Yarım su bardağı kadar süt ( bisküviyi ıslatmak için )
Süslemek için ne isterseniz ( ben meyveli sos ve çikolata kullandım )
Yapılışı; Kedi dili bisküviyi tabağa döktüğümüz süte bandırıp çıkartıyoruz. Bekletmeden streç film serdiğimiz herhangi bir kabın içine diziyoruz ( pastanın düzgün durması için kap kullanıyoruz, yoksa kabın içine koymadan kat kat da yapabilirsiniz ) Diğer yandan köpürttüğümüz pasta kremasını üzerlerine sürüyoruz. Çilek dilimleriyle kaplıyoruz. Tüm bisküviler bitene kadar işleme devam ediyoruz. Servis tabağına pastayı ters çevirip kalan kremayı üzerine sürüp istediğimiz şekilde süslüyoruz. Ben meyveli sos kullandım, evde vardı sizde evinizde ne varsa onu kullanabilirsiniz. Dolapta 1-2 saat dinlendirip servis ediyoruz.
Yapılışı;
Kıymayı bir kaba alıyoruz üzerine garnitür hariç tüm köfte malzemelerini ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Daha sonra suyunu süzüp yıkadığımız garnitürü de ekleyip sebzeleri fazla ezmeden biraz daha yoğuruyoruz. Hazır olduğu zaman yağlı kağıdın üzerine alıp elimizle şekil veriyoruz ve kağıda köfte harcını sarıp rulo şeklinde sarıyoruz. Kenarlarını da sıkıştırıp fırın tepsisine alıyoruz. 25 -30 dk kızarana kadar pişiriyoruz. Kızardığında dilimleyip sıcak sıcak servis ediyoruz.
Aldığı kadar un ( 1 kilodan biraz fazla olabilir )
İçi için;
Kaşar peyniri rendesi, sosis, zeytin
Üzeri için;
Yumurta sarısı
Yapılışı;
Mayayı bir kaba alıyoruz, üzerine ılıttığımız sütü ve toz şekeri ekleyip mayanın erimesini sağlıyoruz. Daha sonra tüm malzemeyi ekleyip yumuşak kıvamlı hatta biraz ele yapışan bir hamur elde ediyoruz. Üzerini temiz bir bezle sarıp mayalanması için kaldırıyoruz. Hamur iki katına çıktığında mayanmış olacaktır. Diğer taraftan sosisleri ve zeytinleri minik minik doğruyoruz ve aynı kapta harmanlıyoruz. Mayalanan hamurdan bir parça kopartıp ortasını çukur yapıyoruz. Elinize yapışırsa un yardımıyla şekil verebilirsiniz. İçine önce kaşar peyniri rendesi daha sonrada sosis ve zeytin karışımından ekliyoruz. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz. Tepsi mayası için en az 15 dk dinlendiriyoruz. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürüp üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Yapılışı;
Patatesleri haşlayıp eziyoruz, içine tuz ve pulbiber çok azda sıvı yağ ekleyip harmanlıyoruz. Yufkaları üçgen şekilde kesiyoruz sigara böreği yaparken kestiğimiz gibi. Daha sonra süt ve sıvı yağı karıştırıp her bir yufkanın içine fırçayla karışımdan sürüyoruz. Üstüne patatesli harçtan ekleyip sigara böreği gibi sarıyoruz. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz. İç malzemesini ben patates kullandım ama siz istediğiniz her şeyden yapabilirsiniz . Daha sonra suyla pekmezi karıştırıp sardığımız börekleri suyun içine daldırıp çıkartıyoruz. Ben resmi çekmek için içine bırakmak zorunda kaldım. Böreğin üst kısmı ıslanması yeterli olur. İçinde bekletmeye gerek yok . Daha sonra susama bulayıp yağlı kağıt serilmiş yada yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz ve pembeleşene kadar pişiriyoruz . Biraz ılındıktan sonra servis ediyoruz.
Yapılışı;
Yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpıp diğer malzemeleri ekliyoruz. Bildiğimiz klasik kek hamuru hazırlıyoruz. Kakaosunu artırabilirsiniz Ben fazla sevmediğim için 2 tatlı kaşığı kullandım siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz
Daha sonra küçük boy yağlanmış borcam tencerenin içine keki boşaltıyoruz ve büyükçe bir çelik tencerenin içine yerleştirip borcamın yarısına gelecek şekilde su dolduruyoruz. Temiz bir mutfak bezini nemlendirip tencerenin kapağının arasına yerleştiriyoruz ( pişme sırasında su buharının kekin üzerine damlamaması için kullanıyoruz ). Önce ocağın en büyük gözünde su kaynayana kadar harlı ateşte daha sonra ise aynı gözde kısık ateşte 30- 35 dk pişiriyoruz.
