Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
1 yemek kaşığı salça (ben biber salçası kullandım)
Tuz
Bir buçuk çay kaşığı pul biber, kimyon, karabiber
Bulamak için;
2 yumurta
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Yapılışı; Ekmeği bir kaba doğrayın ve 2 su bardağı soğuk su koyun ve karıştırın. Bulguru ayrı bir kaba koyalım ve üzerine elimizle suyunu aldığımız ekmekleri koyalım ve kaşıkla karıştırıp üzerine kapak kapatalım. Yarım saat bekleyelim ve bulgurların yumuşamasını bekleyelim. Daha sonra içine maydanoz, soğan rendesi, salça ve baharatları da ekletip on dakika yoğuralım. Köfte şekilleri verelim, servis tabağına dizelim ve 2 yumurta çırpalım. Kızdırılmış sıvı yağda kızartalım. Yumurtaya bulandığı için yağ köpürdü ben yaparken. Yumurtaya bulamadan da kızartabilirsiniz.
Siz isterseniz pul biber, biberiye, köri, zerdeçal, kekik vs gibi sevdiğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz. Ben eklemedim.
Yapılışı; Patatesleri yıkayın küp küp doğrayın tuzlu suda bekletiniz. Tüm sos malzemesini cam bir kasenin içinde karıştırarak hazırlayınız. Su da ki patatesleri süzünüz. Patatesleri cam kasede ki sos içine katınız ve karıştırınız. Bu şekilde 1-2 saat bekletiniz (hemen bekletmeden de pişirebilirsiniz) Süre sonunda fırın kabınızı alınız soslu patateslerinizi (kabınızı yağlamadan) fırın kabınıza boşaltınız 200 derecede pişiriniz. Ben pişirme süresi verdim ama siz kontrol ederek istediğiniz kıvama gelene kadar pişiriniz.
Not: Aynı tarifi sarımsağı çıkartıp soğan ekleyerek de yapabilirsiniz. Yada her ikisini de koyabilirsiniz. Daha az yada daha çok size keyfinize kalmış.
125 gr gr tereyağ ile 125 gr margarin birlikte eritilecek. Toplamda 250 gr olacak.
Yapılışı; 1 yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 çay bardağı süt ve tuzu bir kapta karıştıralım. Karışıma 3 bardak un ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Azar azar un ekleyerek ( benimki 5 bardağa yakın un aldı) iyice yoğuralım ve yumuşak bir hamur hazırlayalım. Daha sonra bu hamuru ilk önce 3′ e bölelim. Sonra böldüğümüz her bir parçayı da 8 bezeye bölelim ve toplamda 24 beze yapalım. Her bezeyi nişasta serpmek sureti ile nescafe fincanı tabağı büyüklüğünde açalım. Nişasta yardımı ile açtığımız sekiz hamuru üst üste koyalım. Böylece sekiz katlı üç parça elde edelim. Üç katın her birinin kenarlarına elimiz ile bastıralım ki açarken hamurlar kendi içinde kaymasın. Üçünü de ayrı ayrı aynı baklava hamuru açar gibi normal yufka boyutunda açalım. Açtığınız hamuru ortadan ikiye keselim. Kestiğiniz karşılıklı kenarlarına rendelenmiş beyaz peynir, kaşar peynirini karıştırarak hazırladığımız iç harcımızdan yayalım ve her iki yufkamızı da gevşek biçimde rulo şeklinde saralım. Bu ruloları bıçakla 8-9 parçaya bölelim. Aynı işlemi kalan 2 hamur için de tekrarlayalım. Börekleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye sık sık dizelim. Fırınımızı 200 derece de yakalım ısınmaya başlasın. Birlikte erittiğimiz 125 gr tereyağ ve 125 gr margarini (toplamda 250 gr. olacak)ocakta eritelim. Tercih sizin isterseniz ikisini karıştırın yada sadece tereyağ ya da sadece margarin de kullanabilirsiniz.Ama sıvıyağ olmaz.Ve tepsideki böreklerin üzerlerine bir kaşık yardımı ile paylaştıralım. Benim tepsime bütün börekler sığdı hatta olsa bir sıra daha alabilirdi. Sizin tepsiniz küçükse iki tepsi börek çıkabilir, bu nedenle yağı tepsilere eşit paylaştırmayı unutmayın. Önceden ısınmış 200 dereceli fırında 30-35 dakika pişirin. Süreye bakmayın ne zaman kızardı tamam dediniz börekleri fırından alın. Fırından çıkar çıkmaz hemen bir havlu kağıt üstüne alalım neden? Yağları kağıt havluya çıksın diye. Bir 5 dakika sonra servis tabağına alabilirsiniz.
