Nasıl birikim yapıyorsunuz?

Et yeme baklagil ye oda protein :KK53: meyvenin alternatifi ne bilmiyorum :deli:

et yemek şart değil, meyve yemek şart değil, tatili kim kaybetmiş biz bulacağız, en güzel haftasonu aktivitesi avm tavaf edip 1.5 liralık fast foodcu dondurması yiyip eve dönmek, doğalgaz da açmayız tek odayı ısıtıyoruz yetiyor, zaten en güzel bebek bezi biminki, boş yere mama alıyorsunuz kimyasal onlar pirinç unu kaynatın anam beni de böyle büyütmüş, asgari ücret çok bile diyenlerin yarıdan fazlasının aylık gelirinin 10 bin+ olduğuna kalan yarısının da sırf iktidara laf gelmesin diye yaşadıkları sefalete kılıf uydurmaya razı gelecek kadar tutulma yaşadığına kalıbımı basarım.

bizlerin zamani daha kotuydu bence. ama bu kadar beklenti yoktu. mesela benim çocukluğumda yokluk demek aclik demekti. babamin issiz kaldigi donem annem bir cuvan un alip sadece onu suyla katik edip doyurmus bizi. yokluk demek odun komur alamamak demekti. kiyafet bayramda bile cogu zaman alinmazdi. abur cubur kirk yilda bir. seker bayramda falan. okul desen ozel okula zenginler bile gitmezdi. asiri zenginler giderdi.

simdi orta gelirli bile sayılamayacak insanlar ozek okula gondermeye calisiyor cocuklari. abur cubur hergun zaten. telefonlar asgari ucretle calisanlar bile en az 2-3 binlik telefon aliyor. bizim zamanimizda giyim gercekten asiri pahaliydi ama bir alinan yillarca bozulmazdi. simdi giyim de herkes alabiliyor.

sebze meyve evet pahalilasti ama her daim bu sebze meyve fiyatlarindan yakiniliyordu. cocuklugumda da hatirliyorum cunku bu muhabbetleri.

gercekci olmak adina yazdim. yoksa sıkıntı yok demiyorum illaki var ama kabul edelim eger eskiyle kiyaslayacaksak eskiden su an yaptigimiz yaşadığımız cogu sey lukstu.
İki devir arasında çok fark var.
Şimdi devir teknoloji devri.
Kıyaslanamaz bile.
Asıl şuan daha da kötü herşey.

et yemek şart değil, meyve yemek şart değil, tatili kim kaybetmiş biz bulacağız, en güzel haftasonu aktivitesi avm tavaf edip 1.5 liralık fast foodcu dondurması yiyip eve dönmek, doğalgaz da açmayız tek odayı ısıtıyoruz yetiyor, zaten en güzel bebek bezi biminki, boş yere mama alıyorsunuz kimyasal onlar pirinç unu kaynatın anam beni de böyle büyütmüş, asgari ücret çok bile diyenlerin yarıdan fazlasının aylık gelirinin 10 bin+ olduğuna kalan yarısının da sırf iktidara laf gelmesin diye yaşadıkları sefalete kılıf uydurmaya razı gelecek kadar tutulma yaşadığına kalıbımı basarım.
Bak gene bimi me laf ettin ama küserim :mad::cry::KK12::110::63:

38 yaşındayım siyaset yapmadım ama gerçekleri gözardı edemeyiz şimdi ki yaşamla eskisi bir tutulamaz eşit değil çünkü eskiden zaten yoktu şimdi var ama bize gene yok
ben size demedim. 16 yildir kotu diyene yazdim. cunku herkes bu sekilde. herkes ekonomiyi siyasi gorusune gore degerlendiriyor. a partisine inaniyorsa onun oldugu donemler cok iyi b partisinin ki kotu.. digeri de tam tersini dusunuyor.

gercekci olun bizim donemimizdeki yokluk gercek yokluktu. simdiki gibi degil. ama ben simdi derken siyasetle iliskilendirmedim. 16 yil diye spesifik bir tarih verirseniz bu siyaset olur. ki o 16 yilin oncesi zaten yogun bir ekonomik kriz donemiydi.

her donem inisler cikislar oldu. oluyor olacak. ben insanlarin bagnazliklarindan cok sıkıldım. hangi ortama girsem herkes at gozlugu ile bakiyor. siyah beyaza dondu olay. kimi hukumeti destekliyor o yuzden ekonomi mukemmel. kimi desteklemiyor o yuzden yalnizca son 16 yildir berbat. objektif olarak kimse yorum yapamıyor.

Canm 2yıldır kurban etimizi benim ailem ve eşimin ailesi veriyor. Yazın buzlugumu doldururum konservelerimi yaparım kışın onları kullanırız tarhananam eriştem VS ailem karşılar. Ama markete gittiğimiz zaman canımız ne isterse alırız alışverişten kısmayız ama iki kişi için 500 TL çok geliyor tabi ıvız zıvır alişverişle daha çok olur fiyatı
asil para eden seyler baskasindan yani aileden geliyor oyuzden +200 e cikiyorsunuz

Dönmedim kız
Burda da vergiden belim bük0ldü
Vallahi artık zengin değilim😶
Vergi kira hayat pahalılığı derken beni bile fakir klasmanına düşürdüler ayol

