• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi acida gecinmekte zorlanmaya başladik

14 yaşında evden ayrıldım.
farklı farklı ülkelerde kıtalarda 7-8 kere ev kurdum. gezdim. 3 kere sektör değiştirdim. bir sürü ortam gördüm, günlerce sabahlara kadar çalıştığım da oldu, gezdiğim de.
ev aldım. evlenenlere ev kuranlara okuyanlara destek oldum.
lüks bir hayat yaşamadım, ailemin imkanları da kısıtlıydı ama ben sanıyordum/inanıyordum ki ben 5 yaptıysam benden sonrakiler 10 yapar...

bakarsanız 25 senelik kendi başıma hayat tecrübem var.
genç arkadaşlarla bir şey konuşsak hocam nerden biliyorunuz diye hep hayretler içindeler
diyemiyorum ki kızım/oğlum hayatım kafede oturup ekran kaydırarak geçmedi benim, yaşadım diye. üzülüyor çocuklar. ben de geldiğimiz noktaya çok üzülüyorum.

şirkete masraf olarak gösterebilenler.
metresine bile alsa şirket üzerine alıyorlar.

kara para aklayanlar, kaçakçılık vs. yapanlar, üsulsuz iş yapanlar....kayıtdışı ekonomi kayıtlı ekonomi kadar ülkede neredeyse.

Evet eşimin oteline gelmişler zamparalik ama şirket hesabi

Bizim apartman görevlisi mesela. Kira ödemiyor, apartman dairesinde. Bir renault tarzı arabası bir de nakliye yaptığı kamyonu var. Memur emeklisi babamda o kadar araba yok.

Eskiden elimize geçse çok güzel geçineceğimiz maaş şuan birçok şeyi bize aldırmıyor.
Markette kırtasiye fiyatlarini gördükce ailelere Allah yardım etsin diyorum.
Benim de bebeğim var bir şekilde idare ediyoruz ama ekstra bir şey çıkınca bütçeyi sarsabiliyor.
Şuan ülkede büyük bir kesim aynı durumda..

Herkes nerden kısacağını düşünüyor bu devirde. Eskiden her gün mecbur dışarda yer kahve içmeye gider yanında tatlı söylerdik.
İhtiyacım yokken girip 2 poşet dolusu makyaj malzemesi alırdım bu benim hobim gibi der hiç gocunmazdim. Şimdi bakıyorum yemek yemeye gidiyoruz ama eskiye nazaran daha orta halli yerlere gidiyoruz, geçen hesapladım aylık dışarda kahve içmek tatlı yemek 1200 liradan fazla tutmuş. Evde aldığım kahvenin haddi hesabı yok kapsül kahvenin 50lisi en son aldığımda 350-360 civarıydı baktım olacak gibi değil muadiline gittim şimdi 500 liraya yaklaşmış. Günde 5-6 kahve içen insanım inanın kahveyi bile hesaplıyor herkes artık.
Makyaj malzemesi desek bir ruj 300 olmuş geçen bir alana bir bedava vardı ordan aldım yoksa çok uzun süredir makyaj malzemesi de almıyorum. Giyim desek o daha fena :)
Ha kafeler neden dolu meselesine gelirsek sosyallesecek tek ortamı o kaldı insanların, ki bir çoğuna göre o kahve bile lüks inanın. Haftada 2-3 kere zincir kahvecilere gidip yaşıyormuş gibi hissetmeye calisiyoruz o kadar.

İki ortalama üstü gelirli bi aileyiz. Kiraciyiz. Ev sahibi evi saticakmis. Biz başka bı eve çıkmasına çıkarız da gün gelir birimiz çalışmaz da o kirayı ödemeye nasıl gücümüz yeter diye korkuyoruz. Bu yüzden kalabildigimiz kadar başımıza belası bı turlu eksik olmayan bu evde kalicaz. Şuan zengin olanlar bile malının degeri düşecek diye evlerindeki kiraciyla beraber panik satışı yapıyor. Ev almak istedik birkaç ay önce alabiliriz gibi düşündüğümüz evler iki katı olmus. Eskiden herkese kredi veren bankalarda para bitti kredi kuyrukları var zar zor veriyolar. İyi ki kendi evinizdesiniz. Belki bu yıl zorlanırsınız ama keşke ben de bir ev sahibi olabilseydim. O kadar çok kötü emlakciyla ev sahibiyle tanıştım ki... İnsanlığa inancım kalmadi

Maalesef bizim de öyle antipatik olmak istemiyorum ama her yıl yurt dışı tatili yapardık şimdi bebeğe bir şey alırken acaba 2. El mi alsam diyorum . Gelen aynı para
Neden antipatik olsun, benzer gelir grubunda başkaları da olsa yaşayacaktı bunları. Her gelir grubu kötü durumda maalesef. Eski hayatımı çok özlüyorum. Hele ki bebeğim yoldayken. O eski günler olsaydı şimdi, şu an denizde nasıl hareket etmeliyim, oteldeki yemekler zarar verir mi diye kaygılanıyor olacaktım. Oysa bez stokuna başlamamış olmanın kaygısını yaşıyorum. Yaşam standartlarımı geri istiyorum, öyle boğuldum ki…

