mama tuzağı

esmacan86

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Haziran 2010
73
11
98
benim bebeğim bir yaşına girecek, çok şükür daha ağzına mama girmedi.bu yüzden çok gururluyum.yalnız ilk 5 ay yalnızca anne sütüyle beslediğim için çok zorluydu ,günde 4 litre su içerek geçirdim 5 ayımı.annelerin bilmesi gereken bir konu var:

MAMA TUZAĞINA DİKKAT!


Share on facebookShare on twitterShare on googleShare on liveMore Sharing Services0
“anne sütünün yerini, kar amacıyla hazırlanmış hiçbir besin tutamaz..”

anne sütü, heyecanla bebeğinin doğmasını bekleyen annenin, yavrusuna vereceği en değerli armağandır ve bebeğin ilk aşısıdır. Günümüz teknolojisinin üstün imkanları ile üretilen bebek mamaları tüm çalışmalara rağmen anne sütünün yerini tutamamaktadır; çünkü anne sütü türe özgü bir salgıdır. Başka hiçbir salgı anne sütünün bebeğe sağladığı yararı sağlayamaz. anne sütünün içeriği sabit değildir, zaman içinde bebeğin gereksinimine göre bileşimini değiştirir. Emzirmenin başındaki süt ile sonuna doğru gelen süt bileşimi de farklıdır. Emzirmenin sonuna doğru sütteki yağ oranı artar. Bu, bebeğin doyma hissi ile emmeyi bırakmasını sağlar. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebeklerde şişmanlık daha az görülür.

anne sütü bebeği enfeksiyonlara karşı koruyan doğal bağışıklık faktörleri içerir. Bu nedenle anne sütü alan bebeklerde ishal, solunum ve idrar yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihapları daha az görülür ve bu bebekler astım, egzama gibi allerjik hastalıklar, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları ve kabızlığa daha az maruz kalırlar. anne sütü ile beslenen bebeklerin zeka gelişimi ve okul başarısının, almayanlara oranla daha fazla olduğu, yine bu çocukların daha sosyal ve daha kolay iletişim kurabilen çocuklar olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte emme işlemi çocuğun psikososyal gelişimine de katkıda bulunmakta, bebeğin duygusal gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. anne sütü her zaman taze, temiz, uygun ısıda verilmeye hazırdır ve ekonomiktir.

Hazır mamaların süte benzer yapıdakilerine formül süt denilmektedir. Bunlar inek sütü modifiye edilerek üretilirler. İnek sütü bir şekilde anne sütüne benzetilmeye çalışılmaktadır. Eksik olan maddeler eklenmekte, fazla olanlar azaltılmaktadır. Bebekler için ideal besin maddesi anne sütü olduğu için bebekler kullanılan formül mamalara farklı şekillerde reaksiyon gösterebilirler, çünkü onlar “anne sütü” için programlanmışlardır. Fazla miktarda kusma, dışkının sayıca ve kıvamca değişmesi, sancılanma, huzursuzluk ve ağlama, deri döküntüleri, derinin renginin ve yüzeyinin pürüzsüzlüğünün değişmesi, kilo artışının uygun seyirde olmaması, bebek mamalarının görülebilen yan etkilerindendir.

Unicef desteğiyle Türkiye’de 1991 yılından bu yana sağlık Bakanlığı tarafından “anne Sütüyle Beslemenin Yaygınlaştırılması ve Bebek Dostu Hastane (BDH) Programı” sürdürülmektedir. Bu program, bebeklerin doğum sonrası en kısa zamanda anne sütüyle buluşmasını, özellikle ilk 6 ayda, mama ve diğer ek gıdaların bebeklere verilmemesini esas alarak hazırlanmıştır ve annelere yönelik emzirme eğitimleri programın belkemiğini oluşturmaktadır. doğum servisi olan hastaneler gerekli koşulları yerine getirdiklerinde, “bebek dostu hastane” ünvanı almaktadırlar. Bu koşullar arasında, annelere emzirme eğitimi verilmesi, bebek mamalarının özendirilmemesi, mama reklamlarının hiçbir şekilde hastanelerde yer almaması, bebek maması firma temsilcilerinin hastanelerde tanıtım yapmaması sayılabilir. Bu program ile siyasal erk, anne sütünü ve emzirmeyi teşvik ettiğini kamuoyuna beyan etmiştir. Tüm bu çabalar sürerken, ulusal sağlık programlarını uygulayan ve denetleyen sağlık Bakanı’nın, mama fabrikası açılışına katılarak, elinde mama ile poz vermesi şaşırtıcı ve kaygı vericidir.