Yapılışı; Kakao hariç tüm hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurun üçte biri ayrılır. Buna kakao eklenir yoğrulur. Cevizden küçük toplar yapılır. Beyaz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp avuç içinde açılır, ortasına bir kakaolu top bırakılır ve hamur kapatılıp yuvarlanır. Pudra şekeri ve tarçın karışımına bulanır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Tüm hamurlara aynı işlem uygulanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika üzerinde hafif çatlaklar oluşuncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir.
1 küçük paket çikolatalı puding ve gerektiği kadar süt
üzeri için;
pudra şekeri
çikolata sosu
kuru yemiş ve meyveler
Yapılışı; Öncelikle yumurtalar ve toz şeker iyice köpürünceye kadar çırpılır, üzerine diğer kek malzemeleri ilave edilerek karıştırılır ve kek hamuru hazırlanır. 26 cm çapında yapışmaz tava tereyağı ile kaplanır ve un serpiştirilir. Üzerine kek hamuru boşaltılır. Alüminyum folyo tava büyüklüğünde 3-4 kat katlanır. Ocağın büyük gözüne yerleştirilir. Yapışmaz tava ocağa alınır. Tavanın kapağı kapatılır. Kapaktaki delik ısının dışarı çıkmaması için uygun bir peçete ile tıkanır. Ocak en kısık ateşte açılır. 30 dakika boyunca kapak hiç açılmadan pişmeye bırakılır. Süre dolunca kürdan ile kekin pişip pişmediği kontrol edilir. Daha sonra ocaktan alınarak ilk sıcağının çıkması beklenir. Kek pişerken bir taraftan da pastanın kreması hazır edilir. Hızlı olması açısından bu tarifte hazır çikolatalı puding kullandım ama siz hazır yerine kendi sevdiğiniz bir pasta kremasını da kullanabilirsiniz.
Kek hafif ılıdığında yağlı kağıt üzerine ters kapatılarak tavadan ayrılır. Uzunca bir bıçakla ortadan ikiye dikkatlice kesilir. Alt taban servis tabağına alınıp üzerine çikolatalı pudingten sürülür ve diğer yarısı kapatılır. Pastanın üzeri de istenilen şekilde kaplanabilir. İsterseniz üzerine pasta kreması sürebilirsiniz veya benim gibi sadece pudra şekeri serperek üzerine çikolata sosu sıkabilirsiniz. Bu arada içine veya üzerine fındık, ceviz gibi kuru yemişlerden serpilebilir, meyve parçaları ile zenginleştirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Not; kekin yapışmaması için kullandığınız tavanın ince teflon olmamasına dikkat ediniz, tavayı güzelce yağlayınız ve ilk sıcağı çıkmadan hemen çevirmeyiniz. Kestikten sonra katları parçalamadan kaldırmak için bir spatula kullanabilirsiniz. Eğer keki hemen servis etmeyecekseniz üzerine puding sürmeyin, çünkü puding pastada soğuyunca hoş bir görüntü olmaz.