Siz 12 bin ile gecinemiyorsynuz asgari ücret alip 2 3 cocuk okutanlar ne desin okullar açılıyor öğrenci servisleri okul kırtasiye vs zor hersey okullarda pasta gunu meyve gunu cümle kurmakta zorlanıyorum desem bilemedim
2-3 çocuk yapmasın
asgariden fazla kazanabileceği meslekler seçsin
bu ülkede geçinmek hep zordu zamanında bakabiliyordur yapmıştır diyemezsiniz
ama artık herkese zor

Son düzenleme:
Bekarım kardeşimle yaşıyorum 15 k gelir var geçiniyoruz ama bu parayla çok kısıtlı bir yaşam standardımız var. Evet o malum kafelerdeki insanlardan biriyiz haftasonları. Çünkü uzaklaşamıyorum ki nereye gideyim eskiden atla otobüse gez, şimdi nereye gideceksin?
15 bin gelir aslında iki kişi için kullanmasını bilene iyi bir miktar. Tabi yaşadığınız ev kira değilse. Turlarla gezilere çıkabilirsiniz özellikle.

Genel konuya yorumum, insanlarda biraz müsriflik var benim gözlemim. Tüketim alışkanlığımızdan hala vazgeçemedik, ürettiğimizden çok fazlasını tüketiyoruz hala toplum olarak. Benim şahsi düşüncem, bunlar daha iyi günlerimiz çünkü yıllardır aslında üretmeden, çalışmadan hak etmediğimiz sahte bir refah yaşadık, şimdi de gerçekliğe dönmek herkese zor geliyor.

Siz 12 bin ile gecinemiyorsynuz asgari ücret alip 2 3 cocuk okutanlar ne desin okullar açılıyor öğrenci servisleri okul kırtasiye vs zor hersey okullarda pasta gunu meyve gunu cümle kurmakta zorlanıyorum desem bilemedim
Ne geçen yıllarda verilen asgari ücret ile ne de şimdiki ile 3 çocuk yapılmaz, yapan varsa da bir şeyler demekte çok geç kalmışlar..
Onlar için d biz mi tasanalım şimdi ?

Neden antipatik olsun, benzer gelir grubunda başkaları da olsa yaşayacaktı bunları. Her gelir grubu kötü durumda maalesef. Eski hayatımı çok özlüyorum. Hele ki bebeğim yoldayken. O eski günler olsaydı şimdi, şu an denizde nasıl hareket etmeliyim, oteldeki yemekler zarar verir mi diye kaygılanıyor olacaktım. Oysa bez stokuna başlamamış olmanın kaygısını yaşıyorum. Yaşam standartlarımı geri istiyorum, öyle boğuldum ki…
İsten cıktıgım günler düzenli yemek siparisi ettigimiz bir restoran vardı, her siparis ile bir kupon gönderirdi 10 kupona %25 indirim seklinde. E 10 defa söylerdik zaten bir ayda fix. O kuponların yüzüne bakmaz atardım😅 ufff ne ugrascam toplamak icin falan derdim. Simdi BOS DONDURMA kutusunda biriktiriyorumdjfjfk🥹

Yani siz daha iyi bilirsiniz tabi ama 12 bin de az değilmiş. Bir süre sonra gaz için damla kullanmaz bebeğiniz. Kontrol için de devlet hastanesinden çocuk doktoru bulursanız belki daha rahat olur sizin için. Fikir olarak söylemek istedim. Umarım herşey daha kolay olur Rabbim CC bizlerei afiyette eylesin

Yani siz daha iyi bilirsiniz tabi ama 12 bin de az değilmiş. Bir süre sonra gaz için damla kullanmaz bebeğiniz. Kontrol için de devlet hastanesinden çocuk doktoru bulursanız belki daha rahat olur sizin için. Fikir olarak söylemek istedim. Umarım herşey daha kolay olur Rabbim CC bizlerei afiyette eylesin
çözüm mü bunlar
hadi bu üye için çözüm olsun
başkalarının yaşadığı zorluklara çözüm mü
istersek bir de şükredelim

Daha bugün, gelen son zamlarla, hayatimda belki de ilk defa kendim için yapacağım, 45 yıldır umutla beklediğim küçücük biseyi yapmaktan vazgeçtim...Aslında vazgeçmedim de gözüm açlığı yemedi diyelim.:KK45: elektriğe doğalgaza gelen üç kuruş zam bu kadar mı etkili olur hayatında bı insanın? Oldu valla...elveda hayallerim

Not: 20k gelir, tek çocuk,kira yok,

Bide takistlerimiz var ayda 4 5 bine yakin o yuzden zorluor tesekurler

Back