Medyada çıkan bebek maması ilgili kimi haberler, firmaların masumiyetini de sorgulamaktadır. Alman mama üreticisi Humana, 2003 yılı Kasım ayında İsrail'de satılan ürünlerinde, reklamlarındakinin aksine yeterli B-1 vitamini bulunmadığını itiraf etmiştir. Açıklamada, üretim sürecindeki bir hata nedeniyle mamada olması gerekenin onda biri oranında B1 vitamini bulunduğu belirtilmiştir. B1 vitamini (tiamin); eksikliğinde, ağır ishallere ve ölümcül beyin hasarına yol açan bir vitamindir.

Bebek mamalarının pazarda yaygınlaştığı 1960 ve 1970’li yıllardan itibaren, bebeklerin anne sütüyle beslenme oranları dramatik bir şekilde düşüşe geçmiştir. UNFG (Birleşmiş Milletler Gıda Grubu) raporlarına göre, anne sütüyle beslenme oranı, Meksika’da % 100’den % 40’a, Şili’de % 90’dan % 5’e, Singapur’da %80’den % 5’e gerilemiş durumdadır.

Aslında mama firmaları da ürünlerinde, bebeklerin ilk 4-6 ay anne sütüyle beslenmesini öneren yazıları bulundurmaktadır. Ancak gizil amaçları, özellikle ilk 6 ay içersindeki maksimum sayıdaki bebeğin mama ile beslenmesidir. anne sütü, bir “sıçrama tahtası” olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de bir yıllık bebek maması tüketimi Haziran 2004 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 47'lik bir artış göstermiştir. Geçen yıl Haziran itibarıyla yaklaşık 41 milyon Euro olan bebek maması tüketim hacmi bir yılda 60 milyon Euro'ya ulaşmış bulunmaktadır. Firmalar, mamalarının, “anne sütünün olmadığı” veya “yetersiz” olduğu durumlarda kullanılması gerektiğini söylemekte. Oysa iddiaların aksine, anne sütünün yetersiz kalması gibi bir durumun doğal yaşamda bulunmadığı bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. "Anneler ancak zihinleri mamalar ve benzeri başka alternatiflerle karıştırılıp, emzirmelerinin yetersiz kalabileceği düşüncesi yaratıldığında bu alternatiflerin arayışına girmekte ve bunları önce anne sütüne ilave ederek, kısa zamanda da onun yerine geçirerek emzirmekten vazgeçmektedirler. Yine bilinmektedir ki, anneler emzirme alternatiflerine medya veya vitrinler yoluyla ne kadar yüz yüze gelirlerse, o kadar sık özgüven sarsıntısı ve alternatif arayışlar içine girmektedirler.”

Son veriler, doğumdan itibaren ilk 3 ay içinde sadece anne sütüyle beslenen bebek oranının % 10’lara, ilk 6 ayda beslenme oranının ise %1,3’lere gerilediğini bildirmektedir. anne sütünü teşvik eden tv programlarına daha fazla yer verilmesi, mama reklamlarının yasaklanması ve medyada biberonla beslenen sağlıklı bebek görüntülerinin yer almasının engellenmesi, marketlerde mama satışına izin verilmemesi, “anne sütü yetersizliğine” yalnızca çocuk hekiminin karar vermesi ve bebek mamalarının sadece hekim reçetesi ile satılması, tüm bu verilerin düzeltilmesini sağlayacak başlıca koşullar olacaktır. Bu bağlamda doğum servislerinde görevli tüm personel ve özellikle çocuk hekimlerine önemli görevler düşmektedir.