175 gr Hindistan cevizi yağı (Kokosfett)(doğranmış)-bulunamazsa eğer margarin ya da tereyağı
2 adet orta boy taze yumurta
2 yemek kaşığı kakao
75 gr pudra şekeri (yarım su bardağından az fazla)
2 yemek kaşığı süt
22-25 cm ebatlarında uzun kek kalıbı
Süslemek için;
kakao
fıstık
Yapılışı; Öncelikle kek kalıbımızın içine streç film yerleştiriyoruz ve kenarda hazır olarak bekletiyoruz. Bir tencereye az su koyup kaynatıyoruz. Üzerine daha ufak, başka bir tencere oturtup çikolatalar ve yağı da içine alıyoruz. Arasıra karıştırarak, çikolata ve yağın erimesini sağlıyoruz. (içine su sıçratmadan) Çikolatalar ve yağ benmari usulü erirken, bir kapta yumurta, kakao, pudra şekeri ve sütü homojen olana kadar çırpıyoruz. Eriyen sıcak çikolata-yağ karışımını, yavaşça yumurta-kakao karışımına boşaltıp, mikserle koyu bir krema olana kadar hızlıca çırpıyoruz. Sonra kenarda bekleyen kalıbımıza biraz kremadan boşaltıp kaşıkla düzeltiyoruz, üzerine 4 adet yan yana gelecek şekilde bisküvi diziyoruz. (25 cm’lik kalıp için 4 tane yeterli geliyor) Bisküvilerin üzerine tekrar 3-4 kaşık krema ve tekrar 4 bisküvi yan yana diziyoruz. Bu işlemi kremamız bitene kadar devam ettiriyoruz. En son kata tekrar krema sürüp, üzerine kalıbın kenarlarından sarkan streç filmi kapayıp, bir gece buzdolabında bekletiyoruz. (buzluk kısımda değil) Ertesi gün kalıbı servis edeceğimiz kaba ters çevirip, üzerindeki streç filmi kaldırıyoruz ve üzerine kakao eleyip, yeşil fıstık serpiyoruz. Dilim dilim kesip servis ediyoruz. NOT: ( aradaki bisküviler kesinlikle yumuşamayıp, kıyır kalıyorlar. Pastanın özelliği de bisküvilerin kıyır kalması.
Yapılışı; Mayayı bir su bardağı ılık sütün içine atıyoruz ve üzerine şekeri ekleyip kaşık yardımıyla erimesini sağlıyoruz :) ( burada süt mutlaka ılık olmalı sıcak olursa mayayı keser soğuk olursa da mayalanmaz ) eridikten sonra kabın içine döküyoruz ve sıvı yağı da ekleyip azar azar ununu ilave ediyoruz tuzunu da ekleyip ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz :)) Mayalanması için üzerini bir bezle örtüp yarım saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz :) Bu arada salçayı çok az suyla açıyoruz içine kekik ekleyip hazırlıyoruz üst malzemelerini minik minik doğrayıp hazırlıyoruz. Ben sucuk sosis zeytin biber kullandım siz arzu ettiğiniz başka malzemelerde kullanabilirsiniz :)). Dinlenen hamuru tezgahın üzerine alıp oklava yardımıyla açıyoruz ve çay bardağıyla kesip yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Tüm hamur bitene kadar işleme devam ediyoruz :). Minik hamurların üzerine önce salçalı sostan sürüyoruz daha sonra kaşar rendesi ve üzerine sevdiğiniz pizza malzemelerini ekleyip fırınlıyoruz kızarmasına yakın biraz daha kaşar peyniri rendesi ekleyip tekrar peynir eriyene kadar fırınlıyoruz piştikten sonra biraz dinlendirip servis ediyoruz :))
Ben 190 derece 15 dk da pişirdim ama bu süre ve derece fırından fırına değiştiği için siz kendi fırın ayarınıza göre kontrollü bir şekilde pişirin derim :)) deneyenlere şimdiden afiyet olsun :))
aldığı kadar un (3, 5 su bardağı, gerekirse un ilave edilebilir)
Arasına;
80 gr yumuşak tereyağı (2 yemek kaşığı dolusu)
İç malzemesi için;
Beyaz peynir
Maydanoz
karabiber
pulbiber
Bulamak için;
kavrulmuş susam
Yapılışı; Bir kaba, mayayı toz şeker ve ilik süt ile eritip ve 5 dakika bekletilir. Bu arada dolaptan tereyağı çıkartılır ve iç malzeme hazırlanır. Kabımıza diğer hamur malzemeleri eklenir ve unu yavaş yavaş dökerek yapışmayacak şekilde bir hamur elde edilir. Mayalanmasını beklemeden 6 eşit parça bölünür. Bir bezeyi dikdörtgen olacak şekilde açıp (altına un serperek) üzerine yumuşak tereyağı sürülür ve resimde görüldüğü gibi diğer hamur üstüne yerleştirilerek iç malzeme ilave edilip sıkıca rulo şeklinde sarılır. Yani toplam 3 rulo elde edilir. Bu ruloları bir veya iki parmak kalınlığında kesilir. Daha sonra kenarları önce yumurta sarısına sonrasında kavrulmuş susama bulanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip 30 dakika mayalanmaya bırakılır. Önceden ısıltılmış 180 derecede güzelce pişirilir.
