Nafaka

He
Yalnız eşe bağlanan nafaka da yasal hak şu anda. Olmasa mahkemeler hükmedemezdi zaten. Mevzuat değişir o başka.

Nafaka alan kadınların tamamı genç, hayatını kurtarabilecek kadınlardan oluşmuyor. Her somut olaya göre durumun değerlendirilmesi, nafaka alanları gurursuz diye genellememekten daha doğru olur bence.

Siz kadınların sadece eşini sevmediği için boşandığını düşünüyor olabilirsiniz. Ama aldatma, şiddet gibi sebeplerle boşanan ve doğal olarak “artık sevmedikleri adamdan” nafaka tazminat almayı hak eden kadınlar var.

“Yatağına girmediğin adam” tabirini de çok nahoş buldum. Nafaka yatağa girmekle kazanılan bir hak değil.

Gencecik bir kadının elinde imkanlar varken çalışmayıp ömür boyu nafaka beklemesi ayrı, boşanma nedeniyle zor duruma düşmüş ve imkanları kısıtlı kadının nafaka alması ayrı. Hepsini gurursuz olarak genellemek çok büyük haksızlık.

Ve hala haksız genellemenizi buradaki karşıt görüşlü üyeleri de gurursuz ilan ederek devam ettiriyorsunuz.

Hayır, boşandığımızda maddi manevi gücümüz olduğu halde nafaka bekleyecek olduğumuz için değil ülkede bizim dışımızda yaşayan kadınların (özellikle önceki kuşakların) koşullarını gözlemleyebildiğimiz için sizin yorumlarınızı beğenmiyoruz.
bu arada mevzuat eli kulağında değisiyor. Ben adil olanı savunuyorum çocuğum varsa adam baksın yardım etsin nafaka versin bu görevi zaten. Yoksa da Allah bir kurusunu nasip etmesin

He

bu arada mevzuat eli kulağında değisiyor. Ben adil olanı savunuyorum çocuğum varsa adam baksın yardım etsin nafaka versin bu görevi zaten. Yoksa da Allah bir kurusunu nasip etmesin

Düşüncelerinizi ifade ediş biçiminiz, okuyunca nasıl anlaşılıyor biliyor musunuz?
Daha önce evlenip, ayrılan bir adamla berabersiz ve "gözünü paraya dikmiş" dediğiniz kadının nafakasına, siz göz dikmiş gibi duruyorsunuz.

Asla yanlış anlamayın. Böylesiniz demiyorum, öyle gibi anlaşılıyor.
Yatağına girmemiş, gurursuz vb kelimeler ve fazlaca dikte ediyor oluşunuz rahatsız edici olmuş.

Kimin ne yaşadığını bilemezsiniz.
Ve sizin de ne yaşayacağınız belli değildir. Bu kadar keskin görüşlerde olmamak, bu duruma düşmüş insanlara da acımasız kelimeler kullanmamak gerek bence.

Çocuksuz kadın da nafaka alabilir bunun takdiri hakim e ait. Uygun görmezse nafaka bağlamaz. Hem bağlanan nafaka ların ünlülerin aldığı gibi yüksek olduğunu düşünmemek gerekiyor. Konu sahibinin çocuğu olduğu halde aldığı nafaka 1000 TL imiş. Bu para ile bu devirde ne yapılabilir ki? Çok cüzi bir rakam. Erkeklerin de nafaka yüzünden yeni bir evlilik yapamadığına inanmıyorum. Evlenen evlenene. Hatta bir önceki evliliğinden olan çocuğunu ne arayıp ne soruyor ne de nafaka veriyor bir çocuğu. Kadın hem anne hem de baba olmak zorunda kalıyor o çocuğa.
Hayat asgari maas alanlardan ibaret değil.. benim arkadasımın yıkama dükkanı var aylık baglanan nafaka 15 bin… pandemi dönemi dükkanı acamadı cocugu olmayıp 6 ay evli kaldıgı kadına bu parayı ödeyemediği icin hacizden tazyik hapsine girdi.. söyleyeceklerim bu kadar..

Hayat asgari maas alanlardan ibaret değil.. benim arkadasımın yıkama dükkanı var aylık baglanan nafaka 15 bin… pandemi dönemi dükkanı acamadı cocugu olmayıp 6 ay evli kaldıgı kadına bu parayı ödeyemediği icin hacizden tazyik hapsine girdi.. söyleyeceklerim bu kadar..
Hakim uygun görmüş demekki. Çocuklu kadına bin TL nafakayı veren de hakim. Gelir durumuna, hak edip etmediğine göre takdir hakkını kullanıyordur. Hakim nafaka bağlamazsa kadın da alamaz.

