne olduğu tam olarak bilmiyorsunuz bence. Amacım polemik değil yanlış anlaşılmasın. Konu sahibini yanlış yönlendirmenizi istemiyorum sadece
Benim amacım da konu sahibini iyi yönlendirmek. Sizin gibi niyetim yani. Ben de yanlış anlaşılmak istemiyorum. Malesef yazarak bazen derdimizi tam olarak anlatamıyoruz. Ben OKB ve takıntılı düşünce arasında ki farkı gerçekten bildiğimi düşünüyorum. Sizin böyle zor bir durumdan kurtulmanıza da çok sevindim. Açıkçası psikolojik sorunları bi çeken bilir. Dediğimi izzet güllü daha iyi anlatıyor. İsterseniz bir dinleyin.

Back