- 24 Eylül 2010
- 5.874
- 18.903
- 448
- Konu Sahibi Less-is-More
-
İmkanınız varsa gönderin, kendiniz bakın. Benden çok yiyor el kadar bebek. Böyle zorla yemek yedirmeler ileride yeme bozukluklarına neden olabilir. Çok üzüldüm gerçekten.Bebeğim dokuz aylık ve doğduğu günden beri KV ile beraberiz. KV her şeye karışan, her şeyin en doğrusunu kendisi bilen, kendini ya da başkalarını sürekli övüp duran karakterde biri. Ev işlerinde ya da bebeğin ihtiyaçlarında çok yardımı oldu ama bunları hep kendisinin en güzelini ve en doğrusunu yaptığını düşündüğü için yaptığına eminim. Önceden beni düşündüğünden sanırdim ama artık öyle olmadığına inanıyorum.
Ben öğretmenim ve oğlum beş ayına girdikten bir hafta sonra ise basladim. O zaman yavaş yavaş ek gıdaya başladık ama ben çoğunlukla iki ogunluk süt sagip bırakıyordum. Altı ayı dolunca tamamen ek gıdaları vermeye başladık ve sorunların çoğu burdan sonra patlak vermeye başladı. KV asla çocuğun doyduguna inanmayan bir insan. Saat başı çocuğun ağzına birşeyler tıkıyor ve çocuk artık bıktı yemek yemekten. Sonra da bu çocuğun iştahı yok bugün hiçbir şey yemedi diye söylenmeye başlıyor. Çocuğumun boyu da kilosu da olması gereken seviyede ama gel de anlat. Güzellikle anlatıyorum, arkadaşlarının yanında laf vuruyorum ama yok. Kadın kendi bildiğini okumaktan vaz geçmiyor ve ben artık sabır noktasını çoktan geçtim. Ona laf anlatamayinca eşime sariyorum. O da bana hak veriyor, konuşuyor ama yok kadın çocuğa büyük adam muamelesi yapmaktan vazgeçin geçmiyor. Dünkü olayı anlatayım.
Okuldan geldim sınav işlerimi hallediyorum. Saat 11.30 gibi geldiğimde birşeyler yedirmişti. 12 gibi aldım uyutmaya götürdüm ama ezan sesine uyandı ve saat bir gibi kalktı. Yoğurt çıkardım, saat 2 gibi yoğurt yedi. Ben bilgisayarın başına döndüm. Baktım çocuk ağlıyor. Meyve püresi hazırlamış daha üzerinden bir saat geçmiş onu yedirmeye calisiyor. Ağladıkça ağzına tepiyor. Artık kavga edecektim ama kendimi nasıl tuttum hayret ediyorum. Mesaj attım eşime ben ücretsiz izine ayrılıyorum annen evine dönsün artık diye. Kavgasız gürültüsüz gitsin yeter ben ilgilenirim çocuğumla dedim. Şu okul işlerimi bitirip ayrılacağım izne.
Sonra çocuk dört gibi uyudu. Uyandığında saat altı falandı sanırım. Uyanır uyanmaz şehriye çorbası yedirmeye calisiyor. Çocuk yine ağladı, istemiyor çünkü. Aç da olsa yemek yeme fikrinden soğudu yavrum. Kadındaki mantık su, hic ağzı boş kalmasın, sürekli bağırsakları çalışsın, ne bulursan ağzına tep. Aldım oğlumu giydirdim, dışarı çıktık. Eşim de spora girdi o arada. Biraz parkta gezdirdim, sonra marketten meyve püresi aldım, bı cafede oturdum onu yedirdim ve yavrum seve seve yedi hiç aglamadan. Eve geldik, zaten surat beş karış bu hiç birşey yemeyecek mı diye sordu. Ben de meyve püresi aldım yedirdim dedim. Öyle olur mu, bu çocuk yemek yemeyecek mı, günde bir kere yemesi gerekiyor onu ( biliyorum ve bu hazır alıp yedirdigim ikinci meyve püresi, kendim evde hazırlar veririm hep) diye söyleniyor. Ben de gördün yemek istemedi dedim her gün mü yediriyorum ben bunu dedim. Ki zaten ne istersem yediririm sanane diyeceğim kavga başlayacak. İçimden sabrediyorum az kaldı gidecek diye. Şimdi arkadaşlar ben mi çok abartıyorum sizce? Uzun olmuş olabilir. Daha çok şey var anlatmadigim ama en büyük sorunum bu. Yani bir bebek bu kadar sık beslenir mı? Sinir olmakta haksız mıyım?
