- 28 Kasım 2010
- 41.657
- 137.972
-
- Konu Sahibi Less-is-More
Aslinda cocuga gore de degisir durum. Benim oglanin okulunda 2,5 yasinda cocuk var,benimkinin ablasi gibiBana da 3 yasindan oncesi erken geliyor. En azindan tuvalet aliskanligi edinsin, az bucuk kendini anlatsin istiyorum.
Kesinlikle haklisiniz. Bunun sabit bir zamani yok, her cocugun gelisimi farkli cunku. Onumuzde uzun bir zaman var. O gune geldigimizde daha net bir karar verebilecegim.Aslinda cocuga gore de degisir durum. Benim oglanin okulunda 2,5 yasinda cocuk var,benimkinin ablasi gibisabahlari goruyor geldigimizi hosgeldiiiiin diye kosarak geliyor sarilmaya sizin cocugunuzu en iyi siz tanirsiniz,ihtiyaclarina cevap verebilecek kresi ve ogretmeni eniyi siz secersiniz. Ben cok arastirdim bu okul islerini,ogretmeni gozlemledim,cocuklarla bahcedeyken uzun sure izledim kadini ilgisini esit bolebiliyor mu diye,istenmeyen bir durumu aninda fark edebiliyor mu diye,kiyafetine ust basina varana kadar inceledim. Benim icin onemliydi cunku bunlar. Ayrica okulun guvenligi,mutfagi,egitim seviyesi de ayni sekilde cok onemli. Okul arastirirken dikkatli olmak lazim
Saglik mutlulukla gelsin bebeginiz. Elbet halledersiniz.Kesinlikle haklisiniz. Bunun sabit bir zamani yok, her cocugun gelisimi farkli cunku. Onumuzde uzun bir zaman var. O gune geldigimizde daha net bir karar verebilecegim.
Peki nasil gidip geliyor. Servis mi var?
2.5 yaşında okul mu hangi ülke acabaKardesin daha çok küçük, sende onun yasindayken evdeydin deyip gönderin çoçugu. Kreste onun gelisimi için önemli.
Evet çoçuklarin psikolojisi önemli fakat her itirazlarinada karsilik vermemeliyiz travma yasayacak diye korkusundan. Yani yasadigim ülkede çocuklarin çogu 1 yasinda (hatta daha erken) krese baslar ve 2.5 yasinda okula baslarlar.
Cocuga karsi net olunmali. Elbette kendini acindiracak fakat çocugu hapise atmiyorsunuz. Onun gelisimini iyi yönde etkileyecegi, arkadaslari ile oynayabilecegi yere yolluyorsunuz.
2.5 yaşında okul mu hangi ülke acaba
en azından anne baba mama filan deseydi, evde tv çok mu açık acabaEvet kardesi olmsa da ben gondermeyi dusunuyordum 3 yasini doldurunca. Evde buyukanneyle olmasiyla kreste yasitlariyla olmasi ayni sey degil. Bircok seyi ogrenmesi acisindan gerekli. Bir de henuz hic konusmuyor. Anne baba falan da demiyor. O zamana kadar birazcik kendini ifade edebilse icim daha rahat edecek.
