Nasıl Daha Doğal Yaşarız - Neler Yapabiliriz Paylaşalım

taydin

Nirvana
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.036
3.085
Birçoğumuz doğal - organik yaşama çabası içerisindeyiz. Yediğimiz içtiğimiz gıdalarda, giydiğimiz elbiselerde, kullandığımız eşyalarda, kozmetik ve temizlik ürünlerinde ve şu an aklıma gelmeyen birçok şeyde ekolojik - doğal - organik arayışımız her geçen gün artmakta. Firmalar da talebe itibar ederek her geçen gün doğal -organik vs. özelliklerde olduğunu afişe ettiği ürünlerle piyasalarda boy göstermekte..
Hal böyle iken bizler evimizde doğal, katkısız ve sağlıklı yaşayabilmek adına neler yapıyoruz?

Evimizde katkısız gıdalar hazırlıyor muyuz? Bunları nasıl yapıyoruz?

Bahçemizde ya da balkonumuzda kimyasal kullanmaksızın herhangi bir şey yetiştiriyor muyuz?

Alışveriş yaparken nelere dikkat ediyoruz?

Kendimizi ve ailemizi katkılardan, sağlığımıza zararlı kimyasallardan nasıl koruyoruz?

Hem doğal hem ekonomik ürünleri nerelerden temin ediyoruz?.....

Bu kapsamda paylaşılacak o kadar çok şey var ki şu an aklıma gelmeyen.... Bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak çoğaltabileceğimizi düşünüyorum...

Haydi arkadaşlar bildiklerimizi, uyguladıklarımızı paylaşalım....

Hayırlı olsun yeni topiğin ve ilk ben geldim Hani bana hoş geldin öpücüğü?

Ailem için yaptığım tek şey, bol bol internet mağazalarını dolaşmak ve nerede doğal,organik gıda var; nerede sağlığımızı tehlikeye sokmayacak temizlik maddeleri, kozmetikler var, onları araştırmak, paylaşmak ve neticesinde satın almak. Sizlerden öğrendiğim Ersağ gibiMaalesef internet mağazaları dışında, AVM'leri gezecek, pazarları kolaçan edecek, piyasayı didik didik edecek ne zamanımız ne de enerjimiz var

hoşgeldinnnnnnnn cicimm öpmez miyim hiç ben seni

internet mağazaları hepimizin elinin altında.. ve en büyük yardımcılarımız.. olmasa idi ne yapardık bilmiyorum..

ama satır aralarında konuştuğumuz şeyler var.. bunların detaylanmasını istiyorum burda.

evde yaptığımız yoğurtlar, reçeller, salçalar,tarhanalar vs vs...

anneannelerden babaannelerden kalmış geleneksel yöntem ve tarifler..

bahçede, saksıda yetiştirdiğimiz ürünler...

biz gidemesek de gidenler mutlaka vardır, organik pazarlar ve mağazalar..

tesadüfen öğrendiğimiz markalar, ürünler...

aklımıza daha neler neler gelir konuştukça...

sohbeti de eksik etmeyiz arada

O zaman işte benden ilk cevap:

Balkonumda goji berry fidesi var. Geçen yaz almıştım, oldukça uzadı boyu. Şimdi yapraklarını döktü. Bahara bekliyorum kendilerini...

Reçel deyince de hemen aklıma nedense hep aklımda olan ve yeni yaptığım Nar Reçeli geldi. Şekeri az, meyvesi bol. Mayhoş, bana göre harika bir reçel oldu.

Yoğurt için de sütü kaynatmadan önce 1 kaşık süt tozu koyuyorum bazen. O zaman yoğun kıvamlı bir yoğurt oluyor.

Salça konusunda şanslıyım. Görümcem sahipleri Hataylı bir firmada çalışıyor. Sağolsun oradan salçamı getirtiyor. Aslında Hatay ev yapımı salça satan siteler var. Bilmiyorum hiç alan oldu mu?

Organik pazar konusunda İstanbul'da yaşayanlar şanslı. Ankara'da yok ya da ben bilmiyorum. Ben daha çok köylülerden alıyorum yazın bol bol sebze ve domates. Kışlık erzaklarımı onlarla hazırlıyorum.

Bu arada erişte yapmayı da öğrendim kızlar. Hem de çeşit çeşit: Ispanaklı, domatesli,sade... bunlardan azar azar yapıp oğluma yediriyorum Bu erişte yapımını da aşçılık okulunun bir dergisinden öğrenmiştim bu arada.