Son düzenleme:
Önceki kusakların coktan coluk cocuga hatta toruna karıstıgını düsünürken bence siz gayet bizim kusağımızdan bahsettiğimin cok net farkındasınız :) ozaman söyle tekrar edeyim bizim kusağımız icin konusuyorum “ bir adamla evliliğinizden cocugunuz yoksa ama sevgisizlikten biter ama aldatma ama siddet hic fark etmez, cocuk yoksa en fazla yardım istenebilir, ömür boyu bakması icin birinin sırtına yük bindirilemez, bana ömür boyu bakacaksın diyen kadın zaten gururunu kösede bırakmıs kadındır, sen hayat boyu sgk lı bi ise giremiyorsan yada tekrar evlenmek aile kurmak gibi planların yoksa zaten en büyük sıkıntı bu… misal 2 sene evli kalıyor ömür boyu nafaka istiyor buna ne diyeceğiz masallah cok gururlu kadın mı :) insan kendi ayaklarının üstünde durmalı. Durmamıssa da nikah akdi bitmis biri günde 12 saat calısarak cocugu dahi olmadığı kadına neden ömür boyu baksın? Bu arada nafaka yataga girerek kazanılan bir hak karı koca olmadan nafaka alabiliyor musun? Gayet nokta atısı örnekleme yapmısım
Yetişkin çocuklara nafaka bağlanmadığını biliyorsunuz değil mi? Eski kuşağın çoktan çocuğu vardır yazmışsınız ya.

Ayrıca kadının çalışamıyorsa geçimini sağlamak için tekrar evlilik yapma zorunluluğu size daha iyi bir fikir gibi mi geliyor?

2 sene evli kalan gencecik bir kadının süresiz nafakasını kimse savunmuyor zaten. Uygulamada da daha az karşılaşılacak örnekler bunlar bence. Çünkü genç bir kadın 1000 TL nafaka ile geçinemez.

Örneğiniz de nokta atışı değil, çirkin bence. Kadının evlilikteki görevini yatağa girmek olarak görüyorsunuz. Cinsellik karşılıklı bir eylemdir. Kadının para karşılığı verdiği bir hizmet değildir. Evlilikte sorumluluk paylaşımı denince benim aklıma cinsellik değil geçim sağlama, ev işleri, çocuk büyütmek gibi konular geliyor çünkü.

Düşüncelerinizi ifade ediş biçiminiz, okuyunca nasıl anlaşılıyor biliyor musunuz?
Daha önce evlenip, ayrılan bir adamla berabersiz ve "gözünü paraya dikmiş" dediğiniz kadının nafakasına, siz göz dikmiş gibi duruyorsunuz.

Yatağına girmemiş, gurursuz vb kelimeler ve fazlaca dikte ediyor oluşunuz rahatsız edici olmuş.

Ve sizin de ne yaşayacağınız belli değildir. Bu kadar keskin görüşlerde olmamak, bu duruma düşmüş insanlara da acımasız kelimeler kullanmamak gerek bence.
Acıkcası söyle söyleyeyim önümde cok örnekler var doğrudur ben her zaman adaletli olmak yönündeyim. Ama bekar bir kadın olarak cocuklu bosanmıs bir erkekle evlenmek istemem tercihimi bu yönde kullanmam cünkü benimle ilk heyecanlarını yasasın isterim ama nasip.. bu kelimeler doğru yerde kullanılmıs kelimelerdir. Afaki konusulan herhangi biseye göz dikme ihtimalim yok şükür durumum iyi hatta sizde böyle bi algı olusmussa isterseniz dm den ben size instagramımı vereyim beni ekleyin :) cocugu olmayan kadının ömür boyu nafaka istemesi resmen harac kesmektir, günlerce calısan bir adam neden baska bi kadını ömür boyu sırtında tasısın ? Yeni bi hayat kuracağı makul süre mesala 1 sene vb yardım edilir ve herkes hayatına devam eder sonucta kocanla doğmuyorsun dimi? Evlilşk öncesi nasıl geciniuorsan aynı sekilde gecinilir diye düsünüyorun gerek aile yanı olur. Ömür boyu nafaka istememdemek ben ömür boyu bir sgklı ise giremeyecek kadar bosum demektir. Bu söylemlerim bizim kusağımız icindir. Sanırım simdi anladınız beni.

