• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi acida gecinmekte zorlanmaya başladik

Üretmeden çalışmadan sahte refah yaşayanlar kim mesela, ben çoğu zaman 5 saatten az uyku ile saatlerce çalışıyordum o standartları elde etmek için
Hay ağzını öpeyim...15 yaşımdan beri it gibi çalışıyorum.... çalışarak desteksiz okudum , çalışarak desteksiz evlendim, çalışarak 10yil borç ödeyip desteksiz ev aldım, çalışarak desteksiz çocuk doğurdum, büyüttüm... 30 yıl çalıştım,Yaş oldu 45... Elbet birgün bunlar da biter, bir gün ben de nefes alırım dediğim yaştayım, ... Şimdi de diyorlar ki "bugüne kadar bolluktu, hep yattınız, hep cepten yediniz ,tabii ki yokluğu da göreceksiniz " ....Söylenecek çok şey var da, söyleyemiyorsun işte...

Son düzenleme:
14 yaşında evden ayrıldım.
farklı farklı ülkelerde kıtalarda 7-8 kere ev kurdum. gezdim. 3 kere sektör değiştirdim. bir sürü ortam gördüm, günlerce sabahlara kadar çalıştığım da oldu, gezdiğim de.
ev aldım. evlenenlere ev kuranlara okuyanlara destek oldum.
lüks bir hayat yaşamadım, ailemin imkanları da kısıtlıydı ama ben sanıyordum/inanıyordum ki ben 5 yaptıysam benden sonrakiler 10 yapar...

bakarsanız 25 senelik kendi başıma hayat tecrübem var.
genç arkadaşlarla bir şey konuşsak hocam nerden biliyorunuz diye hep hayretler içindeler
diyemiyorum ki kızım/oğlum hayatım kafede oturup ekran kaydırarak geçmedi benim, yaşadım diye. üzülüyor çocuklar. ben de geldiğimiz noktaya çok üzülüyorum.

şirkete masraf olarak gösterebilenler.
metresine bile alsa şirket üzerine alıyorlar.

kara para aklayanlar, kaçakçılık vs. yapanlar, üsulsuz iş yapanlar....kayıtdışı ekonomi kayıtlı ekonomi kadar ülkede neredeyse.
Kusura bakmayın amacım didismek değil merak sadece 14 yaşında evden ayrılıp reşit bile değilken neler yaptınız nasıl hayatınızı kurdunuz. Reşit bile değilken ne işte çalışabilirsin, ne bir otelde kalabilirsin bilet bile alamazsın. Bir de kafede oturan insanlara neden mana verdiniz ki kafede oturup telefona bakmak hatalı bı davranış mi çok tuhaf bı yorum bence

Hay ağzını öpeyim...15 yaşımdan beri it gibi çalışıyorum.... çalışarak desteksiz okudum , çalışarak desteksiz evlendim, çalışarak 10yil borç ödeyip desteksiz ev aldım, çalışarak desteksiz çocuk doğurdum, büyüttüm... 30 yıl çalıştım,Yaş oldu 45... Elbet birgün bunlar da biter, bir gün ben de nefes alırım dediğim yaştayım, ... Şimdi de diyorlar ki "bugüne kadar bolluktu hep cepten yediniz ,tabii ki yokluğu da göreceksiniz " ....Söylenecek çok şey var da, söyleyemiyorsun işte...
Bireysel olarak sizin çok çalışmanız toplum refahını artırıyor mu? Neden bireysel düşünüyorsunuz ki? Toplumsal olarak üretmiyoruz, üretmediğimiz şeylerden üretenden fazla para kazanıyoruz özellikle teknolojide. Yıllardır dışa bağımlı bir ekonomimiz var. Daha tarımda bile dışa bağımlıyız. Bütün bunlar toplumsal refahı olumsuz etkileyen şeylerken, sizin bilmem kaç yıl çok çalışmanız mı ekonomik çöküşü engelleyecek?

