İmam nikahı dininmizde var diye ne kadar güzel fetva veriyorsunuz, nereden biliyorsunuz....
Dinimzde nikah vardır Ve bu nikahın şartları da çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir...
2 şahit, kızın ailesinn onayı.Bu şartlar resmi nikahla da sağlanabildiğine göre imam nikah diye tuturmanın da bir mantığı yok bana göre...
Zaten zamanında nikah salonu belediye görevlisi falan gibi şeyler olmadığı ve nikah boşanma gibi konuları kayda geçiren kişiler kadılar imamlar olduğu için imam nikahı denilmiştir....
Zaten bu konu ile ilgili konu aşçmak yasak çünkü işte böyle bilip bilmeyen herkes kendi düşüncesine göre fetva vermeye kalkıyor (buna bende dahilim ben de bence gereksiz dedim mesela ben de bu işin uzmanı değilim, ama aklım ve mantığım bana böyle söylüyor).
Ortada herkes kafasına göre fetva vermeye kalkınca da tartışma çıkıyor....
nikahın dini açıdan geçerli olması için gerekli olan şeyler iki tarafın da evlenmeye razı olduğunu sözlü şekilde beyan etmesi ( dinen boşanırken de evlenirken de beyanı 3 kez tekrarlamak gerekir),2 erkek şahit ( kadın şahitler yarım şahit sayılır, yani 1 erkek şahit 2 kadın şahite eşittir) ve ilan etmektir(gizli nikah kıyılırsa sorulduğunda inkar etmek nikahı düşürür). bu şartlar sağlanırsa resmi nikah da yeterli olur. kızın ailesinin bilme şartı hanefilikte yok, ama öğrendikten sonra aile kızlarını damada denk görmezse geri alabilirler!
ben kafadan uydurmadım, söylediklerim hem ilmihalerden baktığım hem de hadis ilmi üstünde yoğunlaşmış yani sünnetleri yalayıp yutmuş kişilerden öğrendiğim şeyler.
zaten hanefilikte nikahsız görüşme sayısı bellidir: kadının gözlerine bakıp ruhunun güzelliğini, ellerine bakıp vücudunun güzelliğini anlayabilirsin, bu da 3 görüşmede anlaşılır zaten. harfiyen uygulamak şu devirde mümkün değil yani.
nişanda nikah meselesine gelince olur yani neden olmasın. ama nişanın amacı eşin olacak kişiyi halk tabiriyle adını koyarak tanımaksa nikahı nişanda yapmak doğru olmaz bu benim görüşüm. sonuçta evleneceğine o kadar eminsen ne gerek var değil mi dini nikaha, resmi nikah da yapıverin olsun bitsin. tabi bazı engeller olabilir hemen evlenmek için, ve günaha girmek istemeyebilirsin. ama erkekler dini nikahı avantaja çevirmeyi muhakkak deneyeceklerdir. ve dini açıdan sen onun eşi olduğundan eşin beraber olmayı teklif ettiğinde reddedersen işte asıl o zaman günaha gireceksin.