• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nişantaşı'nda sarıklı Müslüman ile Laikçi karşılaşırsa...

Off yazdım yazdım silindi baştan alıyorum:
Bir insan giyimiyle müslüman olduğunu temsil edebilir de etmeyebilir de
Temsil etmmemesi ise kafir damgası vurmaya sebep değildir,kimseden de bu imayı görmedim.
Ama senin laiklik ve devamı hakkındaki anlayışlarına göre laiklik ve islam bir arada olamaz.
Çünkü senin arzuladığın şeyler Allahın emirlerine karşı çıkmamı istiyor.
İşte bu durumda suçladığın haber başlığı ile aynı şeyi yapmış oluyorsun

Of Meryem... Bana ille de liyakati yeniden acikla diyorsun... Liyakatla senin nasil giyindiginin bir ilgisi yok... Bir ornek; senin basortun yasakken de bul ulke laik bir Cumhuriyetti, yasagin kalkip kamuda okulda calisman mumkun olduktan sonra da bu ulke hala laik bir Cumhuriyet... Demek ki liyakat bireysel bir olgu degilmis... Demek ki kimin nasil giyindigini duzenleyen birsey de degilmis... Demek ki liyakat hakikatten de devletin yonetimi, hukuk, kanunlar ve din ve devlet islerinin birbirinden ayrilmasi ile ilgili birseymis, buraya kadar anlasilmayan birsey var mi?

Senin ve nisanlinin giyim konusundaki secimi belki dinle iliskili olabilir, ama daha da coklukla irtica ile iliskilidir. Yani geriye gidis ile... Osmanlinin yuzyillar once ordan burdan alip benimsedigi cagdisi kiyafetlerin cagimizda giyilmesini savunmak irticayi hortlatmakla esanlamlidir. Millet aya, biz yaya hesabi... Basortusune girmek istemiyorum, bu konuda herkesin inanci baska cunki... Sadece basinin bir kismina ortu ortup hala ucundan bucagindan saci gorunen de bunu Islam adina yaptigini soyluyor, gozlerini dahil olmak uzere kapatip eldiven giyecek kadar kapanan da... Yanisira mini etek giyen de musluman bu ulkede ve dunyanin heryerinde.. Kimin daha musluman olduguna karar verecek merci hic birimiz degiliz, kimin dogru soyledigi de mechul zaten.. Senin referansin Kuran olabilir, gozune kadar kapatanin da oyle, hatta basi kapali altinda kot pantolonla gezenin bile.. benim Kuran hakkindaki dusuncelerimi de biliyorsun zaten, yeniden girmeye gerek yok...

Of Meryem... Bana ille de liyakati yeniden acikla diyorsun... Liyakatla senin nasil giyindiginin bir ilgisi yok... Bir ornek; senin basortun yasakken de bul ulke laik bir Cumhuriyetti, yasagin kalkip kamuda okulda calisman mumkun olduktan sonra da bu ulke hala laik bir Cumhuriyet... Demek ki liyakat bireysel bir olgu degilmis... Demek ki kimin nasil giyindigini duzenleyen birsey de degilmis... Demek ki liyakat hakikatten de devletin yonetimi, hukuk, kanunlar ve din ve devlet islerinin birbirinden ayrilmasi ile ilgili birseymis, buraya kadar anlasilmayan birsey var mi?

Senin ve nisanlinin giyim konusundaki secimi belki dinle iliskili olabilir, ama daha da coklukla irtica ile iliskilidir. Yani geriye gidis ile... Osmanlinin yuzyillar once ordan burdan alip benimsedigi cagdisi kiyafetlerin cagimizda giyilmesini savunmak irticayi hortlatmakla esanlamlidir. Millet aya, biz yaya hesabi... Basortusune girmek istemiyorum, bu konuda herkesin inanci baska cunki... Sadece basinin bir kismina ortu ortup hala ucundan bucagindan saci gorunen de bunu Islam adina yaptigini soyluyor, gozlerini dahil olmak uzere kapatip eldiven giyecek kadar kapanan da... Yanisira mini etek giyen de musluman bu ulkede ve dunyanin heryerinde.. Kimin daha musluman olduguna karar verecek merci hic birimiz degiliz, kimin dogru soyledigi de mechul zaten.. Senin referansin Kuran olabilir, gozune kadar kapatanin da oyle, hatta basi kapali altinda kot pantolonla gezenin bile.. benim Kuran hakkindaki dusuncelerimi de biliyorsun zaten, yeniden girmeye gerek yok...

Millet aya, biz yaya hesabi. diyorsun ya işte.
Bütün bunların giyim kuşamla alakası yok.
İnsanlar inancı adına birşeyler yapıyor ve buna kimsenin dil uzatmaya hakkı yok.
kısa ve öz değil mi?