Bekarım, tek başıma yaşıyorum ve çalışıyorum. Kredi kartım yok mesela, dışarıdan da yiyorum aşırıya kaçmadan, kendi kendime yetebiliyorum yani. Üstelik kira ödüyorum. Ben anlamıyorum 15 bine kira vermeden iki kişi nasıl kıt kanaat geçiniyor?
Siz tek ödüyorsunuz, o iki.
Ondan olabilir mi?
Mesela siz bir sıradan hamburgecide 70 tl ödeyip kalkarken, o insan 150 ve üstü ödüyor.
Sizin her türlü masrafınız çarpı iki ve ekstra iki ayrı kişi olduklarından ötürü ayrı zevkleri ve ihtiyaçları için de kıt kanaat yetirebilme.

Ben de nasıl anlayamadığınızı anlamıyorum, birkaç gündür dışardayım çocuklarımla, yemesi gezmesi vallahi maaş gibi oldu şu 4 günde harcadığım.
Nasılı niyesi yok, böyle. 2 çocuğu bir yetişkin olarak düşününce, gidenin haddi hesabı yok.

İki maaşlıyız,lise çağında iki çocuğumuz var,devlet okulunda olmalarına rağmen, birimiz market harcamalarına,kredi kartına,birimiz çocukların kurslarına,servislerine,özel derslerine,kitaplarına yetişiyoruz.Çocuklar küçükken kredi ile ev ,araba sahibi olduk,het hafta sonu dışarıda yer içer, gezerdik.Şimdi bir dışarı çıksak,başka bir şehire günü birlik gitsek o ay sarsılıyoruz.Arkadaşların çocukları üniversiteye başlıyor,yurt fiyatlarını duyunca şimdiden korku sardı( 60 bin/ 90 bin) gibi fiyatlar yeme içme hariç.

Hay ağzını öpeyim...15 yaşımdan beri it gibi çalışıyorum.... çalışarak desteksiz okudum , çalışarak desteksiz evlendim, çalışarak 10yil borç ödeyip desteksiz ev aldım, çalışarak desteksiz çocuk doğurdum, büyüttüm... 30 yıl çalıştım,Yaş oldu 45... Elbet birgün bunlar da biter, bir gün ben de nefes alırım dediğim yaştayım, ... Şimdi de diyorlar ki "bugüne kadar bolluktu hep cepten yediniz ,tabii ki yokluğu da göreceksiniz " ....Söylenecek çok şey var da, söyleyemiyorsun işte...
Biz birikim yapıp ev alabilecek ekonomiyi de kaçırdık. Elimize geçeni bari harcayalım cafelerde kahkahalar patlatarak aşırı lüks şekilde kahve höpürdetelim de boşa gitmesin diye (!) harcıyoruz…

15 bin gelir aslında iki kişi için kullanmasını bilene iyi bir miktar. Tabi yaşadığınız ev kira değilse. Turlarla gezilere çıkabilirsiniz özellikle.

Genel konuya yorumum, insanlarda biraz müsriflik var benim gözlemim. Tüketim alışkanlığımızdan hala vazgeçemedik, ürettiğimizden çok fazlasını tüketiyoruz hala toplum olarak. Benim şahsi düşüncem, bunlar daha iyi günlerimiz çünkü yıllardır aslında üretmeden, çalışmadan hak etmediğimiz sahte bir refah yaşadık, şimdi de gerçekliğe dönmek herkese zor geliyor.
tabi ya savurganız hepimiz çok haklısınız.bu hale düşmemizin sebebi de sadece bizleriz onda da çok çokkk haklısınız.13 km ye çocuğun okulu aylık 2700 istiyor servis.uykular haram oldu 1 haftadır.e tabiii bu da benim suçumdurrr haklısınızz.bir çıkında bakın kitap kırtasiye çanta okul kıyafeti fiyatlarına.ce belgeli alın diyor uzmanlar.ce belgeliler servet olmuş nasıl alsın insanlar?tabii bu da bizim suçumuzdur onda da haklısınız :KK53:

Siz tek ödüyorsunuz, o iki.
Ondan olabilir mi?
Mesela siz bir sıradan hamburgecide 70 tl ödeyip kalkarken, o insan 150 ve üstü ödüyor.
Sizin her türlü masrafınız çarpı iki ve ekstra iki ayrı kişi olduklarından ötürü ayrı zevkleri ve ihtiyaçları için de kıt kanaat yetirebilme.