He

Mevzuat değişebilir, bunu söyleyip durmamızın mantığını anlayamadım.

Mevzuat değişiklikleri olumlu sonuçlar da doğurabilir olumsuz da.

Şu an tartışılıp durulan %25 kira artış oranı da bir mevzuat değişikliği mesela.

Değişiklik herhangi bir konuyu tartışmaya kapalı hale getirmiyor yani.

kadınların evliliği ve boşanmasını geçim kapısı olarak görmelerini ben de tasvip etmiyorum ☹️
bende böyle düşünüyordum ama bence o iş öyle olmuyor kadınlar yeri geliyor işini memleketini terk ediyor dul damgası yiyor kaç konu var burda 2. evliliğim görüştüğüm kişinin ailesinden gizledik sorun çıkarır diye falan yani kadınlara hep sıkıntı erkeğe bi şey olmuyor bunun erkek açısından bir bedeli olmalıü

Kesinlikle şu anki eşi eski eşine nafaka ödüyor. Gelip burada neden elin adamları için mesai harcasin ki 😂

Yetişkin çocuklara nafaka bağlanmadığını biliyorsunuz değil mi? Eski kuşağın çoktan çocuğu vardır yazmışsınız ya.

Ayrıca kadının çalışamıyorsa geçimini sağlamak için tekrar evlilik yapma zorunluluğu size daha iyi bir fikir gibi mi geliyor?

2 sene evli kalan gencecik bir kadının süresiz nafakasını kimse savunmuyor zaten. Uygulamada da daha az karşılaşılacak örnekler bunlar bence. Çünkü genç bir kadın 1000 TL nafaka ile geçinemez.

Örneğiniz de nokta atışı değil, çirkin bence. Kadının evlilikteki görevini yatağa girmek olarak görüyorsunuz. Cinsellik karşılıklı bir eylemdir. Kadının para karşılığı verdiği bir hizmet değildir. Evlilikte sorumluluk paylaşımı denince benim aklıma cinsellik değil geçim sağlama, ev işleri, çocuk büyütmek gibi konular geliyor çünkü.
Yetiskin çocuklara nafaka baglanmadığını biliyorum siz sanıyorum günümüzde cok fazla sayıda kısa süreli cocuksuz evlilikle nafaka baglanan sayısı inanılmaz fazla öyle ki sırf bu yüzden hapise giren gencecik adamlar icralık olanlar oy bu sebepten kullanamayanlar var.. 1000 tl cok komik örnek benim etrafımda hic kimse 1000 tl ödediğini görmedim hep yüksek rakamlar gelirle orantılı… bende diyorum ki eli kulağında kalkmak üzere bu cocuksuz ese baglanan nafaka ozaman ne yapacaksınız? Ozaman neyi savunacaksınız? Ozaman nasıl geçineceksiniz? Kadınlar boşandıktan sonra hayatlarına hic kimse girmiyor mau gayet giriyor, girecekte ayrıca. Hayatına baskası girdiği halde nafakası kesilmesin diye evlenmeyen kadınlar azımsanmayacak kadar çok. Ve dahası gecimini saglayamıuorsa evlensin diye bi ibarem yok sgklı bir iste calıssın diye beyanım var. Kadının evlilikte ki görevi yatak değildir ama cinsel münasebetin yasanmadıgı evlilikte evliliğin iptali davası yargıtay tarafından kabul ediliyor buna istinaden söyledim. Yani konuyu bosuna kadın düsmanlıgı seviyesine indirgemeyin eli is tutan calısacak.. Bu konuya istinaden baska birsey yazmayacağım gencecik cocuksuz kadınların evlilik akdi bitiminde ömür boyu nafaka pesinde kosması korkunc bi gurursuzluktur, Allah düsmanıma dahi yasatmasın bu durumu.

Kesinlikle şu anki eşi eski eşine nafaka ödüyor. Gelip burada neden elin adamları için mesai harcasin ki 😂
Sana kanıtlayayım mı böyle bisey olmadıgını :)) ama kanıtladıktan sonra ağlamak yok var mısın ? :) elin adamı icin değil adil olanı savunduğum icin mesai harcıyorum :) iste algı farkı. Evet mesaj sahbi sana bekar ve cocuksuz bi kadın olduğumu kanıtlayacağım atsana bana mesaj :)

Sana e devlet görüntülerimi anlık olarak attım özür dileyebilirsin simdi o minicik düşüncenle durdun durdun en fazla bunu söyleyebildin 😁 ama tutmadı cnm

He

Bakın bir kamu kurumunda hukukçuyum ve kendi görev alanımızla ilgili konularda mevzuat çalışmalarına katılıyorum.

