• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddiyat sebebiyle bebeği ertelemek doğru mu?

bebek asla ertelenmemesi gereken bir kavram eğer sebep sadece maddiyatsa..çünkü yaş geçiyor ilerde sen isteyincede Rabbim vermeyebilir.. ozamanda tedavi olacağim falan diye milyarlarca lira harcayıp yıpranacaksın.bunlar önemli üzerinde düşünülmesi gereken kavramlar bence.. maddiyatsa tek sorun düşünmeyin yapın bence.. para miktarı önemli değil önemli olan bereketi.. ayrıca kredi borcunuz bitene kadar zaten bebeğin çokta bir masrafı olmaz.. sadece bez parası oluyor benim kızım 18 aylık ayda 150 lira yetiyorda artıyor bile çok şükür..

valla mı ya 150 bsy değil iki cocuk 300...hmmm yandık mı sence :)

bence konu sahıbı 5 6 ay sıksın bırıkım yapsın..en azından doğum parasını cıkarır aradan

Aynı şeyleri düşünüyorum koalina. Bebek yapmak isteyip istemediğimden emin değilim de çevre baskısı mı diyeyim, hormonlar mı diyeyim bir düşüncedir aldı gitti bu aralar.
Bu saydıklarının yanında ben şimdiden okul meselesini bile düşünüyorum. Devlet okuluna vermek istemem. Özel okul dediğin en iyi ihtimalle aylık 2000 lira. Bir kaç ay önce bir kolejin tanıtım etkinliğine bile katıldım. Doğmamış çocuğa don biçiyorum bu aralar. Hesapsız kitapsız bebek yapanlara imrenerek bakıyorum valla. Ben ya yanlışlıkla hamie kalacağım ya da çocuk mocuk yapamayacağım gibi geliyor.

çok detaylı düşününce masraf bitmez ki.
o zaman gerçekten hiç yapmamak lazım.

ama bence ( 7 yaşında bir çocuk sahibi biri olarak konuşuyorum ) okul çağına gelene kadar masraf olmuyor fazla.
çoğu hastanede SGK geçiyor, doktor muayeneleri ve doğum o şekilde.
bakacak kişi varsa. bakıcı ücreti düşünülmeyecekse.

yani her ay ( - ) bakiye vermiyorsa aile bütçesi, kenarda bir birikim varsa, ( ki bu arkadaşımızın evi, arabası ve de birikimi var kendisi yazdı ) yaş uygunsa ve eşlerden ikisi de istiyorsa ertelenmemeli.

Aynı şeyleri düşünüyorum koalina. Bebek yapmak isteyip istemediğimden emin değilim de çevre baskısı mı diyeyim, hormonlar mı diyeyim bir düşüncedir aldı gitti bu aralar.
Bu saydıklarının yanında ben şimdiden okul meselesini bile düşünüyorum. Devlet okuluna vermek istemem. Özel okul dediğin en iyi ihtimalle aylık 2000 lira. Bir kaç ay önce bir kolejin tanıtım etkinliğine bile katıldım. Doğmamış çocuğa don biçiyorum bu aralar. Hesapsız kitapsız bebek yapanlara imrenerek bakıyorum valla. Ben ya yanlışlıkla hamie kalacağım ya da çocuk mocuk yapamayacağım gibi geliyor.

ayy yerım seni :KK8: bende oyleyım yaa.şu ulke de devlet okuluna vermek ıstemıyorum valla...kı benımkıler de dogmadı düşün...kadınlık detay ıster dıye boşuna dememısler..kodumuz da var bu ınce dusunmek canım normaldır..

ınsallah yanlışlıkla hamıle kalırsın yoksa olmıcak bu iş galıba,ne dersın :D

Ben de hala düşünmüyorum ama eşim "nasıl olsa olacak bizim de" demeye başladı bile.
Ciddi bir birikim şart bence bir de kenarda "ne olur ne olmaz" parası.
Okul konusunda ben öyle düşünmüyorum aslen. En azından ilkokulda kendim okuturum, temeli sağlam olunca ortaokul-lise sorun olmaz gibi. Olursa da özel ders daha cazip. Koleje vereceğim parayla da yurt dışına gönderirim diye düşünüyorum ama tabi bizde öyle bir para yok, olacak gibi de değil:)
Yalnız sen de bu fikri düşünüyorsan gerçekten hormonların etkisi var derim:) Ben de senin gibi sanki asla planlı bir gebelik geçiremem, ölümüne korkarım gibi geliyor...

sizin paraların ben nereye gittiğini anlamadım
ama elinize 500 tl kalıyorsa ben cocuk yapmazdım bu durumda

