• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bakıcı, Kreş, Oyun Ablası Kresde olanlar.

Çocuğunuzun bakıcı veya kreş deneyimleri, önerirler, tavsiyeler, karşılaşılan problemler, oyun ablaları ve oyun grupları
Konuyu bugun ogretmene su sekilde söyledim. X hanim benim kizimin idrar yolu enfeksiyonu var, doktorumuzun kesin talimati 2 saate bir tuvalete gidecek. O söylemese bile siz gonderin. Yok dese bile kizimi zorla tuvalete gönderin dedim. Ve bugun okuldan ben aldim cocuk eve gelince cok sıkıstım diyerek 2 saat wc den cikmadi. Suan gözlemliycem canim cunku , gitmek istiyor seviyorum diyor. Ögretmenimiz dikkat daginikligindan bahsetti biraz bunun önüne gecmem gerek sanirim..
Tarafsız olmaya gayret ederek yorum yapacağım.
Dikkat dağınıklığı teşhisi bu yaşta konmaz zaten yaş özelliği gereği bu yaş grubunda dikkat süresi kısadır.
İkincisi idrar yolu iltihabı takip gerektiren ciddi bir hastalık 20 öğrencisi olan bir öğretmenden bu takibi beklemeniz şartlar düşünüldüğünde yüksek bir beklenti.
Kahvaltı menüsü de size uygun değilse kahvaltıyı evde yaptırıp göndermeniz en güzeli.
Not: Mesleği okul öncesi öğretmenliği olan özel anaokullarında yıllardır idarecilik yapan bir anneyim.

Ben yurt diaindayim, devlet kresleri var. Cocugun kahvaltisini anneler yapiyor evde, suyunu da koyuyoruz oyle gonderiyoruz. Cocuk ne yerse onu koyuyoruz. Bu sistem bu bakimdan guzel. Ama cocugun ustunden basindan sorumlu degiller. Cocuklar ayakkabilarini ceketlerini kendileri giyiyorlar. Giyemeyeni giyene kadar bekliyorlar. Ben cogu kez sapkasini Ters giymis, ayakkabisini sag Sol karistirip giymis bii sekilde aldim kresten. Disari cikan atlet de olmustur, bunlari kafaya takmayin, cocugunuza evde ne yapmasini gerektigini ogretin. Sorumluluk almalilar. Istemedigimiz seyleri yasiyoruz evet. Anne olarak hoslanmiyorum bircok seyden ama diger cocuklar nasilsa o da oyle olmali. Ben kizimin evde her ihtiyacini karsiliyorum ama die dunyada basinin caresine de bakabilmeli. Kizim dort yasinda uzerini kendi giyiyor, sacini tariyor, fermuarini Ben cekerim. Coraplarini giyer yamuk olur aldiris etmem. Cocuklar nihayetinde. Dis fircalama, Popo silme hepsini kendi yapiyor. Meyvesini kendi yikiyor, tabagini kendi getiriyor. Cogu zaman suyunu da kendi alip iciyor. Bunlari neden anlatiyorum cocugunuz atletine dikkat edip icine sokabilmeli bu yasta diyorum. Normal seyler. O konuda uzmeyin kendinizi, biz kiyamiyoruz ama buyuyorlar. Birakin daginik kalsin deriz ya bazen, Ben de oyle yapiyorum. Kres ortami Anne yani gibi olamiyor malesef. Hayat daha acimasiz. Onlari hazirliyoruz bu duruma.
Benim kizimda özbecerilerini yapabiliyor zaten evde bu benim icin problem degil. Fakat yabanci bir ortamda en azindan gostermeleri gerekmezmi? Adaptasyon süreci olarak diyorum.sonucta egitim yuvasi.bugun cocugu okuldan aldim , sac bas savastan cikmis gibiydi.

tum bunlari ailenin olmadigi bir ortamda bir yetiskin gozetiminde yapacak.
sosyallesek ama ayni zamanda sorumluluk almayi da ogrenecek, en basitinden kendine bakabilen bir birey olacak.
Yetişkin gözlemini yaparken çocuğa yol göstermedikten sonra istediği kadar gözlemlesin. O çocuk 2 gün de atleti dışarıda gezer 1 ay da. Adı üzerinde öğretmen, öğretecek ki çocuk uygulasın.

