o zaman bir düzeltme yapayım, Adem aleyhisselama gönderme demiştim lakın hikayelerden sonra bu göndermenin iki meleğe yapıldığı anlaşlıyıor
öküz kimdir ki sen ona sakal gibi tabi olasın
Torak nedir ki sen ona ot olasın
o kadın yaptığı işten utanınca Tanrı onu çarpıp Zühre yıldızı yaptı
kadının Zühre olması çarpılma oluyor da
Toprak ve çamur olmak olmak çarpılma değil midir?( ey inadçı)
Allah melekleri yarattı, onlara akıl verdi; hayvanları yarattı, onlara da nefis verdi; insanoğlunu yarattı, onlara hem akıl hem de nefis verdi. İnsanlardan kimin aklı nefsine galip gelirse, meleklerden daha üstündür; kimin nefsi aklına galip gelirse o da hayvanlardan aşağıdır
hadisi şerifinin ve mesnevinin yukardaki beyitlerinin ışığında aslında insanında harut ve maruta benzediklerini söylyebilirz. nefsine oyun insan tıpkı onlar gibi balçıktan daha aşağı bir seviyeye inebilir.
Teşekkürler canlar da , ben kitabın resmini koymuşum soracağımı sormamışım ama öyle havada kalmış resim
Sizde de bu kitap mı var diyecektim :26:
Okuduğumuz metinlerin farklılığı da ilerleme süremizi etkileyecek elbette.
Elimdeki metni ve bilgilerini ekliyorum ve sizinkileri de görmekten keyif alacağımı
söylemek istiyorum.
Mesnevi-i Şerif (tam metin)
Mevlana Celaleddin-i Rumi
. .
sayfa sayısı: 800 / basım yılı: 2010
Mütercim: Süleyman Nahifi / Sadeleştiren: Amil Çelebioğlu
Ok yaydan çıktı menzile ulaştı. İşte budur DatluCaducum.
Gökteki en parlak yıldız bize nefsimizi hatırlamak için yaratılmış.
herzaman bekleriz bacımmm...
kesinlikle aramızda görmekten çok mutluluk duyacağım özel arkadaşım.... bekliyoruz senide... (beni vikitapla ve güzel kitaplarla tanıştıran insan sağol ) belki unutmuşunuzdur ama ben unutmadım :)
sağol prensesss
inşallah okur paylaşır yorumlar yaşama katar bu şekilde özümserizzz.... hedefimiz son sahifeye kadar okumak paylaşmak
hoş geldin bacım.... hatırladığına sevindim....Çok teşekkür ederim.Hatırlamaz olurmuyum hiç seni.
Eveeet sayfa: 43 ve Mesnevi şu sözlerle başlıyor.
“ Dinle neyden, zirâ o birşeyler anlatmakta
Ayrılıklardan şikâyet etmededir.
Ney der ki: Beni kamışlıktan kopardıklarından beri,
İniltim kadın - erkek herkesi ağlattı.
Ayrılık bağrımı delik deşik eylesin,
Tâ ki aşk derdini anlatabileyim.”
Mevlana hazretleri Mesnevi de bu giriş cümlesiyle başlar. İnsanlara bu cümleyle salık vermektedir. Uzun uzun anlatır orada neyi… Kamışlıktan nasıl koparıldığını, bu feryadının sebebinin ne olduğunu, hangi mecliste kimlerle arkadaşlık ettiğini, ve sırrını… Neyin sırrının sesinde o kadar uzak olmadığını, lakin her kulakta bunu anlayacak nurun bulunmadığını da anlatır. Bir anlam da neye hayat verir, öz verir, kişilik verir.
Tasavvuf erbâbına göre ney, kamil insanı temsil eder. Bu temsil sadece neyin mânevi muhtevatından kaynaklanmaz. Neyi fiziki açıdan değerlendirirken de de insan-ı kamil ile özleştirir. Üzerinde bulunan yedi adet deliği insanda bulunan nefsin mertebelerini (letaifler) ifade eder. Dokuz boğum yine insanın kendine aittir. Bu bağlamda baktığımız zaman neyi direk olarak insanla özleştirmek kaçınılmaz bir hâl alır zaten.