Bu kurumda değil Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışsam belki nafaka ile ilgili mevzuat değişikliğinde görev alacaktım ve buradaki çekincelerimi dile getirecektim. Yani demek istediğim elbette bir ihtiyaç duyulmuştur da çalışma yapılıyordur ama mevzuat değişikliği dediğiniz şey “su yüz derecede kaynar” gibi kesin bir hükmün kaleme alınması gibi olmuyor.

Yetiskin çocuklara nafaka baglanmadığını biliyorum siz sanıyorum günümüzde cok fazla sayıda kısa süreli cocuksuz evlilikle nafaka baglanan sayısı inanılmaz fazla öyle ki sırf bu yüzden hapise giren gencecik adamlar icralık olanlar oy bu sebepten kullanamayanlar var.. 1000 tl cok komik örnek benim etrafımda hic kimse 1000 tl ödediğini görmedim hep yüksek rakamlar gelirle orantılı… bende diyorum ki eli kulağında kalkmak üzere bu cocuksuz ese baglanan nafaka ozaman ne yapacaksınız? Ozaman neyi savunacaksınız? Ozaman nasıl geçineceksiniz? Kadınlar boşandıktan sonra hayatlarına hic kimse girmiyor mau gayet giriyor, girecekte ayrıca. Hayatına baskası girdiği halde nafakası kesilmesin diye evlenmeyen kadınlar azımsanmayacak kadar çok. Ve dahası gecimini saglayamıuorsa evlensin diye bi ibarem yok sgklı bir iste calıssın diye beyanım var. Kadının evlilikte ki görevi yatak değildir ama cinsel münasebetin yasanmadıgı evlilikte evliliğin iptali davası yargıtay tarafından kabul ediliyor buna istinaden söyledim. Yani konuyu bosuna kadın düsmanlıgı seviyesine indirgemeyin eli is tutan calısacak.. Bu konuya istinaden baska birsey yazmayacağım gencecik cocuksuz kadınların evlilik akdi bitiminde ömür boyu nafaka pesinde kosması korkunc bi gurursuzluktur, Allah düsmanıma dahi yasatmasın bu durumu.

Ben boşanırsam nafaka almaya ihtiyacım yok ki. Ama toplum gerçeklerinin farkındayım. Her kadın benim kadar şanslı değil, benim imkanlarıma sahip olamadı.

Ayrıca cinselliğin boşanma sebebi olabilmesi ayrı konu, nafaka ayrı bir konu, siz biraz kavramları da karıştırdınız sanırım.

Son olarak ben süresiz nafakayı değil, her somut olayın kendi koşullarına göre değerlendirilmesi gerektiğini ve bu koşullar değerlendirilmeden nafaka alan tüm kadınlara gurursuz denmesinin doğru olmadığını savunuyorum. Benim de konuya son yorumum budur.

Mevzuat değişebilir, bunu söyleyip durmamızın mantığını anlayamadım.

Mevzuat değişiklikleri olumlu sonuçlar da doğurabilir olumsuz da.

Şu an tartışılıp durulan %25 kira artış oranı da bir mevzuat değişikliği mesela.

Değişiklik herhangi bir konuyu tartışmaya kapalı hale getirmiyor yani.
İste ömür boyu cocuksuz kadına nafaka gecim kapısı olarak görülüyorsa :KK66: yakında gecimsiz kalınabilir ona istinaden tekrar tekrar söylüyorum

Eğer çocuğu yoksa nafakayı kendisi için alması çok saçma. Çalışıp ayakları üzerinde durmak varken boşandığı adamın cebinden geçinmesi pek doğru değil

Hanımefendinin ne yaşadığını bilmeden şu dediğiniz normal mi?
Nerede yaşıyor, imkanları nedir? Çalışacak eğitimi kapasitesi var mı?
Zamanında eşi mi engel oldu çalışmasına ondan şu an çalışamıyor olabilir mi?
Eşi güvence verip bir anda ortada mı bıraktı? Aldattı mı?
Evlilik bir sözleşmedir.
Taraflardan biri sözleşmeye aykırı davranırsa cezasını çeker.