Ayrıca ilk paragrafta anlattıkların ile benim insanlar laikliği demokrasiyi anladıkları gibi hareket ediyorlar doğru da olsa yanlış da olsa ona göre yorum yapıyorlar şeklindeki sözümü değiştirmiyor.

Millet aya, biz yaya hesabi. diyorsun ya işte.
Bütün bunların giyim kuşamla alakası yok.
İnsanlar inancı adına birşeyler yapıyor ve buna kimsenin dil uzatmaya hakkı yok.
kısa ve öz değil mi?

Ayrıca ilk paragrafta anlattıkların ile benim insanlar laikliği demokrasiyi anladıkları gibi hareket ediyorlar doğru da olsa yanlış da olsa ona göre yorum yapıyorlar şeklindeki sözümü değiştirmiyor.

Giyim kusamla liyakatin bir iliskisi yok, isteyen istedigini soylesin ama ben hala bilmeyen, aksini iddia edenlere cahil derim, onlara da bilirsin deve hendek misali, ne desen bos... Giyimle kusamla dinin oldugu kadar icinde yasadigin toplumun da alakasi var. Bir ulkede din herkesi yasam bicimi degildir, kiminin inandigina kimi inanmayabilir, hatta dalga da gecebilir. Ancak toplumun giyime gosterdigi alaka her zaman din-kiyafet iliskisinden bir basamak ustun olmustur. Bu yuzdendir ki, giydigin kiyafet kimi yerde saygi, kimi yerde dislanmislik ve hatta nefret uyandirir. Giyim ve kiyafette aslolan dini degerlere degil, icinde yasadigin toplumun degerlerine uygun olup olmamasidir. Dedigim gibi herkes din eksenli yasamiyor. Bu yuzden bu kiyafetlerle gittiginiz heryerde tepki gorebilirsiniz diyorum. Cunki bu kiyafetler cogunlugun kiyafetleri degil. Tam tersine cagdisi kiyafetler, milattan onceden kalma desem yeri.. Millet aya demem ondan.. Dilerim hic bir zaman da cogunlugun kiyafetleri olmaz.. Cevremi sakalli cubbeli sarikli adamlarin sardigi bir toplumda yasamayi dusunmek bile zul geliyor...

Son düzenleme:
Lütfen konuyu yorumlayın, kişisel tartışmalara girmeyin.

Maalesef Laik, laiklik kavramlarını milletçe bilmiyoruz.

Lâiklik, Osmanlı döneminde Ziya Gökalp'in Lâ-dinî (dinsel olmayan), Ahmet İzzet Paşa'nın la-ruhbanî ve Ubeydullah Efendi'nin İş Hükümeti deyişleri ile açıklanmaya çalışılmış olup bir süre kullanılan lâyisizm deyişi yerini tümüyle lâiklik terimine bırakmıştır.

Hukuki tanımlara göreyse en yaygın tanım, devlet ile din işlerinin ayrılmasıdır.' Devlet, bir dine inanıp inanmama meselesini özel bir problem sayar, fertlerinin sadece maddi yönüyle ilgilenir, kendisi devlet olarak hiçbir dini taşımaz, hiçbir dini ayine iştirak etmez, fakat fertlerin her türlü dini serbestliklerini kabul eder. Devlet, dini esaslara dayanan kanunlar yapamayacağı gibi, bütün dinlere eşit mesafede durur ve hiçbir şekilde dinlerin ibadet hüküm ve kurallarına müdahale edemez. Bununla birlikte din adına devlet düzenini bozacak davranışları önlemekle yükümlüdür.

Atatürk'e göre lâiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürluğü de demektir.[1]"
________

Bu bilgiler wikipedia'dan alınmıştır, uzun uzadıya hepsini kopyalamadım, wikipedia'ya da Laiklik diye aratırsanız açıklamanın tamamına ulaşırsınız.

Bu tanıma göre sizce ülkemizde laiklik tam anlaşılmış mı ve tam olarak benimsenip uygulanıyor mu?

ohh bee. sağol mune. millet habire bu ülkenin dini islamdır deyip durdu kapadığın konuda.
hayır ülkenin dini yoktur. laik bir üllkedir çünkü dediğim halde direttiler durdular.
artık şunu anlayın. bu ülkenin dini yoktur. nokta.

Tamam sakin eğitim almışsın eğitimlisin bilgilisin bunu defalarca belirtmene gerek yok :)
''Artık sindirin şunu'' Usluba bak bee!!! Heyt be yürü :)
Yahu neden dunyaya bugune uymak zorundayız?(giyim konusunda)
Bilim eğitim konusu tamam da ben modern kıyafet giyince beynim mi açılacak bu ısrar neden asıl :)
Ne alaka canım isteyen abuk subuk da giyinir neden karşıt örnek olarak bunu vereyim.
Ama şunu farketmek gerekir ki herkesin neredeyse herkesin giyimi bir şeyi simgeliyor ya da millet abd bayrağı temsili kıyafet giyiyor bu mu modernlik?
Mesela ben çarşaf giyince vatanıma hizmet edemyecek alıp elime bilimsel bir kitap okuyamayacak mıyım?
Valla kimsenin sokakta abartılı giyilemisi beni ilgilendirmiyor o yüzden benim fesim sarıgım cübbem de kimseyi ilgilendirmez.

