arkadaşlar tavuk konusu gündeme geldiği icin sizlerle güvenilir markaları paylaşmak istedim.her acıdan guvenle tüketebilirsiniz..zamanla eğer isterseniz tabii diğer ürünlerle ilgili de güvenilir markaları paylaşabilirm...
HİRAOĞULLARI TAVUKÇULUK-ERZİNCAN
PAK TAVUK MUDURNU-BOLU
Akdeniz Toros Et
CEVAT ERİŞ TAVUKÇULUK
AYTUR TAVUK
KESKİNOĞLU-AKHİSAR
TAD PİLİÇ
SEHER TAVUKÇULUK
ÖZNESİL TAVUKÇULUK
LEZİTA
KÖY-TÜR (YEMSEL)
KANDAZLAR TAVUKÇULUK
İŞLEK GIDA
GEDİK TAVUKÇULUK
ERPİLİÇ
EGETAV
BEYZA PİLİÇ
NAR PİLİÇ
AYTAÇ GIDA
BAK PİLİÇ
Çok güzel bir bilgiBen tavuğu pek sevmem. Ama markette aylar önce reyon görevlisi Gedik'i tavsiye etmişti. Ben de alacağım zaman hep bu markayı alıyorum ve çok lezzetli oluyor. Demek ki, senin yazdıklarından sonra bu markaya devam. Teşekkürler gunayder
O zaman işte benden ilk cevap:
Balkonumda goji berry fidesi var. Geçen yaz almıştım, oldukça uzadı boyu. Şimdi yapraklarını döktü. Bahara bekliyorum kendilerini...
Reçel deyince de hemen aklıma nedense hep aklımda olan ve yeni yaptığım Nar Reçeli geldi. Şekeri az, meyvesi bol. Mayhoş, bana göre harika bir reçel oldu.
Yoğurt için de sütü kaynatmadan önce 1 kaşık süt tozu koyuyorum bazen. O zaman yoğun kıvamlı bir yoğurt oluyor.
Salça konusunda şanslıyım. Görümcem sahipleri Hataylı bir firmada çalışıyor. Sağolsun oradan salçamı getirtiyor. Aslında Hatay ev yapımı salça satan siteler var. Bilmiyorum hiç alan oldu mu?
Organik pazar konusunda İstanbul'da yaşayanlar şanslı. Ankara'da yok ya da ben bilmiyorum. Ben daha çok köylülerden alıyorum yazın bol bol sebze ve domates. Kışlık erzaklarımı onlarla hazırlıyorum.
Bu arada erişte yapmayı da öğrendim kızlar. Hem de çeşit çeşit: Ispanaklı, domatesli,sade... bunlardan azar azar yapıp oğluma yediriyorumBu erişte yapımını da aşçılık okulunun bir dergisinden öğrenmiştim bu arada.
Aklıma şimdilik bunlar geldi. Bilgilerimiz ve yaptıklarımız, senin topiğin sayesinde paylaştıkça çoğalacaktır
Taydin, yeni başlığımız hayırlı uğurlu olsun ellerine sağlık :)
Ben hemen soru moduna geçeyim ve kolaysa o eriştelerin tarifini öğrenebilir miyim?
ben de şimdilik marketlerdeki hazır gıdalardan uzak durmaya çalışarak, ekmeğimi evde yaparak, evdeki zararlı maddelerle dolu bakım ürünlerini eriterek, ersağ kullanarak, rafine şekerden ve undan uzak kalmaya çalışarak,bundan sonra tam buğday unu kullanma kararımdan dolayı tam buğday unu temin edebileceğim yerlet arayarak doğaya ve kendimize zarar vermemeye, yararlı olmaya çalışıyorum :)
bende yeni yeni merak sardım bu konulara..
şu an sadece evde yoğurt mayalıyorum...
tarhanayi bir arkadaşım evde yapıyor 2 senedir ondan alıyorum..
yazın domates suyu yapıp kavanozlara doldurdum..çorba , sos olarak kullanıyorum..
onun haricinde herşey hazır..
