Nasıl birikim yapıyorsunuz?

Allah herkese bol kazançlı meslekler, işler versin inş. lise ve ünv okurken ben de çok sıkıntılar çektim. Hamdolsun rabbim emeklerimin karşılığını verdi. Oğlum da benim yaşadığım sıkıntıları çekmez inş. Rabbim herkesin çocuğuna hayırlı işler, bol kazançlar nasip eylesin şu ramazan ayının hürmetine

Özellikle evli asgari ücretle çalısan 2 kişilik ailelere soruyorum. Eşim asgari ücret alıyor aylık 500 TL alısverese gidiyor, 500 borca, geri kalanını bitiyoruz artık eşimden habersiz birikim yapmaya basladım ama aylık en fazla 200 TL atabiliyorum geri kalanı nereye gidiyor anlamıyorum alıs veris yapsak bile 1 hafta sonra evde hic bisey kalmamıs oluyor bereketi yok sanırım. Ne cimriyim nede savurgan öyle marka takıntım da yok ama asgari ücretle büyük aile gecinderelere şaşıyorum. Sizler nasıl ssglıyorsunuz geciminizi

Paranın değeri kalmadı, her şey ateş pahası. Ama yöneticilerin konuşmalarına bakarsan şükretmeliyiz her zaman. Bize şükretmemizi söyleyen adamların altındaki arabayı biz yolda bile göremiyoruz.

Asgari ücret 2000 oldu ama herşey çok pahalı olduğu için artık yetmiyor. Bu insanları asgari ücretle geçinmeye zorunlu kılanlar utansın ne diyelim...

Özellikle evli asgari ücretle çalısan 2 kişilik ailelere soruyorum. Eşim asgari ücret alıyor aylık 500 TL alısverese gidiyor, 500 borca, geri kalanını bitiyoruz artık eşimden habersiz birikim yapmaya basladım ama aylık en fazla 200 TL atabiliyorum geri kalanı nereye gidiyor anlamıyorum alıs veris yapsak bile 1 hafta sonra evde hic bisey kalmamıs oluyor bereketi yok sanırım. Ne cimriyim nede savurgan öyle marka takıntım da yok ama asgari ücretle büyük aile gecinderelere şaşıyorum. Sizler nasıl ssglıyorsunuz geciminizi
Siz çalışıyor musunuz?
Calismiyorsaniz 200 TL biriktirerek bir mucizeyi imza arıyorsunuz.
500 TL borç
500 TL alışveriş.yasiyoruz çünkü mutfak alışverişi bitmiyor.bitmesi için yememek ya da ölmek lazım.
Faturalar? Elektrik su ısınma telefonlar internet?

Geriye ne kalıyor? Ve nereye harcayıp nasıl artiriyorsunuz ben size sorayım?
Hayatım boyunca tutumlu oldum ama benim matematiğim yetmedi yazdiginiza.vallahi tebrik ederim

Son düzenleme:
Siz çalışıyor musunuz?
500 TL borç
500 TL alışveriş.yasiyoruz çünkü mutfak alışverişi bitmiyor.bitmesi için yememek ya da ölmek lazım.

Hayatım boyunca tutumlu oldum ama benim matematiğim yetmedi yazdiginiza.vallahi tebrik ederim
elektriği dogazgazi kısıtlıyorsa bir bi başari...;
2020 lira asgari ücret.. bide istanbulda degilse .
geçimi kolaydi.:) ben çok insangördüm tek maaşla asgari ile gül geçinenleri.

Kendimden örnek vereyim, son beş senede aylık kazancım tl bazında artsa da dolar bazında yarı yarıya düştü. Yani herşeyin fiyatının en az iki kat arttığını düşünün ya da tersi olarak gelirinizin yarıya düştüğünü. O yüzden asgari ücretle aylık 200 tl biriktirmeniz başarı, ki ben eksik bilgi verdiğinizi ve iki kişi asgari ücret aldığınızı düşünüyorum, diğer türlüsü harbi başarı yani. Belki borçlarınız biterse yeni taksitlerden kaçınarak biraz daha birikim yapabilirsiniz. Şu dönemde ne kadar az borç-ne kadar çok birikim o kadar iyi.