Yapılışı; Pilavı pişireceğiniz tencereye tereyağı eritilip kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi ekleyip kavurun, salça ilave edilip kavrulmaya devam edin. Salçayı da kavrulduktan sonra arpa şehriyeyi ekleyin tuz ve pul biber ilave edilip kavurun. (Ben arpa şehriyeyi fazla kavurmadım çok kızarmış şekilde sevmiyorum dilerseniz kavurma işlemini uzun tutabilirsiniz) Tüm malzemelerin üzerine sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin ve demlenmeye bırakın. Afiyet olsun.
Yapılışı; 2 bardak sütün bir bardağı elin hissetmeyeceği kadar ılıtılır ve içinde maya eritilir. ( yaş maya yerine kuru maya da kullanabilirsiniz- 2 tatlı kaşığı kadar) Süte sıvı yağ tuz ve un da ilave ederek tamamen özlenene kadar yoğrulur. Ağzı kapatılarak sıcak bir yerde bekletilir. Genellikle 1, 5 -2 saatte kabarma tamamlanır. Hamur kabarınca el ile söndürülür. Ceviz kadar parçalar koparılıp elle yassıltılır. Yarım santim kadar inceltilir. Çay bardağı ile kesilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine hazırlanan sos sürülür. Sos şöyle hazırlanır: Salça, dövülmüş sarımsak, kekik ve fesleğen bir kaba koyulur, sürülecek kıvama gelecek kadar 1-2 çorba kaşığı su ile inceltilir. Fırça ile hamurların üzerine sürülür. Son olarak üzerlerine peynir domates biber veya sosis domates biber parçaları koyulup elle bastırılıp, malzemelerin hamura iyice yapışması sağlanır.
Yarım saat kabarması beklenip 220 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir.
1 tatlı kaşığı tuz ( silme konulacak, tepeleme koymayın çok olabilir )
2 küçük boy paket kakao ya da ( 6 yemek kaşığı)
2 paket vanilya
3/4 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı soğuk su
1, 5 yemek kaşığı elma sirkesi
Üstüne;
2, 5 bardak süt
1 paket supangle ya da kakaolu puding
İkram ederken;
1 paket Süt kreması
Yapılışı; İlk önce 2, 5 bardak süt ile supangle ya da kakaolu pudingimizi ocağa koyalım bir taraftan yavaş yavaş pişmeye başlasınlar… Kekin kuru malzemelerini bir kase de karıştırın ( un, toz şeker, karbonat, tuz, kakao, vanilya) Kekin yaş malzemelerini de başka bir kapta karıştırın ( sıvı yağ, soğuk su, elma sirkesi) Şimdi kuru malzemeleri yavaş yavaş malzemelere katalım ( 3 kere de) ve mikser ile çok iyi çırpalım. . Bu ara da pudinginiz pişmiş ise bir kenara alalım ve ılınmasını bekleyelim. Not:Kek fırından çıkınca puding ılık ılık kekin üstüne dökülecek.Puding sıcak olmayacak mutlaka ılık olacak… Ara sıra pudingi karıştırın ki kabuk bağlamasın. . Fırınımızı 175 derece de ısıtalım. . Derin bir borcam ya da derin bir fırın tepsisini sıvı yağ ile iyice yağlayalım. Çırpılmış kekimizi tepsimize dökelim. Tezgaha bir bez yayalım ve bezin üstün de tepsimizin altını 3-4 kere tezgaha nazikçe vuralım ki kekin içinde ki hava kabarcıklarını çıkartalım. . Kekimizi sıcak fırına verelim 35-40 dakika pişirelim. Kek pişip fırından çıkınca 2-3 dakika bekleyelim ve üzerine ılık pudingimizi dökelim. Servis ederken dilimleyelim krema eşliğinde servis edelim ( ister üstüne dökün ister küçük bir kase de sunun keki içne batırsınlar ya da tabağın bir köşesine dökün tercih sizin) …….krema bizim tercihimiz ……. bence daha güzel oluyor ama siz isterseniz dökmeye bilirsiniz. Not : Keki çok iyi çırpınız.Pişip pişmediğini kürdan ile kontrol edebilirsiniz.Siz kendi fırınınızı daha iyi tanırsınız ona göre pişirin süreyi,pişme kıvamı kontrol ediniz…. Keki çok iyi yağlanmış derin bir kapta pişiriniz.Kalıbı çok çok iyi yağlayın çünkü bu yapışkan bir kek kabınıza,tepsinize yapışır ve zor çıkartırsınız.Kelepçeli kalıpta pişirmeyin bu kek için uygun olmaz… Not: Siz bu keki yaparken karbonat kullanmayıp kabartma tozu eklemek isteyebilirsiniz. O zaman 1 tane kabartma tozu ekleye bilirsiniz …ama kabartma tozu ekleyecekseniz kekinize sakın tuz koymayınız..
