Mirasla alakali. Basindan gecen yada bilen...

WOLFROG

Ekşiden aynı tadı alamıyorum
Pro Üye
24 Haziran 2011
23.301
48.379
Bir erkek evlenip bir kizi oluyor ve bosanip baskasiyla evleniyor, uzun bir sure sonra vefat ediyor ve baska cocuk yok.

1- Mal kacirmak adina mevcut evini satip onun parasiyla evlendikten sonra karisinin uzerine baska bir ev aliyor. Oldukten sonra bu evde kizinin hakki olur mu?

2- Evlilikten hemen sonra kimin uzerine olursa olsun alinan butun mallar ortak oldugu icin kisi oldugunde mallardaki yari hakta esine mi geciyor yoksa adamin hayattaki tek cocuguna mi?

3- Yeni es emekliyse kizina babasinin emekli maasinin tamami baglanabiliyor mu?
 

1- Hukukta saklı pay diye bir şey var. Kızı dava açarsa ve bu yeni evin önceki satılan evin parasının üzerine eklenerek alındığını ispat ederse evden hakkını alabilir.

2- Malların ortak olması boşanma halinde geçerli kural. Mirasta öz çocuğa tüm mirasın 3/4'ü kalır. Yeni eşine çocuğu olmadığı için 1/4 kalır.

3- Emin değilim ama eşinin maaş aldığı kuruma göre değişiyor diye biliyorum. Bazen iki ayrı kurumdan iki ayrı maaş alanlar var. Kayınvalidem kendisi SSK emeklisi idi, vefat eden eşi ES idi. Her ikisinden de maaş alıyordu.
 

Cok tesekkur ederim. Kayinvalidem adina sordum bunu. Babasi zengin oldugu halde sikinti ve borcla yasadi simdiye kadar. Yeni esiyle evlenince kizini unuttu ve gorusmek istemedi.

Bu tur konular icin mahkeme olursa kac senede sonuclanir?
 
Konu sahibesinden ozur dileyerek bir sorum olacakti. Uzun zamandir aklimi kurcaliyor. Simdi ben bosanmis 2 cocuklu bir beyle evlendim. Bekarken calistigim gunlerde para biriktirdim, dugunden sonra bir eve girdim o pesinatla. Kalanini her ay kredi tutarinda oduyorum. Esimim bana 1 kr. Yardimi yok. Simdi diyelim esim öldü. Taksidini benim odedigim evden o cocuklar hak iddia edebilirlermi. Yahut eski karisi. Ben kendim calisip didinip aliyorum, her aldigim onlarami gececek. Lutfen yazarmisiniz arkadaslar.
 

Peşinatı evlenmeden önce biriktirdiğinizi ispatlarsanız vefat eden eşinizin çocukları sizin ödediğiniz taksitlerin yarısında hak sahibi olabilirler ancak.

Eşinizin size kredi ödemesinde 1 kuruş yardımı olmayabilir ama onun da maaşı ile yiyecek, yakıt vs ödenmiş olabilir. Evlendikten sonra eve girenler ortak sayılıyor. Yani sizin ödediğiniz kredi kimin maaşından ödendiğinin bir önemi yok. Yarısı sizin, yarısı eşinizin.

Eski karısı ise hiç bir şekilde hak iddia edemez. Sadece çocukları.
 
 
Hem doktor hem avukat gibisiniz masallah
 
Google'a saklı pay yazıp araştırırsanız mirastan reddetse bile birinin çocuklarını mirasından mahrum edemeyeceğini, çocukları dava açarsa haklarını kazanabileceklerini görebilirsiniz.
 
Haklarini derken kimse benim hakkimi dusunmuyor. Esim bosanirken onlara ev almis, o yuzden tum parasini o eve yatiriyor. Bende borc harc odemekten yememden icmemden kesiyorum. Eski eside calisiyor memur ve durumlari cok iyi. Bende kendi guvencem diye eve yatirim yapiyorum,odemesi bana ait, onunda yarisi onlarin. Cok uzuldum gercekten. Hic guvencem yok yani. Anneme devredebilirmiyim. Kusura bakmayin cok oldu sorularim.
 

Sizin durum da ilgincmis. Kayinvalidemin durumunda babasi zaten zengin, kizindan genc kadinla evlenince ne var ne yok onun uzerine yapmis ve kadin hic calismamis once den de mal varligi yokmus. Iki durumun da sartlarinin farkli olmasi gerekiyor bence.
 

Evin yarısı onların değil aslında.
Yani örnek vereyim

Diyelim evin değeri 300 bin tl
Siz 100 bin tl bekarken birikenden verdiniz peşinat

Geri kalan 200 bin evlilik içerisinde birikmiş sayılıyor.

Eğer eşinize bir şey olursa o 200 binin 1/4 yani 50 bini sizin.
Eğer sizin de çocuğunuz olursa 1/4 sizin, geri kalan 150 bin kaç tane çocuğu varsa ona paylaştırılacak.

Kanun sizin eşinizin boşanırken onlara ev alıp almamasını dikkate almıyor. Ya da eski eşinin ne iş yaptığını. Zaten eski eşe birşey kalmaz. Sadece çocuklarına.

Annenize devredebilirsiniz ama başka kardeşiniz yok mu? İşler karışır daha çok.
 
Kardesim var o sorun olmaz. Eger bu bir cozum olacaksa yaparim. Evlendikten sonrada evlilik sozlesmesi yapilabiliyormus. Bunla ilgili madde koyamazmiyim, adima olanlar bana aittir diye. Sormamin sebebi esime hazirlikli olayim diye. Sorun cikarmasin diye
 

Evlilik sözleşmesi olabilir sanki
Emin değilim.
Bu arada avukat değilim, hukuk forumlarında çok dolaşırım, oradan bu öğrendiklerim.

Ama sözleşme mantığıma yattı. Olabilir sanki. Bir avukata sormak lazım.
 
Tesekkur ederim gece gece. Naparsin hayat,kim derki bosanmis biriyle evlen.zor
 
Siz sozlesme deyince aklima geldi. Mesela 2006 da kayinvalidemin babasi karisinin uzerine ev almis kendi servetinden. Kayinvalidem bu maldan hak talep edebiliyor mu? Kizi almasin diye de diger mallarla birlikte evlilik sozlesmesi yapmis olabilir mi?
 
Kayınvalidem araştırmış. Evlerin 4/3 alabiliyormuş. Fakat bunun için dava açması ve dava açmak için de bir yerlere para yatırması gerekiyormuş. Elinde para olmadığı için hakkını arayamayacak maalesef. Yardımcı olan herkese teşekkürler.
 
Kayinvalidenizin maddi durumu yoksa adli yardim alabilir. Barolar maddi durumu olmayanlara ücretsiz avukat tayin ediyor. Ayrica yargi harclarinda muafiyet saglanabiliyor.
 
Kayinvalidenizin maddi durumu yoksa adli yardim alabilir. Barolar maddi durumu olmayanlara ücretsiz avukat tayin ediyor. Ayrica yargi harclarinda muafiyet saglanabiliyor.

Avukat evet baro veriyor ama dava açmak için bir yerlere para yatırmak gerekiyor ve bu konuda devlet yardım etmiyor. Mesela neresiydi unuttum bir yere 4000 yatırmak gerekiyormuş dava açılması için.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…