Aklıma şimdilik bunlar geldi. Bilgilerimiz ve yaptıklarımız, senin topiğin sayesinde paylaştıkça çoğalacaktır

Taydin, yeni başlığımız hayırlı uğurlu olsun ellerine sağlık :)
Ben hemen soru moduna geçeyim ve kolaysa o eriştelerin tarifini öğrenebilir miyim?
ben de şimdilik marketlerdeki hazır gıdalardan uzak durmaya çalışarak, ekmeğimi evde yaparak, evdeki zararlı maddelerle dolu bakım ürünlerini eriterek, ersağ kullanarak, rafine şekerden ve undan uzak kalmaya çalışarak,bundan sonra tam buğday unu kullanma kararımdan dolayı tam buğday unu temin edebileceğim yerlet arayarak doğaya ve kendimize zarar vermemeye, yararlı olmaya çalışıyorum :)

hala ofisteyimmm

işim bitse de eve gitsem artık...

yazamıyorum o yüzden ama aşağıdan gözlüyorum

Hayırlı uğurlu olsun yeni topiğimiz.
Burdan da çok şey öğreneceğiz orası kesin.

hayırlı olsun taydin
diğer topikte bişeyler oluyor anlayamadımkii

Hayırlı olsun cicimmm ! Burayı cok sevdim Cook !
Ne guzel daldan dala atlayabilecegim bayıldım tam bana gore!

Son düzenleme:
bende yeni yeni merak sardım bu konulara..
şu an sadece evde yoğurt mayalıyorum...
tarhanayi bir arkadaşım evde yapıyor 2 senedir ondan alıyorum..

yazın domates suyu yapıp kavanozlara doldurdum..çorba , sos olarak kullanıyorum..

onun haricinde herşey hazır..

çok fazla da seçenek yok gibi..

bu sene biber ve domates salçası düşünüyorum ama yaza bakalım..

Taydin hayırlı olsuuun :)) çok sevindim böyle bir topik açılmasına :)

Erişte tarifini bende isterim sağlıklı olmasını geçtim ev eriştesine bAyılırım nam nam nam :) krizsavar ekmeği ekmek yapma makinesinde mi yapıosun? Bi ara bende takmıştım ekmek konusuna evde kendim yapayım makine alayım dedim ama makinelerin içi hep teflon bu da sağlığa çok zararlı. Bi tek moulunex var ( yanlış yazdım galiba) sert seramik kanserojen içermiyor falan diyor ama o da pek bi pahalı geldi bana

Bu arada yaptıklarımı yazmayı unutmuşum. Yaşadığım yerde ev yapımı salça pek bi bol heryerden alabiliyorum. Zeytini kayınvalidem getiriyor adanada ya kendileri yApıyor ya yaptırıyorlar kayınpeder öğretmen velilerden yapan varmış zaten artık hazır zeytine midem dayanmıyor hemen yanmaya başlıyor. Annem saolsun taa türkiyenin bi ucundan her sene kolilerce konserve yapıp gönderiyr taze fasulye bamya türlü domates börülce çeşit çeşit. Tarhanamı da annem yapıyor. Yoğurt evde mayalamak istiyorum ama hazır sütle olmuyor sanırım. Açık süt de temiz ve güzel bulamadım maalesef dolabın buzluk kısmına da yazdan domates fasulye falan atıyorum. Yazın inşallah kendi evimize taşınıcaz balkonda ufak tefek şeyler yetiştireyim diyorum üşennezsem :))

kaşar peyniri,beyaz peyniri,zeytini Eminönü'nden almaya dikkat ediyorum.Bunda da her önüme gelen marka değil güvendiğim bir markayı alıyorum sürekli.Sıkma tarhana ve toz tarhanayı keşke yapabilsem.Annem de çok uğraşmıyor böyle şeylerle.Kayınvalidem de keza aynı.Ben de erişte ve tarhanaları yine temizliğine ve samimiyetine güvendiğim bir aktardan alıyorum.Marketten alınan abur cuburları almama kararı aldık.Fındığı kabuklu alıyoruz.Kuru üzüm ve inciri de aktardan almaya çalışıyorum.Canımız tatlı istediğinde kek,kurabiye yapıyorum.Dondurucu da kırmızı biber,yeşil fasülyem var.Salçayı dayımlar yapıyorlar.Onlardan almaya çalışıyorum.Daha çok üretken değilim.Ama dikkat etmeye çalışıyorum.Son olarak paylaşımlarınızı dört gözle bekliyor,hepinizi selamlıyorum