1 su bardağından 2 parmak eksik ocakta eritilmiş margarin
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Un
İç malzemesi için;
Soğan
Kıyma
Maydanoz
Tuz
Karabiber ( kavrulmuş kıyma)
Üstüne;
1 yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
Yapılışı; lk önce kıymanızı tavanıza alın, soğanınızı doğrayın 1 çay bardağı su eşliğinde kıymanızı kavurun tuzunu, karabiberini eklemeyi unutmayın. Kıyma suyunu çekti ve iyice kavruldu hazır. Üstüne isterseniz maydanoz doğrayın, isterseniz de doğramayın ( ben doğradım) Kıymanızı kaşı ile karıştırın. Bir kenarda soğusun ve işlem sırasını beklesin. Not:Kıyma hamura sıcak eklenmemeli, mutlaka soğumuş olmalı. Derin bir kaseye yoğurt, sıvı yağ, erimiş margarin, tuz, kabartma tozu eklenerek çırpma teli ile şöyle bir çırpılır. . Çırpılan bu karışıma un eklenir ( ben 3 bardak ekledim sonra hamurun istediği kadar ekledim ) yumuşak yumuşacık bir hamur olacak bu nedenle çok çok da un eklemeyin. Not : herkesin kullandığı un farklı farklı siz benim kullandığımı baz almayın 2 bardak ekleyin sonra eliniz ile yavaş yavaş un ekleyin. Bura da unutulmaması gereken çok yumuşak gözenekli bir hamur olacak. . Tepsinizi alın isterseniz yağlı kağıt serin tercih sizin ( ben sermedim). . Şimdi hazır hamurunuzu ( bu işlemi ister tepsiniz de isterseniz tezgahınız da ) alın ortadan hamuru 2 ye bölün 1. Yarısını tezgahta dikdörtgen gibi elinizle genişletin ortasına soğumuş kıymalı harcınızı koyun ve hamuru ortada birleştirin. Not: Tezgahta hazırlarsanız. . Hamur yumuşak bir hamur boyutu da uzun. . Hazırlanan hamuru pişeceği tepsiye alamayabilirsiniz ya bir tahta kürekle ya da 2 kişi alın hamuru kırabilirsiniz ya da hiç risk almayın işlemi tepside yapın hoop ters çevirin ekleri altta kalsın. Ek yeri altta kalacak şekilde tepsiye yerleştirin. Diğer hamur içinde aynı işlemi yapın. Tepsideki hamurların üzerine yumurta sarısı, susam, çörek otu serpin. Isınmış sıcak fırında pişirin. Ben 200 derecede ilk önce bir 20 dakika pişirdim sonra ısıyı 170 derece ye düşürüp bir süre de öyle pişirip işlemi sonuçlandırdım. Ama siz benim pişirmemi baz almayın herkesin fırını pişirme süresi farklı poğaçayı siz kendi fırınızınız da nasıl pişiriyorsanız o ısıda pişirin. Sadece şunu unutmayın üstü pişince biraz ısıyı kısın ve bir süre daha pişirin hamurun içi de iyi pişsin. Yani üstü kızarınca içi yavaş yavaş pişirilecek.Piştikten sonra 2 parmak kalınlığın da kesilip servis edilecek.
