• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi acida gecinmekte zorlanmaya başladik

Birkaç sene önce bir şey alırken içeriği, kalitesi, görünümü vs. ile ilgileniyordum. Şimdi her şeyden önce fiyatına bakıyorum. Lüks markalardan dahi alışveriş yapıp evde ayın her günü her türlü gıda malzemesi mevcut iken şu an “şu varsa bu olmasın” diye gıda seçiyorum. Maalesef alım gücüm inanılmaz düştü diğer herkes gibi..

Siz 12 bin ile gecinemiyorsynuz asgari ücret alip 2 3 cocuk okutanlar ne desin okullar açılıyor öğrenci servisleri okul kırtasiye vs zor hersey okullarda pasta gunu meyve gunu cümle kurmakta zorlanıyorum desem bilemedim

Asgari ücretle 2 3 çocuk yaparken bir bildikleri vardır herhalde. Yada çocuğa alınacak meyve sorun oluyorsa yanlış giden ne var? Mesela geçen yılki asgari ücretten bin beter halde oluşumuz neden?

Merhaba arkadaslar eşim maasi 12bin ustu ama kucuk bebegimiz var evimiz kira degil ama borclar vesayre derken yetmiyor. Hayat inanilmaz pahali bebegin en ufak bir gaz damlasi bile 200tl ve 10gün anca gidiyor ekstra 2 damlasi daha var her ay ozel muayenesi var bezi vesayre var vitamin haplari var ve daha yazdayiz bide buna dogalgaz eklenecek Ne sigarimiz var ne dogru duzgun disari ciktigimiz yetmedigi zaman elde nakit paralarimzdan harciyoruz. Ama disari bakiyorum butun kafeler heryer tiklim tiklim dolu acaba bizdemi sikinti var bu durumda olan varmi. Boyle giderse kisin arabamizi satmak durumunda kalacagiz. Siz gecinebiliyormusunuz
Kafeler tıklım tıklım dolu çünkü bir çay al akşama kadar otur kimse bir şey demez. Kebapçılar boştur mesela. Evin geçimi bende değil annemde o yüzden çok bir bilgim yok ama çoğu şeyden kıstığımızı söyleyebilirim. Mesela uzun zamandır meyve yemiyoruz, süt içmiyoruz.

Kendimden söz etmem gerekirse. Eskidende çalışıyorduk karı koca. Evet yoruluyorduk ama ne biliyim ayda 1 2 kere karı koca sinemaya giderdik, oğlum için kültür merkezindeki tiyatro gösterilerini takip eder en azından ayda 1 2 kere götürürdüm, ayda 1 2kere yemeğe çıkardık. Ama baktımki bu son 2 yılda önce sinema tiyatro etkinliği 2.plana düştü. Dışarıda yemeğe gitsekte 2 lahmacun 1 ayran yesek yeter dedik. Ama son 3 aydır (lahmacun 25 30tl olmuş 🤪) simit ayran yeter oldu. Yine çalışıyoruz ama sadece doymak ve hayatımızı idame edebilmek için.

Birkaç sene önce bir şey alırken içeriği, kalitesi, görünümü vs. ile ilgileniyordum. Şimdi her şeyden önce fiyatına bakıyorum. Lüks markalardan dahi alışveriş yapıp evde ayın her günü her türlü gıda malzemesi mevcut iken şu an “şu varsa bu olmasın” diye gıda seçiyorum. Maalesef alım gücüm inanılmaz düştü diğer herkes gibi..
Malesef gercekten oyle onceden ne zenginmisiz aslinda

Doğru söylüyorsunuz artık yeni nesil zaten bir şey sahip olamayacağım diye hayatını yaşıyor . E zaten çoğu da ana baba evinde. Eskidenmiş bizim gibi 20 yaşında evden çık kendi hayatını kur oku
14 yaşında evden ayrıldım.
farklı farklı ülkelerde kıtalarda 7-8 kere ev kurdum. gezdim. 3 kere sektör değiştirdim. bir sürü ortam gördüm, günlerce sabahlara kadar çalıştığım da oldu, gezdiğim de.
ev aldım. evlenenlere ev kuranlara okuyanlara destek oldum.
lüks bir hayat yaşamadım, ailemin imkanları da kısıtlıydı ama ben sanıyordum/inanıyordum ki ben 5 yaptıysam benden sonrakiler 10 yapar...