Hersey ates pahasi dedin de, almanyada durumlar iyi 😂 ona sasirdim ben. Gecenlerde bi üyenin tuvalet kagidina 30 lira ödedigini okuyunca dehsete düsmüstüm, burda en alasi 4,95€. Hani almanya ile türkiye arasinda su anda daglar kadar fark var. Sen öyle yazinca türkiyeye döndün sandim

ben size demedim. 16 yildir kotu diyene yazdim. cunku herkes bu sekilde. herkes ekonomiyi siyasi gorusune gore degerlendiriyor. a partisine inaniyorsa onun oldugu donemler cok iyi b partisinin ki kotu.. digeri de tam tersini dusunuyor.

gercekci olun bizim donemimizdeki yokluk gercek yokluktu. simdiki gibi degil. ama ben simdi derken siyasetle iliskilendirmedim. 16 yil diye spesifik bir tarih verirseniz bu siyaset olur. ki o 16 yilin oncesi zaten yogun bir ekonomik kriz donemiydi.

her donem inisler cikislar oldu. oluyor olacak. ben insanlarin bagnazliklarindan cok sıkıldım. hangi ortama girsem herkes at gozlugu ile bakiyor. siyah beyaza dondu olay. kimi hukumeti destekliyor o yuzden ekonomi mukemmel. kimi desteklemiyor o yuzden yalnizca son 16 yildir berbat. objektif olarak kimse yorum yapamıyor.
Bende laktoz intoleransı var.Yani normal süt içemiyorum.
Içtiğim süt pınar laktozsuz süt.
Şu an fiyatı her hafta artıyor.1 lt süt 5.25 A101de.Normal marketlerde 5.75 tl.
Bu sütün fiyatı 2 civarıydı bir zamanlar.
Benim süt fiyatına itirazım partiyle alakalı değil fiyatı ile alakalı.
Iktidarda başka parti de olsa buna itiraz ederdim.
Ne kadara kadar çıkacak fiyatı?
1 lt süt 20 tl mi olacak!
Hadi ben alabiliyorum diye itiraz etmeyecek miyim bu fiyata?
Geçen yıllarda temel tüketim maddesi fiyatı bu kadar fahiş artmamış annemlere sordum.
Ekonomi şu an çöktü.Bunu da inkar etmek komik oluyor bence. Haliyle ekonomi çöktüğü için iktidarı muhatap kabul ediyoruz.Kimi edelim hiç bir yetkileri olamayan muhalefet partilerini mi muhatap alalım?
Güneş balçıkla sıvanmaz.

Herkes herşeyin farkında artık.

Son düzenleme:
Asgarı ücretle iyi biriktiriyorsunuz bence. Böyle devam edin, mutfaktan evden giyimden her yerden kısılabilir. Şu anda çalışmıyorum ve çok zor durumdayım ben de. Ama çalıştığım bir dönem sudan elektriğe kadar her şeyi idareli kullanıyordum az buçuk birikim yapmıştım. Öğle yemeğine kadar her şeyi hesaplıyordum düşünün, ama uzun süren işsizlik döneminde hepsi gitti.

Ana sayfada bir konu ararken burayı gördüm ve ekleme yapma ihtiyacı hissettim. Gerçekten hislerinizi paylaşıyorum ve çok iyi anlıyorum. Meslek hayatımda 12. yılında bir mühendisim. 35 yaşına gireceğim ve bekarım. Bu zamana kadar da sosyal hayatım pek olmadı ve belki de bu yüzden genelde kazandığımı biriktirdim. İyi ki de öyle yapmışım.Şimdi borçla olsa bile annemin aklı ile gidip ev aldım ama şimdi almaya kalksam dünyanın kredisi tutacaktı. Mesela hala arabam yok.Benim işçim benden fazla kazanıyor ama işsiz kalmak da en büyük korkum. Tek kişi olduğum halde pazardan,bim,A101 den falan alışveriş yapıyorum. Eskiden kıyafet falan alırdım şimdi biraz zayıflayayım diye onu da almıyorum.Evime birkaç kez misafir davet ettim ve her biri 200 tl den az masraf olmadı ama sonra dikkat ettim hep ben davet ediyorum.Maşallah şıkır şıkır gezen,altında arabası olanlar bir kez de buyur bana gel dememiş. O yüzden artık ben de davet etmiyorum. 2018 de bile 100tl ye aldığım şeyleri şu an alamıyorum. O çok güzel geçiniyoruz diyenleri biliyorum.Memleketten herşeyleri geliyor da öyle geçiniyorlar.Aylık market&şarküteri alışverişi 3 kişilik bir ailenin 1000tl nin üstünde olur. Burada bile öyle ; salçaları, kuru bakliyatları,bazılarının unu hep anne babadan geliyor.Bazılarına bağ bahçeden hasat parası geliyor.Bir de şöyle bir grup var; ellerinde 5000 tl lik telefon var (alıyorlar),tek yaptıkları haftasonu dışarıda yeme içme,gezme ;sonradan da hayat zor diyorlar. Bu yaptıklarına da "yaşamak" diyorlar. Vakti zamanında ben de yaptım çünkü oradan biliyorum ki bu yaşamak değil. Starbuckslarda bir kahveye 15 tl vermek,avm dolaşıp hiç ihtiyacın olmayan şeyleri alıp oralarda tıkınmak yaşamak değil. Ben artan param olursa kitap alıyorum,kendime spor ayakkabısı aldım koşuya başladım,para biriktirip karadeniz turuna gitmeyi istiyorum vs vs..Ancak haklısınız Allah bizi zor hastalıklarla ,yokluklarla sınamasın.Devlet bile kendi hazinesindeki yokluk akçesinden para alıyor artık (yüzde 20 lik payı yüzde 6 ya düşürmüş ,geri kalan para devlete yani hükümete geçiyor:kızgın:) .

X