Merhabalar,
Ben de Libyay'ya gitmek üzere hazırlıklar yapıyorum. İş için 2 sene süreyle orada kalıcam. Bir bayan olarak buradaki sohbet ortamında bahsedilen konular benim de endişelendiriyordu. Her ne kadar Libya'nın sosyalist bir devlet olduğu belirtilse de literatürlerde; sonuçta din devleti olma özelliği de göz önüdurulmalıydı. İnternetten araştırdım, türban zorunluluğu yok. Ancak konsoloslukla da yazışma ihtiyacı hissettim. Aldığım yanıtı aynen sizlere aşağıda veriyorum. TRABLUS BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN GELEN CEVAP MAİLİ:
................................................................................................................................................
Libya'da kılık kıyafete ilişkin mevzuat bakımından sınırlayıcı veya yasaklayıcı herhangi bir kural/uygulama bulunmamaktadır. Libya'da gerek yabancı şirketlerde, gerek Türk şirketlerinde kadınlar çalışmaktadır. Libyalı kadınların çalışma oranı da azımsanmayacak düzeydedir. Kadınlar oldukça yaygın olarak araba kullanmaktadır.
Az sayıdaki tesislerde veya şehre uzak (genelde 10-15 kişilik kalabalık gruplar halinde gidilen) bakir alanlarda yabancı kadınlar rahatlıkla denize girebilmektedirler.
Bunun yanında, Libya kapalı bir toplumdur. Libyalı kadınların büyük bir bölümü kapalıdır. Yabancı kadınların sözle taciz edilmesi yaygın bir vakıadır.
Libya'da sosyal hayat büyük ölçüde eş-dost ziyaretleriyle sınırlıdır. Sosya imkanlar/tesisler oldukça yetersizdir. Yabancılar, genelde kendi aralarında toplanarak, yemekler ve eğlenceler düzenleyerek Libya'nın günlük yaşamından uzaklaşabilmektedirler.
Bu bilgilerin size yardımcı olacağını umuyorum.
Saygılarımla,
A. Peyami Çıklakalyoncu
3. Katip
T.C. Trablus Büyükelçiliği
...................................................................................................................................................