Benim maaşımdan krediden arta kalanlar yani 1100 lira, elektrik, su, telefonlar, internet, yol, benzin, sigara, aidat, bireysel emeklilik ve 200 tl eşya borcumuza gidiyor. Eşimin 1100 ünden de 600 ü tüp, gıda, her birimize aylık 100 tl harçlık (öğle arası simit çay için) ve temizlik malzemelerine filan gidiyor işte. 400-500 filan kalıyor. Bunlardan hamilelik öncesi mecbur sigarayı bırakınca, isteğe bağlı bireysel emekliliği dondurunca ve o 200 tl eşya taksidi de bitince (1 sene kaldı bitmesine) elimize kalan miktar 900 tl ye yükselmiş olacak. Dediğim gibi 1.400 lük kredi de 3.5 sene sonra bitecek nasipse. Bu şartlarda düşününce fikrin nedir? Yine de erteler miydin?

benim aklıma hep bu du
valla mı ya 150 bsy değil iki cocuk 300...hmmm yandık mı sence :)

bence konu sahıbı 5 6 ay sıksın bırıkım yapsın..en azından doğum parasını cıkarır aradan

çok şükür canım yaa 150 ayırıyorum kızıma yetiyor benim..29 liradan bezini alıyorum iki paket meyve pürelerini falanda alyorum ama hala çok sıkı bir şekilde emziriyorum.. kıyafet falanda tonlarca hediye geldi desem yeridir. anneanne babannede torun sevincine herşeyi yapıyorlar falan derken masrafsız buyuyup gidiyor şimdi kuzum benim..

Maddiyat icin cocuk ertelenir ama sizin durumunuz fena gözükmuyo . ALlah bereket versin :KK45::KK45::KK45:
Ama sunu da sormadan edemiycem; esiniz ne is yapiyo? Maasi az geldi bana ? Hep boyle devam edecek demissiniz ya o yizden soruyorum, baska bir is bulma sansi hic yok mu ? Yada ek is filan ?
Bebek bi bakista cok masrafli degil gibi ama bi bakista da baya masraf cikiyo diyolar.
:KK16::KK16::KK16::KK16::KK16::KK16:

Eşim İzmir doğalgazda çalışıyor. Özel sektörde saha elemanı yani. Memuriyet filan çok çok zor. Bir mucize olmadığı sürece durumumuz hep böyle olacak. Bazen iş çıkışı akşamları garsonluğa gidiyordu ama artık çağıran olmuyor pek. Ben de devlette öğretmenim işte..

Benim maaşımdan krediden arta kalanlar yani 1100 lira, elektrik, su, telefonlar, internet, yol, benzin, sigara, aidat, bireysel emeklilik ve 200 tl eşya borcumuza gidiyor. Eşimin 1100 ünden de 600 ü tüp, gıda, her birimize aylık 100 tl harçlık (öğle arası simit çay için) ve temizlik malzemelerine filan gidiyor işte. 400-500 filan kalıyor. Bunlardan hamilelik öncesi mecbur sigarayı bırakınca, isteğe bağlı bireysel emekliliği dondurunca ve o 200 tl eşya taksidi de bitince (1 sene kaldı bitmesine) elimize kalan miktar 900 tl ye yükselmiş olacak. Dediğim gibi 1.400 lük kredi de 3.5 sene sonra bitecek nasipse. Bu şartlarda düşününce fikrin nedir? Yine de erteler miydin?

yaa hayatıma sırf maddiyatsızlıktan dolayı bebek yapmamayı düşüneceğime sigarayı çıkartırdım hayattımdan..

Ben de hala düşünmüyorum ama eşim "nasıl olsa olacak bizim de" demeye başladı bile.
Ciddi bir birikim şart bence bir de kenarda "ne olur ne olmaz" parası.
Okul konusunda ben öyle düşünmüyorum aslen. En azından ilkokulda kendim okuturum, temeli sağlam olunca ortaokul-lise sorun olmaz gibi. Olursa da özel ders daha cazip. Koleje vereceğim parayla da yurt dışına gönderirim diye düşünüyorum ama tabi bizde öyle bir para yok, olacak gibi de değil:)
Yalnız sen de bu fikri düşünüyorsan gerçekten hormonların etkisi var derim:) Ben de senin gibi sanki asla planlı bir gebelik geçiremem, ölümüne korkarım gibi geliyor...

Okul konusunda bende seninle aynı düşüncelere sahiptim. Taki büyük kızımın yuva yaşı gelene kadar. 3,5 yaşında başladı. Kardeşi olduğu için büyüğü yuvaya verdik. O yaşta devletin zaten yoktu mecbur özele verdik. Şimdi seneye 5 yaşa gidecek devlet okullarını dolaştık ve zaten kendi oturduğumuz semtteki okula vermeyi bırak kapısından bile geçirmekten vazgeçtik. Eşimde bende şartları sınıf mevcutlarını vs yi görünce asla devlete veremeyeceğimizi anladık. Hele son şuradan sonra artık iyice özelden yana olduk. Şimdi deli gibi okul araştırmaktayız. Ama büyük ihtimalle şuanda gittiği okula devam ediyor olacak.

