Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Malzemeler; kişi sayısına göre tavuk baget (8-10 adet kadar) kişi sayısına göre orta boy patates (8-10 adet kadar) 1 tatlı kaşığı domates salçası baharat karışımı (yeni bahar, kimyon, kekik, kara biber, kırmızı toz biber, pul biber)
Yapılışı; Patatesler soyularak ikiye kesilir. Bagetler tencereye alınarak istenilen baharatlar üzerine serpilir. Ben yeni bahar, kimyon, kara biber, pul biber, kırmızı toz biber, kekik kullandım) Biraz karıştırarak bagetler baharata bulanır. Üzeri patates ile örtülür. Bir kasede domates salçası yarım su bardağı kadar suda çözdürülerek tavukların üzerine gezdirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır. Üzeri patates ile örtülü olduğu için tavuklar yumuşacık pişecektir.
2 yemek kaşığı sosis (ince doğranmış) İsteğe bağlı
Sıvı yağ veya tereyağı (kalıp için)
Yapılışı; Sütü bir kaba koyup içine yumurta, peynir, tuz, karabiberi ekleyip çırpıyoruz. Taze soğan, kuru soğan, kırmızı dolmalık biber, ıspanağı da ekleyip yavaşça alttan üste doğru alarak malzemelerin karışmasını sağlıyoruz. Muffin kalıbının içini bolca yağlıyoruz. Önceden ısıtılmış 180C deki fırına koyup 25 dk pişiriyoruz. (İsteğe bağlı olarak ben, küçük doğranmış sosisleri karışımı kalıplara boşalttıktan sonra bir kaç tanesinin üzerine ekleyip, çay kaşığı ile çok az karıştırdım) Afiyet Olsun. Not: İsteğe bağlı olarak malzemelerde damak tadınıza göre ekleme veya değiştirme yapabilirsiniz. Rendelenmiş kabak, yeşil dolmalık biber, maydanoz, dereotu, minik doğranmış sosis, sucuk veya salam vb.
Yapılışı; Önce bütün tavuğumuzu yıkayıp temizleyip ister tencereye isterse düdüklüye bırakıp pişiriniz. Bu arada patatesleri ve patlıcanları soyup parmak parmak kesiniz. Sıcak yağda kızartıp önce patatesi sonrada patlıcanı diziniz. En üste de biberleri kızartıp bırakınız. Haşladığımız tavuğu alıp kemiklerinden ayırıp elimizde diderek kızartığınız yemeğimizin üzerine döşeyiniz. Üzerine saımsakları doğrayınız. En son tavuğun suyundan alıp bir yemek kaşığı salçayı ezip üzerine dökünüz.
Beşamel sosu pişirmek için tencerede yağı unla kavurup üzerine sütü bırakınız. Kaynayana kadar karıştırınız ki topaklanmasın. Sonra yemeğimizin üzerine sosu bir kaşığın tersiyle iyice sürünüz ve önceden ıstılan fırında pişmeye bırakınız. Üstü kızarınca fırından alınız. İsteğe göre üzerine kaşar da rendeleyebilirsiniz ama ben rendelemedim. Afiyet olsun.
Yapılışı; Hamur malzemelerini hamur kabına alıp azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun ve 1 saat mayalandırın. Mayalanan hamuru tekrar yoğurup tepsinin kenarlarından taşacak şekilde açın. Yağlanmış tepsiye serin. Domates, maydanoz ,salça ve soğanı rondodan geçirip baharat ve yağını ekleyip karıştırın. Tepsideki hamurun üzerine yayın. Kaşar rendeleyip mısır serpiştirin. Tepsiden taşan hamurları iç malzemenin üzerine kapatın. Kenarlara yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında pişirin.