Peynir, maydanoz karışımı yada sucukla kaşar peyniri siz ne tercih ederseniz
Üzeri için;
Yumurta sarısı, susam
Yapılışı;
Mayayı bir kaba alıp üzerine şekeri ve ılıttığımız sütü ekleyip ( süt ılık olmalı sıcak olursa mayayı keser ) mayayı eritiyoruz. Daha sonra oda ısısında olan tüm malzemeyi ekleyip unu kontrollü bir şekilde ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz ( hamur ne kadar yumuşak kıvamlı olursa poğaça o kadar yumuşak olur ) Üzerini örtüp hamur iki katı olana kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurdan istediğimiz büyülükte parçalar alıp içine istediğimiz iç harcı ekleyip kapatıyoruz. Kapattığımız kısmı altta kalacak şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştiriyoruz. En az 15 dk tepsi mayası gelmesi için bekliyoruz. Daha sonra fırına verip üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Yapılışı;
Oda sıcaklığında ki margarini pudra şekeri ile yoğurup yumurta sarısı aldığı kadar un ve kabartma tozu ilave edip kulak memesi kıvamına getiriyoruz. Yuvarlayıp yumurta akına batırıp kırılmış fındık ve şeker karışımına bulayıp 180 derece fırında hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
1 kilo yağlı kıyma ( mümkünse kuzu, dana eti karışık )
1 tane orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 dilim ekmek
1 kahve fincanı irmik
1 tane yumurta
1 çay kaşığı karbonat
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
Yapılışı;
Kıymayı bir kaba alıp ekmekleri ıslatıp baharatları da ekleyip 5 dakika yoğuruyoruz. Daha sonra soğan ve sarımsağı rendenin ince kısmıyla rendeleyip içine ilave edip tekrar yoğurmaya devam ediyoruz. En son olarak içine bir yumurtayı, irmiği ve karbonatı da ekleyip tekrardan 10 dakika kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Ara ara elinizi soğuk suyla ıslatabilirsiniz. Kıymanın yağı yapışmasın diye iyicene özleşen kıymayı yoğurdunuz kabın içine 40 kere çarpıyoruz ( yani içinden komple alıp havadan hızlıca kaba çarpıyoruz, tüm malzeme tamamen özleşmiş oluyor ) Üzerine streç film kaplayıp en az bir gece yada bir gün buzdolabında dinlendiyoruz ( irmiğin şişmesi ve tüm malzemenin lezzet kazanması için ) Ertesi gün ince uzun şekiller verip yanmaz tavada yada ızgarada pişirip sıcak sıcak servis ediyoruz.
5 adet patlıcan (kişi sayısına göre tercih edilebilir)
İçi için;
300 gr kıyma
1 diş sarımsak
1 tane küçük boy koru soğan rendesi
Tuz, karabiber, pul biber
Biraz maydanoz
1 tane domates
2 tane yeşil biber
Üzeri için;
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Yağlı kağıt
Yapılışı;
Patlıcanları yıkadıktan sonra alt kısmından biraz kesip ( boyunutu kendiniz ayarlayabilirsiniz, daha büyük porsiyon istiyorsanız patlıcanın alt kısmından kesmeden de yapabilirsiniz ) Kabuklarını soymadan ince uzun şeritler halinde sap kısmına kadar kesiyoruz. Tuzlu suda 10 dakika bekletiyoruz.
Bu arada iç malzemesi için domates ve yeşil biber hariç tüm malzemeyi harmalıyoruz. Patlıcanları yıkayıp suyunu süzüyoruz. Kestiğimiz kısımlara kıymalı harçtan doldurup ortasını domates dilimi ve biber dilimi ile süslüyoruz. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz.
Yağlanmış küçük boy fırın tepsisine dizip suda erittiğimiz salçayı ekliyoruz. Yağlı kağıdı kare kesip kenarlardan kıvıra kıvıra yuvarlak şekle getirip kapak olarak tepsinin üzerini kapatıyoruz. 20 dakika pişiriyoruz. 20 dakika sonra yağlı kağıdı çıkartıp 10 dakika da üzeri kızarması için pişiriyoruz (süre fırından fırına değişebilir, kontrollü pişirmek lazım ) sıcak sıcak servis ediyoruz.
Yapılışı;
Önce yufkaları serip ortadan kesip dörtde bölüyoruz. Elde ettiğimiz üçgen parçaları tekrardan kesip sekiz parçaya çıkartıyoruz ve daha sonra 2 parmak genişliğinde küçük üçgenler kesiyoruz. Kıymayı rendelediğimiz ve suyunu sıktığımız soğan, tuz ve biberlerle karıştırıp çok az bu harçtan üçgenin geniş kısmına koyup sarıyoruz. Kenarlarını kapatmadan tüm malzeme bitene kadar devam ediyoruz. İster fırında isterseniz de sıvı yağda kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz. Onun üzerine de salçayı biraz suyla açıp çok az sıvı yağ ekleyip yaptığımız sosu gezdiriyoruz. Nane ve pul biberle süsleyip servis ediyoruz.