Tarafsız olmaya gayret ederek yorum yapacağım.
Dikkat dağınıklığı teşhisi bu yaşta konmaz zaten yaş özelliği gereği bu yaş grubunda dikkat süresi kısadır.
İkincisi idrar yolu iltihabı takip gerektiren ciddi bir hastalık 20 öğrencisi olan bir öğretmenden bu takibi beklemeniz şartlar düşünüldüğünde yüksek bir beklenti.
Kahvaltı menüsü de size uygun değilse kahvaltıyı evde yaptırıp göndermeniz en güzeli.
Not: Mesleği okul öncesi öğretmenliği olan özel anaokullarında yıllardır idarecilik yapan bir anneyim.
Sizi anliyorum. Kavaltiyi evde yaptirsam yemekhanede arkadaslarina bakicak. Ben ordaki ögünlere alismasi taraftariyim. Ben bugun ögretmene enfeksiyonu belirtince ben ilgilenirim dedi, diyebilirdi benim icin zor olur bu sorumluluk gerektiren bisey.

Benim kizimda özbecerilerini yapabiliyor zaten evde bu benim icin problem degil. Fakat yabanci bir ortamda en azindan gostermeleri gerekmezmi? Adaptasyon süreci olarak diyorum.sonucta egitim yuvasi.bugun cocugu okuldan aldim , sac bas savastan cikmis gibiydi.
Cocuklar ustunuzu basinizi duzeltin hadi demek zor degil bence. Evden cikarken de cocuklarimiza hadi gidelim giyinelim,sacimizi tarayalim duzeltelim demiyor muyuz? Insan icine cikarken sacimiz duzgun olmali,kiyafetimizi toparlamaliyiz bu da ozbakim. Bunu da cocuk kendisi yapiyor evet ama ogretmen ikaz etmeli. Ve cocugun kendisine yaptirmali ki alissin cocuk. Ben gercekten cozemedim,bunu bir gorev olarak gorup de ustlenmiyorlarsa cok ilginc.

Anliyorum hassasiyetinizi fakat Ben de o sekilde aliyorum kizimi. Kimse toplamiyor dagilan saci, hatta tokasini cantasina koyuyor bozulunca. Olur cocuk bunlar. Yapan yerler vardir illaki bilemiyorum. Ama yapmamalarini da normal karsiliyorum. Ne guzel eglenmis oynamis deyin bosverin. Cocugunuz mutlu ise sorun yok, ilk zamanlar zorluk cikabiliyor. Ben de gectim o donemden. Alisiyor insan zamanla, baska dert olmasin

Yemek konusuna birşey diyemem zira devlette öğle yemeği olarak sadece çorba verildiğini biliyorum. Öyle ceşit çeşit yemek olmuyor genelde.
Yerinizde olsam evde az da olsa yumurta,peynir yedirir öyle gönderirdim,okulda da yemek isterse yerdi,aç kalmazdı.
Belinin açık olması konusuna şunu söyleyebilirim,kızımda özelde olmasına rağmen,kendi gidip geliyor 2 senedir tuvalete,sadece yardımcı öğretmen kapının dışında bekliyordu geçen yıl çıkana kadar,bu sene tek başına gidiyor zaten sınıflarının karşısındaki kapı tuvalet,belini vs kendi düzeltiyor.
Sizde öğretin derim,kendisi yapsın.
Mahremiyet açısından da doğru olan bu. Ha tabiki öğretmeni de yardım edebilir ama sınıftaki öğrenci sayısı fazla ise yapamıyor olabilir.
Kızmak konusuna şunu söyleyebilirim,oyun saati bitmiş olabilir,faaliyet yapilacaktır,o sebeple demiş olabilir bırakıyoruz diye,zira orada 1 çocuk dahi oyuna devam ederse diğerleri de oyun oynamak isteyecektir. Ha sinirli /kızgın şekilde söylediyse haklısınız, güzellikle anlatabilirdi muhakkak.
Bilemedim. Gidip konuşsanız çocuğunuza tepki olarak dönebilir. Böyle durumlarda diğer veliler ile birlikte gidip konuşulsa sorunlar tek bir veli/çocuk öne cıkmamış olur.

Cocuklar ustunuzu basinizi duzeltin hadi demek zor degil bence. Evden cikarken de cocuklarimiza hadi gidelim giyinelim,sacimizi tarayalim duzeltelim demiyor muyuz? Insan icine cikarken sacimiz duzgun olmali,kiyafetimizi toparlamaliyiz bu da ozbakim. Bunu da cocuk kendisi yapiyor evet ama ogretmen ikaz etmeli. Ve cocugun kendisine yaptirmali ki alissin cocuk. Ben gercekten cozemedim,bunu bir gorev olarak gorup de ustlenmiyorlarsa cok ilginc.
Ya tayti düsmüs , tokanin az bi bölümü saci tutuyor tipi cok komikti güleyimi aglayimmi beli degildi.

