Mutfağım Benim Atölyem

kışın kesinlikle portakal reçelini denemeliyim çok güzel görünüyor :)
Bende portakalın tadını ve aromasını çok sevdiğim için gerçekten çok güzel oluyor :56:tadınıda eminim beğeneçeksin :56:yaparsan foto eklesen beni çok mutlu edersin :34:
Efser eline sağlık.:16:Elma marmelatını ilk kez gördüm.Vişne ve kızılcığı ayrı ayrı yaparız biz.İkisi birden de güzel görünüyor.Hazır ramazan şerbetleri var ya onlara benzemiş.Güveç de eminim çok güzel olmuştur.Bir de odun ateşindeyse yemeye doyum olmaz heralde.:16:

Soğol canım :17:
Elma marmelatını dene derim geçekten güzel oldu benim çoçuklar kahvaltıda ekmeğe sürüp yemesine bayılır :56:
Evet kızılçıkğı canım ben bide böyle denedim gerçekten çok güzel oldu:56:
Kalabalık olmasaydı güveçin tarifini çekeçektim ama olmadı :19: kısmet olursa tekrar yapaçağım inşallah ozamana tarifi eklerim akşama artanını fotoğraf için bile kalmadı çok lezetli olmuştu :56:

Son düzenleme:
Bu gün sizlere özelikle doğuda çokça tüketilen ve sağlıklı olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanan bulgurun yapılış hikayesi anlataçağım
Önçelikle yapımı oldukça zahmetli ve tek kişiyle yapılaçak bişey olmayaçağını söylemek gerekir.Kışın başlıça kiler malzemelerin arasında sayıla bilinecek besin değeri oldukça yüksek olan bulgurun hikayesi yazın sonu sonbaharın başı gibi yapılır.Yapımı 3 günü alıyor sadece kaynatma ve serilim aşaması.Değirimene gitme aşaması oda bir günü alaçak bir serüven onu ayrı bir bölümde anlataçağım
Birgün öncesinden hazırlıklar başlar bu iş için emektar kazan başrollerde yaklaşık 100 kğ buğday pişer içerisinde oçak kurulur altı yakmak için hazırlanır kazanın yarısına geleçek kadar temiz su doldurup ağzı büyükçe bir siniyle kapatılır
Sabah namazı hava aydınlanmadan işe başlanır bunun nedeni hava sıçak olmadan bittire bilmek
Eki Görüntüle 791183
Oçağın altı hiç sönmeden devamlı yakılır su sıçağa yakın birşekilde ılıyınça buğday eskilerin ölçü olarak kendilerini belirlemek için kırat diye tabir ettikleri 17 kiloluk kovalarla 6 kova(6 kırat) suyun içinine bırakılır
$image.webp$image.webp
Bugday koyulduktan sonra üzerine bugdaydan kalan saman kabukları oluşur onu ısıya dayanıklı bir süzgeçle alınır
Bugdayın altı yakılmaya devam eder suyu kaynatılıdığı zaman oçağın yakımı azaltılır
$image.webp
Buğdayın suyu yavaş yavaş çekilip pişmeye başlar
$image.webp$image.webp
Bundan sonra oçak dahayakılmaz üzerine büyük bir sini kapatılıp buğdayın sararması gerekir
Bundan sonrakı işlem pişen buğday kazanın kenarına çekilip kovalara koyulup makara yardımıyla çatıya çekilir
$image.webp
Kazan aşağıya indikçe suyu çıkmaya başlar bu esnada büyük süzgeçler devreye girer aldına konan kovayla süzgeçten geçirilip
Tekrar kovalara konulunur
$image.webp
Bu işlem kazanda bitine kazar yapılır hata eğer el dayanamazsa biraz soğuk su ilave edilip devam edilir
Çatıya çıkarılan yada düz hava alan bir alana serilmeden önçe temiz bir bezin üzerine biriktirip sonra serme işlemine geçelir serme işlemini temiz büyük bezlerin üzerine serilir bugday sıcak olduğu için temiz bir tahtayla yapılır
$image.webp$image.webp
Bundan sonrakı işlem biraz hasas buğdayın günde üç kez elimizle karıştırılır bunu yapmamızın amaçı buğdayın kokmasını eşkimesini ve bozulmasını önlemek bugday kurayana kadar yapılır
İlk gün akşamı çarşaflar biara toplanıp tekrar serilir daha kurumamış buğdayı ezilmesin diye
$image.webp
Erdesi saba nisbeten daha kurumaya yakın olan bugday elimizle karıştırılır öğlede karıştırılır aşama ise tüm bugday bir çarşafın üzerine toplanır ve tekrar serilir bunun amaçı iyiçe karıştırılması kurumayı hızlandırmak
Ertesi gün artık buğday yenilinmiyeçek kadar sert olur o günde açık havada bırakılıp karıştırılır 3 günün sonuda artık kurur bazen hava serin olursa bu kuruma işlemi uzayabilir
$image.webp
Bir araya toplanan kuruyan bugday elenmeye hazır artık
$image.webp
Kalbur denilen eleklerden buğtay elenir tozu ve samanı ayıtılır eleme cevrile cevrile ustalık istenen birşekilde yapılır
Ekmek açılanan tahtaların üzerine temiz bezler serilerlip elenen buğday konulup atlama işlemi başlar konu komşu bu işlem için gelir hoş bir sobetle bu işlem yapılır taşlrı samanları tohumları ayıtlanıp torbalanır ve değirmen serüvenine hazırlanır
$image.webp
Ortaya konulan kabın içine çıkan taş saman arpa çöp gibi şeyleri koymak için
Değirmen serüveni sonbahara da yapılır önümüzdeki bir aksilik çıkmazsa onun fotolarını çekip yazarım

