- 5 Ekim 2018
- 1.297
- 1.797
- 38
Merhaba,
İktidar diye bir kitap var, yönetici olan herkesin okuması gereken bir kitap bence. Kesinlikle okumalısınız.
Ayrıca güler yüzlü olmanızdan kaynaklandığını düşünmüyorum bu tavırların. Üniversite'den mezun olduğumdan beri hep yönetici olarak çalıştım. Daha 25 yaşında iken 30 kişilik bir ekibi yönetiyordum. Hiç bir zaman kimseyi ezmedim, kimseyi hor görmedim. Ben işimi tatlı dille yaptıran biriyimdir. Ha bazen arada laubali tipler çıkmıyor mu, çıkıyor tabii. Ama onlara da ona göre davranıyorum. Özellikle sana bağlı olan kişileri iyi analiz et. Bazı insanlara tatlı dille iş yaptırırsın, bazı insanlar ise bundan anlamaz sert dille iş yaptırırsın. Bazı insan övülmek, pohpohlanmak ister, bazı insan da sürekli azar işitmek. Şuan çalıştığım yerde bir çok kademeden insan idare ediyorum. Mesela bir mühendisim var azar işitmesi lazım iş yapması için, ama bir kaç ustam var hayatta bağırıp çağıramazsın ya da sert davranamazsın. O şekilde iş çıkmaz ellerinden, sen de mağdur olursun yönetici olarak. Onlara da aslansın sen ustam, bunu yapsan yapsan sen yaparsın diye gazlarım :)
Diğer bir taraftan da her daim bakımlı olun. Şık giyinin, paspal olmayın. Çalıştığınız bölümü bilmiyorum ama mesela ben Endüstri mühendisiyim, o sebeple çıtı pıtı giyinmiyorum. Çıtı pıtı giyinsem hiç kaale alınmam mesela ama öyle paspal da giyinmiyorum. Pantolon, gömlek veya bluz, düz ayakkabı ama bakımlı.
Çok mesafeli değil, ama laubali de değilimdir. Her işi de yaparım. Mesela çaycı ablanın servisi geç kalıyor, ben araç ile geldiğim için erken geliyorum. İdari katın mutfağındaki çayı da demlerim, bina çok katlı olduğu için çaycı ablaya bana kahve koyar mısın abla ben gelip alırım derim ve kahvemi gider kendim alırım. Yeri gelir ekibimdeki mühendislerime kahve de yaparım çaycı abla izinde ise. Ne ekibimdeki insanlardan saygısızlık gördüm ne de diğer bölümdeki arkadaşlardan. Ekibimdeki herkes de benim ekibimde oldukları için çok memnun olduklarını söylüyorlarmış, yüzüme de söylerler sağ olsunlar. Ama şu var konu iş olunca gerektiğinde sert de olurum. İş istediğim gibi olmadı mı, bunun burasını düzeltelim X Bey derim. Ya da diğer bölüm sorumluları ile bir konuda ters mi düştüm (ki normal hayatta çoğu ile çok samimiyimdir) bundan sonra bunu bu şekilde yapın lütfen derim.
Gerekli yerde gerekli tavrı koyamadığınız için olabilir sanıyorum bu durum. Ama en önemli sebep de kendinize olan güveniniz. Kendinize güvenin. En önemli nokta o. İş konusunda öz güveni doruklarda olan bir insanımdır, bu sebeple bu zamana kadar söz geçiremediğim hiç kimse olmadı iş hayatında... Ha tabii bunu özel hayata uygulayamıyorum orası ayrı bir durum
İlave olaraktan şunu diyeyim:) YouTube'dan Haluk Tatar ın videolarını izle önerdiği kitapları oku şiddetle tavsiye ederimKimseye güler yüz yok mesafeli ol Bırak karşındaki senin karşında ezilsin . İş ortamında sert otoriter olmak gerekiyor mesleğin neydi bu arada :) az çook insanları tanımışsındır nabza göre şerbet . Biri bir şey mi diyor anında şak cevabını ver çekinme kır geç dimdik dur
