Hazır sütle yogurt mayalanıyor mu bunu bilmiyord tam olarak nasıl yapılıyor acaba?peki hazır sütle mayalanan yoğurtta problem olur mu ?
açıkçası ben mis süt ve mis yoğurtla mayaladım yoğurdumu 2 yıldırda kendi yoğurdumun mayasından mis sütle devam ediyorum. toprak güveçte fırında yapıyorum 2günde 1 , 1litreden
taze oldun bakteri üremesin diye
Teşekkürler bilgilendirme için. Uzun yıllardır piyasada olan ve çok tercih edilen bir marka kullanıyorum.Merhaba, şimdi buradan sizlere direkt ya da özelden marka,isim paylaşmak doğru olmaz. hem reklama girer hem de işletmesini görmediğim için ismini veremeyeceğim firmalara karşı da bir tür haksızlık olmuş olur.etik değil,beni anlayacağınızı düşünüyorum.fakat şöyle ipuçları verebilirim;
büyük firmaların geneli iyidir.hatta sadece tüketiciye iyi ürün verebilmek için değil, piyasada daha fazla pay sahibi olmak için,
daha çok tanınabilirlik ve prestij için birbirleriyle sürekli rekabet halinde olduklarından sürekli de yatırım ve iyileştirme yaparlar. sürekli sektörleri için son teknoloji ve gelişmeleri takip ederler.bunlar için özel olarak kurdukları departmanları vardır. "iyi ve güvenilir" olmak onlar için bir yerde zorunluluktur.yıllardır piyasada olan, çeşitli ekonomi kanallarından yatırımlarını okuduğunuz markalara güvenebilirsiniz.
biraz daha orta ölçekli firmalar için de etiket bilgilerini çok iyi okumanızı tavsiye ederim.
Ambalajın üzerinde bir yerlerde "işletme kayıt belgesi numarası" yazmasına dikkat edin.bu o firmanın hayali ya da fason değil, üretim yapan gerçek bir yer olduğunu gösterir.Bu da denetlenmesi ve tüketiciye karşı bazı sorumlulukları olduğu anlamına geliyor.
Hazır sütle yogurt mayalanıyor mu bunu bilmiyord tam olarak nasıl yapılıyor acaba?
Hazır süt derken ben marketten günlük süt alıyorum Torku'nun A101 den önce nohuttan maya elde ediyorum sonra o mayalı ile yapıyorum yoğurtumuzuHazır sütle yogurt mayalanıyor mu bunu bilmiyord tam olarak nasıl yapılıyor acaba?
peki hazır sütle mayalanan yoğurtta problem olur mu ?
açıkçası ben mis süt ve mis yoğurtla mayaladım yoğurdumu 2 yıldırda kendi yoğurdumun mayasından mis sütle devam ediyorum. toprak güveçte fırında yapıyorum 2günde 1 , 1litreden
taze oldun bakteri üremesin diye
Problem derken,sorunuzu tam anlayamadım.sağlık açısından mı?
sütü hazır alıp mı başka yerden maya alıyorsunuz soruyu anlayamadım
İlte hazır yoğurtlar sağlıksız sen kendi mayanı yapacaksın Google yaz nohuttan maya diye tarifi çıkarProblem derken,sorunuzu tam anlayamadım.sağlık açısından mı?
sütü hazır alıp mı başka yerden maya alıyorsunuz soruyu anlayamadım
İlte hazır yoğurtlar sağlıksız sen kendi mayanı yapacaksın Google yaz nohuttan maya diye tarifi çıkar
sütü hazır alıyorum mayayı sadece ilk yaptığımda hazır yoğurttan kullandım sınrasında hep kendi yoğurdumdan.
bunda bakteri mikrop sağlık açısından sorun var mı ? onu soruyorum varsa hiç yapmıyım
siz Google yazın nohuttan maya diye karınca toprağını ilk kez duyuyorumişte biyerde 33 kez mayalanırsa o yoğurt doğal olur diye bişey okudum ona kandım nekadar doğru bilemem.
