Mükemmel Anne Olmanın Sırları

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Yardım istemekten çekinmezler

Siz de size yardım edebileceklerin kimler olacağını belirleyin. Özellikle de çiçeği burnunda bir anneyseniz… Her şeyi deneyimli anneler kadar mükemmel yapamayabilirsiniz. Bebek bakımında size en çok anneniz, varsa kız kardeşiniz ya da en yakın arkadaşınız yardım edebilir. “Her şeyi kendim hallederim” yanlışına düşmekten kaçının ve asıl yardım alarak, ihtiyacınız olduğunu bil bilene danışarak daha mükemmel olunabildiğini öğrenin.

Ödev saatini disipline ederler

Okul çağında çocuğunuz varsa, onu okuldan geldikten sonra disiplinli bir şekilde ev ödevlerinin başına oturtun. Şimdi asıl buna dikkat! Onu kendi odasında tek başına bırakmayın. Örneğin, mutfaktasınız ve yemek işiyle uğraşıyorsunuz. Çocuğunuzu da mutfak masasına oturtun ve orada çalışmasını izleyin. Böylece hem gerektiğinde müdahale edebilir hem de ödevlerinden kaytarmasını engellemiş olursunuz. Bu, işbirliği içinde çalışma sistemini rutin olarak her gün sürdürün. Böylece çocuğunuz okuldan geldiğinde yapması gereken işi bilecek ve sizin hadi demenize gerek kalmayacak.

Kabus korkusunu dağıtmayı bilirler

Çocuklar doğal olarak kabus gördüklerinde etkisinden uzun süre kurtulamazlar. Çocuğunuz uykudan korkuyla uyandığında ve belki de rüyasında canavarlar gördüğünde bu işin üstesinden bir oyunla gelebilirsiniz. Örneğin, bir sprey kutusunu ‘canavar kovucu sprey’ olarak kullanıp canavarları kovabilirsiniz. Daha sonra çocuğunuzla birlikte onun yatağına yatıp neyle ilgili rüya görmek isteyeceğini sorun. Örnek verin. Mesela bir külah dondurma yediğini mi yoksa plajda kumdan kale mi yaptığını mı görmek ister? Böylece aklındaki kötü görüntüleri iyi görüntülerle değiştirmiş olursunuz.

Tatlı savaşını kazanırlar

Yemek saatinde çok küçük bir porsiyon tatlı masada durabilir. Önce etli ya da sebzeli yemeği yemesi konusunda çocuğunuza karşı ısrarcı olmayın. Önce tatlıyı yemek istiyorsa zaten çok küçük bir porsiyon vermiş olacaksınız, onunla karnı doymayacak. Yine akşam yemeğinin peşinden koşacak

Banyoyu zevkli hale getirirler

16 aylık olan çocukların bu dönemden itibaren banyo yapmak istememesi, yıkama esnasında ağlama nöbetlerine kapılması olası. Köpükleri havada uçuşturarak, birlikte şarkı söyleyerek, birlikte yıkanarak, oyuncaklarla oynamasını sağlayarak banyo saatini eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Akşam yemeklerini aile saatine dönüştürürler

Özellikle ergenliğe girmeye yakın ya da ergenlik dönemindeki çocuklar aileyle birlikte yenen akşam yemeklerinde sorun çıkarabilirler. Oysa bu saatleri sağlıklı iletişim kurma fırsatına çevirmek mümkün. Akşam yemeğini hazırladığınızda televizyonu kapatın, telefonla ilgilenmeyin, o saatte misafiriniz olmasın; sadece ailece baş başa kalın. Okuldan, ödevlerden, çocuğunuzun başından geçenlerden, sorunlarından konuşun hep birlikte. Bu, çocuğunuzun davranışlarını değiştirecektir.

Kolay uyutmayı bilirler

Yeni bir bebeğiniz olduysa ve ondan daha büyük kardeşi ya da kardeşleri de varsa, evde gürültü olması olasıdır. Bebeğinizi gün içinde hep sepetle oturduğunuz odada tutun ve orada uyutun. Böylece gürültüye alışacak ve diğer çocuklar televizyon izlerken ya da oyun oynarken, o her yerde rahatlıkla uyuyabilecek.

Emzirmeyi ihmal etmezler

Bazen anneler sütlerinin az olduğunu, hatta bebeklerini doyurmadığını düşünürler. Sadece anne sütü verdiğiniz dönemde bebeğiniz sizin sütünüzle doyar, merak etmeyin. Yine de sütünüzü artırma yöntemlerini aklınızda tutun. Sütü artırmak tamamen beslenmenizle alakalı. Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz. Her gün bir adet yumurta veya bir porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen göstermelisiniz, bol su içmeli, A vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler ile kayısı gibi besinleri beslenme programınızda sık bulundurmalısınız.

Çocuklarından yardım alırlar

İş stresinizi hafifletmek ve aile yaşantınızı etkili düzenlemek için kendinizi geliştirmelisiniz. Eve geç geldiğinizde çocuklarınızın siz olmadan atıştırabilmesi için bir ikindi kahvaltısı hazırlayıp bırakın. Çocukların ödevlerini bitirmeleri, akşam yemeği için sofrayı kurmaları, duş almaları gibi okuldan geldikten sonra uygulamaları gereken şeylerin bir listesini yapın ve eve geldiğinizde bunları kontrol edin. Tek başınıza her şeyin üstesinden gelebileceğinizi düşünmekten vazgeçip onlara güvenin.

Ergenlik dönemini iyi idare ederler

Çocuklar ergenlik döneminde birçok şeyi denemek isterler. Bunlardan bir kısmı da vücutlarıyla ilgili şeylerdir. Mesela kızlar rimel sürmeye başlarlar. Bunu istemiyorsanız “Bir daha sürdüğünü görmeyeceğim!” demek yerine “Özel günlerde ve hafta sonu sürersen daha uygun olur, istersen gidip birlikte sana rimel seçebiliriz” gibi yumuşak geçişler yapın. “Geç kalmayacaksın!” yerine, “Geç kalınca endişeleniyorum” gibi cümleler kurun. İyi bir iletişim kurmayı başarmışsanız, sizi dinleyecektir. Eğer yine sizi dinlemiyorsa bu kez “Peki o zaman rimel sürmeye devam et. Galiba sözümü dinlemediğin sürece harçlığından kesinti yapabilirim” şeklinde cezalar vermeniz yerinde olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…