Son düzenleme:
$image.webp$image.webp
Bir mutfak tartısı aldım :21::52:atölyeme dahil ettim:9:
Bazi tarifler gr ile tarif veriyor çok cansıkıçı :19:
Bundan sonra artık kaç adet girdiğini gr yada pratık ev eşyalarıyla(bardak vb) size net ağırlıklarını söyleyeçeğim :32:
Korksun gramlı tarifler ben geliyorum:kkk::10:

Eki Görüntüle 793385 Eki Görüntüle 793386
Bir mutfak tartısı aldım :21::52:atölyeme dahil ettim:9:
Bazi tarifler gr ile tarif veriyor çok cansıkıçı :19:
Bundan sonra artık kaç adet girdiğini gr yada pratık ev eşyalarıyla(bardak vb) size net ağırlıklarını söyleyeçeğim :32:
Korksun gramlı tarifler ben geliyorum:kkk::10:
Hayırlı olsun canım:)Evet ben de çok gıcık oluyorum gramlı tariflere.Bunu daha çok entel ahçılar ve entel blok yazarları yapıyor.:19:Biz de faydalanırız artık senden:)

Hayırlı olsun canım:)Evet ben de çok gıcık oluyorum gramlı tariflere.Bunu daha çok entel ahçılar ve entel blok yazarları yapıyor.:19:Biz de faydalanırız artık senden:)

Öyle canım ya çok sıkıçı :27:ama budan sonra yok öyle ben tartıp sizde annane üsülü yapaçağız korksun bizden:15::9:

Ben geldim atölyenin tozunu alıp işe koyulalım :15:

Son düzenleme:
Pazrara gittim bugün turşuluk mazemelerimi aldım :21:hazır olun yarın turşu yapıyoruz :15:

Efserr Harikasin yaa hamarat hatunlari gormek beni mutlu ediyor nedense :1:
Hepsi birbirinden guzel gece gece isyan edesim geldi rejimdeyim de :53: :59:
Bende bi yemek topigi acicam da tam karar veremedim ne yapacagima :1:
Komsu kabul ederseniz tabi ki :17:
Of cok acikdim yaptiklarin cok guzel :54:

Efserr Harikasin yaa hamarat hatunlari gormek beni mutlu ediyor nedense :1:
Hepsi birbirinden guzel gece gece isyan edesim geldi rejimdeyim de :53: :59:
Bende bi yemek topigi acicam da tam karar veremedim ne yapacagima :1:
Komsu kabul ederseniz tabi ki :17:
Of cok acikdim yaptiklarin cok guzel :54:

Canım :48:hoşgeldim benim atölyeye. Bende kanımca kararınca bişeyler yapıyorum :17:daha çok kilere yönelik tarifler var
Arada dayanayıp yemek tariflerde veriyorum :1:canım mutfak sonsuz bir uman bence her zamnan yeni keşifler var bence topiğini aç
ve paylaş lezzetlerini :56:destekçinim :38:
Canım bende bir zamanlar diyeteydim 10 kğ verdim :5:diyet tarifleri topiğim var biraz kısa sürdü ama bazı sağlık probleri geçirdim bıraktım tekrar devam edeceğim inşalah :16:
Buda linki bak istersen :34:
http://www.kadinlarkulubu.com/diyet-ozel-menu/629596-saglikli-yasam-icin-tarifler.html#post30901671

