• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi acida gecinmekte zorlanmaya başladik

Daha bugün, gelen son zamlarla, hayatimda belki de ilk defa kendim için yapacağım, 45 yıldır umutla beklediğim küçücük biseyi yapmaktan vazgeçtim...Aslında vazgeçmedim de gözüm açlığı yemedi diyelim.:KK45: elektriğe doğalgaza gelen üç kuruş zam bu kadar mı etkili olur hayatında bı insanın? Oldu valla...elveda hayallerim

Not: 20k gelir, tek çocuk,kira yok,
Notu yazmasaymışsınız iyiymiş. Nasıl bir hayaliniz var merak ettim, küçücük bir hayal ama açlıktan bahsetmişsiniz

İsten cıktıgım günler düzenli yemek siparisi ettigimiz bir restoran vardı, her siparis ile bir kupon gönderirdi 10 kupona %25 indirim seklinde. E 10 defa söylerdik zaten bir ayda fix. O kuponların yüzüne bakmaz atardım😅 ufff ne ugrascam toplamak icin falan derdim. Simdi BOS DONDURMA kutusunda biriktiriyorumdjfjfk🥹
Güleriz ağlanacak halimize 😂 joker çıksın diye yemeksepetinden çıkıp çıkıp yeniden açıyorum sjskdlf

çözüm mü bunlar
hadi bu üye için çözüm olsun
başkalarının yaşadığı zorluklara çözüm mü
istersek bir de şükredelim
Üye için söyledim ben zaten. Farkında mısınız bilmiyorm ama ekonomi bakanı değilim bende.öyle sizi kurtaracak çözümler mi istiyorsunuz?.

İki ortalama üstü gelirli bi aileyiz. Kiraciyiz. Ev sahibi evi saticakmis. Biz başka bı eve çıkmasına çıkarız da gün gelir birimiz çalışmaz da o kirayı ödemeye nasıl gücümüz yeter diye korkuyoruz. Bu yüzden kalabildigimiz kadar başımıza belası bı turlu eksik olmayan bu evde kalicaz. Şuan zengin olanlar bile malının degeri düşecek diye evlerindeki kiraciyla beraber panik satışı yapıyor. Ev almak istedik birkaç ay önce alabiliriz gibi düşündüğümüz evler iki katı olmus. Eskiden herkese kredi veren bankalarda para bitti kredi kuyrukları var zar zor veriyolar. İyi ki kendi evinizdesiniz. Belki bu yıl zorlanırsınız ama keşke ben de bir ev sahibi olabilseydim. O kadar çok kötü emlakciyla ev sahibiyle tanıştım ki... İnsanlığa inancım kalmadi
Allah yardimciniz olsun umarim sizde en iyisinden ev sahibi olursunuz

Yapmıştır demiyorum ki her kesime zor diyorum . Bu gun işverene sorsanız oda sıkıntıliyim diyecek
E sıkıntılı tabii, eskiden kazancı 3 ise günümüzde 5 lakin alabileceği şeyler eskinin yarısına denk.
Eleman çalıştırmanın maliyeti belli, gelen zamlar belli, kar marjı diye bir şey kalmadı.
Eski karı, şuan cirosu.
15 yıllık bir beyaz yaka çalışana denk şekilde, günün 14 saati bayramsız tatilsiz çalışıp, elemanını da mağdur etmemeye çalışıyor.
Asgari ücreti konuşmak yersiz, halini konuşmak daha da anlamsız.
Bu şartlar altında hala zammı savunanlara sormak lazım, alım gücü yüksekliği ile maaşa zam aynı şey midir, ülkenin ekonomik bekasını neyle ölçersin diye amma velakin cevap da belli işte.
Kime neyi soruyorsun:)

Daha iyi günlerimiz,doğalgaz ve elektriğe yine zam geldi,mesken %20,sanayii %50'ye yakın.Bu demek oluyor ki önümüzdeki günlerde hem faturaların,hem de market vb. zamların altında çok daha fazla ezilecegiz.Ülkede artık ortadirek kalmadı,ya fakirsin ya da zengin.Küçük Hindistan olduk yani,Allah yardımcımız olsun.

Son düzenleme:
Neden antipatik olsun, benzer gelir grubunda başkaları da olsa yaşayacaktı bunları. Her gelir grubu kötü durumda maalesef. Eski hayatımı çok özlüyorum. Hele ki bebeğim yoldayken. O eski günler olsaydı şimdi, şu an denizde nasıl hareket etmeliyim, oteldeki yemekler zarar verir mi diye kaygılanıyor olacaktım. Oysa bez stokuna başlamamış olmanın kaygısını yaşıyorum. Yaşam standartlarımı geri istiyorum, öyle boğuldum ki…
Eskiden şimdiden çeyiz yapmaya başla derlerdi.şimdi, şimdiden bez, mama stoklamaya başla diyoruz artık.geçen teyzem abisinin yarısına kadar kullanılmış defterlerini ayıklıyordu kardeşi için. Kapağı sağlam kaliteli bir defter 60 lira.