defne için daha sağlıklı kararlar alabilirsiniz burda inşallah, hoşgeldinizzz

ekmek yapma makinesinde yapıyorum. teflon zararlı evet de ne bilim dışardaki ekmekler daha zararlı geliyor bana, bir de tüketimi artırıyor. artık en az zarar prensibiyle çalışıyorz ne yapalım :) dışardan alınan ekmeği bitirmek kolay oluyor; ama evde yapınca bitmek üzere olunca ekmek yeme oranı düşüyor, bir dahaki ekmek konana kadar. ben düzenli koymadığımdan bazen de elimde yapıyorum, bu sıralar aksattım aslında şimdi seramik eymler üretildi ama Türkiyede satışı yoktu bir sene öncesine kadar. b'yle başlayan pahalı bir alman markasının vardı sanırım, unuttum şimdi:44:
konserveler sağlıksız diyorlar, daha doğrusu sağlıksız olabilirler hazırlanma şartlarına göre diyorlar. bu konuyu araştırmadıysanız bugün bilgi sahibi olanlarla ele alabiliriz, ben açıklayıcı pek bir şey bilmiyorum şimdilik. sadece içerdeki gazlarla ilgiliydi galiba açıklaması:44:

bu arada bugünden itibaren artık tam buğday unum var

ve bende yazim daha evli değilim ama burdan çok güzel şeyler öğrenerek daha düzenli sağlıklı bir yuva kurabileceğimi düşünüyorum..bu yüzden annemle yaptıklarımızı söylim bende bu konularda yeniyim yazları bizde kovanozlara domates koyarız bizim tabirimizle kahvaltılık yaparız acılı bi patlıcan biber baharat gibi karışım cevizde ekleyip sabah kavaltıda yiyoruz onun haricinde tereyağ süzme peynir köyden anneannem babaannemler sağolsun gönderiyor yada yazları alıyoruz nane ısırganı kurtup yolluyorlar acı biberi teyzemin bir komşusu var doğu bölgesinden kendileri yapıyorlar ordan alıyoruz yufka erişte bizde siron derler kesme hamur yapıyoruz tarhanayı yakın bir komşumuz var saolsun o yapınca bizede veriyor ve onların köü yakın tekirdağ çorlu oraya gittikelrinde süt aldırıyoruz sütü kaynattıktan sonra köy yoğurdundan bi kağıt karıştırıyor annem mayalanıyor yoğurt bşteceği zaman 1 kaşaık ayırıyor herzaman onu battaniyeyle kapatıyor güzelce sabah tutmuş oluyor başkaa aklıma gelen balkonumuz oldukça büyük geniş saksılarda maydonoz soğan yaş nanemiz oluyor mevsim şartlarına göre bende bitki sandığından yeni fide almayı düşünüyorum biberiye fln ama temizlik malz konusunda eksiklerimiz var kimyasallardan kurtulmuş değiliz onlarıda sizin sayenizde araştırarak buluyorum çamaşır suyuyla eşit temizlik sağlayan ama kimyasal kokusu fln olmayan bi madde duydum bilen duyan kullanan varmı acaba adı boraks şimdilik aklıma geen bunlar he bide bizim trakyalı komşu yeni bşy denedi :!: şeftalileri kavonozara koydu kesip kesip sonra bulaşık makinesine attı kavanozları deterjansız yıkandı çıktı yazın yerleştirdi onları bu günlerde çıkardımış robottan geçirmiş ve su eklemiş bildiğimiz doğal şftali suyu oldu yani ve bizim köydede pekmez yapıyoruz şimdilik bu kdrr daha çook paylaşıcak şey var çookk güzel bi topik olmuş

maşallah bekar olupta bu kadar hassasiyet takdire şayan

bende bir ara yazacağım da üşeniyorum biraz uzun sürecek

bu arada camaşır bulaşık ve genel ev tamizliği icin ve daha bir cok şey icin burda coğumuz ersağı tercih ediyoruz canım.diğer topicten tavsiyelere göz atmanı tavsiye ederim annene büyük iyilik yaparsın..

teşekkür ederim takip ediyorum diğer topigide liste hazırlıyorumm zaten işten fırsat buldukça

Son düzenleme:
arkadaşlar ya bu tereyağı mevzusunu ne yapıyorsun? ben bir ara tüm margarin yazan hamur işlerine tereyağı koyuyordum, sıvıyağlara da zeytinyağı.. oo bütçe sarsılıyor gibi oldu, tereyağ stoklarım bitme noktasına geldi :26: ne yapacağız bilmiyorum ki:44: bu arada ayçiçeğinden sakının. ben fındık yağı kullanıyorum ama fındık yağı da maşallah. artık sızma zeytinyağıyla yarışıyor riviera nasıldır ki, kokusu falan var mı? pasta börekte yemekte onu kullansak?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…