Ben de nasıl anlayamadığınızı anlamıyorum, birkaç gündür dışardayım çocuklarımla, yemesi gezmesi vallahi maaş gibi oldu şu 4 günde harcadığım.
Nasılı niyesi yok, böyle. 2 çocuğu bir yetişkin olarak düşününce, gidenin haddi hesabı yok.
İki tane bekar yetişkin insanın, net 15 bin lirayla kıt kanaat geçinebilmesinin şu ekonomik koşullarda dahi tek açıklaması "israf ediyorlar"dır ancak. Bende hayatın içindeyim az çok görüyorum neyin ne olduğunu. Ayağını yorganına göre uzatmayan insanlar hep eksiyle yaşıyorlar. Tabi işin içine çocuk veya çocuklar girince iş değişir, o zaman anlarım yetmemesini.

tabi ya savurganız hepimiz çok haklısınız.bu hale düşmemizin sebebi de sadece bizleriz onda da çok çokkk haklısınız.13 km ye çocuğun okulu aylık 2700 istiyor servis.uykular haram oldu 1 haftadır.e tabiii bu da benim suçumdurrr haklısınızz.bir çıkında bakın kitap kırtasiye çanta okul kıyafeti fiyatlarına.ce belgeli alın diyor uzmanlar.ce belgeliler servet olmuş nasıl alsın insanlar?tabii bu da bizim suçumuzdur onda da haklısınız :KK53:

🥑 yersen yetmez tabii müsrüf kadın 😵

İki tane bekar yetişkin insanın, net 15 bin lirayla kıt kanaat geçinebilmesinin şu ekonomik koşullarda dahi tek açıklaması "israf ediyorlar"dır ancak. Bende hayatın içindeyim az çok görüyorum neyin ne olduğunu. Ayağını yorganına göre uzatmayan insanlar hep eksiyle yaşıyorlar. Tabi işin içine çocuk veya çocuklar girince iş değişir, o zaman anlarım yetmemesini.
Off, yaşamak var, yaşamak var.
Aşağıda saydıklarımı yapabiliyor olmak kıt kanaat yaşamaya girer.
Ayda bir konser bileti en ucuz 100 tl, gittin bir şey içtin 200.
Ayda bir sinemaya gittin, yemek yedin, mısır aldın, gezindin, gitti 200.
Birkaç kitap aldın, gitti 200.
E arkadaşlarla görüştün, sosyalleştin ayda iki diyelim 200 den gitti 400.
Üst baş aldın, ayda bir kuaföre gittin, özel ihtiyacın var, yazalım ona da 500z
Etti mi 1500.
Sizin için 1500 olan o kişi için 3 bin tl.
Maaş indi mi 12 bine, böyle oluyor yani.
Siz tek kişilik maaşınızla geçinirsiniz çünkü keyfinizin kahyasınız ama iki kişilik bir ailede et seven kadar meyve seven vardır, hem et hem meyve alınır.
Biri ceviz sever öbürü fıstık, ikisi de alınır.
Sizin hiç sevmediğiniz, bütçe kaleminizde olmayan bir şey, onların daimisi mesela.
Bireyselle başkasıyla ortak yaşanan bir hayatı kıyaslamanız çok çok saçma.
Ben param yoksa çay içer kalkarım ama o hesabı ben ödüyorsam karşımdaki insana yemeyiver diyemem.

küçük pet şişe su 5 6 tl simit 5 tl poğaça 9 tl ye aldım bugün.minicik hamburger mönüye 85 tl verdim.kendim de aç kaldım almadım evde yerim diye.biraz kırtasiye biraz da yemeklik aldım 500 tl ye yakın gitti.1 günde gitti.benzini saymıyorum.o tanınmış kahveciden içmiyorum ama kahvesini marketten alıyorum.tanesi 5.75 e çıkmış tey teyy.balık kraker var ya 1.75 di geçen yıl bu yıl 5 küsür.siz bir çıkın çarşı pazar dolaşın derim ben.