Siz çalışıyor musunuz?
500 TL borç

Çalışmıyorum canö

asgari ücret 2000 lira değil mi ya? 500 alışveriş 500 borç 200 birikim. 800 lirayla 1 ay nasıl geçiyor? hiç mi bir ekstra olmuyor?

kışın doğalgaz falan ne oluyor bu 800ün içinde? boşluğa bakıyorum şu an anlayabilmek için.
Yaa bende cok mu savurganım diye yakınıyordum:)

Kendimden örnek vereyim, son beş senede aylık kazancım tl bazında artsa da dolar bazında yarı yarıya düştü. Yani herşeyin fiyatının en az iki kat arttığını düşünün ya da tersi olarak gelirinizin yarıya düştüğünü. O yüzden asgari ücretle aylık 200 tl biriktirmeniz başarı, ki ben eksik bilgi verdiğinizi ve iki kişi asgari ücret aldığınızı düşünüyorum, diğer türlüsü harbi başarı yani. Belki borçlarınız biterse yeni taksitlerden kaçınarak biraz daha birikim yapabilirsiniz. Şu dönemde ne kadar az borç-ne kadar çok birikim o kadar iyi.
Yok canm sadece eşim çalıyor kendi evimiz sadece 500 TL borc gerisi eve gidiyor 200 TL de artırabilersem kenara atıyorum

asgari ücret 2000 lira değil mi ya? 500 alışveriş 500 borç 200 birikim. 800 lirayla 1 ay nasıl geçiyor? hiç mi bir ekstra olmuyor?

kışın doğalgaz falan ne oluyor bu 800ün içinde? boşluğa bakıyorum şu an anlayabilmek için.
2000tlnin içinde hepsini ödüyoruz ama eşimin mesaileriyle ikibin300 buluyor aylık

arkadaş bizimle dalga geçiyor gibi hissettim biran :)
bilgilerinde ev hanımı yazıyor tek asgari ücretle birde 200 tl biriktiriyor
maşallah diyelim
konu sahibi sanırım en temel ihtiyaçları mı alıyorsunuz ayıptır sorması
et tavuk abur cubur vs almıyorsunuz galiba
gerçi biz bile çift çalışan her zaman et alamıyoruz :) bu günlerimize bin şükür tabi
Yook canımız ne istiyorsak alıyoruz arada yemege bile cıkıyoruz kıyafete cok düşkünüm onu da eksik etmem ama bana 200 TL az gibi geldi asgari ücretle kocaman aileleri geçindiren insanlar var biz2kişi anca yetiyor. Kenara attiğimi eşim bilse onuda harcar

"Nasil birikim yapiyorsunuz"

Gizli kumbaram var, fazla buldugum parayi ona atiyorum. Madeni para degil en az 5 Lira atiyorum. Madeni parayi tümletmesi zor benim icin, bakkal yapmiyor her zaman, Ziraat Halk, Merkez bankalari uzak, hepsi de yapmiyormus.

1 cocugum var, 3 kisilik aileyiz. Asgari ücrete zam gelince esimin ücreti, asgariden düşük kaldi. Yani asgari ucretli bile degiliz. Ben calis(a)miyorum bazi rahatsizliklardan ötürü.
Bazi sebeplerden (is bilmez insanlardan) dolayi bogazimiza kadar borctaydik, icra gelmisti, baska borclarla icrayi kaldirdik. O baska borclari ödüyoruz taksti taksit ve daha baska baska borclari odeyecegiz vakti geldiginde.

Evimiz kira. Kışın dogalgaz ates pahası. Öyle cok giyinme, alisveris, marka merakimiz yok, ihtiyac oldukca aliriz kiyafet.
Cocugumuzun kiyafet masrafi yok gibi, kuzenlerinin eskimeyen eskilerini giyiyor, sag olsun gonderiyorlar. Oyuncak, kitap, dergi, cikolata, seker, gezme vs. her istedigi zaman degil ama yaparız. Cok şükür.

