Nasıl birikim yapıyorsunuz?

Eşiniz mi Çalışıyor sadece ? Siz çalışmıyor musunuz ?
200 TL sadece eşinizin maaşından mı birikim yapıyorsunuz ?
Bir de eviniz kira mı ?
Çocuk yoksa çalışmıyorsanız sizde çalışın böylelikle hem rahatlamış olursunuz hem de adamakıllı birikim yaparsınız.

Bu ne kadar kazandığın ve neye ne kadar harcadığına göre değişir ama. Biz iki kişiyiz, yeni evliyiz. Evin çok eksiği var, sürekli harcıyoruz. Kart ekstreleri arabanın yakıtı, faturalar, dışarda yeme içme, kira, aidat hepsi çıkınca eşimin maaş tamamen bitiyor benim maaştan yine para atıyorum bir miktar hesaba. Ama benim bu ay attığım, öbür ay %20 değer kaybediyor sanki.
Çocuk falan olursa ucu ucuna gideriz ama muhtemelen. Hatta belki eksiye düşeriz bilemiyorum.

Ben çalışmıyorum evde biri yeni doğan olmak üzere iki çocuk var. Bizde asgari ücretle yaşıyoruz. Birikim yapamıyoruz. Ama çok şükür kıt kanat yaşıyoruz. Kıt kanat diyorum çünkü burada ki insanların çoğunun yaptığını biz yapmıyoruz yapamıyoruz. (Herkesi kastetmiyorum ama bunu yapan birsürü insan var diye dusunuyorum)
Misal her disarı çıktığımızda bu güzelmiş bu indirimdeymis diye kıyafet almayız. Sadece ihtiyaç neyse onu almaya çıkarız.
Dışarda çok sık yemek yemeyiz.
Marketlerden meyve sebze almayız. Pazarla market arasında çok büyük fark var çünkü.
Eve lüzumsuz alışveriş yapmayız sadece lazım olan şeyleri alırız.
Suan çocuk doğduğu için ekstra masraflar oluyor. Yoksa kışın değil ama yazın bende 100 200 kenara atabilirdim

Halbuki 200 tl harcayip 1800 tl biriktirmeliydiniz, cok savurgansiniz....
Turk is mayis ayi verilerine gore aclik sınırı 2124 tl, yoksulluk sınırı ise 6.919 tl olarak aciklandi.
Evli olmayan, cocuksuz, yalniz bir bireyin yasama maliyeti ise 2.625 tl
Siz 2000 tl ile birikim yapmaktan bahsediyorsunuz, borc icinde surunen milletle dalga gecer gibi...

İki memur maaşıyla sadece bireysel emeklilik birikimi yapabiliyoruz.
Hesap kitap yapınca yeter gibi geliyor ama ayın 15'inde elimizde para kalmıyor. Biz de anlamadık nereye gidiyor bu paralar...

valla 2 kişiyiz aylık mutfak temizlik malzeme masrafım 600-700 arası değişiyor
faturalar desen kışın 400-450 buluyor doğal gazla
bu devirde geçinmek gerçekten çok zor
asgari ücretle geçinmek bile çok zor büüyk başarı fırsatınız varsa siz de çalışın derim

Çift maaş memuruz ikide çocuk var. Ayda en fazla 1000 lira atabiliyorum . Onda bile eşim ayın 15'ine parasız kalırız diye korkuyor benim de cesaretimi kırıyor

İndirim takip etmekten gözüm çıkıyor ama isin piri oldum artik
Mercimek nohut bulgur makarna gibi kuru gıdaları yılda 1 kere toptan uygun olan yerden alıyorum aslında bu eski alışkanlık oldu her zaman evde bulundururum çünkü bazen 1 soğan alacak para olmaz bunlar durumu kurtarır
Deterjanlar tuvalet kağıdı vs market ürünleri ya 3 4 aylık olacak şekilde yada eldeki duruma gore yıllık alırım indirimleri takip edin bazen gece yarısından sonra internet sitelerinde indirim oluyor
Pazara 2 haftada bir giderim maksimum 50 lira yemeğin içine patates havuç doğramak her zaman yemeği çoğaltır yanina bir çorba mutlaka uygunsa bulgur pilavı tamamdır
Bunlar haricinde sadece ekmek ki çok az tüketiriz ve yoğurt yapmak için süt masrafı kalıyor
Yıllardır uzerimize aldığımız kıyafet sayılıdır kredi kira çocuk derken bu planlamayla ancak durumu toparladık ihtiyaçlarınızı ve elinizdeki parayı iyi hesaplayın uzun vadeli planlar yapın yoksa olmuyor günlük yapılan harcamalar isi çıkmaza sokuyor

Zamaninda bekarken asgari ucretli bir iste calisiyordum ve ailemin yaninda yasiyordum. O donem hem ceyizimi yaptim hem de birikim yapmistim. Simdi evliyim ve calismiyorum. Esimin geliri de degiskenlik gosteriyor ticaretle ugrastigi icin. Aylik sabit bir gelirimiz yok ama geciniyoruz cok sukur.Mutfak alisverisimizi kredi kartiyla yapiyoruz. Ama hersey cok pahali gercekten. Kiyafet her zaman almiyoruz suan, aldigimiz zaman da zaten nispeten ekonomik markalar var bilinen,oradan aliyoruz. Benim de dusuk limitli bir kredi kartim var. Esim bazen nakit verir yaninda bulunsun diye, ben de onlari biriktiriyorum. Ufak bir hesap acmistik benim icin evlendigimizde, ucyuz besyuz biseyler biriktirdikce oraya yatiriyorum.

En uyduruk pazar alışverişi 50 TL tutar nasıl yetişiyor o para 200 TL de artıyor

maaşı alır almaz gram altın alıp kenara koyun ve unutun..gelir nekadarsa giderde okadardır.
elınızde kalan parayla ay boyu geçinmeye devam..
yapcak bişey yok..zaten 200 tl atıyormussunuz kenara üzerıen az daha ekleyıp gram seklınde bırıktırın o parayı

ahh ahh çok zor bi dönemden geçiyoruz kendi ailem için olsun insanlar için gerçekten üzülüyorum.. markette herşey ateş pahası.. hadi az az aldın 1 hafta olmadan et de süt de meyve de bitmiş oluyor.. temizlik malzemeleri ateş pahası.. en iyilerinden almaya çalışırken simdi ekonomik olup iş görenlere kaydım vallahi.. çocuğun varsa bez fiyatları uçmuş durumda.. arabanız varsa benzin fiyatları uçmuş 200-300 derken dünyanın parası gidiyor vallahi..
siz asgari ücretle 200 tl kenara atabiliyorsanız ne mutlu size vallahi.. bende her ay eşimin kazancından bana verdiğinden ayırayım diyorum ama nafile 15 günde verdiği para bitiyor bi daha veriyor ama birikim yapmak ne mümkün devamlı bir eksik çıkıyor.. Allah yardımcımız olsun..
not:havalar ısındığı için şükrediyorum en azından doğalgaz masrafından kurtulduk o da 400 ü buluyor.. (

Son düzenleme:
aynı biz valla bende birikim yapamıyorum para hiç artmıyor artsa bile ay sonuna kadar mutfak masrafı birikim için hesap açıp birikmeyince kapatıyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…