Dr. Çağatay Acar*, Dr. Erdem Gönüllü*

(*) Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
 
benim iyicE AKLIM KARIŞTI BEN BEBEĞİMİ ACEMİLİKTEN DOLAYI AMA VE BÜYÜKLERİN HERŞEYE KARIŞMASINDAN DOLAYI EMZİREMEDİM EN PAHALI MAMALARLA BESLEDİM SUAN 3 YAŞINDA DAHA HALA SÜT İÇİYO PASTORİZE SÜT İÇİYO BEN ŞİMDİ MAMA İÇİREREK HEM BEBEĞİME HEMDE BÜTÇEME KÖTÜLÜKMÜ YAPMIŞ OLDUM.YA DİĞER BEBEĞİMDE EMMEZSE ONA NE İÇİRMELİİYİM...??????????
 
bebek ilk doğduğu zamanlar anne ve bebek acemi oluyor.. ben çok uğraştım mama da verdim ama emsin diye aç bıraktığım çok oldu ve öğrendi çok şükür.. şimdi 4.ayımıza giricesss
 

bu yazılara ben çok üzülüyorum, çünkü çok ciddi bir rahatsızlığım var ve ilaç kullanıyorum, bebeğim ememiyor mecburen mamayla besliyorum ((((((
 
Ben de bu tür yazılara kızıyorum.Arkadaş gururlanmış emzirdiği için ne güzel de emziremeyen napsın.Kendini ezik ve eksik mi hissetmeli?Ben 8 ay emzirebildim.Sonrası da süt verdim.Tabi ki anne sütünün yerini hiçbişey tutamaz orası tartışılmaz.Ama herhangi bir nedenden dolayı emziremeyen annelere de tü kaka yapılmamalı.Kimse istemez bebeğini mamayla beslesin.Emziremeyen annelerin psikolojisini de düşünüp bu yazılara dikkat etmekte fayda var.Ben gururluyum kelimesine de takıldım açıkçası.Kötü niyetle yazılmış değil tabi duygularını ifade etmek istemiş ama dediğinm gibi emziremeyenler de düşünülmeli biraz yazarken yorum yaparken.Ben acil sezaryenle erken doğum yaptım.Sütüm geldi çok şükür sorun yaşamadım.Ama erken doğum yapıp bebeği küvöze giren,1 damla süt verebilmek için ev hastane arası mekik dokuyan,bebeği küvözde yaşam savaşı verirken sütü kesilenler gördüm.Onların moralini bozacak bu tür açıklamaları çok doğru bulmuyorum.En azındna mama tuzağı derken alternatif yol göstersinler.Şimdi o psikolojideki anne, sütü de yok mama kötü eee ne verecek yeni doğan bebeğine aç mı bırakacak?Mecbur mama verecek bunları okudukça da morali daha da bozulacak.
Bu devirde kime neye güvenip de çocuklarımıza ne yediricez zaten şaşırmış durumdayız.Anne sütünün yerini hiçbirşeyin tutamayacağı kesin ama mamalara da zehir muamelesi yapılmasın.Ben 2 ay emmişim gerisi pirinç unuyla yapılan mama.Gayet de sağlıklıyım çok şükür.
 
aynen size katılıyorum kımse bebegıne mama vermek ıcın kendını zorlamaz anne olmayı göze alan bırı sütünüde esırgemez mama verıyorsa mutlaka mecburıyeten yada deneyımsızlıgınden kaynaklanıyordur benım bebegım emmedı benı 1.5 ay sagarak verdım ama sonra azaldı ve bıttı mecburen mamaya gectım ALLAH a sukur bır sorunuda yok gayette ıyı sadece ısdahsız bır bebek bende 3 ay emmısım saglıklıyım lütfen mama söyle mama böyle demeyın sunun altını cızerek söyluyorum anne olmayı göze almıs o sıkıntıyı cekmıs bırı asla süttünü esırgemez mamanın zararlarını yazıyorsunuz ama cocuklarda herhangı bır gelısım gerılıgı örnegı yok anne süttü tartısılmaz zaten mamada kötu degıl
 
bebek ve çocuklarda gelişim çağında oldukları için hazır gıdanın hertürlüsüne karşıyım. hazır rafine süte bile. ben olsam organik meyve sebze dahil herşeyin organik olanını yediririm çocuğuma olunca yani.
 
süt anne tutma imkanınız varsa sütü olmayanlar süt anne tutsunlar , tabi etraftan paraya ihtiyacı olup da yeni doğum yapmış sütü olan bir kadın bulması da zor. en son ihtimal mama olmalı
 
süt anne tutma imkanınız varsa sütü olmayanlar süt anne tutsunlar , tabi etraftan paraya ihtiyacı olup da yeni doğum yapmış sütü olan bir kadın bulması da zor. en son ihtimal mama olmalı