İnsan sevdiğine benzer her yönuyle ben de giyiyimle müminlerin en şerefli hanımı hz aişeye benzemek istiyorum bunu da beşeri üsürünü olan ideojiler engelleyemez ;)
Bana tarih dersi verme o zaman da bi zahmet belirtmeyeyim sana bunu.İşine mi gelmiyor ne bilen birine toslamak.
Ay ne istiyorsan onu giy banane.Gerikalmışlığa bu kadar imreniyorsan o senin seçimin.Daha da alıntı yapıp yazmasak çünkü konu dışına çıkıyoruz ve ben gerekli cevapları sana fazlasıyla verdim okuyup anlamak istersen.

Kurbaga kaynamaya devam ediyor, sarik, fes, cubbe giymek nomal karsilanmaya baslamis bile, hatta demokratik bir hak bile olmus... Maasallah... Ama maalesef, ona oyle demezler... 2014 yilinda 1800 lerden kalma Ingiliz, Yunandan gecme fesi takmaya, ya da yuzyillar oncesinin Osmanlisinin sarigini (hatta Islamdan oncesinde var olan Arap kulturunun bir parcasi olan sarik), ya da papazin cubbesini giymeye IRTICA denir. Irtica ne demektir? GEriye gitmek, gericilik demektir. Bu yuzyilda, bunca degisik ve rengarenk kiyafetler arasinda yuzyil oncesinden kalmis, hatta giyilmesi takilmasi devrimler sayesinde yasaklanmis, terkedilmis kiyafetlerin yeniden ortalikta boy gostermeye baslamasina IRTICA, ya da baska bir deyisle GERIYE DUYULAN OZLEM/GERI GITME denir. Demokrasi ile bir ilgisi yok yani..
Isterseniz daha da geri gidelim, Adem ve Havva'nin yapraginla ortunelim, ne dersiniz? Ecdadimiza duyulan saygi baabinda..:27:

Bu konuda katılmıyorum. İstediğin kıyafeti seçebilmek çok temel demokratik bir haktır. 2-3 yaşında herhangi bir çocuk kendi kıyafetini kendi seçebiliyorsa yetişkin bir insan da devlet müdahalesi olmadan seçebilir. Altında nostaljik özlemler, siyasi görüşünü dini inancını çevreye yansıtma, sevap kazanma vs. gibi sebepler olması bu sebeplerin mantık çerçevesi içinde olup olmaması bu durumu değiştirmez.

Bana tarih dersi verme o zaman da bi zahmet belirtmeyeyim sana bunu.İşine mi gelmiyor ne bilen birine toslamak.
Ay ne istiyorsan onut

giy banane.Gerikalmışlığa bu kadar imreniyorsan o senin seçimin.Daha da alıntı yapıp yazmasak çünkü konu dışına çıkıyoruz ve ben gerekli cevapları sana fazlasıyla verdim okuyup anlamak istersen.

İstediğini giy banane deyip yorum yapman pek ironik
Ayrıca bilen birine toslamak ayrı bi komedi sanki yanlış bir bilgi paylaşımı yapmışım da sen de dğzeltmişsin

Evet ben geri kaldım islamda sana ne bundan
Gerikslmışlık Ölçütünüz bilgi eğitim değil giyim kuşamsa kimse size bir şey anlatamaz
Kibriniz de bende ayrıca bi hayranlık (!) uyandırdı

Son düzenleme:
İstediğini giy banane deyip yorum yapman pek ironik
Ayrıca bilen birine toslamak ayrı bi komedi sanki yanlış bir bilgi paylaşımı yapmışım da sen de dğzeltmişsin

Evet ben geri kaldım islamda sana ne bundan
Gerikslmışlık Ölçütünüz bilgi eğitim değil giyim kuşamsa kimse size bir şey anlatamaz
Kibriniz de bende ayrıca bi hayranlık (!) uyandırdı
Meryemd ben deveye hendek atlatmaya gidiyorum daha kolay olduğuna karar verdim sende giy çarşafını gez hadi.bak yüksekten atlarken yamaç paraşütü yapar gibi süzülebilirsin istersen bir dene.