Siz 12 bin ile gecinemiyorsynuz asgari ücret alip 2 3 cocuk okutanlar ne desin okullar açılıyor öğrenci servisleri okul kırtasiye vs zor hersey okullarda pasta gunu meyve gunu cümle kurmakta zorlanıyorum desem bilemedim
Öyle birileri yoktur bence mümkün değil ki.

15 bin gelir aslında iki kişi için kullanmasını bilene iyi bir miktar. Tabi yaşadığınız ev kira değilse. Turlarla gezilere çıkabilirsiniz özellikle.

Genel konuya yorumum, insanlarda biraz müsriflik var benim gözlemim. Tüketim alışkanlığımızdan hala vazgeçemedik, ürettiğimizden çok fazlasını tüketiyoruz hala toplum olarak. Benim şahsi düşüncem, bunlar daha iyi günlerimiz çünkü yıllardır aslında üretmeden, çalışmadan hak etmediğimiz sahte bir refah yaşadık, şimdi de gerçekliğe dönmek herkese zor geliyor.
Turlarla gezi ucuz değil ancak gezmezse tozmazsa iki kişi bu fiyata gecinebilir. Ev hanımı misiniz? Para yönetimini iyi yapan biri olarak sizi fazla iyimser buldum. Mesela hiç mi para biriktiremeyelim dışardan bazen dışardan yemeyelim mi? Ya da hiç mi kredi borcumuz olmasın? Bir hastalik olsa şak diye bı nakit cikaramayalim mi?

15 bin gelir aslında iki kişi için kullanmasını bilene iyi bir miktar. Tabi yaşadığınız ev kira değilse. Turlarla gezilere çıkabilirsiniz özellikle.

Genel konuya yorumum, insanlarda biraz müsriflik var benim gözlemim. Tüketim alışkanlığımızdan hala vazgeçemedik, ürettiğimizden çok fazlasını tüketiyoruz hala toplum olarak. Benim şahsi düşüncem, bunlar daha iyi günlerimiz çünkü yıllardır aslında üretmeden, çalışmadan hak etmediğimiz sahte bir refah yaşadık, şimdi de gerçekliğe dönmek herkese zor geliyor.
Üretmeden çalışmadan sahte refah yaşayanlar kim mesela, ben çoğu zaman 5 saatten az uyku ile saatlerce çalışıyordum o standartları elde etmek için

Notu yazmasaymışsınız iyiymiş. Nasıl bir hayaliniz var merak ettim, küçücük bir hayal ama açlıktan bahsetmişsiniz
Nerdeyse sadece çocuğun ihtiyaçlarına endexli, eşşşek gibi çalışmacalı , ot gibi yaşamacalı bir hayatımız var...Çocuğun giyimi+eğitimi+sağlığı+ulaşım+ faturalar(yeni gelen zamlarla)+ market+pazar=210000 zaten....ne hayalim olacak benim allasen ....hayal kim ben kim...öyle hayalin ben zaten taa...neyse sakinim....şu anda en büyük hayalim seneye çocuğumu doyurabilmek....şukretmeye devam etmek için ben son leveldeyim... sonrası bölüm sonu canavarı :confused:

Ben de şu kafede oturanlara laf atanlara tilt oluyorum. Kafede otururken izin mi isticez birilerinden 😂 ya da kafede oturmak varlık gostergesi mi gerçekten. Kendimden örnek vereyim 23 yaşındayım kpssye hazırlanıyorum malum iptal oldu bı daha giricez evdeyim yani. Erkek arkadaşımla ya da bir kız arkadaşımla kafede oturup sohbet etmekten daha ucuz ne yapabilirim? Eve cagirsan ev müsait mi ailem müsait mi saatlerce ev temizleyip ikramlık hazırlamak lazım e o da para. Arkadaşıma gitsem aynı şey onun içinde geçerli, zaten evden eve insan boğuluyor.

Arada pikniğe gidelim desem arabam yok otobüslerde sırtında kamp sandalyesi kolunda termoslu piknik sepeti perişanlık oluyo bı de ona yiyecek hazırla saatlerce. Ee sinemaymis, etkinlikmis daha da pahalı, vitrin gezsen almıyosun avel avel bakıp gözüm kaliyo biz şimdi ne yapalım? Ben şimdi nasıl egleneyim? Bu arada fikri olan varsa fikirlere de açığım.