1 tatlı kaşığı acı biber salçası ya da domates salçası
çok az sıvı yağ
tuz
karabiber
pulbiber
kekik
hamuru için;
1 tane yumurta
1 Türk kahvesi fincanı ( minik boy olan fincan ) süt
1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
1 tane kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
un (yaklaşık 2, 5 -3 su bardağı)
üzeri için;
kaşar peyniri rendesi
Yapılışı; Tavuk kuşbaşını çok minik olacak şekilde doğruyoruz ve çok az sıvı yağ eklenmiş tavaya alıyoruz. Harlı ateşte suyunu bıraktırmadan soteliyoruz. Üzerine ince doğranmış soğanı, kırmızı ve yeşil biberleri de ekleyip biraz daha soteliyoruz. Salçasını mısır tuz ve baharatlarını da damak tadımıza göre ayarlayıp altını söndürüyoruz ve soğumaya bırakıyoruz :) Diğer taraftan bir kabın içine hamur malzemelerini alıp ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz :) un miktarı yoğurt ve yumurtaya göre değişebilir :) ihtiyaç olursa ekleme yapabilirsiniz :) Hazırladığımız hamuru oklava yardımıyla büyük boy borcam tepsi büyüklüğünde açıyoruz ve yağlanmış tepsiye alıyoruz. Üzerine soğuyan tavuklu harcı döküyoruz, fırına veriyoruz. Üzeri kızarmaya başladığında kaşar peyniri rendesini de ekleyip peynir eriyene kadar fırınlıyoruz :)) Piştiğinde biraz dinlendirip sıcak sıcak servis ediyoruz :)) İsterseniz iç malzemede mantar da kullanabilirsiniz çok yakışıyor ya da sevdiğiniz farklı malzemeler de olabilir :))
Yapılışı; Yumurtayı bir kaba alıyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Süt ve unu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Tavaya 1 damla yağ damlatıyoruz ve peçeteyle siliyoruz ,ocağa koyuyoruz. Krep hamurundan bir kepçe tavaya yayıyoruz. Ocağın altı kısık olacak. Bir tarafına kaşar peyniri koyuyoruz altının tam kızarmasını beklemeden spatulayla kaldırılır olunca bir tarafını diğer tarafına kapatıyoruz. Alt üst kızarıncaya kadar pişiriyoruz. İçinin piştiğine emin olunca ocağın altını açabilirsiniz. Hamurun kalanı içinde aynı işlemi uyguluyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Yapılışı; Yumurtayı bir kasede çırpıyoruz üzerine süt ve unu ekliyoruz, karıştırıyoruz. Tuzu ve kaşar peyniri rendesini ekliyoruz, karıştırıyoruz. Tavaya 1 damla yağ damlatıyoruz ve peçeteyle siliyoruz. Kaşıkla krep hamurundan döküyoruz, bir tarafı kızarınca diğer tarafını çeviriyoruz.
3 su bardağı dövülmüş ceviz (ben robottan geçirdim)
500 gram tereyağı
Yapılışı; Önce şerbet hazırlanır: şeker ve su yarım saat kısık ateşte kaynatılır ve bir kaşık limon suyu ilave edilir. Tamamen soğutulur. Baklavayı hazırlamak için ben bir paket baklava yufkası kullandım, ölçülerini detaylı olarak yazmak istedim çünkü her markanın veya ülkenin malzemesi farklıdır. Bir paket yufka kutusundan iki ayrı poşet var, ben iki poşeti de kullandım. Her poşette 21 yaprak yufka var, ve ölçüleri 22cmX35cm büyüklüğünde. Toplam olarak 42 yaprak yufka kullandım. Baklavayı hazırlamak için: büyük tatlı tepsisi veya fırın tepsisi yağlanır (ben borcam tercih etmedim). Önce tereyağı eritilir. Ayrı bir kaba da ezilmiş ceviz alınır. Her rulo için üçer yufka kullanılır. Bu üç yufkanın her katına fırçayla eritilmiş tereyağı sürülür ve iki yemek kaşığı kadar ceviz serpilir. Uzun kenarından sıkıca sararak rulo yapılır ve üç parmak kalınlığında kesilir. Kesilen parçalar yağlanmış tepsiye dizilir. Bütün yufka bitene kadar aynı işlem yapılır. Eğer yufkanız burada verilen ölçülerden daha büyükse her rulo için iki kat yufka kullanın. 180 derece fırında baklava iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca soğutmadan üzerine oda sıcaklığındaki şerbeti dökün. Tatlı şerbetini çekince servis yapılır. (Not: tatlı sıcak şerbet soğuk olacak). Afiyet olsun.