Her annenin sütü kendi bebeğine faydalıdır.Bir nevi parmak izi gibi düşünün.Her annenin sütünün içeriği kalitesi farklıdır ve bebeğinin ihtiyaçlarına göre üretilir.Kaldı ki süt annenin sağlık durumu,herhangi bir taşıyıcı hastalığı,hijyeni....vs konuları çok daha önemli.Bilmediği bir hastalığı varsa bunu bebeğe bulaştırması riski var.Elin kadınını emeceğine mama vermeyi tercih ederim.
 
Benim bebeğim de emmedi ben sağarak verdim sütümü sütüm ilk 4 ay gayet iyi yetti ama o halde bile doktoru mama ver çocuğa dedi bende verdim bazen pirinç ununu kendi sütümle karıştırıp verdim şimdide daninolardan filanda yiyor eskiden pirinç unu vardı şimdi teknoloji ilerdikçe daha bol ürün çeşidide oluyor ben halen sütümü sağarak veriyorum yanında yine devam sütü veriyorum vericem tabi çocuğun önüne tavuk haşlayıp koyamamya gerçi 11 aylık oldu koysamda yemiyor.hemde mamaların bütün çeşitlerini deniyorum hangisini severse koçum onu yesin.
 

çok haklısın arkadaşım, kimse bunu anne olmadan anlamaz, anlayamaz, bende mecburiyetimden mama veriyorum, üzülüyorum ama başka çarem yok, aç mı bırakayım (
 

çok haklısın arkadaşım, kimse bunu anne olmadan anlamaz, anlayamaz, ben mecburiyetten mamayla besliyorum üzülüyorm ama napayım aç mı bırakayım (
 
yazının tamamını okuyamadım içim cız etti, gözlerim doldu.
bebeğini hiç emziremeyen bir anne olarak çok üzüldüm.
mama ve başka birşey anne sütünün yerini tutamaz.
ama sütüm gelmedi benim ne yaptıysam yapayım gelmedi. bi yerlerde hata yaptım belki bilemiyorum.
ama o mamalar olmasaydı çocuğumu nasıl beslerdim?
göğsümü parçalarcasına sağmama rağmen bir günde 30-50 cc süt geldi.
bu yavrumun beslenmesine yetemezdi.
oğlum 1,5 yaşında ve gayet sağlıklı çok şükür.
genellikle ev yemekleri hazırlıyorum ona ama iştahı olmadığı zamanlarda kavanoz mamaları ve
devam sütleri kurtarıcımız oluyor.
hangi anne yavrusunu emzirmek istemez ki? niye bir dünya para harcayalım.
süt anne denmiş, o kişinin temizliğini, hastalık riskini nerden bilicez.
organik sebze diyoruz almaya kalkınca bir dünya para. hangisine yetelim.
rabbim bebeklerimize sağlıklı bir yaşam nasip etsin.
 

süt anne tutma imkanınız varsa sütü olmayanlar süt anne tutsunlar , tabi etraftan paraya ihtiyacı olup da yeni doğum yapmış sütü olan bir kadın bulması da zor. en son ihtimal mama olmalı

bence sizin önce bi çocuğunuz olsun sonra sız fıkır beyan edın.çünkü emınım ben ve benım gıbı anne olana her kadın için çok manasız yazdıklarınız.ha bı de dütünüz olur ınşallah doğurdugunuzda.
 

şimdi anne olmayan anlayamaz dicem bana kızacaklar, ama bu konu gerçekten hassas. anne olmayan bunu anlayamaz. çocuk aç sütün gelmiyor, mamalar tu kaka, yaşadığım şehri didik didik arayıp süt anne bulmam (hijyen ve sağlıklı) kaç gün sürer acaba? ve bu sürede bebeğim açlıkktan ne hale gelir?
mamalar hayat kurtarıyor, anne sütü baz alınarak yapılıyor.
yediğimiz hangi şey çok sağlıklı zaten?
 