Neyi ne kadar vereceğimi şaşırdım artık. Bir de benim bebeğimin yeme potansiyeli az zaten. Yani mamayı 150 ml tam bitirmiyor bir kerede. Ama normal kilosunda yani. İhtiyacı o kadar demekki diyorum. Mamanin üstünde yazandan daha az içiyor. Her bebek aynı değil sonuçta. Belki de tam açikmamis oluyordur. Bir de gece içtiğini de mi öğün sayısına eklemeliyim? Günde beş öğün yemeli deniyor cunku6 aya kadar sadece anne sütü 6 aydan sonra ek gıdaya başlıyor ama 1 yaşına kadar yine ana öğün anne sütüdür zaten 6 ay ile 8 ay arası bebekle fazla ek gıda alamazlar tadımlık 8 aydan sonra iştah açılıyor.ama sizi emmeyi reddediyor diyorsunuz bunun nedeni belki çok fazla verilen ek gıda olabilir ama bence daha çok emzik ve biberon kullanımından reddetme olur bebeği memeye döndürmeye çalışın emzik biberon vermeyin.bir de anne sütü yoksa devam sütü deniyor e siz devam sütünü sadece akşamları veriyorum diyorsunuz 1 yaşına kadar da ana öğün devam sütü veya anne sütü yani elbette bebeğe zorla yedirmek çok yanlış ama bu bebek gündüz ihtiyaçlarını nereden alacak ek gıdaya da tam alışık değil ondan reddediyor siz yine ek gıdayı az verecekseniz o zaman devam sütünü gündüz de anne sütü gibi ana öğün vereceksiniz
9 aylık bebeğin günlük kalori ihtiyacı 850-900 dür.Neyi ne kadar vereceğimi şaşırdım artık. Bir de benim bebeğimin yeme potansiyeli az zaten. Yani mamayı 150 ml tam bitirmiyor bir kerede. Ama normal kilosunda yani. İhtiyacı o kadar demekki diyorum. Mamanin üstünde yazandan daha az içiyor. Her bebek aynı değil sonuçta. Belki de tam açikmamis oluyordur. Bir de gece içtiğini de mi öğün sayısına eklemeliyim? Günde beş öğün yemeli deniyor cunku
Ne kusuru tesekkur ederim yazdiklariniz için. Eline pestil, salatalık, meyve falan veriyorum. Onlardan da az olsa yediği için tam acikmiyor sanırım. Bir çay bardağı yoğurt, bir çay bardağı çorba, meyve püresi, sabah kahvalti, bazen irmikli kuru meyvelerle bulamaç yapıyorum. Bunları bir günde yerse mamaya ya da anne sütüne sıra gelmiyor. Bunlar zaten bütün ogunlerini dolduruyor. Gece de mama veriyorum. Ne yapmamı önerirsiniz. Mesela yoğurtla çorba miktarını yarıya indirip bir öğünde mı versem. Onun yerine de mama mı icirsem?Her çocuk başka, kv tecrübesi bu yönde olabilir.
İlk çocuğum 1 yaşına kadar emdi,
6. Aydan sonra yavaş yavaş ek gıdaya geçtik,
1 yaşında ana öğünü hala anne sütü, 3 öğünde, meyve, yoğurt, çorba, bebek mucveri, köfte artık duruma göre ne varsa onu yiyordu.
Ama doktorumuz her gün bebeğin kendi avuç içi kadar et yada kıyma tüketmesini söylerdi. İlk çocuğumda onu hiç yapamadım :)
2. Su an 9 aylık
Emiyor ama sütüm az. Formül mama
9 aylık bebeğin günlük kalori ihtiyacı 850-900 dür.
Devam sütünün hazır halinin kalorisi yazar, diğer gıdalar için de internetten yardım alabilirsiniz.
Devam sütü miktarınızı bilmemekte birlikte bana da az geldi yedirmeyi planladığınız miktar, ama haklısınız.
Her çocuk başkadır.
Ağzına tıkarak beslemek de çocukta ileride beslenme problemlerine yol açar. O hepten yanlış
2 oğlum var. Biri 24 saat geçse acıkmaz. 3 yaşında, hep böyleydi. 9. Ayda yürümeye başlamasıyla da kilo vermeye başladı. Normalin üzerinde boyu, normalin altında kilosu ile hep zayıftı. Bir yerden sonra parmak kuklaları ile falan yedirmeye başladım yanlış olduğunu bile bile. Sonra hayatımıza kuru meyve falan girmeye başlayınca biraz daha rahatladım.