Not: Baklavaları rulo yaptıktan sonra, fırına vermeden üzerlerine de fırçayla eritilmiş tereyağı sürülür. Ve ceviz her üç kat yufkanın arasına serpilmiyor, üç kat yufka yağlanıp üst üste konur sonra ceviz serpilir, rulo yapılır.
Yapılışı; Çikolata büyükçe bir kaba alınır. Küçük bir tavada krema ısıtılır. Oldukça sıcak olacak ama kaynamayacak. Sıcak krema çikolatanın üzerine dökülür ve çatalla iyice karıştırılır, pütürleri giderilir. Oldukça sıvı çikolata sosu kıvamında olur. Çikolata sosu dolaba kaldırılır (buzluk kısmı değil) En az 3 saat soğumaya bırakılır. Tamamen soğuyan çikolata cevizden daha küçük parçalara alınır ve yuvarlanır. Sonra bol kakaoya bulanır. Eğer çikolata çok ele yapışırsa biraz daha dolapta soğutulur. Hazırlanan çikolatalı toplar servise kadar tekrar dolaba kaldırılır, soğuk tutulur. Afiyet olsun.
Not: Bu ölçülerden 20-25 truffle çıkar. Ayrıca malzemelerin ölçüsüne çok dikkat edin lütfen, 250 gram çikolataya 125 ml krema tam denk geliyor.
Not: Artan truffle ağzı kapalı kutuda buzlukta saklanabilir. Donmuyor, sadece biraz sertleşiyor, buzluktan çıkartıp direk ikram edilebilir.
Yapılışı; Patlıcan ve kabakları küp küp doğrayıp yağda kızartıp kenara alın. Tavaya zeytinyağını alıp küp küp doğradığınız soğanları pembeleştirin. Kıymayı ekleyip kavurun. Biber, mantar, salça ve baharatları ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Kızarttığımız sebzelerle harmanlayıp fırın kabına yayın. Üzerine domatesleri dilimleyip yerleştirin. Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını tavaya alıp eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun, yavaşça sütü ekleyip sürekli karıştırın. Koyulaşınca altını kapatıp tuz ve karabiber ekleyin. Hazırladığınız bu sosu yemeğin üzerine yayın. 200 derece fırında 20 dk kadar pişirin. Kaşarını ekleyip kızarana kadar pişirmeye devam edin.
Yapılışı; Hamur malzemelerini bir kaba alın ve azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun 1 saat mayalandırın. Pasta kremasını üzerindeki tarife göre hazırlayıp buzdolabına kaldırın. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye dizin. 190 derece fırında altları kızarana kadar pişirin. Soğuyunca aralarını bıçakla kesip kremayı sıkın. Üzerine çikolata sos gezdirip pudra şekeri serpin.
Yapılışı; Hamur malzemelerini bir kaba alın ve azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun, 40 dk mayalandırın. Domates, soğan, salça, nane ve yağı robota alıp robottan geçirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin hamurdan mandalina kadar parçalar koparıp tepsiye dizin. Sostan 1 yemek kaşığı üzerlerine dizin. 200 derece fırında pişirin. Fırından almadan önce üzerlerine kaşar rendesi serpip 5 dakika daha pişirin.
Yapılışı; Tavuk kuşbaşını minik minik doğrayıp yıkadıktan sonra biraz sıvı yağ eklediğimiz tavaya alıyoruz. Harlı ateşte etlerin rengi dönene kadar kavuruyoruz. Daha sonra minik küpler halinde doğradığımız patatesleri de ekliyoruz. Orta ateşte patatesler ve tavuk kızarana kadar ara ara karıştırarak pişiriyoruz .Piştiğinde ocaktan alıp tuzunu ve baharatlarını ekleyip harmanlıyoruz, sıcak sıcak servis ediyoruz .
Yapılışı; İlk önce şerbet malzemesini tencereye alıp 8-9 dk kaynatıyoruz Limonunu ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Diğer taraftan tereyağını eritiyoruz içine sıvı yağ ekliyoruz :) fındığı biraz iri parçalarda kalacak şekilde rondodan çekiyoruz .tezgahın üzerine 3 yaprak hazır baklava yufkasından alıyoruz. Üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürüyoruz. Uç kısmına biraz fındık ekleyip rulo şeklinde sarıyoruz ve yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz . 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Piştiğinde 1-2 dk bekletip soğuyan ( oda ısısında ) olan şerbeti döküyoruz ve çekmesini bekliyoruz tatlı soğuyup şerbeti çektiğinde üzerini istediğimiz gibi süsleyip servis ediyoruz.