1 paket kakaolu puding ( 750 ml sütle hazırlanandan, 6 porsiyonluk olan )
2,5 su bardağı un
yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Üzeri için;
1 kutu krem şanti ( 2 poşet )
1 paket çikolata sos ( 1 paket orman meyvili sos, isteye bağlı )
1 tane muz
Süt (krem şanti ve sosu hazırlamak için)
Yapılışı;
Yumurtayı şekerle çırpıp içine sıvı malzemeleri ekleyip biraz daha çırpıyoruz. Sonra toz haldeki pudingi, ununu ve kabartma tozunu ekleyip kek hamuru kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra krep tavasına yada yanmaz bir tavaya çok az sıvı yağ döküp bir kepçe kek harcından tavanın tam ortasına döküp yayılmasını bekliyoruz. Tavayı biraz sağa sola çevirip yayıyoruz. Çok fazla değil ama ( ilk yaptığınız düzgün olmayabilir, daha sonrakiler güzel olucaktır ) Tüm malzeme bitene kadar işlemi tekrarlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz ( yaklaşık 8-9 adet pankek çıkıyor, ben 6 tanesini kullandım. Siz isterseniz hepsini kullanabilirsiniz )
Çikolata sosunu tarifindeki gibi hazırlayıp soğutuyoruz. Şantiyi de tarifindeki gibi hazırlayıp soğuyan pankeklerin üzerine kaşık yardımıyla sürüyoruz. Üst üste kat kat diziyoruz. Ara katlara muz dilimleyip koyuyoruz. En son üzerine çikolata sosu döküyoruz. Ben meyveli sosta kullandım. Siz sadece çikolata sosla yapabilirsiniz yada istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Yapılışı;
Tavuğu ince şeritler halinde kesiyoruz ( kolay kesilmesi için yarım saat buzlukta bekletebilirsiniz ) İçine süt, baharatlar, yağ ve rendenin ince kısmıyla rendelediğimiz soğan ve sarımsağı da ekleyip tüm malzemeyi harmanlayıp mümkünse en az 2 saat bu sosun içinde bekletiyoruz ( akşamdan hazırlayıp ertesi gün pişirirseniz çok daha lezzetli olucaktır ) Daha sonra yanmaz tavaya çok az sıvı yağ ekleyip sosuyla birlikte tavukları ekliyoruz ve sotelemeye başlıyoruz. Suyunu çekmeye başladığında ince şeritler halinde doğradığımız biberleri de ekleyip tavuklar kızarana kadar pişiriyoruz ( sosta beklettiğimiz için çok çabuk pişicektir ) Piştiği zaman tuzunu ve çok az daha kekik ilave edip sıcak sıcak servis ediyoruz.
6 tane halley ya da 1 paket petibör bisküvi hangisini tercih ederseniz
1 tane muz
1 paket meyve sosu ( orman meyveli )
Süt
Yapılışı;
İlk önce meyve sosunu tarifindeki gibi hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra krem şantiyi sütle çırpıyoruz içine halleyi ya da bisküviyi ( ben halley kullandım ) parçalara ayırıp ekliyoruz. Muzu doğruyoruz ve şantiyle harmanlıyoruz ( isterseniz içine damla çikolatada ilave edebilirsiniz ben sevmediğim için kullanmadım ). Sonra pasta tabanının tekini 8 eşit parçaya bölüyoruz diğerininde üzerine kaşıkla süt döküp ıslatıyoruz ve ortasına kubbe olacak şekilde hazırladığımız harcı dolduruyoruz kenarlardan biraz boşluk bırakarak dolduruyoruz. Üçgen şekilde kestiğimiz kek dilimlerini biraz sütle ıslatıp eşit bir şekilde pastamızın üzerine diziyoruz. 1 parça artıyor 7 parça tam geliyor. Üzerine de meyve sosunu döküp servis yapıyoruz. Ben dolapta bekletmedim isterseniz bekletebilirsiniz. Krem şanti yerine pasta kremasıyla da yapabilirsiniz. Üstüne meyve sos yerine çikolata sosu da dökebilirsiniz .