çok fazla da seçenek yok gibi..
bu sene biber ve domates salçası düşünüyorum ama yaza bakalım..
Taydin hayırlı olsuuun :)) çok sevindim böyle bir topik açılmasına :)
Erişte tarifini bende isterim sağlıklı olmasını geçtim ev eriştesine bAyılırım nam nam nam :) krizsavar ekmeği ekmek yapma makinesinde mi yapıosun? Bi ara bende takmıştım ekmek konusuna evde kendim yapayım makine alayım dedim ama makinelerin içi hep teflon bu da sağlığa çok zararlı. Bi tek moulunex var ( yanlış yazdım galiba) sert seramik kanserojen içermiyor falan diyor ama o da pek bi pahalı geldi bana
Bu arada yaptıklarımı yazmayı unutmuşum. Yaşadığım yerde ev yapımı salça pek bi bol heryerden alabiliyorum. Zeytini kayınvalidem getiriyor adanada ya kendileri yApıyor ya yaptırıyorlar kayınpeder öğretmen velilerden yapan varmış zaten artık hazır zeytine midem dayanmıyor hemen yanmaya başlıyor. Annem saolsun taa türkiyenin bi ucundan her sene kolilerce konserve yapıp gönderiyr taze fasulye bamya türlü domates börülce çeşit çeşit. Tarhanamı da annem yapıyor. Yoğurt evde mayalamak istiyorum ama hazır sütle olmuyor sanırım. Açık süt de temiz ve güzel bulamadım maalesefdolabın buzluk kısmına da yazdan domates fasulye falan atıyorum. Yazın inşallah kendi evimize taşınıcaz balkonda ufak tefek şeyler yetiştireyim diyorum üşennezsem :))
kaşar peyniri,beyaz peyniri,zeytini Eminönü'nden almaya dikkat ediyorum.Bunda da her önüme gelen marka değil güvendiğim bir markayı alıyorum sürekli.Sıkma tarhana ve toz tarhanayı keşke yapabilsem.Annem de çok uğraşmıyor böyle şeylerle.Kayınvalidem de keza aynı.Ben de erişte ve tarhanaları yine temizliğine ve samimiyetine güvendiğim bir aktardan alıyorum.Marketten alınan abur cuburları almama kararı aldık.Fındığı kabuklu alıyoruz.Kuru üzüm ve inciri de aktardan almaya çalışıyorum.Canımız tatlı istediğinde kek,kurabiye yapıyorum.Dondurucu da kırmızı biber,yeşil fasülyem var.Salçayı dayımlar yapıyorlar.Onlardan almaya çalışıyorum.Daha çok üretken değilim.Ama dikkat etmeye çalışıyorum.Son olarak paylaşımlarınızı dört gözle bekliyor,hepinizi selamlıyorum
ve bende yazim daha evli değilim ama burdan çok güzel şeyler öğrenerek daha düzenli sağlıklı bir yuva kurabileceğimi düşünüyorum..bu yüzden annemle yaptıklarımızı söylim bende bu konularda yeniyim yazları bizde kovanozlara domates koyarız bizim tabirimizle kahvaltılık yaparız acılı bi patlıcan biber baharat gibi karışım cevizde ekleyip sabah kavaltıda yiyoruz onun haricinde tereyağ süzme peynir köyden anneannem babaannemler sağolsun gönderiyor yada yazları alıyoruz nane ısırganı kurtup yolluyorlar acı biberi teyzemin bir komşusu var doğu bölgesinden kendileri yapıyorlar ordan alıyoruz yufka erişte bizde siron derler kesme hamur yapıyoruz tarhanayı yakın bir komşumuz var saolsun o yapınca bizede veriyor ve onların köü yakın tekirdağ çorlu oraya gittikelrinde süt aldırıyoruz sütü kaynattıktan sonra köy yoğurdundan bi kağıt karıştırıyor annem mayalanıyor yoğurt bşteceği zaman 1 kaşaık ayırıyor herzaman onu battaniyeyle kapatıyor güzelce sabah tutmuş oluyor başkaa aklıma gelenbalkonumuz oldukça büyük geniş saksılarda maydonoz soğan