ilk maya için yok tereyağ yok karınca toprağı birsürü şey yazıyodu .
karınca toprağını berden bulucam
İlte hazır yoğurtlar sağlıksız sen kendi mayanı yapacaksın Google yaz nohuttan maya diye tarifi çıkar
hayır.yani şöyle, hazır sütü güvenilir bir markadan almışsanız size gelene kadar çeşitli işlemlerden geçtiği için içerisinde patolojik dediğimiz hastalık yapıcı bakteri, bakteri sporları vb.zaten bulunmuyor.
bundan sonraki süreç sizin elinizde.yoğurdunuzu temiz bir ortamda,temiz kaplarda mayalıyorsanız kişisel hijyeninize de dikkat etmişseniz bir sıkıntı olmaz.
hazır yoğurttan aldığınız mayayla yoğurt yapabilmesine şaşırdım,hiç duymamıştım. :)
deneyin isterseniz yarım yağlıdan nestle gibi tam yağlıdan tikveşli gibi oluyo.
ben tüm sütlerden denedim engüzel tadı ve kıvamınolan mis süt
toprak güveçte yapıyorum minik minik, kişisel hijyende yerinde demekki problem yok
D
siz Google yazın nohuttan maya diye karınca toprağını ilk kez duyuyorum
evet denemeye değer görünüyor.uzun vadede daha ekonomik de oluyor sanırım.
Patatesin kabugunu toprağa ekınce o kendılınden patates tohumu olarak vazıfe goruyormuş..sen öyle mı yaptın? Birde neyin içinde buyutuyorsun? Ne kadarlık bir alanda daha doğrusu?ekonomik kısmı ehh
doğal olsun katkı olmasın tek derdim o
patatesi balkonda kendim yetiştiriyorum domatesi ananemin bahçesinden toplayıp konserve salça yapıyorum. yine tonton ananemin tarlasından kırmızı biber salça ve tarhana.
şimdilik bukadar kocaman bi tarla alsam herşeyi kendim yetiştiririm ama nerde :)
Patatesin kabugunu toprağa ekınce o kendılınden patates tohumu olarak vazıfe goruyormuş..sen öyle mı yaptın? Birde neyin içinde buyutuyorsun? Ne kadarlık bir alanda daha doğrusu?
Ben çok meraklıyımdır da böyle ekme biçme işlerine..
Birde ne kadar surede buyuyor:)
Aay çok hoşuma gıttı yapcam bende kesinlikle..hergun basını beklerim artık gelişme varmı diye :) saolasın ❤patatesin üstünde minik minik yeşillikler filizler oluyoya o patatesleri bekletşyosun ister mutfakta ister kese kağıdığında 2,3 cm fikiz uzadımı tamamdır.
patatesi 5,6 parçaya bölüp çucalın içini toprak dokduruyorum diyelimki 1 karış sonrada patatesleri atıyorum içine üstüne çuvalın ağzını kıvırabikecek kadar toprak dokduruyosun yine. suluyosun . yazın çok su hemen hemen hergün kışın haftada 1 yetiyo.
4 hafta sonra minik minik patatesler oluyo 3 ay beklersen kocaman :)
istersen saksıda da deneyebilirsin annem öyle yapıyo 4-5 saksı mutfakta camın önünde duruyo hepsine 1 küp kesilmiş patates 1 ay sonra döküyo saksıyı nirsürü minik patates
Diğer yazdıklarınıza katılmakla beraber "ev yoğurdu" konusunda mesleki açıdan sektörü bilen birisi olarak şöyle bir düzeltme yapmak isterim.Çünkü bu tarz forumlarda ya da tv deki neye hizmet ettiği belirsiz ve alanı dışı gıda artistlerinin sürekli bunların ciddi risklerinden bahsetmeden ev yoğurdu,ev bilmemnesi gibi tavsiyelerini çok fazla görüyoruz.Hazır burada bir tavsiye verilmişken sizin yorumunuz üzerinden en azından burada bazı şeyleri aktarma gereği hissediyorum.