Sana kanıtlayayım mı böyle bisey olmadıgını :)) ama kanıtladıktan sonra ağlamak yok var mısın ? :) elin adamı icin değil adil olanı savunduğum icin mesai harcıyorum :) iste algı farkı. Evet mesaj sahbi sana bekar ve cocuksuz bi kadın olduğumu kanıtlayacağım atsana bana mesaj :)
Bana attığın şey bir şey ifade etmiyor sevgilin de olabilir. Yani burada gelip elin adamlarını savunuyorsun. Karısını başka bir kadın için terkeden adamın ki genelde öyle oluyor şiddet aldatma yüzünden bitiyor evlilikler. Gelip burada bunları savunuyorsun. Senden özür dilemek mi? Komik olma. 😂😂

Acıkcası söyle söyleyeyim önümde cok örnekler var doğrudur ben her zaman adaletli olmak yönündeyim. Ama bekar bir kadın olarak cocuklu bosanmıs bir erkekle evlenmek istemem tercihimi bu yönde kullanmam cünkü benimle ilk heyecanlarını yasasın isterim ama nasip.. bu kelimeler doğru yerde kullanılmıs kelimelerdir. Afaki konusulan herhangi biseye göz dikme ihtimalim yok şükür durumum iyi hatta sizde böyle bi algı olusmussa isterseniz dm den ben size instagramımı vereyim beni ekleyin :) cocugu olmayan kadının ömür boyu nafaka istemesi resmen harac kesmektir, günlerce calısan bir adam neden baska bi kadını ömür boyu sırtında tasısın ? Yeni bi hayat kuracağı makul süre mesala 1 sene vb yardım edilir ve herkes hayatına devam eder sonucta kocanla doğmuyorsun dimi? Evlilşk öncesi nasıl geciniuorsan aynı sekilde gecinilir diye düsünüyorun gerek aile yanı olur. Ömür boyu nafaka istememdemek ben ömür boyu bir sgklı ise giremeyecek kadar bosum demektir. Bu söylemlerim bizim kusağımız icindir. Sanırım simdi anladınız beni.

Henuz evlenmemissiniz bile, kimin karsiniza cikacagini, nasil bir evliliginiz olacagini bile bilmiyorsunuz (evlenebilirseniz), neden bu kadar cok kafa yoruyorsunuz bu nafaka isine anlamadim ?

Bakın bir kamu kurumunda hukukçuyum ve kendi görev alanımızla ilgili konularda mevzuat çalışmalarına katılıyorum.

Bu kurumda değil Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışsam belki nafaka ile ilgili mevzuat değişikliğinde görev alacaktım ve buradaki çekincelerimi dile getirecektim. Yani demek istediğim elbette bir ihtiyaç duyulmuştur da çalışma yapılıyordur ama mevzuat değişikliği dediğiniz şey “su yüz derecede kaynar” gibi kesin bir hükmün kaleme alınması gibi olmuyor.

Ben boşanırsam nafaka almaya ihtiyacım yok ki. Ama toplum gerçeklerinin farkındayım. Her kadın benim kadar şanslı değil, benim imkanlarıma sahip olamadı.

Ayrıca cinselliğin boşanma sebebi olabilmesi ayrı konu, nafaka ayrı bir konu, siz biraz kavramları da karıştırdınız sanırım.

Son olarak ben süresiz nafakayı değil, her somut olayın kendi koşullarına göre değerlendirilmesi gerektiğini ve bu koşullar değerlendirilmeden nafaka alınan tüm kadınlara gurursuz denmesinin doğru olmadığını savunuyorum. Benim de konuya son yorumum budur.
Yorumunuz icin teşekkür ederim ben bu düsümcemi savunurken genc bizim kusağımız ve kısa süreli çocuksuz evlilikleri kast ettim bunu da sonraki mesajımda belirttim. Keske ilk mesajda belirtseymisim. Malesef bizde her duruma özgü ayrı karar cıkartacak kanun sistemi yok siz daha iyi bilirsiniz ama. Ama su sekilde olabilir 5 sene evli kaldın cocugun yok, 6 ay yeni hayatına adapte olana kadar yardım istenebilir. Amma velakin ömür boyu bana bakacaksın diyen kadına saygı asla duymuyorum. Tekrar belirteyim bizim kusağımız yani genc nesil icin söylüyorm

Hakim çocuksuz, 6 ay evli kalmış sigortası ödenen kendi iş yeri olan bir kadına neden 15bin tl nafaka bağlamış? Detaylara hakim misiniz?
Bir önceki bakıcımız yeni boşanmış ve 3 çocukluydu. Aldatılmıştı. Yıllarca hem de. 3 kuruş nafakası kesilmesin diye sigortasının ödenmesini istemiyordu.

X