Neyin kemâlat noktasına ermesi de insanın kemâle ermesi gibi uzun zaman alır. Şöyle bi baktığınız zaman normal bir neyin kıvama gelmesi yaklaşık yirmi seneyi bulur. Bu da zaten zikir ehl-i bir insanın normal şartlar altında çile süresinin sonuna yani, kemâl noktasına gelme süresinin başına tekamül etmektedir. Ney, neyzen tarafından üflenmeye başladığı zaman yavaş yavaş yanmaya başlar ve bu ilk olarak deliklerde görülür. Tıpkı insanın yavaş yavaş nefsin her bir eğretisini ezmeye başlaması gibi. Daha sonra da ney tamamen yanar, erimeye başlar ve belli bir noktadan sonra da ses vermez hâle gelir. Artık görevini tamamlamıştır. Boş kuru sözlere, düşmandan gelen her türlü kirli salıklara kulaklarını kapatmıştır. Kendisini Yaradan’a doğru uzatmıştır… İnsan-ı kâmil gibi.
Nây-ı şerif bu sebepler bağlamından dolayı sadece bir müzik ensturumanı kalıbına sığmamıştır. O, bir kültürü, özellikle İslam tasavvuf kültürünü ileriki dönemlere taşıyan en önemli mihenk taşlarından olmuştur. En önemli özelliği de şudur ki sadece İslam toplumlarına değil, bütün insanlığa, eşyaya seslenmiştir. Muhabbetle…
Kulitta seni şöyle sımsıkı sarıp kucakalmak istiyorum. içimi ısttın . binlerce kez teşekkür ederim. (samimiyetimi mesnevi sarhoşluğuna ver, olur mu)
birbirmizin karanlık gecelerine yıldız olup aydınlatmak dileği ile, hayırlı bir gün ve güzel paylaşımlar diliyorum.
yalnız unutmayalım ki , yıldızlar hükümdar oldukları gecelere çıkmak için dahi güneşin ışığına muhtaçtır. Rabbim kalbimize kendi nurunun zerresinin zerresinden bir zerrecik verirde bizde karanlık gecemizi bir nebze aydınlatırız inşallah.
yada yalancı ışıkların gölgesinde hepten kör olmayız.
İsmeklerde ney kursu da mı veriliyor? Vakti olup da öğrenmek isteyene her şey var Maşaallah.Bir ara ney kursuna gitmiştim, İsmeğin, sonra bıraktım. Salat-ı Ümmiyeyi üfleyebilmiştim, sabır gerektiriyor. Eğer sabırla çalışsaydım, devamı da gelirdi, güzel olurdu. Şu an kenarda duruyor ney'im.
İsmeklerde ney kursu da mı veriliyor? Vakti olup da öğrenmek isteyene her şey var Maşaallah.
O atmosferi solumak ne hoştur. Adım atmışlığın olmuş nasılsa, belki bir gün devamı da gelir canım.
Duruversin ney kenarda bakalım.
birileri kucaklaşmışşşş....ne olursan olyaım gelim mi bendeeee.... hani banaaaaOy canım! Hadi hemen kucaklaşalım.
Mânâ enerjisiyle ısınan yüreklerin paylaşımı.
bacım sende sayfamıza alttan fon music yaaprmışın ney üfleyerek ufff anam uffff ne hoş olur.....Evet ney kursu var. Hocamızda gayet iyi öğretiyordu, ama insan tembel olunca.
hey maşallahhh bacımmmmgökçecim mesneviyi aldım canım.
tercüme Tahirü'l-Mevlevi sayfa 1028 yarın başlıcam canım inşallah.
hey maşallahhh bacımmmmvallaaa bilmediğim bir baskı hangi yayın evi acabaaaa
çok çok güzelll topicmizin mesnevi okuyucu çalışıcıları artıyor desene daha çok paylaşımlarımız olucak inşlh...
iyi okumalar bacım
zaten okumuyoruz adeta mesnevi çalışıyoruzz......kırkambar yayınları 4.basım canım.
bende okumak için heyecanlıyım.hayırlara vesile olur inşallah.sadece okumayıp aynı zamanda hayata geçirebiliriz inşallah...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?