Son düzenleme:
Canım :48:hoşgeldim benim atölyeye. Bende kanımca kararınca bişeyler yapıyorum :17:daha çok kilere yönelik tarifler var
Arada dayanayıp yemek tariflerde veriyorum :1:canım mutfak sonsuz bir uman bence her zamnan yeni keşifler var bence topiğini aç
ve paylaş lezzetlerini :56:destekçinim :38:
Canım bende bir zamanlar diyeteydim 10 kğ verdim :5:diyet tarifleri topiğim var biraz kısa sürdü ama bazı sağlık probleri geçirdim bıraktım tekrar devam edeceğim inşalah :16:
Buda linki bak istersen :34:
http://www.kadinlarkulubu.com/diyet-ozel-menu/629596-saglikli-yasam-icin-tarifler.html#post30901671

Tesekkur ederim canim, bende kislik seyler hazirliycam da vakti gecmistir domatesin diye dusunuyorum daha erken yapcaktim da vakit olmadi :50:
Gecmis olsun canim, diyet degilde saglikli beslenme seklinde olunca daha kolay veriliyo kilolar, belirli bi listeye uymuyorum sadece dengeliyorum bende..
Guzel guzel tariflerini bekliyoruz... :56::16:

Efser; bayıldım bayıldım mutfağına..
Her sayfanı inceledim,uzun uzun baktım...
Tebrik ederim,devamını dilerim...
Mutfağı bende çok severim,çok yiyen biri olmasamda yedirmeyi çok seviyorum...
Dün pazardan 10 kilo domates aldım,ama domateslerim çok güzel..Senin tarifi de okudum,kabuklarını soymadan robotladın sanırım,bende öyle yapmak istiyorum.Köy biberide aldım..Oh süperim bu hafta bu işi halletmeliyim..:))

Ellerine sağlık:))

Tesekkur ederim canim, bende kislik seyler hazirliycam da vakti gecmistir domatesin diye dusunuyorum daha erken yapcaktim da vakit olmadi :50:
Gecmis olsun canim, diyet degilde saglikli beslenme seklinde olunca daha kolay veriliyo kilolar, belirli bi listeye uymuyorum sadece dengeliyorum bende..
Guzel guzel tariflerini bekliyoruz... :56::16:

Canım bende kışlık hazırlığımın birazını yaptım rahatsızlığımdan ötürü ertelendi ama yapmaya çalıştım yapamadıklarım seneye kaldı :9:sağlık olsun diyelim :54:
Canım ben diyetisyen yardımı aldım :31:evet diyet diyince otomatikman geri çekiyorsun kendini inşallah idal kilona ulaşırsın kolaylıkla:16:

Efser; bayıldım bayıldım mutfağına..
Her sayfanı inceledim,uzun uzun baktım...
Tebrik ederim,devamını dilerim...
Mutfağı bende çok severim,çok yiyen biri olmasamda yedirmeyi çok seviyorum...
Dün pazardan 10 kilo domates aldım,ama domateslerim çok güzel..Senin tarifi de okudum,kabuklarını soymadan robotladın sanırım,bende öyle yapmak istiyorum.Köy biberide aldım..Oh süperim bu hafta bu işi halletmeliyim..:))

Ellerine sağlık:))

Canım sizden böyle sözler duymak dahada mutlu ediyor eğer faydam olduysa ne mutlu bana :16:
Evet canım galiba kışlık menemenden bahsediyorsun :26:eğer oysa evet canım benim domatesler bahçe ince kabuklu olduğu için kabuğunu soymadan yaptım zaten robot hepsini parçalayıp küçültüğü için gerek yok kabuğunu soyupta vitaminin öldürmeye köy beriylede bir başka olur canım şimdiden kolay gelsin afiyet olsun :16:çok teşekkür ederim :16:

Son düzenleme:
Canım sizden böyle sözler duymak dahada mutlu ediyor eğer faydam olduysa ne mutlu bana :16:
Evet canım galiba kışlık menemenden bahsediyorsun :26:eğer oysa evet canım benim domatesler bahçe ince kabuklu olduğu için kabuğunu soymadan yaptım zaten robot hepsini parçalayıp küçültüğü için gerek yok kabuğunu soyupta vitaminin öldürmeye köy beriylede bir başka olur canım şimdiden kolay gelsin afiyet olsun :16:çok teşekkür ederim :16:

Evet canım,bende rondadan geçiririm,aslında yazın birazcık yapmıştım.Kabuklarını soyarak doğrayarak pişirdim,4-5 kavanoz var öyle.Ama ben hem sosluk hemde menemen gibi kullanmak için böyle yapıcam,çok sağol..