yaş nanemiz oluyor mevsim şartlarına göre bende bitki sandığından yeni fide almayı düşünüyorum biberiye fln ama temizlik malz konusunda eksiklerimiz var kimyasallardan kurtulmuş değiliz onlarıda sizin sayenizde araştırarak buluyorum çamaşır suyuyla eşit temizlik sağlayan ama kimyasal kokusu fln olmayan bi madde duydum bilen duyan kullanan varmı acaba adı boraks şimdilik aklıma geen bunlar he bide bizim trakyalı komşu yeni bşy denedi :!: şeftalileri kavonozara koydu kesip kesip sonra bulaşık makinesine attı kavanozları deterjansız yıkandı çıktı yazın yerleştirdi onları bu günlerde çıkardımış robottan geçirmiş ve su eklemiş bildiğimiz doğal şftali suyu oldu yani ve bizim köydede pekmez yapıyoruz şimdilik bu kdrr daha çook paylaşıcak şey var çookk güzel bi topik olmuş
arkadaşlar ya bu tereyağı mevzusunu ne yapıyorsun? ben bir ara tüm margarin yazan hamur işlerine tereyağı koyuyordum, sıvıyağlara da zeytinyağı.. oo bütçe sarsılıyor gibi oldu, tereyağ stoklarım bitme noktasına geldi :26: ne yapacağız bilmiyorum ki:44: bu arada ayçiçeğinden sakının. ben fındık yağı kullanıyorum ama fındık yağı da maşallah. artık sızma zeytinyağıyla yarışıyorriviera nasıldır ki, kokusu falan var mı? pasta börekte yemekte onu kullansak?
Önceki yıl goji berry tohumu almıştım.. tohumları ektim ama goji berry ilk yetişme aşamasında oldukça narin bir bitki olduğu için maalesef büyütemedim.. bu yıl ben de fide alayım bari.. tohum aldığımda çok heyecanlanmıştım meyveleri görebilmek için sabırsızlanmıştım ama maalesef hayal kırıklığına uğrayınca goji berry yi de bilinaltına atmışım.. hatırlattığın iyi oldu canım.
eriştenin tarifini aldık, bir de nar reçelininkini alsak.. ilk defa duydum senden nar reçelini.. eşim narı çok seviyor, ben yemeye üşendiğim için nadiren eşlik ediyorum kendisine.. nar reçelini de sever muhtemelen..
süt tozu mu? bunu da ilk senden duyuyorum.. marketlerde satılan bildiğimiz süt tozu değil mi? ben de deneyeyim bakalım nasıl olacak.. peki bu şekilde yoğurdumuzun doğallığını bozmuş olmaz mıyız ki:26:
organik pazar olmayan yerlerde de dediğin gibi mutlaka " köy - köylü pazarı" tabir edilen pazarın bir köşesinde bir yer oluyor mutlaka.. oralardan alınan ürünlerin lezzetinden de geçilmez hani...
evet canım yeni topiğimiz hepimize hayırlı olsun..
tam buğday ununu istanbulda halk ekmek büfelerinden alıyorum.. marketlerde de var tabii ki..
yaza salçalarımızı hep birlikte yapalımmm..
moulinexin sitesine baktım şimdi pişirme kabı ile ilgili bir bilgi göremedim. fiyatı nedir acaba bahsettiğin makinenin.. bir de modelini söyleyebilirsen araştıralım..
ben de evlenmeden önce anneme almıştım ekmek yapma makinesini.. babam ilk gördüğünde acayip kızmıştı. alacak başka birşey bulamadın mı diye.. ama çok değil 2. gün babam tarife bakıp bakıp ekmek yapmaya koyulmuştuuzun süre kullandık, çok da güzel yapıyordu ekmekleri. annem nereye gitse ekmek götürüyordu herkes de ekmek sipariş ediyordu.. sonuçta pişirme kabının karıştırma mekanizması bozuldu nedense 2 yıl olacak hala servise gidilip bir pişirme kabı alınacak.. en kısa zamanda halledelim o işi de tekrar ev yapımı ekmeklerimize kavuşalım..
