Hadi sokak düğünü yapanları linç edip rahatlayalım
Herkes kendine göre haklı işte linç edelim de içimiz ezilsin rahat uyuruzHakikaten tam da bu mod
Herkes kendine göre haklı işte linç edelim de içimiz ezilsin rahat uyuruz
Ondn diyorum işte takıldığımız şeyler çok ilginç bunca sorun içinde üç bes saatlik mutluluğu istemiyoruz :)
Bu arada haklısınız.
Çok iki uçlu ... değnek bir konu.
Ama bu konudan zorlama bir elitistlik çıkarmayı da çok hoş bulmuyorum.
İnsan kınamak hele de klavye başında çok kolay.
Ondn diyorum işte takıldığımız şeyler çok ilginç bunca sorun içinde üç bes saatlik mutluluğu istemiyoruz :)
Herkesin salona verecek parası olmaz demıorum ama herkesin bir hayali var yapmasınlar bu kadar :),
Evet ya, halbuki çok zor değil.
Biraz esneklik biraz hoşgörü.
İşte bu yaşamın altın mutluluk anahtarı :)
Asıl o sizin tatliliginizişte bulunduğum nokta.
ne tatlısınız
Bence de yasaklanmalı, başkasının özgürlüğü benim özgürlüğümün başladığı yer de biter. Evimin sokağını kapatamazlar. Hayatımda hiç sokak düğünü görmedim belki o yüzden böyle düşünüyorumdur. Ama sesi tahmin edebiliyorum. Bu arada mahalleden taşının gibi bir yorum okudum, beğenmedim. İnsanları ayrıştırmayalım, o mahallede düğün yapanlar bizim vatandaşımız, hepimiz birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz.
Parise hiç gittiniz mi? Gittiyseniz en lüks restoranında bile tuvaletlerin halini görmüşsünüzdür,
Paris medeni bir yer mi, yoksa değil mi?
Ya da İtalyadaki herhangi bir şehir? Gidebildiyseniz İtalyan halkının yerlere tükürme konusundaki tutumunu biliyorsunuzdur.
Pekiii İtalya medeni mi değil mi?
Hiç bir Almanla Almanya’da yemek yediniz mi? Ama öyle iki günlük turlarla gidilen şekilde demiyorum, tanıdık eş dost olarak görüştükleriniz var mi? Almanların gaz çıkarma konusundaki -bize göre- rahat tutumlarını şu hayatta bir kez olsun deneyimlenebildeniz mi?
Almanya sizce medeni mi?
New York‘at hiç size laf atıldı mı? Sizce Amerika’nın hangi lokasyonu daha medeni?
Maldivler’de bize göre çok ters kaçabilecek yeme-içme adabına denk gelebildiniz mi? Burası sizce medeni mi?
Yunanistan’da drag queen partilere katıldınız mı? Sizce Yunanistan modern bir yer mi?
Bunlara verebileceğiniz cevaplara ve tutarlılığınıza göre size cevap vermeyi tercih ediyorum.
Bu arada içlerinde şaşırtmacalı sorular da ekledimHepsine hemen evet derseniz koca bir biiiip geliyor size :)
(şaka tabii kiortamı yumuşatalım biraz, herkes çok gergin)
Sehirler medenimi? Ne kadar güzel, genellemeler, en sevdigim.
Ben yurtdisinda yasiyorum. Berlinede gittim, New York'a da gittim.
Konu ile alakasini çözemedim ama. "Onlar tüh kaka, onlar bati, biz batilasmak istemiyoruz, önce biz tuvalet gidiyorduk bla bla"
Ana tema bu mu?
Mahale dügünü ile ne alakasi var? Hadi diyelim Paris modernligin zirvesini yasiyor, konu ile ne alaka? Bu daha halen mahale dügünün milleti rahatsiz etmesini degistirmiyor. Cahil ve ilkel bir olay oldugunu degistirmiyor.
ozge72 Anladım yani siz sesten rahatsız olanlar haricinde yüksekten bakar bir tutum sezdiniz ve ona isyan ettiniz. Ben de üstten bakmayı hiç sevmem, hepimiz aynı yerden geldik aynı yere gideceğiz.
Siz mesajınızda Avrupa’daki Türkleri örnek verdiğiniz için bu örneklemeleri yapmıştım.
Çünkü belirttiğiniz tutum ve sonrasında dilediğiniz medebildik aslında birebir örtüşmüyordu bana göre.
Ama bu son mesajınızla görüyorum ki zaten aynı noktadan bakıyoruz.
Sadece ayrıştığımız nokta şu.
Batıdan ve oradaki uygulamalardan örnek vererek bu toplumu farklı bir noktaya getirmek çok kolay değil.
Bu da bu davranışların çok çok içe işlemesinden kaynaklanıyor.
Belki bir kaç nesil sonra bazı alışkanlıklar değişir evet
Ama o durum oluşana kadar da yaşadığımız toplumu iyi gözlemlemeli, ona uygun çoklarımla yapmalıyız.
Taşının demem de bu çözüme kalben inanmam değil.
Ama kalkıp da bu toplumun yanlış ya da doğru bir alışkanlığına ayılık vs yakıştırmaları yapmak başka bir çatışma hali çıkarır.
