Nasıl birikim yapıyorsunuz?

Aylik 200 atiyosaniz asgari ücretle helal olsun size valla

Yahu ben iş hayatına atıldım, çalışmaya başladım, savuran değilim yani bir senedir çalışıyorum tabii asgari alıyorum ama ailemle yaşıyorum ve bekarım. 250 TL eve katkı, 350 TL öğrenim kredisi ödüyorum. Her ay 130-150 arası yol parası. Gezen, marka şeyler alan birisi de değilim ama birikim olayım bayağı azaldı. Yani belli bir param var ama bir sene içinde o paranın üzerine pek bişey koyamadım gibime geliyor. Asgari ücretle nasıl birikim yapılır bana da anlatın :)

"Nasil birikim yapiyorsunuz"

Gizli kumbaram var, fazla buldugum parayi ona atiyorum. Madeni para degil en az 5 Lira atiyorum. Madeni parayi tümletmesi zor benim icin, bakkal yapmiyor her zaman, Ziraat Halk, Merkez bankalari uzak, hepsi de yapmiyormus.

1 cocugum var, 3 kisilik aileyiz. Asgari ücrete zam gelince esimin ücreti, asgariden düşük kaldi. Yani asgari ucretli bile degiliz. Ben calis(a)miyorum bazi rahatsizliklardan ötürü.
Bazi sebeplerden (is bilmez insanlardan) dolayi bogazimiza kadar borctaydik, icra gelmisti, baska borclarla icrayi kaldirdik. O baska borclari ödüyoruz taksti taksit ve daha baska baska borclari odeyecegiz vakti geldiginde.

Evimiz kira. Kışın dogalgaz ates pahası. Öyle cok giyinme, alisveris, marka merakimiz yok, ihtiyac oldukca aliriz kiyafet.
Cocugumuzun kiyafet masrafi yok gibi, kuzenlerinin eskimeyen eskilerini giyiyor, sag olsun gonderiyorlar. Oyuncak, kitap, dergi, cikolata, seker, gezme vs. her istedigi zaman degil ama yaparız. Cok şükür.

Kagit havlu, tuvalet kagidi gibi seyleri indirimde bulunca 1 fazla aliriz, koyariz. Muftagin ihtiyaclarini az kalinca, henüz bitmeden, adamin da cebinde parasi varken aliriz :) Annemgil bazen fazla aldigi sebze, peynir vb. olursa getirirler, yardimlari dokunur Allah onlara saglik versin.
Fazla dikkat ettigimiz bir husus yok gibi baska. Su ve elektrigi bosa harcamamaya calisirim; cocugumun ve esimin acik biraktigi isiklari kapatir, fisleri cekerim, bulasiklari sudan gecirmeden (veya cook az bi suyla) elimle, sungerle veya peceteyle kabasini alirim.
Evden calismak icin yapilacak her seyi detaylı arastirdim ama hicbirini beceremeyecegimi bildigim icin girisemedim. Hic bana uymasa da tasvip etmesem de son care olarak, reklam izleme, reklam tiklama isini bile arastirdim, Facebook'ta birkac kisiyle görüştüm ama kandirilma korkusu duydugum icin icime sinmedi, yapmadim.
El isi yapip bir seyler satmaya calistim.
Toptancidan corap alip sattik. Tanidiklariniz varsa yöresel gidalar, ürünler vs. getirtilip kar koyup satilabilir, bunu da yaptik biraz.
Kumbara esimden gizli. Icinden acip almiyorum. Esim para vermeyi pek bilemeyen bir insan oldugu icin (hele ki son borclarindan sonra "para" desem bakislari degisiyor zaten) yine de ben yolabildigim kadar alip bi kismini cuzdana bi kismini kumbaraya aliyorum.
Gecinmeye calisiyoruz cok şükür, biriktirmeye caliyoruM sadece ben çünkü esim harcamayi bilir, biriktirmeyi degil.
Siz kendi kosullarinizda 200 Lira ayirabiliyorsaniz dizinki de başarılı. Yaptiginiz ekstra bir sey varsa bize de fikir verin. Ev kiraniz yoktur belki? Köyden veya annegilden gelen erzak benzeri seyler mi var? Tutumlusunuz gibi.

"Bi makinemiz var ondan da gelir oluyor"
Bu kismi anlamadim, rica etsem aciklayabilir misiniz, makine nedir?

Asgari ücrette neyin birikimi, 500 tl aylık alışverişe basıl yetiyor. Haftasa bir markete gitsem minimum 100, pazar da minimum 100. Etti sana aylık 800 tl. Et süt yumurta tereyağ bunlar zaten hep tüketilen ve faturayı yükselten şeyler. Bence biz size birikim tavsiyesi vermeyelim siz bize aylık 500 market sırrını verin.