süt anne tutma imkanınız varsa sütü olmayanlar süt anne tutsunlar , tabi etraftan paraya ihtiyacı olup da yeni doğum yapmış sütü olan bir kadın bulması da zor. en son ihtimal mama olmalı

tamam canım emredersin o zaman sütü olmayanlar hemen süt anne tutsunlar.Markette süt anne satılıyor zaten.Kim nerden bulacak paraya ihtiyacı olup yeni doğum yapmış sütü olan kadını hadi buldu diyelim o kadın zaten kendi çocuğunu emzireceği için başkasının çocuğunu nasıl emzirsin.Senin şuanda bebeğin olmadığı için böyle konuşman çok normal.Kim istemez ki sıcacık yatağından kalkmadan memesini çıkarıp sıcak sıcak emzirsin yavrunu.Bir de sıcak yatağından kalk su ısıt mama yap bebeğine içir.Hangisi daha ucuz ve zahmetsiz.
 
şu konuda yorum yazan bebeğine mama vermek zorunda kalan annelerini okuyunca biraz rahatladım. bir tek emziremeyen ben varım sanıyordum.
bende kendimi ilk zamanlar çok suçladım ağladım.
ben anne değilim sütüm bile gelmedi çocuğumu besleyemedim diye kahrettim kendimi.
şimdi bile oğlum babasına düşkün bunda bile alınıp üzülüyorum.
çocuğunu emziremezsen sana bağlanmaz tabi diye.
rabbim böyle nasip etmiş şükredelim ki mamalar var.
olmasaydı ne yapardık?
 
Süt anne sağlıklı düzgün biri olduktan sonra sorun olmaz. Yoksa neden insanların en üstünü Hz.Muhammed aleyhissem süt anneden süt emsin ki

Başlangıçta çocuğu (3 veya 7 gün) annesi Âmine emzirdi.(26) Sütü yetmediği için, daha sonra amcası Ebû Leheb’in azatlı câriyesi Süveybe tarafından emzirildi.(27)

Fakat Hz. Muhammed (s.a.s.)’in devamlı süt annesi Hevâzin Kabîlesinin Sa’doğlulları kolundan Halîme oldu.
Mekke’nin havası ağır olduğu için, Mekkeliler yeni doğan çocuklarını çölden gelen süt annelere verirlerdi. Çöl ikliminde çocuklar hem daha gürbüz yetişiyor, hem de bozulmamış (fasih) Arapça öğreniyorlardı. Hz. Muhammed (s.a.s.)’de bu âdete göre süt annesi Halîme’ye verildi. Halîme, yetim bir çocuğu emzirmenin kârlı bir iş olmayacağı düşüncesiyle, başlangıçta tereddüt göstermişse de, daha sonra bu çocuğun evlerine uğur ve bereket getirdiğini görmüş ve O’nu öz çocuklarından daha çok sevmiştir. Süt kardeşi Şeyma da bakımında annesine yardımcı olmuştur.(28)

Hz.Muhammed (s.a.s.) süt annesi ve süt kardeşleri ile sonraki yıllarda dâima ilgilenmiştir. Halîme kendisini ziyârete geldiği zaman onu “anacığım” diyerek karşılamış, altına elbisesini yayarak, saygı göstermiştir.(
 
Sanki kötü birşey söylemiş gibi konu sahibine ne kadar kızılmış...:44: sütü olmayıpta mecburen başka alternatifler bulanlara elbette denecek birşey yok ama tembelliğe kaçıp sütünü esirgeyen annelerin sayısı da az değil hani..benim kayınvalidem bile sütüm yettiği halde "aptamil kullan" diye tutturdu..Dinlemedim o ayrı..İnsanların bilinçlenmesi lazım..."anne sütünden ilham almayla" olmuyo öyle..sıkıysa anne sütü yapsınlar..tabiki en değerli şey anne sütü... bilgi paylaşımınız için teşekkürler..
 
konu başlığı mama tuzağı değil mi? eğer konu çocuğunuza mutlaka anne sütü verin, sütünüz varken mama kullanmayın gibi birşey olsaydı o zaman konuya katılırdım.
bir anne sütü verken tembellik edip mama veriyorsa ben ona zaten anne demem.
bizimki mecburiyet çaresizlik.
mamalar olmasaydı çocuğumuzu besleyemezdik.
süt anne filan bulmak öyle kolay değil.
bir konu hakkında bilgi verirken empati yapılıp çocuğuna mama vermek zorunda olan
anneleride düşünülüp ona göre yazılmalıydı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…