Mutfağım Benim Atölyem

Malzemeler;
5 kg kadar dana kuşbaşı
2 gr iç yağ kuşbaşı doğranmış( ben çok sevmediğim için az koyuyorum dahada fazla koyula bilir )
1 paket marğarin ( ben becel kullanıyorum )
2 3 çorba kaşığı tere yağı
Tuz ve su
Yapılış;
Önce etimizi güzel yıkıyoruz ve etin üzerini gecene kadar su koyup oçağımıza koyuyoruz.
$image.webp
Kaynamaya yakın etimizin üzerine çıkan köpükleri kaşık yardimıyla alıyoruz bunu yapmamızın nedeni kavurmanın eti ve yağı parlak olması için.
$image.webp$image.webp$image.webp
Etimizin ağzını kakatıp pişmeye bırakıyoruz ara ara etimimizi kontorol etiyoruz eğer kaşıkla rahat bölünüyorsa pişti demektir bazı etler sert ola bilir suyunu ceksede pişmez ozaman bir kenarda hazır kaynamış su bekletiyoruz pişene kadar sıçak su ilavesi yapıyoruz
Pişmeye yakın tuzunu ve mrgarini ilave edip artık ağzını açıp suyunu çekmesini bekliyoruz.iyice çekelen suyun tereyağını ileve etip güzelce eti fazla set olmuyaçak şekilde kavuruyoruz
$image.webp
Pişen etti saklama kabına koyup dolapta muhafaza ediyoruz eğer kullanma süreniz kısa olacağını tahmin etdiyorsanız buzdolabında eğer uzun zaman için muhafaza edecekseniz buzluk kısmında muhafaza edebilirsiniz
$image.webp

Son düzenleme:
$image.webp
Bu sene bahcemizde balkabağı bereketi vardı :nazar:
Şimdi o kabaklardan bir pratık tatlı yapalım :56:
Malzemeler;
1 kğ balkabağı
Ceviz
3 su bardağı şeker ( benim eşim biraz tatlı sevdiği için fazla koyuyorum eger normal tatlı sevenler 2,5 bardak koya bilirsiniz)
Yapılışı;
Önce balkabağımızı yıkayıp kabuğunu soyup iç çekirdeklerini ayıklıyoruz
$image.webp$image.webp
Sonrada küçk dilimler halinde kesip şekerini ilave ediyoruz bir gece bekletip iyice kabağın öz suyunun bırakması lazım yanı biraz balanması için . İsteyen hemen suda verbilir hemen pişirebilir ama bu lezzet olmaz
$image.webp$image.webp
Foğraftada görüldüğü gibi suyu üzerini geçmiş kendi suyuyla oçağa alıp kısık ateşte pişiriyoruz. Kendi suyunu çekene kadar pişiriyoruz iyice yumuşayıp lokum tadında oluyor.
$image.webp
Soğuduktan sonra üzerine ceviz serpilip servis yapılır
Eki Görüntüle 833171

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 833172
Bu sene bahcemizde balkabağı bereketi vardı :nazar:
Şimdi o kabaklardan bir pratık tatlı yapalım :56:
Malzemeler;
1 kğ balkabağı
Ceviz
3 su bardağı şeker ( benim eşim biraz tatlı sevdiği için fazla koyuyorum eger normal tatlı sevenler 2,5 bardak koya bilirsiniz)
Yapılışı;
Önce balkabağımızı yıkayıp kabuğunu soyup iç çekirdeklerini ayıklıyoruz
Eki Görüntüle 833166 Eki Görüntüle 833167
Sonrada küçk dilimler halinde kesip şekerini ilave ediyoruz bir gece bekletip iyice kabağın öz suyunun bırakması lazım yanı biraz balanması için . İsteyen hemen suda verbilir hemen pişirebilir ama bu lezzet olmaz
Eki Görüntüle 833168 Eki Görüntüle 833169
Foğraftada görüldüğü gibi suyu üzerini geçmiş kendi suyuyla oçağa alıp kısık ateşte pişiriyoruz. Kendi suyunu çekene kadar pişiriyoruz iyice yumuşayıp lokum tadında oluyor.
Eki Görüntüle 833170
Soğuduktan sonra üzerine ceviz serpilip servis yapılır
Eki Görüntüle 833171

E cok kolaymis ya cok tessekurler ya ellerine saglik :)

Canım sizden böyle sözler duymak dahada mutlu ediyor eğer faydam olduysa ne mutlu bana :16:
Evet canım galiba kışlık menemenden bahsediyorsun :26:eğer oysa evet canım benim domatesler bahçe ince kabuklu olduğu için kabuğunu soymadan yaptım zaten robot hepsini parçalayıp küçültüğü için gerek yok kabuğunu soyupta vitaminin öldürmeye köy beriylede bir başka olur canım şimdiden kolay gelsin afiyet olsun :16:çok teşekkür ederim :16:

Domateslerimi yaptım,çok güzel oldu...İçinede köy biberlerinden koydum..bayram öncesi yapmıştım..rahatsızımda yazamamıştım canım..Bundan sonra böyle yapıcam..Ellerine sağlık tekrar..