Kagit havlu, tuvalet kagidi gibi seyleri indirimde bulunca 1 fazla aliriz, koyariz. Muftagin ihtiyaclarini az kalinca, henüz bitmeden, adamin da cebinde parasi varken aliriz :) Annemgil bazen fazla aldigi sebze, peynir vb. olursa getirirler, yardimlari dokunur Allah onlara saglik versin.
Fazla dikkat ettigimiz bir husus yok gibi baska. Su ve elektrigi bosa harcamamaya calisirim; cocugumun ve esimin acik biraktigi isiklari kapatir, fisleri cekerim, bulasiklari sudan gecirmeden (veya cook az bi suyla) elimle, sungerle veya peceteyle kabasini alirim.
Evden calismak icin yapilacak her seyi detaylı arastirdim ama hicbirini beceremeyecegimi bildigim icin girisemedim. Hic bana uymasa da tasvip etmesem de son care olarak, reklam izleme, reklam tiklama isini bile arastirdim, Facebook'ta birkac kisiyle görüştüm ama kandirilma korkusu duydugum icin icime sinmedi, yapmadim.
El isi yapip bir seyler satmaya calistim.
Toptancidan corap alip sattik. Tanidiklariniz varsa yöresel gidalar, ürünler vs. getirtilip kar koyup satilabilir, bunu da yaptik biraz.
Kumbara esimden gizli. Icinden acip almiyorum. Esim para vermeyi pek bilemeyen bir insan oldugu icin (hele ki son borclarindan sonra "para" desem bakislari degisiyor zaten) yine de ben yolabildigim kadar alip bi kismini cuzdana bi kismini kumbaraya aliyorum.
Gecinmeye calisiyoruz cok şükür, biriktirmeye caliyoruM sadece ben çünkü esim harcamayi bilir, biriktirmeyi degil.
Siz kendi kosullarinizda 200 Lira ayirabiliyorsaniz dizinki de başarılı. Yaptiginiz ekstra bir sey varsa bize de fikir verin. Ev kiraniz yoktur belki? Köyden veya annegilden gelen erzak benzeri seyler mi var? Tutumlusunuz gibi.
Annem kurumu dirimi yolluyor canm ufak tefek kaynanam 500 TL borc var 1500 TL bize kalıyor en az 150 TL kenara atıyorum bin200 TL bize kalıyor tabi arada mesailerle çıkıyor fiyat. Allaha şükür yeme içme çok rahat canımız ne isterse alırız ama 500 TL 2 kişi için cok pahalı geliyor bana

Asgari ücrette neyin birikimi, 500 tl aylık alışverişe basıl yetiyor. Haftasa bir markete gitsem minimum 100, pazar da minimum 100. Etti sana aylık 800 tl. Et süt yumurta tereyağ bunlar zaten hep tüketilen ve faturayı yükselten şeyler. Bence biz size birikim tavsiyesi vermeyelim siz bize aylık 500 market sırrını verin.
Canm 2yıldır kurban etimizi benim ailem ve eşimin ailesi veriyor. Yazın buzlugumu doldururum konservelerimi yaparım kışın onları kullanırız tarhananam eriştem VS ailem karşılar. Ama markete gittiğimiz zaman canımız ne isterse alırız alışverişten kısmayız ama iki kişi için 500 TL çok geliyor tabi ıvız zıvır alişverişle daha çok olur fiyatı

Canm 2yıldır kurban etimizi benim ailem ve eşimin ailesi veriyor. Yazın buzlugumu doldururum konservelerimi yaparım kışın onları kullanırız tarhananam eriştem VS ailem karşılar. Ama markete gittiğimiz zaman canımız ne isterse alırız alışverişten kısmayız ama iki kişi için 500 TL çok geliyor tabi ıvız zıvır alişverişle daha çok olur fiyatı
Allah bereketinizi artırsın ne diyeyim.4.5 sene önce
maasi net 2650 olan isimden 1yillik evliyken ayrıldım yemek kartı vardı maasima ek olarak..tabi özel sağlık bes katkısı falan...çok tutumluyumdur ama ben öyle çok da canımın istediği şeyleri ölçüp tartip alırdım.ertelerdim bazen artırabilmek için.kiram vardı hadi onu bile dussem 2000 TL ...buyuksehirde... o zaman 200 TL zor artardı.yani eşinizin maaşı 2300olsa bile bu zamanda canımızin istediğini alabiliyoruz dışarıda da yemek yiyoruz demeniz bana çok ütopik geldi.bin maşallah.allah duzeninizi bozmasin

X