Yorumların bir kısmına hayret ettim, yaşlandıkça olur, yaşlılıkla erkekler paspallaşır-salar fikirli yorumlar da okudum arada sanıyorum, alakası yok. Eğer depresyon gibi bir buhran-bunalım süreci yaşamıyorsa kişi, yani ruhen sağlıklı ise, özbakım işi tamamen huy-alışkanlık, rahat edip edememe meselesi.
Rahmetli dedemin değil bir pisliğini görmek, hasta haliyle dahi kötü koktuğuna şahit olmadım.
75-80 yıllık yaşamında hep düzenli-temiz bir adam olması ile bilinirdi, köstekli saati ütülü yeleğinin cebinde, ayakkabıları her daim boyalı, çorapları temiz (Ki ayağında mest ile gezerdi evde), pudra kutusuna benzer bir kutuda pamuklu tütüsü ve iki parmağını batırır boynuna sürerdi onu her yıkanışından sonra... Mis gibi jilet gibi adamdı son nefesine kadar. O hasta haliyle "Yıkanamadım çocuğum, şöyle göbeğimden yukarı koltuk altlarımı silecek bir sabunlu bez hazırlar mısınız?" derdi. Bebek gibi, tertemiz de bakıldı kuvvetten tamamen düştüğünde, Allah rahmet eylesin.
Konuda bahsedilen adam 60lı yaşlarda ve pis. Hiç yaşlılık filan demeyin yani, 80 yaşında dedemin hayatını gördüm, yaşlı ve temiz adam nasıl olur biliyorum. Eli ayağı tutan adam yıkanır arkadaşım, yıkanacak derman hissetmiyorsa da (Ki 60 yaş da yaşlı filan değil) el değil eşik değil, oğluna söyler "Yıkanacağım oğlum, iki kese atıver zahmet olmazsa, benim dermanım kalmıyor" der, düzenli yıkanır.
Ben öyle anneannemi kaç kere yıkadım, kadın pasaklıdır, evi dolaşıktır filan ama vücut temizliğine çok önem gösterir. 85-86 yaşlarında şu an, kendi uzanamaz ayak tırnağını kesmeye, biz ziyaret ettikçe rica eder, keseriz. Bunlar tamamen şahsi huylar yahu.
Bi de geline bir hafta giydiğin donu yıkatmak nedir yahu? Yosun bağlar be insanın kçı.
"Yıkanmaya çekiniyordur belki" diyen de olmuş sanırım, insan 1 haftalık kirli donunu, başkasının evladına yıkatmaya çekinir esas.
20 gün kalmaya geliyorsan (Ki -keyfi- 20 gün kalanı da pek anlayamıyorum, hadi karını özlemedin de insan evinin rahatlığını, yatağını, düzenini neyim özler) yanina bi zahmet 10-15 don al yani en azından, dönüşümlü giy, kirlini biriktir, koy bavulunun köşesine götür evine geri, geline yıkatacağına. Ya da en azında sen sor yerleştir makineye ki bu daha makul. Utanmıyor mu hiç bu insanlar ben anlamıyorum, kendi babamın donunu yıkamamış insanım, şu muameleyle karşılaşsam dayanamaz söylerdim ben ya. "Kırılmasın aman gücenmesin" deniyor da, adam koktuğunu umursamıyor, söylemezseniz, uyarmazsanız bu davranışına devam edecek, bir siz değil, milletin içinde de kokacak.
Bi ev oda değil, o yastıklar, çarşaflar, battaniyeler her yer kokmuştur... 20 gün pislettiği yetmeyecek, bu kadıncağız, adam gittikten sonra bir de evi kırklamakla uğraşacak. Kp duyarı kasanları hele anlamak mümkün değil.
Okurken midem sallandı burada.