ben uzun süre hazır sütten hatta yarım yağlı süteen yoğurt mayaladım.. mayalanacak ısıya kadar ısıtıp yapıyordum.. oluyor yani olmuyor diye birşey yok..
benim annem de pek yapmıyor birşey artık.. kayınvalidem de.. ben yapıp onlara veriyorum genelde.. bizde tersine işliyor yani
fındığı cevizi kabuklu almak en iyisi zaten.. çiğ yemek en sağlıklısı..
boraksı ben de duydum ama detay bilmiyorum.. ben de trakyalıyım.. bizim orda bulgaristan göçmenleri geldikten sonra konserve ve kışlık yiyecek hazırlamada çok şey öğrendik onlardan..
ben yalnızca tereyağı ve zeytinyağı kullanıyorum evde.. bütçe krize girince ayçiçek yağıyla kızartma yapıyorum.. doğru olmadığını biliyorum ama bazen mecbur kalabiliyorum.. gerçi ayda 1 patates kızarttığım düşünülürse... ama bundan sonra ona da dikkat edeceğim yine... tereyağını yazın kayınvalidem köyden getirtti. bitmek üzere, mecburen arayışa girceğim.. zeytinyağını bir ara pazardan zeytin tezgahından alıyordum.. soğuk press bodrumdan geliyor.. ama son olarak a101den aldım sızma ve riviera.. sıcak yemeklere riviera, soğuk yemek ve salatalara sızma kullanıyorum.. bütçem rahat olduğunda hepsine sızma kullanıyorum.. maalesef hepimiz zaman zaman bazı şeylerden kısmak zorunda kalıyoruz..
aklıma gelmişken yazayım.. başka bnerede satılıyor bilmiyorum ama migrosta satılan lera fresca marka sütler var. doğal süt. bir avukat arkadaş ile sohbeti olmuştu. firma müvekkiliymiş. güvenilir olduğunu, başka süt almadığını söylemişti. normalden pahalı tabii ki.. ama bildiğimi paylaşmak istedim. güvenilir açık süt bulamayan arkadaşlar bir inceleyin isterseniz..
ya bir de arkadaşlar ben de ufak otları evde yetiştirmek istiyorum ama saksı ne ebatta olmalı? toprağın hepsini mi dışardan almalıyım? organik veya yerli tohum kullanacağım inşallah yaparsam
benim de aklımdan gitti :44:
kızartmayı nasıl zeytinyağında yapıyorsunuzbu dediklerinizi ben de biliyorum da acaip bir para akıyor bu şekilde yapınca, nerden baksanız aylık 100 lira yağa gider belki de, bu da bize çok fazla alternatif bulmam gerekiyor. tereyağlarımı kayınvalidem tereyağıyla ünlü bir memleketten getirmişti, market ürünü değil
Kızlar ben sizleri şahsen tanımasam da çok seviyorum. Sabah kalkar kalkmaz ilk işim hemen telefonu alıp kk'ya bakmak.. Sayenizde hayatımda yeni bir renk oldu
krizsavar, erişte tarifimi bekle!
bende yeni olmama rağmen sizleri seviyorum pc açar açmaz bende ilk iş buraya bakıyorum emin olun
men de herkesi çok seviyorumniyetim iyiymiş ki hep iyi insanlar çıkıyor karşıma her yerde diyorum
aklıma gelmişken yazayım.. başka bnerede satılıyor bilmiyorum ama migrosta satılan lera fresca marka sütler var. doğal süt. bir avukat arkadaş ile sohbeti olmuştu. firma müvekkiliymiş. güvenilir olduğunu, başka süt almadığını söylemişti. normalden pahalı tabii ki.. ama bildiğimi paylaşmak istedim. güvenilir açık süt bulamayan arkadaşlar bir inceleyin isterseniz..
krizsavar işte sana kapsamlı bir erişte tarifi:
taydin sende ne cevherler varmışbalkonda neler yetiştiriyorsun? ekstra unu ben de anlamadım :44: sanırım gerekirse biraz daha fazlası demek istenmiş. zirai ilaçlarla ilgili bilgi de süper olur. ya ben bu bilgilerin naısl kaydını tutacağım, kafam karıştı :44:
Teflondan açılmışken evdeki bütün teflonları attım,çelik ve seramik kullanıyorum sadece.