Yetişkin gözlemini yaparken çocuğa yol göstermedikten sonra istediği kadar gözlemlesin. O çocuk 2 gün de atleti dışarıda gezer 1 ay da. Adı üzerinde öğretmen, öğretecek ki çocuk uygulasın.

Hayir bunlari aile ogretmesi gerekiyor.
Sonucta o yas anaokullarina kayit ederken, cocugun kendi kendine giyinip giyinemedigi tuvalet aliskanligi olup olmadigi soruluyor.
Bunlara evet dediyseniz bu varsayimla kabul etmislerdir.

Ogretmen ne yapacak, etkinlik yapiyor, bir duzen cercevesinde orada bulunduklari zamani planliyor, cocugu gozlemliyor, sosyal veya bir fiziki problemi varsa aileyi yonlendiriyor, gibi gibi. Bu saydiklarimin hic birinde oz bakimini yapar yok.

3 yas alti kresleri bu dedigimden ayri tutuyorum, tabi ki o kurumlarda cocuklarin ozbakimlari direk ogretmenleri tarafindan yapilmali, ayri bir bakici ablanin yapmasi bile dogru degil, cunku o yas cocuklari hem herkese guvenemez, hem de alistigi kisiden bekler bakimini.

canim emin ol cocuga hadi dedikce o olay bir turlu cozulmuyor, ben de kendim cok hadi sunu yapalim bunu yapalim diyorum, ama anne hadi dedikce cocuk maalesef onu kendi gorevi bellemiyor.
Benim gozlemledigim de bu sekilde, ogretmenler eger sorumluluk cocukta olacaksa surekli hadi hadi pesinde dolasmiyorlar, cocuklar bir nevi gorerek ogreniyor, telkinle degil.

Anliyorum hassasiyetinizi fakat Ben de o sekilde aliyorum kizimi. Kimse toplamiyor dagilan saci, hatta tokasini cantasina koyuyor bozulunca. Olur cocuk bunlar. Yapan yerler vardir illaki bilemiyorum. Ama yapmamalarini da normal karsiliyorum. Ne guzel eglenmis oynamis deyin bosverin. Cocugunuz mutlu ise sorun yok, ilk zamanlar zorluk cikabiliyor. Ben de gectim o donemden. Alisiyor insan zamanla, baska dert olmasin
Evet bardagin dolu tarafindan bakacagim bu konuya artik darma duman olsun cocuk :D önceden bize müfettis gelince jilet gibi olurduk. :D
Bunlarda oyke yapar heralde

Hayir bunlari aile ogretmesi gerekiyor.
Sonucta o yas anaokullarina kayit ederken, cocugun kendi kendine giyinip giyinemedigi tuvalet aliskanligi olup olmadigi soruluyor.
Bunlara evet dediyseniz bu varsayimla kabul etmislerdir.

Ogretmen ne yapacak, etkinlik yapiyor, bir duzen cercevesinde orada bulunduklari zamani planliyor, cocugu gozlemliyor, sosyal veya bir fiziki problemi varsa aileyi yonlendiriyor, gibi gibi. Bu saydiklarimin hic birinde oz bakimini yapar yok.

3 yas alti kresleri bu dedigimden ayri tutuyorum, tabi ki o kurumlarda cocuklarin ozbakimlari direk ogretmenleri tarafindan yapilmali, ayri bir bakici ablanin yapmasi bile dogru degil, cunku o yas cocuklari hem herkese guvenemez, hem de alistigi kisiden bekler bakimini.
Ben sizi anlıyorum, ama şöyle düşünün. Öğretmensiniz ve 2 gündür o çocuğun beli açık. Şahsen benim içim gider öyle görmeye. Yanına giderim bak bunu bu şekilde yapıyoruz değil mi derim. Zor değil, çocuğun özgüveninde ya da ileride kendine yetebilmesinde zedelenme yapmaz bu. Baktım olmuyor çocuk aynı,bazı konularda da eksiğini gördüm çağırırım velisini öyle konuşurum. Herkesin kendi düşüncesi tabi, belki de ben daha hassas düşünüyorum. Ama çocuğumun öyle gezmesindense bir kere de olsa uyarmasını tercih ederim.