Turlarla gezi ucuz değil ancak gezmezse tozmazsa iki kişi bu fiyata gecinebilir. Ev hanımı misiniz? Para yönetimini iyi yapan biri olarak sizi fazla iyimser buldum. Mesela hiç mi para biriktiremeyelim dışardan bazen dışardan yemeyelim mi? Ya da hiç mi kredi borcumuz olmasın? Bir hastalik olsa şak diye bı nakit cikaramayalim mi?
Bekarım, tek başıma yaşıyorum ve çalışıyorum. Kredi kartım yok mesela, dışarıdan da yiyorum aşırıya kaçmadan, kendi kendime yetebiliyorum yani. Üstelik kira ödüyorum. Ben anlamıyorum 15 bine kira vermeden iki kişi nasıl kıt kanaat geçiniyor?

Ben de şu kafede oturanlara laf atanlara tilt oluyorum. Kafede otururken izin mi isticez birilerinden 😂 ya da kafede oturmak varlık gostergesi mi gerçekten. Kendimden örnek vereyim 23 yaşındayım kpssye hazırlanıyorum malum iptal oldu bı daha giricez evdeyim yani. Erkek arkadaşımla ya da bir kız arkadaşımla kafede oturup sohbet etmekten daha ucuz ne yapabilirim? Eve cagirsan ev müsait mi ailem müsait mi saatlerce ev temizleyip ikramlık hazırlamak lazım e o da para. Arkadaşıma gitsem aynı şey onun içinde geçerli, zaten evden eve insan boğuluyor.

Arada pikniğe gidelim desem arabam yok otobüslerde sırtında kamp sandalyesi kolunda termoslu piknik sepeti perişanlık oluyo bı de ona yiyecek hazırla saatlerce. Ee sinemaymis, etkinlikmis daha da pahalı, vitrin gezsen almıyosun avel avel bakıp gözüm kaliyo biz şimdi ne yapalım? Ben şimdi nasıl egleneyim? Bu arada fikri olan varsa fikirlere de açığım.
Kafe de oturmanın,dışarıda yemek yemenin ve ya senede bir tatile gitmenin bir ülkenin refah düzeyini belirleyemeceğini anlatamayız bu insanlara.Karnimiz doyduğu zaman buna şükür etmemiz isteniyor belli bir kesim tarafından.

Bekarım, tek başıma yaşıyorum ve çalışıyorum. Kredi kartım yok mesela, dışarıdan da yiyorum aşırıya kaçmadan, kendi kendime yetebiliyorum yani. Üstelik kira ödüyorum. Ben anlamıyorum 15 bine kira vermeden iki kişi nasıl kıt kanaat geçiniyor?
Tek kisiymissiniz işte ondan olamaz mı? İki kişi x2 harcama demektir. İki kişilik bı daireye mi kira veriyosunuz tek kişilik mi. Ben eşimle 2 odalı bı kirada oturmaya mecburum. Kirası da ona göre yuksek. Size bu konuda baya bilgilendiren olucaktir. Dan diye ansızın buzdolabin bozuldu para verebilicek misiniz böyle şeylere?

Kafe de oturmanın,dışarıda yemek yemenin ve ya senede bir tatile gitmenin bir ülkenin refah düzeyini belirleyemeceğini anlatamayız bu insanlara.Karnimiz doyduğu zaman buna şükür etmemiz isteniyor belli bir kesim tarafından.
Yani esasen bunlar fakir eğlencesi zaten. Gönül ister şehir şehir ülke ülke gezelim. Turlara çıkalım. Sinemaya, tiyatroya gidelim. ATV binmek fuara gitmek gibi etkinlikler yapalım. Ama fuarda 1-2dk lik oyuncaga binmek 30tl olmuş bizde bı kahve alıp bı yerde oturup sohbet ediyoruz işte.

Merhaba arkadaslar eşim maasi 12bin ustu ama kucuk bebegimiz var evimiz kira degil ama borclar vesayre derken yetmiyor. Hayat inanilmaz pahali bebegin en ufak bir gaz damlasi bile 200tl ve 10gün anca gidiyor ekstra 2 damlasi daha var her ay ozel muayenesi var bezi vesayre var vitamin haplari var ve daha yazdayiz bide buna dogalgaz eklenecek Ne sigarimiz var ne dogru duzgun disari ciktigimiz yetmedigi zaman elde nakit paralarimzdan harciyoruz. Ama disari bakiyorum butun kafeler heryer tiklim tiklim dolu acaba bizdemi sikinti var bu durumda olan varmi. Boyle giderse kisin arabamizi satmak durumunda kalacagiz. Siz gecinebiliyormusunuz

Kafede oturanlar hep aynı kişiler mi ? 84 milyon nüfusa sahibiz. Ne kafelerde oturanlar hep aynı kişiler , ne de gezenler.

Back