Şimdi vereceğim turşu tarifinde büyük ölçüler olduğu için sebzeleri kiloğram bazında vermiyeceğim
Koruması için hazırlanan suyun tarifini kendi heseplamalarımı vereçeğim
Karışık turşu için malzemeler
Açur
Kornişon salatalık
Top biber
Sivri biber
Havuç
Salatalık
Yeşil domates
Sarmısak
Nohut
Doğrama turşu için malzemeler
Kırmızı lahana
Beyaz lahana
Açur
Kornişon salatalık
Top biber
Sivri biber
Havuç
Salatalık
Nohut (mayalamayı sağlaması için )
Yeşil domates
Sarmısak
Suyun için (5 kğ kavanoz için)
3 litre su
1 subardağı sirke
1 yemek kaşığı limon tuzu
1yemek kaşığı dut yada üzüm pekmezi ( mayalamayı sağlasın diye )
4 yemek kaşığı kaya tuzu
Karışık turşunun yapılışı:
Tüm malzeme yıkanır 2 3 baş sarmısak ayıklanır 4 bölünür.Kavonozun altına biraz sarmısak biraz nohut bırakılır üzerine sepzelere bir iki yerine bıçakla cizik atılır eşitmiktarlarda kavonoza bırakılır tam ortasına gelidiğinde tekrar biraz sarmısak biraz nohut bırakılır ve tekrar sepzelere devam edilir. Kavonuzu arada biraz salayınki sebzeleryerleşsin sıkı sık yerleşdiğimiz sepzelerin üzerine tekrar sarmısak ve nohut bırakılır.Suyunu hazırlarkende tüm malzeme büyük bir kapta birleştirilir eritilip iyice karıtırılıp kavonozomuz dolana denk suyu koyulur
Eki Görüntüle 825164 Eki Görüntüle 825160 Eki Görüntüle 825178
Eki Görüntüle 825181 buda tuşumuzun suyu
Doğrama turşunun yapılışı
Tüm malzeme doğranır geniş bir kapta biraz tuzla karıştırılıp kavonoza sıkısıkı basılır üzerine arasına ve altına yine nohut ve sarmısak koyulur ve aynı sudan tekrar yapılıp üzerinini geçene denk doldurulur
Eki Görüntüle 825187 Eki Görüntüle 825192
Turşularımızı serin bir yerinine eğer öyle bir yeriniz yoksa buzdalabımına koyalım ama ilk yapdığımız gün ağızlarını kapatmıyoruz ertesi gün suyunu çekmiş olabilir tekrar biraz tuz sirke ve sudan oluşan sudan yapıp üzerlerini tam doturup ağzını sıkı bir şekilde kapatıp 40 gün serin biryerde muhafaza ediyoruz 40 gün sonra turşumuz hazır afiyet olsun
Eki Görüntüle 825197

Salatalık turşusu yaptım,sizin yaptığınız gibi nohutta attım.Annem 1 nohut kadar limon tuzu ve 1 tatlı şeker de koymamı söyledi,en üstte de maydonuzu saplarıyla beraber kapadım..Olmasını bekliyoruz..:)

Domateslerimi yaptım,çok güzel oldu...İçinede köy biberlerinden koydum..bayram öncesi yapmıştım..rahatsızımda yazamamıştım canım..Bundan sonra böyle yapıcam..Ellerine sağlık tekrar..

Salatalık turşusu yaptım,sizin yaptığınız gibi nohutta attım.Annem 1 nohut kadar limon tuzu ve 1 tatlı şeker de koymamı söyledi,en üstte de maydonuzu saplarıyla beraber kapadım..Olmasını bekliyoruz..:)

Ellerine sağlık canım :16::16:

Kışın özelikle doğu illerinde iç anadoluda sıkca tüketilen kurutmalık ( kuru sebze dolma) yapımını anlataçağım.Bunun için özelikle kuru havalı olan memleketlerimizde çok güzel oluryor.Hemen hemen her sepzeyi yazın kurutup kışın sağlıkla tükete biliyoruz.
Bunun için ben kilo hesabı yapmadan anlatacağım
Patlıcan,dolmalık biber, salatalık
Patlıcanı yıkamadan biberi yıkamadan yapıyoruz.Salatalıklarında dikkat edilmesi gerekense çok iri olması lazım yanı burda tohumluk olanları biz kurutmalıkta kullanırız,çünkü salatalık güneşte kuruduğu zaman önce içindeki suyunu verip sonra oldukca küçülüyorlar.
Salatalık yıkana biliniyor
Biber
$image.webp$image.webp
İçleri boşaltılan biberler yorğan ipliği ve innedi yardımıla dizilir bu kulanacağınız adet sayısı kadar ipe dizilir.ipleri ayarlarken biraz fazla kesiyoruzki asmada bize yardımçı olsun
Patlıcan
$image.webp
Biz soymadan yaparız ama alacalı şekilde soyulup,kurutulduğunuda bilirim içleri boşaltılıp yine biber gibi ipe dizilir.
Salatalık
Salatalık yıkanır soyulur içleri boşatıktan sonra ipe dizilir .
Kuru dolmalarımızı bol güneş ve kuru bir ortamda iplere yada buna uyğun ağaçların arasında daldan dala gerğin birşekilde asıyoruz
Burda bolkonlada demirlere çamaşır iplerine hata bostandaki cubukların arasına bile asılır .Güze yakın buralarda bir pestival varcasına hemen hemen her balkonda kırmızılı beyazlı bir renk çümbüşü olur .Kuruduğu zaman hafif bir rüzğarda salandığı zaman tatlı bir ses çıkarır
İşte kuruyan dolmalarımız
$image.webp