Meryemd ben deveye hendek atlatmaya gidiyorum daha kolay olduğuna karar verdim sende giy çarşafını gez hadi.bak yüksekten atlarken yamaç paraşütü yapar gibi süzülebilirsin istersen bir dene.
Dur dalga geçtin sanırım ben bi ağlayıp geleyim
Saygı ve terbiye yoksunu insanlar muhatabım olamaz
Yoksa senin reziklliğine inip ben de giyim tarzına güzel (!) kelamlar ederdim ;)
Hz Âişe de çarşaflıydı peygamber eşine saygısı yokken sıradan biri için bunu yapmasını istemek ağır olur

Son düzenleme:
zamanında bu ülkeye boşuna ''kılık kıyafet düzenlemesi '' getirilmiş bence
kimsenin giyinişine karışma lüksüm yok ama
ne çok açık giyeni seviyorum
ne de sarıkla cübbeyle beş karış sakalla dolaşını seviyorum

Dur dalga geçtin sanırım ben bi ağlayıp geleyim
Saygı ve terbiye yoksunu insanlar muhatabım olamaz
Yoksa senin reziklliğine inip ben de giyim tarzına güzel (!) kelamlar ederdim ;)
Hz Âişe de çarşaflıydı peygamber eşine saygısı yokken sıradan biri için bunu yapmasını istemek ağır olur
Sana güzellikle anlatım ne oldu laflarımı çarpıtıp durdun.Benimde inkılapları uygulamayan geri kalmış insanlar muatabım olamaz hani;)

Valla kimse ne üzülsün ne yadırgasın.Tak etti canıma artık.anlatıyorum düzgünce birşeyleri bir bakıyorum birileri hiç muhatap olmadığım halde almış benden alıntı inceden imalarla yazıyor da yazıyor.Sabır diyorum açıklıyorum yok hala inandım inat devam.Ha öyle mi o zaman bende ciddi yazmayı bırakıyorum kim neyden anlıyorsa öyle yazıyorum.Bunda şaşılacak birşey yok herkesin sabrının sınırı var.Hele konu TC den inkılaplardan rahatsızlığı böyle tiye almaksa işte orada bir durulacak.Bana Osmanlıyı duyunca korkun ne deniliyorsa duyacakları herşeye hazır olsunlar bir zahmet.Osmanlıdan niye korkayım.Bi yazdıklarıma bakılsın okunulsun anlaşılsın sonra bana cevap yazılsın.Laf olsun diye muhalefet olanlar gerçekten artık işin tadını kaçırdı.

Sana güzellikle anlatım ne oldu laflarımı çarpıtıp durdun.Benimde inkılapları uygulamayan geri kalmış insanlar muatabım olamaz hani;)
Çok da umrumdaydın sonunda dayanamamış falan
Herkes kendine yakışanı yapıyor sana da terbiyesizlik ve insan ürünü fikirlere tapmak bunun için islamı yok saymak

Son düzenleme:
zamanında bu ülkeye boşuna ''kılık kıyafet düzenlemesi '' getirilmiş bence
kimsenin giyinişine karışma lüksüm yok ama
ne çok açık giyeni seviyorum
ne de sarıkla cübbeyle beş karış sakalla dolaşını seviyorum

Allah Da kılık kıyafet düzenlemesi getirmiş ne yapıcaz şimdi?

Efendimiz (sav):
Haklı da olsa münakaşayı bırakana kadar hiç bir kul ,imanın hakikatine erip onu tamamlayamaz..

Hadisi Şerif

Allah Da kılık kıyafet düzenlemesi getirmiş ne yapıcaz şimdi?

Arkadaşım ne alaka ya? Sanane insanlarla allah arasındaki ilişkiden? Allahın getirdiği kurallara en çok kim uyuyor bunun hesabını yapmak sana mı kaldı? Baştaki yorumlarında gerçekten hak vermiştim, çünkü ben de açık kapalı herkes birbirine saygı duysun düşüncesindeyim, çarşaf hoşuma gitmiyor ama benim giydiğim mini etek de kimisinin hoşuna gitmeyebilir, Kısacası kendi hoşumuza gitmiyor diye kimseye karışmaya hakkımız yok, içten içe sevmeyebilirsin mecbur değilsin ama saygı duymak zorundasın. Bu noktalarda sana katılıyorum da Atatürkün inkılaplarından bahsedenlere Allah ila örnek vermek ne demek? Ne kadar çirkinleşmişsin son kısımlarda. Başta "Ne güzel düşünmüş" dediğim insan da sonlara doğru kendi gibi olmayanlara saldırıyor resmen. Zaten senin hoşuna gitmeyen şey insanların kendi gibi olmayanlara saygı duymuyor olması değil miydi? Sen neden saygı duymuyorsun bu insanlara? Atatürkü Allaha bağlamak falan çok yanlış gerçekten, kimsenin günahları(eğer günahsa) sizi alakadar etmiyor. Arkadaşın yazdığında ters bi şey yok, allah da kural koydu bilmemne, size ne canım yok artık:19:

Back