Yarın seramik için de zararlı derlerse ona da şaşırmam bu arada.
seramiklere de şüpheli yaklaşılıyor. moneta iyi diyorlar, diğerleri taklit.. en iyisi döküm ve çelik almak.
yahu bunları nasıl yapıyorsun? benim makine çok hassas. tutmuyor çoğu tarif. zaten o kadar malzemem de yok. tarif defterin mi var, kafana göre mi yapıyorsun. iki şıksa çok şaşıracağım, gr gr çalışıyor makine resmen
benim moneta döküm tavam var, çok da ağır değil ya :44: amaa bir yerli ürün dahalava döküm diye bir marka çıkmış, hayli iddialı ve dikkatli görünüyorlar. ben takip etmeyi ve uygun fiyata bir ara almayı istiyorum ürünlerinden :44:
ya boreas benim makine çok hassas. her şeyi gr gr yapmam lazım, yoksa pişmiyorekmek sanatı sitesinde de öyle yazıyordu ama, sen nasıl yapabiliyorsun anlamadım ki :44: o sitedekilerden dolayı mutfak tartısı da almıştım, senin var mı? maşallah diyeyim.
bir de ben yatak odasında tuz lambası kullanmaya başladım. iki gündür çok derin uyuyorumama günde kaç saat çalışmalı bilmiyorum, bilgiye ulaşamadım. umarım elektrik coşmaz
bgn kaygana tv izlerken bende bakayım ne varmış dedim de ender saraçoğlu bi program yapıyodu hangi kanal hatırlamıyorum. market yoğurtlarının içine jelatin falan katıyolarmış kıvam alsın diye. hatta birkaç damla suya koydular su bile jle kıvamına geldi. iyice soğudum market yoğurdundan. süt bulabilsem peynirimi de kendim yapıcam
evet bende baktım moulinexin ve tefalin sitelerine ama bulamadım. 1-2 ay önce tefalin mağazasına girdiğimde oradaki satıcı söylemişti bi de katalog gibi bişey göstermişti bi ton sertifika falan vardı kanserojen içermediğine dair. araştıralım onu da. fiyatı tam hatırlamıyorum şimdi 360 tl mi öyle bişey demişti.
hazır sütle deneyeyim bende cesaret verdin bana saol. mayasını ne kullanıyordun? ne kadar katıyordun?
Canım süt tozu adı üzerinde süt tozu. Aman bazı saflar kahve beyazlatıcıyla karıştırıyorlar, çok şaşırıyorum sakın haben pınar markasının süt tozunu alıyorum. Benim dedem AOÇ fabrikasında seneler önce üretim şefiymiş. Orada da yapılırmış hatta annem çok severmiş. Pınar'ın sitesinden nasıl yapıldığını, içindeki maddeleri öğrenebilirsin. Ben 1 kg süte 1 yemek kaşığı süt tozunu sulandırıp karıştırıyorum
Nar reçeli de şöyle: 3-4 narın suyunu sıkıyorsun. 1 tane narın da sadece kendisini ayıklıyorsun. Tencereye suyu boşaltıyorsun, Ben 1 su bardağı şeker ekledim sen artırabilirsin. Kaynamaya başladıktan sonra tanelerini ekliyorsun. İyice kaynatıyorsun. Çok az limon suyunu ekle. Hafif koyulaşana kadar kaynat. Yalnız biraz zor koyulaşır bilgin olsun.