Son düzenleme:
$image.webp$image.webp
Ana malzeme:
1 bağ patlıcan kuru dolması
1 bağ biber kuru dolması
1 bağ salatalık kuru dolması
Ve salamura yaprak 1 gece önceden suya koyulup tuzu alınmış
İç malzeme:
$image.webp
500,300 kg yağlı dana kıyma
1 büyük bir kase pilavlık bulgur
1 büyük soğan ( küçük yemeklik doğranmış)
1 demet maydanoz ( ince kıyılmış)
1,2 çorba kaşığı güvendiğiniz bir marğarın ( ben beccel kullanıyorum )
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz,pulbiber,karabiber
Pişirmek için sosu :ssz:
1,2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kadar biber salçası
Yapılışı:
Öncelik kuru dolmalarımızı haşlayarak işe koyulalım.Tencereye su koyup kaynamaya bırakalım,kurutmalıklarımızın bi sudan geçirip yıkayalım kaynayan suya sırasıyla kuru dolmalarımı iyice yumuşayıncaya kadar ilk salatalıkları sonra biberleri en sonda patlıcanları sırayla haşlayalım
Haşlanan sebzeleri hafif sudan geçirip fazla zetelemeden ipinden çıkaralım
Pişirmek için sosu için
Tencereye tereyağını koyup köpürüne kadar eritip, salçayı koyup kokusu çıkana kadar kavurup ocakta alalım.

$image.webp
İç malzemenin hazırlığı
Tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp bir güzel sula yoğuralı
Sıra hazırlanan içi sarmaya doldurmaya geldi, suya koyduğumuz yaprakları yıkayıp süzüyoruz .Sosu hazırladığımız tencereye bir iki sıra yapralk sardıktan sonra dolmalamızı yarısına gelecek şekilde doldura biliriz.Eğer dolmalar büyükse doldurulduğunda çok yer kaplıyacağı için ben ikiye ayırıp içmalzemeyi koyup sarıyorum Son karışık bir şekilde sarıp dolduruyoruz,bittene kadar yapıyoruz.
$image.webp$image.webp
İşlem bitince üzererine ya dolma taşı yada bir tabak kapatıp bıraz tuz ekleyip kaynamış suynu ilave ediyoruz üzerini biraz gecek şekilde suyunu koyup oçağımızıza alıyoruz.Önce kaynatıp sonrada altını kısıp pişmeye bırakıyoruz yaprağa bağlı olara bir,birbuçuk saat pişirip servis yapıyoruz afiyet olsun

$image.webp

Benim et yemeklerin yanına yaptığım çok pasit pratık bir o kadarda lezetli birazda karoli bir aparatif :49:
$image.webp
Malzemeler:
7 8 tane orta boy patates ( soyulup halk şeklinde kesilmiş )
2 küçük kutu krema
2 et bulyon ( ben tuz kullanmıyorum bulyon ve kaşarın yeterli geliyor burda tuz sizin isteğinize kalmış )
500 gr kaşar rendesi
Ve bir çay bardağı kaynamış su
$image.webp$image.webp
Yapılışı önce bulyonları kaseye alıp üzerine sıçak suyu döküp bir kasışkla eritiyoruz.Hazırlamış olduğumuz halka patatesleri karıştırmak için bir kaba alıp kremaları erittiğimiz bulyonlu suyu ilave etip güzelce karıştırıyoruz fırın tepsinize karışımı boşaltıp patatesleri eşit bir şeklinde fırın tepsimize yayıyoruz 250 derecelik fırına verip yaklaşık bir saat pişiriyoruz arada çatalla kontorol ediyoruz eğer patatesler pişmemişse sıçak su ilavesi yapıyoruz
Pişen patatesleri üzerine kaşar peynirini serip tekrar üzeri kızarana kadar fırılayıp servisi sıçak yapıyoruz
$image.webp$image.webp
Ve servis :56:yanında pirzola yada tavuk ızgarayla keyifli bir menü olur :56:
$image.webp

Back
X