Çaycı sizi güleryüzlü, zarif, kibar gördüğü için tepki vereceğinizi düşünmediği için isteğinizi ertelemiş ve önce kendi işini halletmiş. Tepkileri ayarında veremediğinizi düşündüm ben verdiğiniz örnekte. Yani dozu ayarlayamiyorsunuz. Yine kibar olacağım kırmayacagim kafasından geliyor bu. Demek ki çaycıya şakayla karışık tepki göstermek yerine artık şaka olmadan direkt tepki göstermeniz gerekiyor. Tabi bu bir kahve için kavga çıkartma değil de artık şakalaşmanın kalkması gerekiyor. Çaycının size nazı geçiyor resmen. Yani şaka yapıp aşk olsun demek yerine "abla benim kahvemi unutmuşsun, masama bekliyorum" diyip daha fazla polemiğe, diyaloğa girmeden yerinize geçmek daha doğru. Kahvemi unutmuşsun, bekliyorum. Bitti. Gerisini o düşünsün. Siz başında beklemeyin.bugün herkese kahve yapmış bana yapmamış. arada böyle bazılarını atlıyor. bende gittim şakayla karışık biraz yükses bi ses tonuyla 'abla aşk olsun herkese kahve yapmışsın bana yapmadın' deedim . ay unuttum da dur 2 dk bekle ben şimdi yemek yapmaya başlıycam al da götür diyo. o an salak gibi de oyalandım orda. zaten hemen yapar düşüncesiyle. oysa işim gücüm var yani, yapıp getirsin öyle yemeğini yapmaya başlasın değil mi? ben mi çok alıngan düşünüyorum, yoksa ortada varolan bir anormallik mi var çözemiyorum ya
Kahveyi getirirsin işim var vs deseydiniz keşke hemen getirmezdi muhtemelen siz öyle dedikten sonra.Onun üzerine de arar hatırlatırdım kahve yemenden mi geliyo diyebende öyle çok aman aman sıcak kanl ıdeğilimdir aslında iş yerinde ama bilmiyorum bi yerde yanlışlık yapıyorum ama nerde
'ah almıyı mderken ah eden ben olunca' ahhh ahh bu ben
çok haklısınız bir ara kişisel gelişim kitaplarına sardım ama okuduğum süre boyunca herşe ybiraz daha iyi gibi, ama biraz zaman geçince eskiye dönüyorum benliğime mi işlemiyor nedir
evet olabilir
yani bu süreçte inanın arkadaşlarımı şakayla karışık uyarıyorum da 'hayırdır, babamın koltukta yerin var herhalde ' gibi gibi ama yok ya herşey yine aynı. bi canları sıkılsın dertleşmek istesinler anında bana koşarlar ama
ay aslında ezeceksin ya. şu durumu öyle taktım ki kafaya. ya bu deveyi güdücem yada bu diyardan gidicem diye elime beyzbol sopasını alıp herkese dalıcam sonunda
o an laf sokmak aklıma gelmiyor. o olayı yaşarken 'yok ya o açıdan söylememiştir'diye geçiyor içimden. sonra düşündükçe kendime kızıyorum. ne diye kendine hesap sordurtuyosun diye
bugün herkese kahve yapmış bana yapmamış. arada böyle bazılarını atlıyor. bende gittim şakayla karışık biraz yükses bi ses tonuyla 'abla aşk olsun herkese kahve yapmışsın bana yapmadın' deedim . ay unuttum da dur 2 dk bekle ben şimdi yemek yapmaya başlıycam al da götür diyo. o an salak gibi de oyalandım orda. zaten hemen yapar düşüncesiyle. oysa işim gücüm var yani, yapıp getirsin öyle yemeğini yapmaya başlasın değil mi? ben mi çok alıngan düşünüyorum, yoksa ortada varolan bir anormallik mi var çözemiyorum ya
hemmmen söylediğiniz eğitimleri araştırıyorum sağolun
bende herkesle mesafeliyimdir. asla vıc vıc ilişki sevmem ama saygı görülme nokrası sıkıntılı bende. şu evreye en hızlı nasıl gelirim ki
çok güzel özetlemişssiniz ve tamamen haklısınız. çok sağolun deniycem
biri daha yazmış haftasonu mutlaka alıcam
evet ya gerçekten manyak oldum. bana saygı gösterecekler mi diye. o kadar sıkıldım ki şu durumdan kaç yaşına geldim. hala karakterimi değiştirmeye endesliyim bu olay canımı sıkıyor. bu yaşta çoktan karakterimin oturmuş olması gerekirdi.