Kayınvalideden aldığım peynir tarifi süt kaynıyorken yapılıyor zaten. Diğer peynir mayasıyla yapılan da 6 ay kadardı sanırım salamurada bekletmek lazım eh yerim olsa bekletirim sorun olmaz. Babanemler salamura senelik yapıyolardı peynirlerini çok seviyordum
Bir peynir manyağı olarak ben de istiyorum tarifi. Lütfen! Ah dedem ah! Mükemmel peynirler yaparmış hatta bir dönem meslek okullarında pastorize dalında hocalık bile yapmış ama peynir yapımını kimseye öğretmemişKayınvalideden aldığım peynir tarifi süt kaynıyorken yapılıyor zaten. Diğer peynir mayasıyla yapılan da 6 ay kadardı sanırım salamurada bekletmek lazım eh yerim olsa bekletirim sorun olmaz. Babanemler salamura senelik yapıyolardı peynirlerini çok seviyordum
o zaman ben de istiyorum o tarifleri...
eşim taze peyniri çok seviyor da , ben çocukluktan damak tadı ezine vb olmassa pek peynir demiyorum...
Bir peynir manyağı olarak ben de istiyorum tarifi. Lütfen! Ah dedem ah! Mükemmel peynirler yaparmış hatta bir dönem meslek okullarında pastorize dalında hocalık bile yapmış ama peynir yapımını kimseye öğretmemişben 12 yaşımdayken öldüğü için bizim mutfakta örgü peynir yapışını hayal meyal hatırlarım ama tadını unutmam asla! Keşke annemler öğrenmenin yolunu bulsaymış; şimdi ben de sizlerle paylaşırdım
ben bildiğin peynir canavarıyım valla utanmasam herşeyin içine koyucam
yaaaakeşke öğrenselermiş kapı arasından falan baksalarmış. deden de öğretseymiş keşke bak kaç kişiye faydası dokunacakmış. benim babanemler pazarda köylülerden alırlardı taze peyniri evde bidonlara bastırırlardı. kendileri yapmıyorlardı yoksa yakalarına yapışırdım kesin
benim kayınvalidenin yaptığı tarif çok kolay arkadaşlar ama oranını bilmiyorum daha denemedim. süte ocakta kaynarken yoğurt ekliyosunuz biraz daha kaynatıyorsunuz zaten kesiliyor yoğurt. bi bezin içinde süzüp üzerine ağırlık koyuyosunuz. ağırlığa göre sanırım süzülme zamanı değişiyormuş anladığım kadarıyla 1 gün falan süzülüyor. kaşar peyniri gibi oluyormuş. bu arada kayınvalidem burada yarın denicez hazır sütten bakalım olcakmı paylaşırım sizinle
tamam canım yapın bakalım olacak mı? oranını da öğren bi de tuzunu nasıl ne zaman katıyoruz falan..
ben aldığım sütü kaynatınca mutlaka kaymağını alıyorum.. o halde bile oldukça yağlı bir yoğurt oluyor.. evde tereyağı yapanlar var. kaymağı dondurucuda biriktirip yapıyorlarmış. ben de biriktiriyorum şimdi.. bir de tereyağını deneyeceğim.. peyniri de öğrenirsek süper olur
tamam canım yapın bakalım olacak mı? oranını da öğren bi de tuzunu nasıl ne zaman katıyoruz falan..
ben aldığım sütü kaynatınca mutlaka kaymağını alıyorum.. o halde bile oldukça yağlı bir yoğurt oluyor.. evde tereyağı yapanlar var. kaymağı dondurucuda biriktirip yapıyorlarmış. ben de biriktiriyorum şimdi.. bir de tereyağını deneyeceğim.. peyniri de öğrenirsek süper olur
duymadım daha önce öyle tereyağı nasıl yapılıyor? tuzu sormadım yarın sorayım. kayınvalidem yoğurtla sütün ölçüsü aynı olacak diyor ama ben bi ara netten bakmıştım 5 kg süte 1 kg yoğurt koymuşlardı bi sitede. acaba yoğurt ne kadar fazlaysa o kadar çok peynir mi oluyor? öyledir muhtemelen.. ay ne güzel olur evde yoğurdumuz sütümüz tereyağımız balkonumuzda yeşilliğimiz ooohhhh