3 orta boy patates (kabukları soyulmuş küçük halde küp küp doğranmış)
1 çay bardağı süt
1 adet orta boy rendelenmiş soğan
1 çay bardağı beyaz peynir
1 çay bardağı kaşar peyniri
1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz, dereotu (yarı yarıya, isteğe bağlı)
1 er çay kaşığı pul biber, karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Yapılışı;
Yumurtaları mikserle en yüksek devirde yaklaşık 3-4 dk beyazlaşıncaya kadar çırpıyoruz. Sıvı yağ, yoğurdu, sütü ekleyip az çırpıp, ardından kabartma tozu ve unu da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Patates, peynir, soğan rendesi maydanoz ve tuz, baharatları ekliyoruz. Kaşıkla karıştırıp orta büyüklükte tepsiye döküp yaklaşık 175 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.
1 paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin yada tuzsuz tereyağı(250 gr)
2 adet yumurta
1. 5 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un(3. 5 su bardağı yaklaşık)
Şerbeti için:
3. 5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
çeyrek limon suyu
Üzerine:
Fındık
Yapılışı;
Hamur malzemeleri ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. ( Unun yaklaşık miktarını yazdım. Hepsini boca etmeden yavaş yavaş ekleyin. Az gelirse biraz daha un ekleyebilirsiniz)
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz. Üzerine fındık batırıyoruz. 185 derecede önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
Şerbeti hazırlıyoruz. Kurabiye soğuk, şerbet sıcak olacak şekilde şerbeti üzerine döküyoruz.
Yapılışı;
Margarin, sıvı yağ ve pudra şekerini iyice karıştırıyoruz. Üzerine unun tamamını boca etmeden yavaş yavaş ekleyip yoğuruyoruz. Un az gelirse eklenebilir, ben yaklaşık miktarı yazdım. Pürüzsüz bir hamur elde ettikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dk kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca soğumaya bırakıyoruz. Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz. Kurabiyeleri önce çikolataya sonra kırılmış fındığa batırıyoruz. Buzdolabında soğutuyoruz. Bu verdiğim çikolata miktarı kurabiyelerin yarısı için. Ben bir tepsiyi sade bıraktım. Tamamını çikolatalı yapmak isterseniz bir paket daha kullanmalısınız.
Yarım paket milföy (kişi sayısına göre artırılabilir)
İç malzemesi için:
Haşlanmış 2 orta boy patates
Maydanoz
Karabiber, toz biber
Tuz
Sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım tatlı kaşığı salça
Yarım su bardağı sıcak su
Nane, tuz
Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı;
Haşlanmış patateslere baharat ve tuz eklenerek ezilir. Milföy şekildeki gibi 9 parçaya bölünür. İç malzeme koyulur. Mantı şeklinde kapatılır. Tepsiye dizilip önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Yağda salça kavrulur. Yarım bardak sıcak su, tuz ve nane eklenir. 2-3 dk pişirilip ocaktan alınır. Mantı üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos gezdirilir.
Yapılışı;
Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar 5 dk mikserle çırpılır. Diğer malzemeler eklenir biraz daha çırpılır.
Silikon küçük kek kalıplarına 2 yemek kaşığı doldurulur. Ortalama 175 derece 20-30 dk pişirilir.
Fırından çıkınca soğumaya bırakılır. Kek kalıpları yıkanır, kurutulur. Çikolata benmari usulü eritilir. Kek kalıbına 2 tatlı kaşığı konulur. Üzerine kek yerleştirilip dolapta 1 saat kadar bekletilir. Soğuyunca kalıptan çıkartılır.
Bu ölçüden 12 tane büyük kek çıktı. Artan hamurdan küçük kalıplara böldüm birer çay kaşığı. Onlardan da 12 tane oldu.
Yapılışı;
Biraz süt ile maya eritilir. Üzerine diğer hamur malzemeleri ve azar azar un eklenerek pürüzsüz bir hamur elde edilir. Üzeri bez ile örtülerek 50 dk kadar dinlendirilir.
2 çorba kaşığı kadar haşhaşa 1 küçük çay bardağı sıvı yağ eklenerek inceltilir.
Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak ince bir şekilde açılır. Açılan hamur üzerine haşhaş ezmesi sürülerek rulo halde katlanır ve uçları birleştirilir. Diğer hamur parçalarına da aynı işlem uygulanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş serpilir. Tepside 5 dk daha dinlendirilir. Önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Yapılışı;
Hamur malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz. 10 dk kadar dinlendiriyoruz.
Hamurdan limon büyüklüğünde parça alıp elimizle çok az açıyoruz. İçine 1 çay kaşığı zeytin ezmesi koyup hamuru büzüyoruz. Elimizle üstünden hafif basarak açıyoruz. Şekildeki gibi bıçakla çizikler atıyoruz. Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayıp tepsiye diziyoruz. Yumurta sarısını sürüyoruz susam serpiyoruz. Tam ortasına zeytini koyup bastırıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.