Bunun düzen haline getirilmesi için çalıştaylar yapılabilir ve sosyal farkındalık yaratılabilir elbette.
Ama bunu da kırmadan, ötekileştirmesen yapmak gerekir.
Bu açıdan bakılınca -son çare olarak- “o zaman taşının demem“ inanın bunu yapanlara beddua etmek ya da kaba sözler sarfetmekten çok daha naif. Ve en azından daha az ayrıştırıcı.
Yaşadığımız toplumu tanımadan öfke kusmak cehalettir.
Tanıyıp, hoşgörülü biçimde çare aramaya çalışmak zekaya istinattır.
Ve zeka her zaman uzun vadede kazanır.
Benim ne demek istedigimi anlamadin.
Avrupadaki Türkler evet avrupada her kurala saygilari yok, ama çogu kurallara saygilari var.
Mesela burdada dügün konvoylari çigirindan çikti. Sadece davul zurna degil, millet futbol maçlardaki hani o isiklar, havai fisek tarzi seyler var ya, onu kullaniyorlar. Her yer duman oluyor. Trafikte tehlikeli hamleler yapiyorlardi.
Sonra ne oldu? Polis bunlari durdurdu ve ceza yazdi, bazelere mahkemelik oldu. Baze sehirlerde artik konvoy yasaklandi. Ve artik çigrindan çikmiyorlar.
Simdi polisler "ama onlarin kültür böyle, ne yapalim" deseydi ne olurdu? O insanlar etrafi kirletmeye devam ederdi.
Sirf birsey "kültür" diye, daha yumasak davranilmasi gerekmiyor. O halde Atatürkte sapka devrimini, harf devrimini, köy enstitülerini yapmasaydi demi? Nede olsa daha jenerasyonlaaar süreer daha milletin medeni olmasi.
Elbette herkes ayni medeniyette ve kültürde degil. Ancak bos bos beklemekte hiçkimseye, hiçbirseye faydasi olmaz.
Adam mahale dügünü ile büyümüs ve öyle istiyor diyelim, baska birsey bilmiyor diyelim. Eger devlet olarak sorumlulugun alip ve her seferinde ceza yazarsan, bir süre sonra zaten biter bu mahale dügünü. Ve evet bir 10-20 yil sonra bu istek bile biter.
Aslında gayet iyi anlaştık bence.
Ben de usule uygun elbette bir şeyler yapılabilir diyorum.
Tek nokta şu, size sanırım şunu tam hissettiremedim.
Birşeyleri iyileştirmek isterken başka birilerine kaba bir şekilde itham edersek başka bir problematik doğurmuş oluyoruz.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Yani farklı görüş yüzünden birilerine ayı demek veya beddua etmek hoş mu?
Gerçekten merak ettiğimden soruyorum, çünkü siz bu minvalde bir konuşmanın akışından beni alıntılayarak sohbet etmeye başladınız.
Aslında aynı noktadan bakıyoruz.
O mahallede düğün yapanlar benim tarzıma uysun uymasın hepimiz vatandaşız. Biriz.
O nedenle onlara ayılık yaftası yapıştırmak hoş değil.
Bu tarz ithamlar birleştirici değildir bence.
Taşınmayı salık vermem de o nedenle.
Neticede bu insanlar bu bedduaları ya da aşağılayıcılığı hak edecek kadar da abartı bir şey yapmıyorlar Allah aşkına.
Gören de insan öldürdüler vs sanacak.
Evet bende beddua ederdim. Benim çoçugum uyumuyorsa, hasta bir yakinim rahatsiz ise, kardesim ders çalisamiyorsa, önemli bir sinav için, bende beddua ederim. Yani insanlarin rahatsiz olabilecegini düsünebilirler. Bu kuantum fizik degil. Ses her tarafa gidiyor. Yani yapilan " ben aslinda rahatsizlik vermek istemiyordum, özür dilerim" olayi bile degil. Tamamen umursamasizlik.
Ki ben dindar bir insan degilim, benim beddua etmem birseye yaramaz :) ama söverim yani. Yapilan normal degil sonuçta. Ha atiyorum ayda yilda komsuma çok misafir gelmis, biraz gürültü patirti oldu tabiki tolerans olur. Ancak o sis sistemlerinden, o müziklere hayir toleransim yok.
Ölüm döşeğinde bir insan da olabilir, son finalini vermesi gereken bir öğrenci de olabilir mağdur olan. Hemen ölüme bağlamanız da demagoji oluyor.
İnsan öldürmeyle kıyaslarsak zaten her şey hafif kalıyor.
Düğün yapmak da hayat memat meselesi değil. Yapmayıversinler.
Ayrıca sokak düğünü dediğiniz şey de bedava değil, sandalyesi, ikramı, müzisyeni, davulcusu zaten para ödeniyor. Birilerinin sokak düğünü fantazesi bar diye üç yüz beş yüz kişi mağdur edilemez. Bunun adı medeniyettir.
Saydığınız ülkelerin pek çoğunda bir ayı geçkin sürede bulundum, hiç sokak düğünü, düğün konvoyu görmedim. Kapımdaki gürültüyle umumi tuvaletin temziliği aynı değil ayrıca. Çok komik kıyaslarınız var gerçekten.