bakarsanız 25 senelik kendi başıma hayat tecrübem var.
genç arkadaşlarla bir şey konuşsak hocam nerden biliyorunuz diye hep hayretler içindeler
diyemiyorum ki kızım/oğlum hayatım kafede oturup ekran kaydırarak geçmedi benim, yaşadım diye. üzülüyor çocuklar. ben de geldiğimiz noktaya çok üzülüyorum.
Ben sokaktaki jip gibi koca koca arabaları kim alıyor daha onu çözemedim ki.
şirkete masraf olarak gösterebilenler.
metresine bile alsa şirket üzerine alıyorlar.

kara para aklayanlar, kaçakçılık vs. yapanlar, üsulsuz iş yapanlar....kayıtdışı ekonomi kayıtlı ekonomi kadar ülkede neredeyse.

Biz 1 yıl tek maaşla hem de bir miktar kredi ödeyerek geçindik. Ha nasıl geçindik kiyaget ayakkabı kozmetikten kistik..gıda ve çocuğun ihtiyaçları onceligimiz oldu. Siz de gecikirsiniz ama bazı seykeri kismak gerekebilir. Internetten toplu bEz ıslak mendil alın kıyafetini araştırıp uygununu bulun mesela bu sonbaharda yazın giyeceği tişörtleri alın biz gec3n yildan bu kış için mont sweat almistik şimdi fiyatlar uçmuş.. araba satacak kadar zorda kalmazsınız bence kira fln d yokmus

kafeler her yer dolu kısmının biraz şöyle olduğunu düşünüyorum:

biz nispeten genç nüfuslu bir ülkeyiz.
ve bu insanlar internete filan oldukça hakimler herkes geziyor tozuyor diye görüyorlar -evet gezen tozan bir giydiğini bir daha giymeyen bir kesim var. ama toplumun belki %2 3ü kadardır bunlar.
büyük çoğunluğun yapabildikleri şeyse çıkıp bir kafede oturmak. bir de eskiden yeni işe başlayan bir insan 15-20 maaşıyla araba alıyordu. 3-4 sene kısa ev alıyordu. şimdi araba hayal ev ütopya. zaten alamıycam yerim bari diyen bir genç nüfus türedi. o da işi varsa.

genç olmayan nüfus ise zamanında yatırımını yapmış misal ev almış kirasını yiyor...vs.

kısacası 80 milyon nüfus 10 milyon mülteci şu an 10 milyon da turist olsa ülkede 100 milyon insandan 7-8 milyonu dışarıda olsa her yer dolar. buna yapacak bir şey yok. bu ölçü olmasın size.

bebeğin masraflarını yazmışsınız bundan kısamayacağınız ortada.
arabanın benzin bakım vs. işleri ne kadar tutuyor?
kalanı nereye ne kadar harcıyorsunuz bir hesap yapın. atıyorum hamilelikte kilo aldınız eski kıyafetleriniz olmuyorsa mecbur alacaksınız yani. mutfak da belli düzeyde zorunlu harcama. bunun dışınnda nereye harcıyorsunuz kısılabilecek bir alan var mı bakmak lazım.
borcunuz ne borcu?
kira yok, bakıcı kreş de yokken dikkatli harcamayla 12 bin yeter ama dikkat dediğim kişiden kişiye değişir tabii.
Maaşı 6-7 bin olsa da 1000 TL'ye parfüm alanlar, iphone alanlar var. Tek kişiyim. Bir ay kira dışında 5000 harcamışım ve öyle sık dışarıda yemişliğim de yok. Her şey pahalı gerçekten.
Ben sokaktaki jip gibi koca koca arabaları kim alıyor daha onu çözemedim ki.
Küçük bir yerdeyim. Burası da aynı.