Bir doktora gidip muayene olun eşinizde sizde en azından bir sorun varsa şimdiden bilirsiniz.

Onun dışında bebek konusuna gelirsek bu sizin tamamen beklentiniz ve isteklerinize göre değişen bir durumdur. Hangi ildesiniz bilmiyorum. Ama mesela bebeğinizi özel hastanede doğurmak isterseniz bunun masrafı fazla bunu bilin gerekirse sağlık sigortası yaptırın. Doğumda mesela doğum fotoğrafçısı istiyorsanız 300 ile 1500 arasında değişiyor fiyatlar. Doğar doğmaz kordon kanını aldırıp donduracaksanız 2.500 dolar mı neydi. Sonrasında bir yaşına gelene kadar her ay rutin doktor kontrolü var. Burada da sizin tercihiniz devreye giriyor . Tercihiniz sağlık ocağı ve daha acil durumlarda devlet hastanesinden yanaysa sıkıntı yok. Ama yok ben özelde her zaman ulaşabileceğim iyi bir çocuk doktoruna götürecem diyorsanız muayene ücretleri 100-400 TL arasında değişiyor mesela. İlk zamanlar masrafı yok gibi duruyor ama mobilyaydı kıyafetti mamaydı bezdi bebek arabasıydı araba koltuğuydu bunlarda az masraf değil sonuçta. Hatta gıda giderlerinizde çocukla birlikte artıyor çünkü çocuklarımız en hassas olduğumuz şeyler onların hep en iyisini en zararsızını tüketmelerini istiyoruz. Gelirleriniz çok düşük gelirler değil belki ama büyük şehirlerden birindeyseniz geçim zor maalesef.

Verdiğim örnekler uç örnekler tabi bunların bir çoğunu yapmadan da çocuk sahibi olunabilir. Özelde değil devlette doğurursun sağlık masrafın hiç olmaz. Her şeyin en pahalısını almazsın indirim takip edersin büyük eşyaların ( bebek arabası araba koltuğu mobilya vs gibi) ikinci elini yada uygununu alırsın. Böylece masraflar çok çok azalır.

Yani demem o ki öncelikle kendinize sorun sizin isteğiniz ne yönde. Kendinize uygun şartlar hangisi ben lükse kaçmam bu örneklerle hiç işim olmaz diyorsanız ertelemeyin derim. Yada en fazla bir sene erteleyin. Bu arada şartlar hiçbir zaman tam oturmaz her zaman içinde bulunduğunuzdan daha iyisi hep vardır. Siz kendi isteğinizi belirleyin ve karar verin bence.

Ne bileyim valla ben mi çok ince düşünüyorum bilmiyorum ama bebek deneme işine girişmedikçe çok belirgin sorular dışında bir şey anlayamıyor ki doktorlar. Hani gerekli tetkikler yapılıp hiçbir problemleri gözükmeyip yine de çocuk sahibi olamayan çiftler var ya. Onlardan da olabiliriz diye korkuyorum. Bankada 7.800 tl miz var hali hazırda. Çok ince düşünüyorum dimi:)

Hepinize merhaba arkadaşlar.
Ben 29 yaşında ve 7 aylık evli bir bayanım. Bir konu var ki düşün düşün içinden çıkamıyorum. Neredeyse her gün fikir değiştiriyorum. Yardım ve fikirlerinizi esirgemezseniz çok sevinirim.
Çocuk sahibi olmayı hep çok istedim ve bu fikre oldukça hazırım. Eşim de çok istiyor, çocukları da çok seviyor. Eşimle aramız da gayet iyi hani evliliğin oturması gibi bir durumumuz yok, bakacak insanımız da var benim annem onun annesi filan. Ev ve arabamız da var çok şükür ailemden ama gelin görün ki maaşlarımız yetersiz gibi.. Ben öğretmenim ek derslerle gelirim 2.500 bunun 1400 ü kredi ve bu durum 3.5 sene devam edecek. Bunun dışında elektrik su telefon aidat internet gıda yol sigara giderleri ve 200 tl kredi kartı gibi rutin borçlarımız da var tabi. Eşim özelde 1.100 tl alıyor ve büyük ihtimal hep de öyle alacak. Anlayacağınız tüm rutin ödemeler faturalar gıda masrafı vb. çıkarınca elimize 400-500 tl bir şey kalıyor o da tahmin edersiniz dışarıda bi kahve içip gelelim bi çorap çamaşır alalım extra sürpriz ödemeler araba masrafı vb.derken eriyip gidiyor. Durum bu. Sizce bu durumda çocuk yapılmaz mı? Yaparsam rızkından çalmış olur muyum? Biraz daha beklemeli miyim? Bilmiyorum ki çocuğumuz da ha deyince olacak mı olmayacak mı, bilebilsem hiç sorun değil erteleyeyim 2 sene daha ama? Örneğin babaannem 30 yaşında menopoza girmiş. Eski ev arkadaşlarımın ikisi de senelerce bebek tedavisi gördü. Bir yandan diyorum ki birkaç ay sonra denemelere başlayalım bir sorun varsa da ona göre ayarlayalım kendimizi. Bir sorun çıkar da 2-3 sene tedavilerle uğraşırsak çok üzülürüm ve pişman olurum. Diğer yandan da dediğim gibi maddiyat... Sürekli aklımda bu düşünceler çok ikilemde kaldım. Bir akıl verseniz :KK43:
Bencede çocuk için beklemeyin, bizde istiyoruz olmuyor, kanser bu kadar yayılmışken ve çok küçük yaşlara kadar inmişken oluyorsa hiç durmayın yapın.