çok erken gibi geldi de o yüzden sordum, avrupa, amerika, avustralya mı acaba :)Ana okulu evet. Bunda tuhaf olan nedir? Hangi ülke oldugu önemli degil :)
ben doğru bulmadım çocukta beni evden yoluyorlar kardeşini istiyorlar düşüncesi oluşacaktır. ayrıca 3 yaşda kreş için erken.iki senede ana sinifi deseniz ilkokul bire kadar 3 sene okula gitmiş olcakki ilkokula okuldan bıkmış olarak başlayacaktırMerhabalar. Cogunuz biliyorsunuz, 21 aylik bir oglum var ve su an ikinciye hamileyim. Her cocugun psikolojisi ve gelisimi farkli tabi ama benzer durumlari yasayan annelerin deneyimlerinden faydalanmak istedim. Onumuzdeki Agustos ayinin sonunda insallah ikinci bebegimi kucagima alacagim. O zaman buyuk oglum tam iki yasinda olacak. Benim dusuncem bir yil ise ara verip ikisiyle de evde ilgilenmek. Daha sonra kucuk 1 yasini doldurunca, buyuk de tam 3 yasinda olunca, buyugu krese verip ise donmeyi dusunuyorum. Bu surecte annem ve kv donusumlu olarak yardim edecekler. Kucuk zaten evde olacak ama buyuk 3 yasinda ve evde kardesi varken krese baslarsa nasil olur sizce? Bir arkadasimin kizi yasi daha buyuk olmasina ragmen baslamis ama devam etmemis. Evde onunla ilgileniyorsunuz, beni okula gonderiyorsunuz gibi sikayetlerde bulunmus. Boyle bir durum yasamak istemiyorum. 3 yas krese baslamak icin uygun bence ama evde kardesiyle ilgilenirken onu evden gondermek nasil bir etki yaratir kestiremiyorum. Ben de ise baslayacagim, onunla birlikte evden cikmis olacagim. Boyle olursa daha mi kolay uyum saglar? Simdiden bu dusuncelere kapildim, yol gosterirseniz sevinirim.
çok erken gibi geldi de o yüzden sordum, avrupa, amerika, avustralya mı acaba :)
aynen haklısınız malesef, 7 yaş okula başlama yaşı olarak çok geçErken degil aslinda, bence tam ideal yas. O yaslarda birseyleri ögrenmeleri, bir düzene alismalari, yavastan sorumluluklari almalari. Türkiyede çoçuklara çok fazla kücük muamelesini yapiyorlar. Yani kizim 2 yasinda ve biz bile zor yetisiyoruz tek baktigimizda. Bu devirde bir anneanne, babanne apartman dairelerinde o yastaki çoçuga bakmasi is degil aslinda.
Köy gibi yerde daha kolaydi, çocuklar hep beraber zaten disarda oynuyordu. Zaten çoçuk en çok kendi arkadaslarindan ögreniyor.
Mesela kizimin gitti kreste sadece onun yasitlari yok, 6 aylik bebeklerde var mesela. O 6 aylik bebekler, kizimin yasindakilerden ögreniyorlar, ve kizimda o bebekten ögreniyor.
Ancak apartman dairelerinde, günde sadece 1-2 saat parkta oynamakta is degil. Hani sosyal yada yaratici becerileri kazanmak için. Ancak iste Türkiyede sartlar farkli. Kresler çok pahali ve her kres güvenilir degil, denetim altinda degil.
12 ocak 2017 dogumlu benim kucugu.Benimki de hiç susmuyor yani bunun kreşle çok ilgisi yok bence. Sürekli kitap oku,birşeyler anlat anlattir,tv hiç izletme,isteklerini işaretle değil de sözel ifade etmesi icin teşvik et,oynadığınız oyunlar bile konuşmaya yönelik olsun; zamanla alışır sizin gibi cümleler kurar. Kreşi ilkokula 2 yıl kala dusunuyorum ben, buyugunde öyle yaptım çok memnununKelime de yok bizimkinde. 8 eylul 2017 dogumlu. Anlamsiz seyler soyluyor bazen o kadar. Kimin kim oldugunu biliyor ama hitap etmiyor anne baba diye
aynen haklısınız malesef, 7 yaş okula başlama yaşı olarak çok geç
ama 2,5 da biraz erken gibi :))
tabi kreş şart, sosyal becerileri vs.herşey için tabi eskiden dediğiniz gibi köyde çocuk büyütmek kolaydı şimdi çocuklar evde kapalı kalıyorlar
hala neresi olduğunu söylemedinizTabi ortam ve alistiklarimizdan dolayi. Bende o yasta ana okuluna basladigim için, tüm ülkede sistem böyle oldugu için bana garip gelmiyor. Hatta burda "3 yas bile erken kres için" denilmesi garip geliyor.