Ben sizi anlıyorum, ama şöyle düşünün. Öğretmensiniz ve 2 gündür o çocuğun beli açık. Şahsen benim içim gider öyle görmeye. Yanına giderim bak bunu bu şekilde yapıyoruz değil mi derim. Zor değil, çocuğun özgüveninde ya da ileride kendine yetebilmesinde zedelenme yapmaz bu. Baktım olmuyor çocuk aynı,bazı konularda da eksiğini gördüm çağırırım velisini öyle konuşurum. Herkesin kendi düşüncesi tabi, belki de ben daha hassas düşünüyorum. Ama çocuğumun öyle gezmesindense bir kere de olsa uyarmasını tercih ederim.

ah anneler iste biz hic kiyamiyoruz da ondan oluyor.

Bakmayin ben de boyle diyorum ama benim cocuklarim cok nazlidirlar, babasi ve ben de biraz nazliyoruz, o yuzden bana okuldaki disiplin ilac gibi geliyor acikcasi.
Senin sorumlulugun bu, sen bunu yapacaksin diye anlatiyorum ogluma, mesela kiyafetlerini ayakkabilarini birlikte sectik, bak kendin giyip kendin cikaracaksin falan, rahat misin falan derken bir pantolon almak icin bir tam gun ugrastik mesela. Ama ne yapiyor, jimnastik dersine giderken pantolonunu cikarip sortunu giyiyor, pantolonu da ters cikarip birakinca, ders bitince giymesi zor geliyor, 2 haftadir sortla geciriyor gununu. Ben de kendimle savas veriyorum, ogretmene soyleyeyim mi diye, hani ders sonrasinda degistirtsin sortunu diye. Ama demiyorum, cunku aslinda bu sorumlulugu alabilmesi lazim, ve ogretmeni soylemese bile ben soyluyorum, ve arkadaslari da o zaman ustlerini degistiriyorlar, yani kisaca tek bahanesi tembellik, o zaman yapacak bir sey kalmiyor.

Ya tayti düsmüs , tokanin az bi bölümü saci tutuyor tipi cok komikti güleyimi aglayimmi beli degildi.
Dusunememis yazik ;) gozumun onune geldi valla. Okulda bir duzen olsa o cocuk size geri oyle gelmez. Yahu 34 yasindayim,annem emekli ilkokul ogretmeni,her teneffusten donuste cocuklari tek tek inceler,gereken durumlarda ikaz ederdi. Cocugum pantolonunu topla,yakani ilikle,ayakkabini bagla. Kimse demiyor ogretmen kendisi yapsin diye,cocugu guzelce ikaz etsinler. Siniftan cikarken son 5 dakika hazirliga ayrilir,herkes kissa giyinir,esyasini kendi toplar,sacini basini yaka pacasini duzeltir oyle cikilir. Bunu soyluyorum eauuu oz bakimi kendi yapsin diyorlar ;) kknin eglenceli yonu kimsenin ne dedigimizi anlamamasi sanirim.

Bu arada wcye goturen ablalar kapida bekliyor,cocuga tuvaletini yaptirmak onlarin isi olmamali zaten boyle bir beklentimiz yok. Uzerine lavabo dusup de hayatini kaybeden cocugu kimse hatirlamiyor mu? :( guvenlik icin duruyor orda o ablalar. Yardim istenebilir acil durumlarda,cocuk kayar duserse digerleri onu cignemesin diye duruyor o abla kapida. Ya da birbirlerine garip sakalar yapmasinlar diye;) wcdencikip alip basini gitmesin diye var o ablalar.

Ayni sekilde servis gorevlileri neden var mesela? Cocuklari eksiksiz sekilde servisten indirmek icin var. Birbirini itip kakmasin diye var. Serviste unutulup ölen cocuklari unutmayalim. Ne ogretmen fark etmis ne servisteki abla. Koordinasyonu saglamak zor mu ben anlamiyorum ki. Alinacak cocuk sayisi belli, servise giren cocuk sayisi belli olmali,saymali gorevli. Ayni sekilde indirirken de saymali,koltuklari kontrol etmeli. Ogretmene de teslim etmeli bu cocuklari. O geldi bu gelmedi diye haber verilmeli. O kadar basit degil cocuklarin hayati. Birileri okusun bunlara dikkat etsin diye yaziyorum. Devlet okullarinin cogunda kapida bekci bile yok. Ben veli degilim ama o okula girebiliyorum,girememem lazim degil mi? Ozel okullarda da eksiklikler var,basibosluklar var,gorevliler artik biraz daha hassas olmali. Ogretmen de ayni sekilde. Annem babam okulda cati kiremitlerini bile aktarirdi,o da onlarin isi degildi. Ogretmenlik biraz da askla yapilan bir meslek. Okullarin hali ortada. Veliler de daha anlayisli olmali,ogretmenler de o benim isim degil bu benim isim degil dememeli. Elbette isleri olmayan seyler kaliyor ustlerine,karsilikli iyi niyetle cozulecek meseleler bunlar.