3.5 sene odeyeceginiz bir kredi borcunuz var ve esinizin maasi bu krediye yetmeyecek. Dogum iznine cikinca o krediyi kim odeyecek?
Bana göre çocuk ertelenilmemeli ama o krediyi kimin odeyecegini su an anlayamiyorum..

yaa hayatıma sırf maddiyatsızlıktan dolayı bebek yapmamayı düşüneceğime sigarayı çıkartırdım hayattımdan..

Çıkartıcam tabi canım bi karar versem yapıp yapmayacağıma denemeye başlamadan 1-2 ay önce kökten kesicem zaten. O da 150 tl tutuyor işte aylık.

benim aklıma hep bu du

çok şükür canım yaa 150 ayırıyorum kızıma yetiyor benim..29 liradan bezini alıyorum iki paket meyve pürelerini falanda alyorum ama hala çok sıkı bir şekilde emziriyorum.. kıyafet falanda tonlarca hediye geldi desem yeridir. anneanne babannede torun sevincine herşeyi yapıyorlar falan derken masrafsız buyuyup gidiyor şimdi kuzum benim..

ooy maşallah valla rızıklarıyla gelıyorlar.yeterkı emsınler.mama olayı cok sıkıntı.neyse konu sahıbını kortutmayalım :)

ertelermiydin değilde erteledim direk olarak
hazıranda gebe kalmayı dusunebılırım suandada olur ama bu sefer kenara para atmaya calısıyorum zıra naısl gececeı cok bellı degıl
aylık 500 tl bırıkımemı atıyorsunuz buarada-
yanlıs anlamısım galba

en az 6 ay ertele cnm .ama en az...

3.5 sene odeyeceginiz bir kredi borcunuz var ve esinizin maasi bu krediye yetmeyecek. Dogum iznine cikinca o krediyi kim odeyecek?
Bana göre çocuk ertelenilmemeli ama o krediyi kimin odeyecegini su an anlayamiyorum..
ertelermiydin değilde erteledim direk olarak
hazıranda gebe kalmayı dusunebılırım suandada olur ama bu sefer kenara para atmaya calısıyorum zıra naısl gececeı cok bellı degıl
aylık 500 tl bırıkımemı atıyorsunuz buarada-
yanlıs anlamısım galba

Yok yahu ne birikimi saçma sapan ıvır zıvıra harcıyoruzdur büyük ihtimal :) Tek birikim bankadaki 7.800 düğün takılarından.

benim aklıma hep bu du

Aynen benim bir arkadasimda maddi olarak korkuyoduk ama hic oyle olmuyor. O yokken nasi geciniyosak o dogduktan sonrada ekstra belimizi buken hic bir masrafimiz olmadi yani hic anlamiyosun bebek olduda aylik su kadar masrafi var diyemiyorum dyo. Onlarinda evleri kendisinin hamileyken calisti ama hc birikim yapmadim diyo. Smdi bebgine kayinvalidesi bakiyo arkdsm calsmaya basladi.kocasininda maasi iki bin tl bile degil. Bebegininde hicbir eksigi yok.hediye gelen kiyafetler zaten bi sure idare ediyo.bence konu sahibi korkma:)

Devlette öğretmen olduğumdan 4 aylık doğum iznim süresince maaşım yatmaya devam edecek zaten. Doğum izni sonrası için debbranşçı olduğumdan tüm derslerimi haftada 3 günde toplayabilirim. O günlerde de annem gelip bakmaya çoktan razı:) Yani kredi ödemelerimiz sekteye uğramayacak bu süreçte.

Back