Ki ana okul dedigime bakma, asiri bir ders isleme yok. Sadece mesela el becerilerini daha ilerletmeye çalisiyorlar, haftada 1 saat "spor" yapiyorlar ( ziplama, kosmak), yada iste sezonlari yavastan ögreniyorlar (kisin agaçtan düsen yapraklar ile etkinlik) gibi gibi seyler.
Biz (Türk kültürü) çok fazla çoçuklarimizin üzerine düsüyoruz. Bagimsiz olmalari, erken yasta bile arkadaslari olmasi çok iyi bisey aslinda.
Bu konu ile ilgili size tavsiyem çocuğunuzun yaşından dolayı oyun aktivite evleri oluyor bu evrede yani en azından oğlunuz 30 aylık olduğunda falan bu tarz yerlere götürmeniz olacak. Saatlik yerler buralar çocukların etkinliklerde bulunduğu ayrıca aile de yanında kalabiliyor belli yerleri oluyor çocuk oynarken sizi görebilir. Okul ortamı gibi olduğu içinde çocuk küçük yaşta okula başlayınca sıkıntı çekmiyor 36 ay okul için erken değil. Fakat dengeyi iyi sağlamanız lazım sizin işe gideceğinizi bilmeli. Annem beni okula bırakıyor evde kardeşimle dememeli. Yada akşam işten geldiğinizde bebeğiniz daha küçük olduğundan onun ilgisini bu evrede daha fazla tutup oğlunuza sadece 1 tık bile daha az ilgi gösterirseniz ters tepki alabilirsiniz. Yani bunda önemli olan şey aradaki dengeyi sağlamaya çalışmalısınız. 36 ay itibari ile çocuğun okula başlaması sosyalleşmesi bakımında akran grubu içinde olacağından aslında çok da iyi olacaktır.Merhabalar. Cogunuz biliyorsunuz, 21 aylik bir oglum var ve su an ikinciye hamileyim. Her cocugun psikolojisi ve gelisimi farkli tabi ama benzer durumlari yasayan annelerin deneyimlerinden faydalanmak istedim. Onumuzdeki Agustos ayinin sonunda insallah ikinci bebegimi kucagima alacagim. O zaman buyuk oglum tam iki yasinda olacak. Benim dusuncem bir yil ise ara verip ikisiyle de evde ilgilenmek. Daha sonra kucuk 1 yasini doldurunca, buyuk de tam 3 yasinda olunca, buyugu krese verip ise donmeyi dusunuyorum. Bu surecte annem ve kv donusumlu olarak yardim edecekler. Kucuk zaten evde olacak ama buyuk 3 yasinda ve evde kardesi varken krese baslarsa nasil olur sizce? Bir arkadasimin kizi yasi daha buyuk olmasina ragmen baslamis ama devam etmemis. Evde onunla ilgileniyorsunuz, beni okula gonderiyorsunuz gibi sikayetlerde bulunmus. Boyle bir durum yasamak istemiyorum. 3 yas krese baslamak icin uygun bence ama evde kardesiyle ilgilenirken onu evden gondermek nasil bir etki yaratir kestiremiyorum. Ben de ise baslayacagim, onunla birlikte evden cikmis olacagim. Boyle olursa daha mi kolay uyum saglar? Simdiden bu dusuncelere kapildim, yol gosterirseniz sevinirim.
Bu sene baslatmayacagim. Uc hafta sonra dogumum var. Bir sene evde olacagim. Oglum da seneye uc yasinda olacak. Ondan sonra baslatmayi dusunuyorum. Seninki kac yasinda?Less-is-More kreş işini ne yaptın? Ben ise başlıyorum bayram sonrası.krese yazdırıp haftaya başlaticam