"Nasil birikim yapiyorsunuz"
Gizli kumbaram var, fazla buldugum parayi ona atiyorum. Madeni para degil en az 5 Lira atiyorum. Madeni parayi tümletmesi zor benim icin, bakkal yapmiyor her zaman, Ziraat Halk, Merkez bankalari uzak, hepsi de yapmiyormus.
1 cocugum var, 3 kisilik aileyiz. Asgari ücrete zam gelince esimin ücreti, asgariden düşük kaldi. Yani asgari ucretli bile degiliz. Ben calis(a)miyorum bazi rahatsizliklardan ötürü.
Bazi sebeplerden (is bilmez insanlardan) dolayi bogazimiza kadar borctaydik, icra gelmisti, baska borclarla icrayi kaldirdik. O baska borclari ödüyoruz taksti taksit ve daha baska baska borclari odeyecegiz vakti geldiginde.
Evimiz kira. Kışın dogalgaz ates pahası. Öyle cok giyinme, alisveris, marka merakimiz yok, ihtiyac oldukca aliriz kiyafet.
Cocugumuzun kiyafet masrafi yok gibi, kuzenlerinin eskimeyen eskilerini giyiyor, sag olsun gonderiyorlar. Oyuncak, kitap, dergi, cikolata, seker, gezme vs. her istedigi zaman degil ama yaparız. Cok şükür.
Kagit havlu, tuvalet kagidi gibi seyleri indirimde bulunca 1 fazla aliriz, koyariz. Muftagin ihtiyaclarini az kalinca, henüz bitmeden, adamin da cebinde parasi varken aliriz :) Annemgil bazen fazla aldigi sebze, peynir vb. olursa getirirler, yardimlari dokunur Allah onlara saglik versin.
Fazla dikkat ettigimiz bir husus yok gibi baska. Su ve elektrigi bosa harcamamaya calisirim; cocugumun ve esimin acik biraktigi isiklari kapatir, fisleri cekerim, bulasiklari sudan gecirmeden (veya cook az bi suyla) elimle, sungerle veya peceteyle kabasini alirim.
Evden calismak icin yapilacak her seyi detaylı arastirdim ama hicbirini beceremeyecegimi bildigim icin girisemedim. Hic bana uymasa da tasvip etmesem de son care olarak, reklam izleme, reklam tiklama isini bile arastirdim, Facebook'ta birkac kisiyle görüştüm ama kandirilma korkusu duydugum icin icime sinmedi, yapmadim.
El isi yapip bir seyler satmaya calistim.
Toptancidan corap alip sattik. Tanidiklariniz varsa yöresel gidalar, ürünler vs. getirtilip kar koyup satilabilir, bunu da yaptik biraz.
Kumbara esimden gizli. Icinden acip almiyorum. Esim para vermeyi pek bilemeyen bir insan oldugu icin (hele ki son borclarindan sonra "para" desem bakislari degisiyor zaten) yine de ben yolabildigim kadar alip bi kismini cuzdana bi kismini kumbaraya aliyorum.
Gecinmeye calisiyoruz cok şükür, biriktirmeye caliyoruM sadece ben çünkü esim harcamayi bilir, biriktirmeyi degil.
Siz kendi kosullarinizda 200 Lira ayirabiliyorsaniz dizinki de başarılı. Yaptiginiz ekstra bir sey varsa bize de fikir verin. Ev kiraniz yoktur belki? Köyden veya annegilden gelen erzak benzeri seyler mi var? Tutumlusunuz gibi.