Çocuk yapıyorsanız ceremesine de katlanacaksınız yapacak bir şey yok. Kimse size çocuk yapınca refahınız artacak, alım gücünüz artacak diye bir garanti vermiyor sonuçta

Biz birikim yapıp ev alabilecek ekonomiyi de kaçırdık. Elimize geçeni bari harcayalım cafelerde kahkahalar patlatarak aşırı lüks şekilde kahve höpürdetelim de boşa gitmesin diye (!) harcıyoruz…
Aynen öyle... Birikim yapıp ev almayı bırak, borçlanarak bile birşey alamıyoruz artık...Hadi ben zaten geberip gidicem 10 yil sonra, son on yıl rahat etsem noluuur, etmesem nolur, artık kabul ettim ama, bu kadar emeğime rağmen tek çocuğumu da kendim gibi yoksulluğa işsizliğe köleliğe adaletsizliğe bırakıp gözüm açık gidicem... Gençlere bir bakın, iki dakika sohbet edin... yüzleri gülse de içleri kıyamet....hepsi gelecekten umutsuz.

Son düzenleme:
Etti mi 1500.
Siz tek kişilik maaşınızla geçinirsiniz çünkü keyfinizin kahyasınız ama iki kişilik bir ailede et seven kadar meyve seven vardır, hem et hem meyve alınır.
Sizin hiç sevmediğiniz, bütçe kaleminizde olmayan bir şey, onların daimisi mesela.
Ben param yoksa çay içer kalkarım ama o hesabı ben ödüyorsam karşımdaki insana yemeyiver diyemem.
İşte bu yazdıklarınızı lüks olarak kabul eden insanlar çıldırtıyor beni. Her gün eşek gibi çalışıyorum, resmen sürünüyorum bir projeyi bitirene kadar, kimse kusura bakmasın ama o sinemaya gidememeyi kabul edemiyorum. Hakkını arayan her zaman şımarık sayılıyor bu ülkede.

Çocuk yapıyorsanız ceremesine de katlanacaksınız yapacak bir şey yok. Kimse size çocuk yapınca refahınız artacak, alım gücünüz artacak diye bir garanti vermiyor sonuçta
valla annem de yapmış çocuk.o gayet rahat baktı bana.özel okulda okuttu tek maaşıyla.emekli ikramiyesiyle dükkan aldı.eşim emekli olsa eski bir araba ediyor.buna ne cevabınız var peki?

15 bin gelir aslında iki kişi için kullanmasını bilene iyi bir miktar. Tabi yaşadığınız ev kira değilse. Turlarla gezilere çıkabilirsiniz özellikle.

Genel konuya yorumum, insanlarda biraz müsriflik var benim gözlemim. Tüketim alışkanlığımızdan hala vazgeçemedik, ürettiğimizden çok fazlasını tüketiyoruz hala toplum olarak. Benim şahsi düşüncem, bunlar daha iyi günlerimiz çünkü yıllardır aslında üretmeden, çalışmadan hak etmediğimiz sahte bir refah yaşadık, şimdi de gerçekliğe dönmek herkese zor geliyor.
Siyaset yasak olduğu için bazı şeyleri diyemiyoruz ama yaşadığımız sahte refah olmadı hiçbir zaman. Bu devir böyle yorumlanamaz

Etti mi 1500.
Hanımefendi sağdan da soldan da hesaplayın, 15 bin iki kişiye gayet yeterli bir meblağ. Yaşadıkları ilde sosyalleşirler de, gezerler de, yiyip içerler de. Ha tek şehir dışına gezmeye çıkamazlar, o yönden kısıtlanmış olurlar.

E hani istediğimiz kadar dogurabilirdik, allah rızkını veriyordu? Ben öyle biliyodum..Böyle mi oldu şimdi?

Son düzenleme:
Back