Şimdi vereceğim turşu tarifinde büyük ölçüler olduğu için sebzeleri kiloğram bazında vermiyeceğim
Koruması için hazırlanan suyun tarifini kendi heseplamalarımı vereçeğim
Karışık turşu için malzemeler
Açur
Kornişon salatalık
Top biber
Sivri biber
Havuç
Salatalık
Yeşil domates
Sarmısak
Nohut
Doğrama turşu için malzemeler
Kırmızı lahana
Beyaz lahana
Açur
Kornişon salatalık
Top biber
Sivri biber
Havuç
Salatalık
Nohut (mayalamayı sağlaması için )
Yeşil domates
Sarmısak
Suyun için (5 kğ kavanoz için)
3 litre su
1 subardağı sirke
1 yemek kaşığı limon tuzu
1yemek kaşığı dut yada üzüm pekmezi ( mayalamayı sağlasın diye )
4 yemek kaşığı kaya tuzu
Karışık turşunun yapılışı:
Tüm malzeme yıkanır 2 3 baş sarmısak ayıklanır 4 bölünür.Kavonozun altına biraz sarmısak biraz nohut bırakılır üzerine sepzelere bir iki yerine bıçakla cizik atılır eşitmiktarlarda kavonoza bırakılır tam ortasına gelidiğinde tekrar biraz sarmısak biraz nohut bırakılır ve tekrar sepzelere devam edilir. Kavonuzu arada biraz salayınki sebzeleryerleşsin sıkı sık yerleşdiğimiz sepzelerin üzerine tekrar sarmısak ve nohut bırakılır.Suyunu hazırlarkende tüm malzeme büyük bir kapta birleştirilir eritilip iyice karıtırılıp kavonozomuz dolana denk suyu koyulur
$image.webp$image.webp$image.webp
$image.webpbuda tuşumuzun suyu
Doğrama turşunun yapılışı
Tüm malzeme doğranır geniş bir kapta biraz tuzla karıştırılıp kavonoza sıkısıkı basılır üzerine arasına ve altına yine nohut ve sarmısak koyulur ve aynı sudan tekrar yapılıp üzerinini geçene denk doldurulur
$image.webp$image.webp
Turşularımızı serin bir yerinine eğer öyle bir yeriniz yoksa buzdalabımına koyalım ama ilk yapdığımız gün ağızlarını kapatmıyoruz ertesi gün suyunu çekmiş olabilir tekrar biraz tuz sirke ve sudan oluşan sudan yapıp üzerlerini tam doturup ağzını sıkı bir şekilde kapatıp 40 gün serin biryerde muhafaza ediyoruz 40 gün sonra turşumuz hazır afiyet olsun
$image.webp

Son düzenleme:
İstenilen kadar kırmızı biber ve patlıcan
Biberi patlıcanı ister fırında ister izgara ister oçak üzerinde yada benim bulunduğum yerde olduğu gibi odun ateşiyle pişen ekmek fınlarında közlüyoruz
Kırmızı biber :(salata ve soslar için )
Közlenen biberi soyup küçük küçük doğruyoruz buzdolabı poşeşetlerine koyup buzluğa yerleştiriyoruz
$image.webp$image.webp
Patlıcan :( salata ,soslar ve beğendi için )
Közlenen patlıcanları kabuklarını soyup orta büyüklükte parçalıktan sonra mutfak robotan geçirip buzdolabı poşetine koyup buzluğumuza yerleştiriyoruz
Küçük bir tıp not:
Buzluğa koyduğumuz hiçbir malzemeyi çözürüp tekrar donduramayız pakteri üretimini hızlandırırız :20:çözülen malzemeyi zaman kaybetmeden yapıp tüketmeliyiz
$image.webp

İstenilen ölçüde dolmalık biberi yıkayıp ayıklatıktan sonra buzdolabı poşetlerine bırakıp buzluğumuza yerleştiriyoruz
Küçük bir tıp not kışın yapmak için çıkardılan biberi buzlu birşekilde doldurulup bekletmeden pişiriyoruz kesinlike çöztürümüyoruz yoksa biberimiz kendini bırakır ve yapamazsınız :34:

Back
X