Konuyu bugun ogretmene su sekilde söyledim. X hanim benim kizimin idrar yolu enfeksiyonu var, doktorumuzun kesin talimati 2 saate bir tuvalete gidecek. O söylemese bile siz gonderin. Yok dese bile kizimi zorla tuvalete gönderin dedim. Ve bugun okuldan ben aldim cocuk eve gelince cok sıkıstım diyerek 2 saat wc den cikmadi. Suan gözlemliycem canim cunku , gitmek istiyor seviyorum diyor. Ögretmenimiz dikkat daginikligindan bahsetti biraz bunun önüne gecmem gerek sanirim..
Bunu söyledikten sonra mı çok sıkıştım diye geldi? Anlamadım hoca yine mi göndermemiş?

canim emin ol cocuga hadi dedikce o olay bir turlu cozulmuyor, ben de kendim cok hadi sunu yapalim bunu yapalim diyorum, ama anne hadi dedikce cocuk maalesef onu kendi gorevi bellemiyor.
Benim gozlemledigim de bu sekilde, ogretmenler eger sorumluluk cocukta olacaksa surekli hadi hadi pesinde dolasmiyorlar, cocuklar bir nevi gorerek ogreniyor, telkinle degil.
Ben ne bileyim,ana sinifinda ogretmen bana bir sey soylese yapmadan gecmezdim. Anneleri basindan saviyor cocuklar ama ogretmen 1 defa soyluyor ve o soyledigini de yaptiriyor. Kendi oglumdan biliyorum,baskasinin soyledigini asla ikiletmez. Ben soylesem nafile ;) yuzgoz olduk iyice.

ah anneler iste biz hic kiyamiyoruz da ondan oluyor.

Bakmayin ben de boyle diyorum ama benim cocuklarim cok nazlidirlar, babasi ve ben de biraz nazliyoruz, o yuzden bana okuldaki disiplin ilac gibi geliyor acikcasi.
Senin sorumlulugun bu, sen bunu yapacaksin diye anlatiyorum ogluma, mesela kiyafetlerini ayakkabilarini birlikte sectik, bak kendin giyip kendin cikaracaksin falan, rahat misin falan derken bir pantolon almak icin bir tam gun ugrastik mesela. Ama ne yapiyor, jimnastik dersine giderken pantolonunu cikarip sortunu giyiyor, pantolonu da ters cikarip birakinca, ders bitince giymesi zor geliyor, 2 haftadir sortla geciriyor gununu. Ben de kendimle savas veriyorum, ogretmene soyleyeyim mi diye, hani ders sonrasinda degistirtsin sortunu diye. Ama demiyorum, cunku aslinda bu sorumlulugu alabilmesi lazim, ve ogretmeni soylemese bile ben soyluyorum, ve arkadaslari da o zaman ustlerini degistiriyorlar, yani kisaca tek bahanesi tembellik, o zaman yapacak bir sey kalmiyor.
Orası öyle tabi annelik duyguları da giriyor işin içine ister istemez. Bilmiyorum ya annem de benim her şeyimle ilgilenirdi ama çok güzel sorumluluk da alıyorum kendi işimi kendim de görüyorum :) belki de ince bir çizgisi vardır onun. Umarım o çizgiyi ayarlarız biz de

Ben ne bileyim,ana sinifinda ogretmen bana bir sey soylese yapmadan gecmezdim. Anneleri basindan saviyor cocuklar ama ogretmen 1 defa soyluyor ve o soyledigini de yaptiriyor. Kendi oglumdan biliyorum,baskasinin soyledigini asla ikiletmez. Ben soylesem nafile :KK66: yuzgoz olduk iyice.

evet maalesef.
Ogretmenin bu iliskiyi cok dengede tutmasi lazim, ne nazi kampina cevirecek okulu, ne de anne gibi yumusak olacak.
Zor is kim ne derse desin.

Back