Eğer kendinize ait bir mandıranız yoksa ya da sütü temin ettiğiniz ayşe teyzenin süt sağımından size sütü getirdiği zaman içerisindeki tüm süreci adınız gibi bilmiyorsanız ve görmüyorsanız; ev yoğurdu dediğimiz şey o kadar da sağlıklı değildir.Hatta büyük çoğunlukla çok daha zararlıdır.
Neden?
Çünkü hasan emminin sütünü sağıp bana getirdiği zaman aralığında o sütün nasıl koşullarda elde edilip hangi koşullarda bana ulaştırıldığı ,içerisine neler katıldığı/katılabildiği hakkında en ufacık bir fikrim yok.genellikle tek bildiğim şey "hasan emmiden süt alıyorum çünkü çok güzel südü var ve yoğurdu güzel oluyor" bu kadar..
Bakın ciddi bir araştırma yapılsa en fazla kandırmaca ve hile sokak sütlerinde çıkar.Nitekim kayıtdışı oldugu için yakalanıp da yapılabilen bazı denetlemelere göre en yaygın hile sokak sütüne su katılması ,ikincisi antibiyotik katılması ile ekşiyen sütlerin asidik oranının normale getirilmesi..he bunu hazır yoğurtlarda vs.görmüyor muyuz?evet ama onlar genelde ayşe,fatma,hayriye marka olup genelde işletme kayıt belgesi olmayan merdivenaltı firmalar fakat konumuz onlar değil.
Şöyle bir örnek vereyim,staj yaptığım dönemlerde çalıştığım süt firmasına her sabah çeşitli mandıralardan sağılan sütler gelirdi.sırf bu süreci görebilmek için 9 da başlayan mesaim yerine 6:45 de firmada olduğum çok olmuştur.
işletmeye alınan sütlere ilk olarak çeşitli testler uygulanır.orada ak la kara belli olur.kimin su kattığı,antibiyotik kattığı,hastalıklı memeden süt sağdığı vb. gibi durumlar net ortaya çıkar bunun sonucunda o sütler derhal geri gönderilir o mandıralarla sözleşme bitirilir.Belli dönemlerde üreticinin inekleri,ahırları vb. veteriner hekimlere kontrol ettirilip rapor istenir.Denetimden geçemeyen üretici mandıracıya ciddi yaptırımlar uygulanır. Eeee böyle yollara başvuran adamlar sütlerini fabrikaya satamayınca ne yapacak?Çare büyükşehirlere her sabah süt taşıyıp halka satmak.. E peki o sütler gelirken kaplarda doğru şekilde taşınıyor mu?Ya o kaplar doğru düzgün yıkandı mı?Sabah düzgün olan süt taşırken gerekli koşullar sağlanmayınca ne kadar bakteri üretti..?Ya sağım ortamı?.. çok büyük bir bilinmezlik..
Evde sütü kaynatınca mikrobu ölür... mü acaba? Sütte bulunan bazı mikroorganizmalar ev ortamında ocakta asla ölmezler.Çünkü yok olma dereceleri bünyelerine göre değişkenlik gösterir.Bu dediğim normal süt bakterileri.Varın sağlıksız koşullar sebebiyle halka satılan sütlerdeki patolojik mikroorganizmaları...En basiti Hatice yenge wcden çıktı,elini doğru düzgün yıkamadan sağımın başına geçti..Ellerindeki fekal (bildiğiniz dışkı) kaynaklı bakterilerde süte bulaştı..Hatice yengenin ellerini hijyenik bir ortamda yıkadığının garantisini kim verebilir ki?
Lafı fazla uzatmak istemiyorum,fakat hanımlar ülkemizde güzel şeyler de oluyor.Hazır yoğurtlar,sütler vs. tvdeki bazı halk panikleticilerinin yarattığı korku ortamı gibi değil.işlerini çok düzgün yapan firmalar da var.Bu durumda kandırmacanın büyük kısmı sokak sütü satanlardadır maalesef.