kişisel gelişim kitapları okudum bir süre ama sadece kendimi daha iyi hissettirdi. kendimi daha iyi hissedince karşımda ki ssaygısız insana tahammülüm daha da arttı. mutluyum ya batmıyordu o kadar yaptıklarıya benbi yerde çok büyük hata yapıyoeum dda işte . acaba yanlış kitaplar mı okudum o da olabilir. mesela sağolsun burda birkaç kişi iktidarı oku demişler onu bir okuycam
Merhaba herkese. Benim derdim ben insanlara saygılı olduğum halde, insanlardan göremediğim saygı. İnanın bu konu çok canımı sıkıyor. İyi bir işim var ve iş yerinde takım arkadaşlarım arasında iş dağıtımı yapan, işi planlayan kişiyim. Takım arkadaşlarım genelde benden büyük insanlar (babam yaşında olan kişilere bile iş anlatıyorum, onlara elinde ki işleri ben veriyorum vs )
Eskiden bu mesleğin asistanlığını yaparken, asistanlığıma vurardım insanlardan saygı görmeme mevzusunu. Ama şimdi mesleğimin başındayım üst bir konumdayım ama herşey yine aynı
Ben kimseye saygısız, memnuniyetsiz tavırlar sergilemem. Eskiden çok güleçtim buna bağladım ve bu durumu törpülemem gerektiğini ,lafımı iş hayatında dinlettirebilmek için şu güler yüzlülüğü bir kenara bırakıp sert biri olmaya karar verdim. Öyle de yaptım eskisi kadar güleç değilim daha ciddiyim artık istesemde eskisi kadar güleç olamıyorum. (gerçi ne güler yüzlü insanlar var, gayette saygı görüyolar nasıl başarıyolar bunu?) benimle aynı mesleği yapan kişiler, karşısındaki kişiye iş buyururken, karşısında ki kişiler pür dikkat dinliyor, benimle aynı konumda olan x arkadaşımın işi beğenmesi için elinde ki işe özen gösteriyolar. Fakat benimle çalışan kişiler hep bi memnuniyetsiz, saygısız, dili pabuç oluyor bana gelince saygısızca sert cevaplar veriyolar. En basitinden firmada ki çaycı abla bile mesela çay getiriyo masamın bir diğer ucuna koyup gidiyor, böyle bi isteksiz zorla getiriyor gibi, geçen gün bana bir soru sordu ama hesap sorar gibi. Ben onu çaycı diye bir gün kendimden alt görmedim, çokta ince düşünürüm her yemekten sonra ‘ellerine sağlık, çok güzel olmuş, kolay gelsin’imi hiç eksik etmem. Bir gün günaydın demedim, diycek mi diye merak ettim, demedi bile
Artık bu konu çok canımı sıktığı için herkesin bana yaklaşımını çok ince tartıp biçiyorum. Telefonda görüştüğüm kişiler bana karşı daha saygılı, dış görünüşümde çok yumuşak değilimdir ama konuştuğum zaman batıyor sanki herşey. Ses tonum ince ve çok yüksek sesle konuşan biri değilim bu yüzden mi , yada farketmeden konuşurken insanlardan çekiniyorum da karşımda ki bunu mu hissediyor bilmiyorum.
Mesela 3 kişilik bir arkadaş grubumuzda ayşe Fatma ve ben olayım .ayşe fatmaya soru soracak diyelim fatmaya bir soru sorarken çok nazik yaklaşıyor, ama bana geldiğinde hesap sorar gibi.
İş hayatında öyle kadınlar görüyorum ki bir ortama girdiği zaman bir merhaba deyişinden insanlar masadan kafasını kaldırıp kendisine merak uyandırıp, saygı gören. Nasıl başarıyolar bunu ? bana yapılan şu tavrı bu kadınlara yapmak mümkün dahi değil. Kafamda canlanmıyor bile o sahne.
İnsanlar tarafından imrenilen bir kariyerim ve yaşantım var her türlü ortama girmiş biriyim. neden benim yerimde olan kişiler kadar saygı görmüyorum, lafımı geçiremiyorum. Hatta firmada asistanlar bile insanlara öyle lafını geçiriyolar ki . konumum gereği bunu artık başarmak zorundayım. Mesleğimde ne kadar iyi olsam da lafımı geçiremedikçe işlerim yürümüyor
Babam çok mükemmelliyetçi bir insan, abimler ve ben çok pısırık yetiştik, bişey demeye korkardık babama ki bu yaşımıza geldik hala çekiniriz. Abimde benimle aynı dertten muzdarip. O zavallım da saygı görmek için yeri geldiğinde insanları ezmek gerektiğini ve bunu yapamadığını düşünüyor. Ya biz nerede yanlış yapıyoruz lütfen bir fikir, bir örnek, bir akıl verin. O kadar iyi iş yerlerinden bu şekilde olaylar yaşayıp mutsuz olup ayrıldım ki. Ama sorun o kişilerde değil, gerektiği kişilere gayet saygılılar ben o saygıyı yakalayamıyorum sorun bende ve bu şekilde hiçbir zaman mesleğimde de özel hayatımda da mutlu olamıycam. Artık bu örnekler çoğaldıkça özsaygımı kaybetmekten korkuyorum. Nasıl girdiği ortamda kendini belli eden saygın bir kadın olurum, karşımda ki insan benimle konuşurken çekinmesini istiyorum ya, herşeyi bana lak diye düşünmeden söylemesin istiyorum. lütfen örnek verin bana soru sorun size atıyorum bir olay karşısında nasıl davrandığımı anlatayım falan. ne bileyim gün gün şöyle yap deyin bişey diyin lütfen. inanın bir ara intiharı düşündüm, çok mutsuzum. bu işi başarmam lazım
Bu devir bunu gerektiriyorBen herkesle mesafeliyimdir. En sıcak ilişkimde bile anında tavır değiştirebilirim
Kesinlikle :))Bu devir bunu gerektiriyor