Çiğ et vermediğiniz sürece iç parazite gerek olmayabiliyor. Ancak dışarıda yürüdüğümüz ayakkabıdan sevdiğimiz sokak hayvanından belki de tutunduğumuz demirlere kadar her yerden eve dış parazit taşıyıp evdeki dostlarımıza bulaştırabiliyoruz.
İç parazitini yaptırmasanız da dışarı çıkmamasına rağmen dış parazitini en azından 6 ayda bir yaptırmanızda fayda var. Ha ben de yaptırmıyorum, bir yılı geçti en son yaptırdığım, ölmedik
. Hamilelik düşünüyorsanız 3 ayda bir iç, en fazla 6 ayda bir dış parazit yapılmasını öneriyor veterinerim. Bizde böyle bir durum olmadığı için saldık açıkçası.
Hamilelik konusunda bazı doktorların abarttığını düşünüyorum evde kedi beslenmesi konusunu. Toksoplazmanın da testi oluyormuş daha önce geçirdiniz mi diye bakılıyormuş. Geçirildiğinde hafif bir ateş oluyormuş sadece başka belirtisi olmadığı için anlaşılmıyormuş. Bir kez geçirdikten sonra bir daha etkilenilmiyor demişti üniversitede bir öğretmenim. O da ilk bebeğini bilmeden toksoplazmadan kaybetmiş. Ama hiç bir şekilde hayvanlarla alakası yokmuş kadının, dışarıda yediği yemekteki maruldan bulaşmış. İyi yıkanmayınca olabiliyormuş -kedi dışkısı bulaştığında-. Daha önceden toksoplazma geçirmiş olsaydın toksoplazmadan dolayı düşük olmazdı demiş doktoru. İkinci üçüncü hamilelikleri sağlıklı sonuçlanmış. Ha yine de toksoplazmayla vücudunuz tanışmış olsa dahi hamilelikte kumuyla haşır neşir olmamak sebze meyveleri yıkamadan yememek gibi şeylere dikkat edilmesi gerekiyor diyor uzmanlar
.
Her kediden de bulamıyormuş, özellikle yavrularda daha çok risk varmış ancak etkilenmeniz için evdeki kedinizin bu paraziti taşıyor olması gerekiyormuş. İç parazit bunu da engelliyor mu acaba, bunu hiç bilmiyorum, veterinerime sorayım.
Başınız sağolsun, geçmiş olsun. Annem bana hamileyken de evde kedileri vardı. Bir çok tanıdığımın da hamilelikte evde kedileri oldu, bebekleri o kedilerle büyüdü. Bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olması dışında evde kedi olmadan büyüyen insanlardan bir farkları yok
. Evdeki kedinin hamile kalmaya bir etkisi olacağını hiç hiç sanmıyorum.
Son olarak bir şöyle bir link bırakıyorum konu ile ilgili.
Kedilerde Toksoplazma Hastalığı — Benim hayvanlarim “Yaygın inanca rağmen, kedi sahibi olmanız toksoplazmayla temas etme riskinizi arttırmaz. Aslına bakarsanız, bu hastalığın insanlara, söz konusu insanlar hamile bile olsa, kediler aracılığıyla bulaşma ihtimali bir hayli düşüktür. Neden mi? Çünkü aynı anda nadiren meydana gelen bir dizi özel durum gerçekleşmelidir. Yani:
Parazitin hayvana ilk kez bulaşmış olması lazım çünkü daha önce parazitle temas etmiş bir kedi bu parazite bağışıklık geliştirir.
Kedinin dışkısı aynı yerde 24 saatten daha fazla ve 5 günden daha az durmuşsa.
Kedi dışkısına çıplak eliyle temas eden birisi, elini ağzına götürmüş veya bu eliyle yemek yemişse.“
Deniyor verdiğim linkte, diğer kaynaklardan da okuduğum kadarıyla kediden bulaşması çok olası değil, ama iyi pişmemiş ya da çiğ etten, iyi yıkanmamış sebzeden bulaşma olasılığı daha yüksek.