Sosis, sucuk, sivri biber, kırmızı biber, zeytin, kaşar peyniri rendesi ya da sevdiğiniz herhangi bir pizza malzemesi
Yapılışı; Sütü ılıtıyoruz ve mayanın üzerine şekeri serpiştirip ılık sütle mayayı eritiyoruz. Daha sonra tuz ve unu ekleyip kulak memesinden daha yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz mayalanması için, üzerini örtüp bir kenarda bekletiyoruz. Hamur kendi çapının iki katına çıktığında şekil vermek için yumurta büyüklüğünde bir parça kopartıyoruz ve elimizle uzun şeritler elde ediyoruz. Şeridin iki ucunu ters yönde çevirip burgu şeklini veriyoruz ve simit halkasını tamamlamış oluyoruz. Daha sonra bir bardak suda erittiğimiz pekmezli suya tek tarafını bandırıp susama buluyoruz, yaptığımız simiti yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz, daha sonra hamurdan minik bir parça kopartıp simitin orta kısmını oluşturuyoruz tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz. Sonra üzerlerine rendelenmiş domatesle açtığımız salçalı sostan sürüp önce kaşar peyniri ardından da istediğimiz pizza malzemelerini ekleyip fırına veriyoruz. Kızarmasına yakın tekrardan çıkartıp üzerine kaşar rendesi ekliyoruz ve eridiğinde fırından alıyoruz sıcak sıcak servis ediyoruz.
Yapılışı; Önce soğanı yemeklik doğrayıp çok az sıvı yağda kavuruyoruz. Daha sonra kıymayı ekliyoruz. Onu da biraz kavurup biberleri ekliyoruz. Kıyma kavrulduğunda tuzunu ve baharatlarını ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Diğer taraftan sıvı harç için malzemeleri çırpıyoruz. Yufkaları dört eşit parçaya bölüp daha sonra tekrar dört eşit parçaya bölüyoruz. Böylece bir yufkadan sekiz parça elde etmiş oluyoruz. Sigara böreğindeki gibi .Bir üçgen parçayı alıyoruz ve kahve fincanının içine kenarları sarkacak şekilde seriyoruz. İçine fırça yardımıyla sıvı harçtan sürüp kıymalı harçtan ekliyoruz. Kenarlarda kalan yufkaları içe katlayıp elimizle biraz bastırıyoruz ve fincanı ters çevirip çıkartıyoruz. Yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz. Sonra kalan sıvı harçtan üzerlerine sürüp susam yada çörek otu şerpiştirip üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Yaplışı; Yufkaları tezgahın üzerine seriyoruz. Kenarlarından biraz kesip yuvarlak olan yufkayı kare haline getiriyoruz, sararken rahat olması açısından . daha sonra da ortadan ikiye kesip şiş boyunda olmasını sağlıyoruz. Kestikten sonra tek kat yufkanın uç kısmına şişi ekleyip rulo şeklinde sıkıca sarıyoruz. Tüm yufka boyunca sarmaya devam ediyoruz. Sonuna geldiğimizde yufkanın üstünü elimizle birazcık ıslatıyoruz, keserken açılmaması için . biraz yufkanın yapışmasını sağlayıp şişi yufkanın içinden çekiyoruz. Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayıp bıçak yardımıyla minik minik kesiyoruz. Daha sonra kızgın yağda kızartıyoruz ve kağıt havlu üzerine alıyoruz, fazla yağı varsa gitmiş oluyor . Diğer taraftan sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosu hazırlıyoruz. Salçayı minik bir tavaya alıp içine su ekliyoruz ve biraz inceltiyoruz. Üzerine çok azda sıvı yağ ekleyip kavuruyoruz. Mantıları servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdiriyoruz. Salçalı sosu da ilave ediyoruz. Biraz da pulbiber serpiştirip servis ediyoruz .