İki memur maaşıyla sadece bireysel emeklilik birikimi yapabiliyoruz.
Hesap kitap yapınca yeter gibi geliyor ama ayın 15'inde elimizde para kalmıyor. Biz de anlamadık nereye gidiyor bu paralar...
Harbiden hesap yapınca yetiyor ama ayın 30’u olmadan prr uçmuş.
Tamam evdeki hesap çarşıya uymaz da bu kadar mı uymaz ya

Asgari ücretle siz aylık 200 lira atabiliyorsanız bizim sizlerden akıl almamız gerekiyor . Zira burdaki çoğu kişi 1800 liraya geçinemez. Sizin paranız ya çok bereketli ya da siz çok az alışveriş yapıyorsunuz . Daha ne kadar tutumlu olunabilir bilemiyorum .

Son düzenleme:
Bu hesap mümkün değil tutmaz. Geçen sene pazara 100 lira ile gider dolu dolu alır, son 3-5 liraya da simit alir gelirdik. Inanin bu sene 100 lira ile pazar arabasi yarida geliyoruz.

Biz eşimle 2 kişi çalışıyoruz ben asgari o asgariden biraz yüksek ama 50 tl dahi atamıyorum kenara size helal olsun

Bu hesap mümkün değil tutmaz. Geçen sene pazara 100 lira ile gider dolu dolu alır, son 3-5 liraya da simit alir gelirdik. Inanin bu sene 100 lira ile pazar arabasi yarida geliyoruz.

Yarı olsa yine iyi 4-5 parça şeyden başka bir şey alınmaz oldu o kadar pahalı ki herşey

arkadaş bizimle dalga geçiyor gibi hissettim biran :)
bilgilerinde ev hanımı yazıyor tek asgari ücretle birde 200 tl biriktiriyor
maşallah diyelim
konu sahibi sanırım en temel ihtiyaçları mı alıyorsunuz ayıptır sorması
et tavuk abur cubur vs almıyorsunuz galiba
gerçi biz bile çift çalışan her zaman et alamıyoruz :) bu günlerimize bin şükür tabi

eşim 5500 kazanıyor ben 6400 ilk çocuğuma hamileyim ve birden fazla çocuk istememe rağmen onların eğitimi geleceği beni düşündürüyor hayat o kadar pahalılaştı ki 2. çocuk bile düşünemiyor çoğu aile eğitim bile paraya çevirdiler bizlerin zamanında böylemiydi bebek eşyaları bile ateş pahası eski devir gerçekten çok daha başkaymış

Asgari ücretle ayda 200 tl birikim yapıyorsunuz helal olsun size, daha fazlasını zaten yapamazsınız geliriniz belli.

Ben çalışmıyorum eşim esnaflık yapıyor, 1 çocuğumuz var. Sabit gelirimiz yok malesef, iş yoğunluğuna göre değişiyor. Herşeyimiz kira ev , dükkan vs. Marketler pazarlar faturalar zaten ateş pahası. Çocuk zaten başlı başına bir masraf, allah yokluğunu göstermesin.

Yani birikim yapmamız pek mümkün olmuyor malesef.

Yaşıyoruz çok şükür diyip geçiyoruz.

Tabi yakında nefes aldığımız havadan da para alınmazsa :)

Siz çalışmıyorsanız asgari ücretle birikim yapmak gerçekten zor. Nerede yaşıyorsunuz pahali bir şehir mi?

Aylık 500 tlye gıda alışverişi yapıyorsanız zaten bir haftada bitmesi doğal. Çünkü herşey ateş pahası. Bir markete giriyor hiçbirşey almaksak yag salça tuz kafadan 50 lira. Ee bide faturalar var. Kira da ödüyorsaniz işiniz zor allah yar ve yardımcınız olsun.

Mesela ben kendimizden örnek vermek isterim size. O ay evinizde ne eksik veya ne bitmek üzereyse alışveriş listenize ekleyin ve market alişverişinizi yapın. Bim gibi daha ucuz marketleri seçebilirsiniz. Pazardan en uygun ve güzellerini seçmeye çalısın. Biz heray kendimize bütçe ayırıp gerisini bankaya atıyoruz atıyorum bu ay listeyi çıkardık ve 1500 tl ayırdık ay sonuna kadar idare etmeye çalışıyoruz. Çok çok elzem hastalık arıza falan olmadan para çekmiyoruz idare etmeye çalışıyoruz.

Sizde bir bütçe belirleyin ve aşmamaya çalışın umarım rabbim yar ve yardımcınız olsun.

Şuan ülkenin durumu belli yine pazarlar biraz olsun ucuzlamış ama marketler ateş pahası gerçekten. Kendinizi sıkmayın lütfen inşallah rabbim size hayırli bereketli rızık nasip etsin.

bu zamanda asgari ucretle gecinip biriktiriyorsaniz bravo valla.herkesin geliri gideri farkli o yuzden birikim konusu bu sartlara bagli degisiyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…