Yapılışı; Patlıcanları 5-6-yerinden bıçakla delikler açarak fırın tepsisine yerleştiriyoruz. 190 derecede içi pişene kadar pişiriyoruz. Kıymayı tencereye alıyoruz, içine minik doğradığımız soğan, sarımsak ve biberleri ekliyoruz. Sıvı yağı ekliyoruz. Kısık ateşte güzelce suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Minik doğradığımız domatesleri de ilave ederek beş dakika daha pişiriyoruz. Domates salçasını da ilave edip bir iki karıştırıp 7-8 dakika daha pişiriyoruz. Ocağın altını kapatıp tuzunu, toz biberleri ve minik doğradığımız maydanoz ile dereotunu ekleyip karıştırıyoruz. Pişen patlıcanların kabuklarını soyup küçük şekilde kesiyoruz. Borcama yerleştirdiğimiz patlıcanın üzerine harcımızı yayıyoruz. Fırında beş dakika pişirip servise hazırlıyoruz.
9-10 yemek kaşığı un (hamur çok koyu kıvamlı olmamalı)
Yapılışı; Patatesler soyulup küçük küpler halinde doğranır (haşlanmadan) ve derin bir kaba alınır. Ardından yoğurt, sıvı yağ, tuz, baharatlar ve yeşillikler eklenip güzelce harmanlanır. Daha sonra un ve kabartma tozu da kontrollü bir şekilde ilave edilir ve tekrar karıştırılır. En son üzerine yumurtalar eklenip, son bir kez daha karıştırılır ve bu karışım yağlanmış orta boy bir borcama düzgünce yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kapağı açılmadan, nar gibi oluncaya kadar, 50-55 dk kadar pişirilir. Fırından çıkarttıktan yaklaşık 1 saat sonra dilimlenerek servis edilir. Soğuk veya ılık olarak servis edebilirsiniz.
Kek kalıbını bir kaç kez sert bir zemine vurun ki düzlensin hava kabarcıkları çıksın.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına koyun.
Kabarmaya başlayınca ısıyı 150 dereceye düşürün.
Yaklaşık 25 dakika sonra pandispanyanız pişmiş olacaktır.
Pandispanya yapmanın püf noktaları için ;
Krema için, çikolata ve labne peyniri dışındaki tüm malzemeleri karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra diğer malzemeleri de ekleyin ve 2 dakika kadar çırpın. Çok katı olursa azıcık süt ilave ederek kıvamı açabilirsiniz.
Pandispanyayı ortadan ikiye kesin. 1 su bardağına yakın sütün yarısıyla önce kekin alt kısmını ıslatın. Kremayı her yerine yayın. Sonra kekin üst kısmını ıslatın.
Yapılışı; Kıymayı, rendelenmiş soğanı, yumurtayı, galeta ununu, tuzu ve karabiberi güzelce yoğurup özlü hale getirin. İnce kıdığınız sarımsakları ve kırmızı biberleri az yağda soteleyin. Kıyılmış ıspanakları da ekleyip suyunu çektirin. Tuzunu karabinerini ekleyip ocaktan alın ve soğutun. Kıymalı harcı yağladığınız yağlı kağıdın üzerine alın, elinizle bastırarak yaklaşık1 cm kalınlığında dikdörtgen yapın ve uç kısmına ıspanaklı harcı uzun ince yayın. Kıymayı sıkıca rulo yapın, yağlı kağıdın içinde kalsın ve uçlarını şeker paketi gibi bükün. Üzerini hafifçe ıslatın ve tepsiye koyun. 180 dereceli fırında yaklaşıkbir saat pişirin. Pişip pişmediğini kontol amacıyla yağlı kağıdın üzerini bıçak yardımıyla açın, piştiyse fırından alın. Pişmemiş gibi göründüyse kağıdı tamamen yırtın ve üzeri kızarana kadar fırında tutun. Dilimleyerek servis edin.