Şimdi 10 aylık olan oğlum açlığa asla dayanamıyor. Miktar olarak çok yemiyor ama sık beslenmek istiyor. Bunu ben seçmedim, kendi seçti. Ve İnan’ın yorucu. Çocuğa neredeyse saat başı öğün hazırlıyorum. Çünkü kıyamet kopuyor evde :)
Çocuğa iki farklı kişi baktığı için siz bir rutin oturtamadınız bana kalırsa. Bir süre kendiniz bakın en azından ihtiyacını belirler sonra kv ye de onu söylersiniz.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın :)
Evet yorucu ama kafa yorgunluğu da çok zor emin olun. Zaten haftasonlari ben bakıyorum. Eşim de yardımcı sağolsun. İkimiz hallediyoruzBu olaylar evet can sıkıcı ama size birinin iyi kötü destek olması öyle büyük nimet ki.Benim bebeğim de ek gıdaya yeni geçti.Bi çorba hazırla yedir kaldır 1 saati buluyor.Kahvaltısıdır yoğurdunu yapmaktır peynirini yapmaktır yok kuruyemişidir meyvesini hazırla vs zaten hiçbişeye vakit olmuyor.Şikayetçisiniz ama kv gidince anlarsınız ne kadar zor olduğunu.
1 yasina kadar bebek ogun sayisi aslinda 2 ana ogunle sinirlidir gerisi anne sutudur. Erken baslanan ek gidalar ki 5 aylikken baslamissiniz 180 gunu tamamlamak zorundaydi bebekte boyle tepkimeler gosteriyor. Ayrica kv kisisine sen gunde kac kere yemek yiyorsun diye sorsaniz aslinda o da cevabin icinden kendine gelin tasin ne oldugunu anlar diye dusunuyorum. Size nacizene tavsiyem Bebek liderliginde Beslenme kitabi edinmeniz. Hem is yukunuz azalicak hem bebeginiz yemeklere daha ilimli yaklasicak.Bebeğim dokuz aylık ve doğduğu günden beri KV ile beraberiz. KV her şeye karışan, her şeyin en doğrusunu kendisi bilen, kendini ya da başkalarını sürekli övüp duran karakterde biri. Ev işlerinde ya da bebeğin ihtiyaçlarında çok yardımı oldu ama bunları hep kendisinin en güzelini ve en doğrusunu yaptığını düşündüğü için yaptığına eminim. Önceden beni düşündüğünden sanırdim ama artık öyle olmadığına inanıyorum.
Ben öğretmenim ve oğlum beş ayına girdikten bir hafta sonra ise basladim. O zaman yavaş yavaş ek gıdaya başladık ama ben çoğunlukla iki ogunluk süt sagip bırakıyordum. Altı ayı dolunca tamamen ek gıdaları vermeye başladık ve sorunların çoğu burdan sonra patlak vermeye başladı. KV asla çocuğun doyduguna inanmayan bir insan. Saat başı çocuğun ağzına birşeyler tıkıyor ve çocuk artık bıktı yemek yemekten. Sonra da bu çocuğun iştahı yok bugün hiçbir şey yemedi diye söylenmeye başlıyor. Çocuğumun boyu da kilosu da olması gereken seviyede ama gel de anlat. Güzellikle anlatıyorum, arkadaşlarının yanında laf vuruyorum ama yok. Kadın kendi bildiğini okumaktan vaz geçmiyor ve ben artık sabır noktasını çoktan geçtim. Ona laf anlatamayinca eşime sariyorum. O da bana hak veriyor, konuşuyor ama yok kadın çocuğa büyük adam muamelesi yapmaktan vazgeçin geçmiyor. Dünkü olayı anlatayım.
Okuldan geldim sınav işlerimi hallediyorum. Saat 11.30 gibi geldiğimde birşeyler yedirmişti. 12 gibi aldım uyutmaya götürdüm ama ezan sesine uyandı ve saat bir gibi kalktı. Yoğurt çıkardım, saat 2 gibi yoğurt yedi. Ben bilgisayarın başına döndüm. Baktım çocuk ağlıyor. Meyve püresi hazırlamış daha üzerinden bir saat geçmiş onu yedirmeye calisiyor. Ağladıkça ağzına tepiyor. Artık kavga edecektim ama kendimi nasıl tuttum hayret ediyorum. Mesaj attım eşime ben ücretsiz izine ayrılıyorum annen evine dönsün artık diye. Kavgasız gürültüsüz gitsin yeter ben ilgilenirim çocuğumla dedim. Şu okul işlerimi bitirip ayrılacağım izne.