Geciniyoruz ama eskiye oranla bir sey alirken dusunuyoruz. Onceden fiyatina bakmaz alirdik. Ne olacagi belli olmaz diye cok rahat davranmiyoruz. Ozellikle esim yurt disina yerlesebiliriz diye birikim yapma derdine dustu.
Ben fiyatına bakmadan sadece soda alabiliyorum artık 😂

Size yakın, bir tık üstü maaş, bebek yok, kira yok biz de ucu ucunayız ve hazırdan yedik bu yaz. Eğer herşeyden kısarsak yeter ama insan alıştığından kolay vazgeçemiyor da. Ben de Allah kısmet ederse işe döneceğim tek maaşla C level ya da üst düzey yönetici değilsen çok zor.

Evet kk puanlarını kullanıyorum
Örneğin mayısta bilgisayar aldım gelen puan ile kendime mavi kot pantolon aldım
Yeni üyeliğe şu kdr indirim derse üye olurum isyerinden arkadaşlar yada eşim annem üzerine
Genelde pahalı bilinir ama geçen getir de 22 tlye deodorant aldım mesela
Kk puanı nedir ?

Maalesef bizim de öyle antipatik olmak istemiyorum ama her yıl yurt dışı tatili yapardık şimdi bebeğe bir şey alırken acaba 2. El mi alsam diyorum . Gelen aynı para

Malesef ekonomik şartlar artık orta halli diye bir ekonomik sınıf bırakmadı. Ciddi hayat kalitemizde bir düşme var. Eskiden sahilde belli bir mekanımız vardı her hafta giderdik. Artık kamp sandalyelerimizi, içeceğimizi alıp direk sahilde oturuyoruz 😂😂 fiyatlar arttıkça ben yedigimden ictigimden keyif almamaya basladim.
Sorunuza gelince, Bebek için tamamlayıcı sağlık sigortası mutlaka yaptırın.ama genel geçer bir sigorta firması seçin.
Bez için indirimleri takip edin. Geçen sene tanesi 35 kuruşa sleepy bez aldığımı bilirim,en son nisan da tanesi 2 TL den almıştık şaka gibi.
Valla açıkçası 1 yıldır stok yöntemiyle yaşıyorum . sürekli kullandığım, deterjan, şampuan,duş jeli,yağ ,şeker ,deodorant gibi ürünleri uygun fiyatta bulursam stok yapıyorum.
Bir de oğlumu büyütürken benden önce doğum yapmış arkadaşım bebeğinin küçülen kıyafetlerini verirdi onun çok faydasını gördüm. Çünkü giyim ciddi bir gider kalemi. Etrafınızda böyle biri varsa çok faydasını görürsünüz.
Çok zor günler geçiriyoruz ve ilerisini goremiyoruz beni encok bu rahatsız ediyor

Birde alisveris sitelerinde yeni birsey başladı arastirirsaniz çok kolay. Bez ve mama gibi sürekli kalemlerde kazancınız çok olur

Merhaba arkadaslar eşim maasi 12bin ustu ama kucuk bebegimiz var evimiz kira degil ama borclar vesayre derken yetmiyor. Hayat inanilmaz pahali bebegin en ufak bir gaz damlasi bile 200tl ve 10gün anca gidiyor ekstra 2 damlasi daha var her ay ozel muayenesi var bezi vesayre var vitamin haplari var ve daha yazdayiz bide buna dogalgaz eklenecek Ne sigarimiz var ne dogru duzgun disari ciktigimiz yetmedigi zaman elde nakit paralarimzdan harciyoruz. Ama disari bakiyorum butun kafeler heryer tiklim tiklim dolu acaba bizdemi sikinti var bu durumda olan varmi. Boyle giderse kisin arabamizi satmak durumunda kalacagiz. Siz gecinebiliyormusunuz
Bizde ayni şekilde alıyor eşim üç çocuk var malesef bizede yetmiyor sadece çocuklardan kismiyoruz yemesi giymesi onun dışında her akşam atistirmalik keyfimiz vardı oda Luxe kaçmaya başladı malesef geçinmek zor alım gücü çok düşük. Ben geçiniyorum demek için keyif yapmayacaksin akşamları et tavuk yemeyeceksin resmen bu durumlara düştük

Back