Aldığı kadar un (ben yaklaşık 7 su bardağı ekledim)
Üzerine seramik için yeteri kadar toz şeker
Yapılışı; Tüm malzemeler güzelce karıştırılır, yavaş yavaş un eklenerek, ele yapışan ama sertçe bir hamur yoğrulur. Eller yağlayıp, mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır, yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine şeker serpilir ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 20 dakika üzeri çatlayıncaya kadar pişirilir.
Yapılışı; Yoğurma kabına öncelikle ılık süt, şeker, maya ve arzuya göre mahlep alınır, karıştırılır ve 10 dk dinlenmeye bırakılır. Daha sonra sıvı yağ eklenerek tekrar karıştırılır. En son un ve tuz ilavesiyle yumuşacık, hafif ele yapışan bir hamur yoğurulur. Hamur örtülerek en az 1 saat mayalanmaya bırakılır. Süre sonunda hamurumuz 2-3 misline çıkmış olacaktır. Hamur mayalanırken tavaya doğranmış soğanlar ve sıvı yağ alınarak kavrulur, Ardından kıyma, baharat ve tuz ilavesiyle kıyma iyice kavrulup, soğumaya bırakılır. Tezgaha bolca un serpilir ve hamurdan yaklaşık iki avuç dolusu büyüklüğünde parçalar kopartılır. Parçalar bol un serpilmiş tezgahın üzerine alınır. Hamurlar yoğrulmadan un serpilmiş tezgah üzerinde hafifçe toparlanır. Sonra bu hamurlar merdaneyle tek tek uzunlamasına, dikdörtgen olacak şekilde, çok inceltilmeden açılır. Enine doğru ikiye kesilip, her iki parçasına da uzunlamasına kıymalı harç yayılır ve rulo şeklinde sarılıp, ortadan tekrar ikiye kesilir (fotoğraflardaki gibi). Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve üzerlerine bir bıçak yardımıyla verev şeklinde çizikler atılır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dk pişirilir. Fırından çıkarttıktan sonra üzerleri örülerek 5-10 dk dinlendirilir. Bu ölçülerden yaklaşık 2, 5 fırın tepsisi poğaça çıkıyor.
175 gr un, veya su bardağı ölçüsü ile 1+1/4 (4’te 1’i oluyor, bardak silme olacak)
4 yemek kaşığı şeker (tepeleme)
120 gr tereyağı (yarım su bardağı), miktarını tam tutun.
2 yemek kaşığı süt veya su (ölçerek kullanın)
3 yemek kaşığı istenilen renkli şeker, veya kum gibi ezilmiş ceviz, fındık, vs.
Sadede yapabilirsiniz. Ben örnek olarak 3 çeşit yaptım.
Yapılışı; Unu şekeri karıştırın, tereyağını parçalara kesip una katın, elinizle ufalayın, tereyağı una yedirilsin, iki yemek kaşığı sütü ekleyin karıştırın. İstediğiniz renkli şeker veya kuruyemişi ekleyin, veya sadesini yapın. İsterseniz bir çay kaşığı kakao da katabilirsiniz. Hamuru iyice yoğurun toparlayıp kare şekli verin. Kalınlığı 2-3 cm olsun (ben küpleri küçük tuttum, siz istediğiniz büyüklükte yaparsınız). Hamuru strece sarıp buzluğa kaldırın, 15-20 dakika buzlukta kalsın. Fırını 175 dereceye ayarlayın, fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Buzluktan hamuru çıkartın, keskin bir bıçakla bastırarak küplere ayırın. Eğer hamur dağılırsa biraz daha donması lazım, tekrar buzluğa kaldırın. Kesilen küp dilimlerini tepsiye dizin ve altları kızarana kadar pişirin (yaklaşık 20 dakika). Kurabiyelerin üzeri beyaz kalır, altları kızarınca hazırdır. Kurabiyeler tepsi içinde tamamen soğuduktan sonra servis tabağına alın, sıcak sıcak alırsanız dağılır. Şimdiden afiyet olsun. Not: tarifte yumurta ve kabartma tozu kullanılmıyor.
Kurabiyeler pişerken yayılmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar:
Hazırlanan hamur dilimlenmeden önce mutlaka en az 15-20 dakika buzlukta tutulmalı.