Sonra çocuk dört gibi uyudu. Uyandığında saat altı falandı sanırım. Uyanır uyanmaz şehriye çorbası yedirmeye calisiyor. Çocuk yine ağladı, istemiyor çünkü. Aç da olsa yemek yeme fikrinden soğudu yavrum. Kadındaki mantık su, hic ağzı boş kalmasın, sürekli bağırsakları çalışsın, ne bulursan ağzına tep. Aldım oğlumu giydirdim, dışarı çıktık. Eşim de spora girdi o arada. Biraz parkta gezdirdim, sonra marketten meyve püresi aldım, bı cafede oturdum onu yedirdim ve yavrum seve seve yedi hiç aglamadan. Eve geldik, zaten surat beş karış bu hiç birşey yemeyecek mı diye sordu. Ben de meyve püresi aldım yedirdim dedim. Öyle olur mu, bu çocuk yemek yemeyecek mı, günde bir kere yemesi gerekiyor onu ( biliyorum ve bu hazır alıp yedirdigim ikinci meyve püresi, kendim evde hazırlar veririm hep) diye söyleniyor. Ben de gördün yemek istemedi dedim her gün mü yediriyorum ben bunu dedim. Ki zaten ne istersem yediririm sanane diyeceğim kavga başlayacak. İçimden sabrediyorum az kaldı gidecek diye. Şimdi arkadaşlar ben mi çok abartıyorum sizce? Uzun olmuş olabilir. Daha çok şey var anlatmadigim ama en büyük sorunum bu. Yani bir bebek bu kadar sık beslenir mı? Sinir olmakta haksız mıyım?
Ben ondan böyle birşey istemiyorum ki. Yani git meyve püresi hazirla yedir demiyorum. Al bebeği uyut demiyorum. Kendisi yapıyor bunları. Çocuk yemek istemeyip aglayinca alsam ya da verme desem canı sıkılıyorBence başka şeylerde yaşadığınız için daralmışsınız. Anneler bile mükemmel bakamazken kayınvalidenizden beklentiye girmişsiniz. Kadın kendini bebeğe adamış devamlı hazırla yedir kolay değil. Tabi bebek sizin istediğiniz gibi büyütmek hakkınız.
Blw yönteminden bahsediyorsunuz. Onu yapabilmem için tamamen evde olmam gerekiyor. Ama bundan sonrası için düşünüyorum. Tesekkur ederim.1 yasina kadar bebek ogun sayisi aslinda 2 ana ogunle sinirlidir gerisi anne sutudur. Erken baslanan ek gidalar ki 5 aylikken baslamissiniz 180 gunu tamamlamak zorundaydi bebekte boyle tepkimeler gosteriyor. Ayrica kv kisisine sen gunde kac kere yemek yiyorsun diye sorsaniz aslinda o da cevabin icinden kendine gelin tasin ne oldugunu anlar diye dusunuyorum. Size nacizene tavsiyem Bebek liderliginde Beslenme kitabi edinmeniz. Hem is yukunuz azalicak hem bebeginiz yemeklere daha ilimli yaklasicak.
Ay canım tokluktan emmiyordur kıyamam ben ona. O kadar çok yedirilmez üzerine gidilmez yavaş yavaş geçilir ek gıdaya. 6 aylıkken başladık biz tek öğün demişti doktorumuz.sebze çorbası bir hafta sonra o çorbaya 3 günde bir şeyler eklerdik. Belki 1 ay sonra kahvaltı yani çok yavaş ilerledik. Hiç zorlamadık şimdi 22 aylık ve her şeyi yiyiyor iştahı da çok güzel maşallah. Bence sakince uyaran anne yemekten tiksindirmeyelim gibilerinden yoksa çocuk bıkacak yazık.Birkaç hafta önce bıraktı emmeyi. Bu sebepten olabilir mi acaba? Sütüm bitti artık gelmiyor emmedigi için. Sebepsiz kafanı çeviriyor itiyor beni. Emmek istemiyor hiç.
Evet blw den bahsediyorum. Ancak sadece uygulama icin degil bi duzen olusursa mesela bak su ayda cocuklara bu kadar gun bu besinler veriliyor bizde oyle yapicaz artik gibisinden yapilirsa yavrucagin midesi biraz rahatlamis olur en azindan diye dusundum.Blw yönteminden bahsediyorsunuz. Onu yapabilmem için tamamen evde olmam gerekiyor. Ama bundan sonrası için düşünüyorum. Tesekkur ederim.
Birkaç hafta önce bıraktı emmeyi. Bu sebepten olabilir mi acaba? Sütüm bitti artık gelmiyor emmedigi için. Sebepsiz kafanı çeviriyor itiyor beni. Emmek istemiyor hiç.
Söylüyorum inanın ama söylemekle olmuyorAy canım tokluktan emmiyordur kıyamam ben ona. O kadar çok yedirilmez üzerine gidilmez yavaş yavaş geçilir ek gıdaya. 6 aylıkken başladık biz tek öğün demişti doktorumuz.sebze çorbası bir hafta sonra o çorbaya 3 günde bir şeyler eklerdik. Belki 1 ay sonra kahvaltı yani çok yavaş ilerledik. Hiç zorlamadık şimdi 22 aylık ve her şeyi yiyiyor iştahı da çok güzel maşallah. Bence sakince uyaran anne yemekten tiksindirmeyelim gibilerinden yoksa çocuk bıkacak yazık.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?