Krediyle araba alırsak mantıklı olur mu?

Peripadisahininkizi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
15 Haziran 2022
850
763
33
Aslında hep eşime diyordum ben işe giriyim araba alırız bir şekilde diye. Tabi ben hemen olsun istemiyordum biraz paranın keyfini çıkarmak istiyordum.
Şimdi daha işe yeni gireceğim maaş bile almadım eşim araba alma konusunda ısrarcı fiyatlar gittikçe artacak aynı şey olur sen beklesen de yatırım yapıp altın da alsan paranın değeri kalmayacak kredi çekip şimdi almak daha mantıklı diyor.
Düğünden 100 bin tl kadar altın banka kasasında duruyor. Alacağımız araba maksimum 200-250 bin arası falan olur diye düşünüyorum.
Ailem biraz araba ihtiyacımız pek olmadığı için bu şekilde idare edersiniz hemen almayın araba masraflı diyor .
Arabayı da gerçekten hafta sonları da olsa bir yerlere gitmek gezmek için alıyoruz. Tabi bi de acil lazım olur eder kapımızda dursun diye. Bebek yeni düşünüyoruz olursa bebekle ilerde illa ki lazım olacak diye de düşünüyorum.
İkimizin geliri de yeni yılda 22 bin civarı olur en fazla maaşlarımız düşük

Arabalar artıyor, altın gibi değerleniyor.. evet masrafli buna katılıyorum.... Ama aynı zamanda yatırımda.
Biz almistik 100 bine şuan aldığımiz araba 250 bin civarı. Bizde bu mantıkla almıştık açıkçası..
O yuzden alın, iyice artmadan..

Hesabı kitabı iyi yapmak gerekiyor .
Kredi çekerseniz ne kadarlık ödeme yapacaksınız her ay ?
Eviniz kira mı ?
Bir de bebek düşünüyoruz yazmışsınız , bebek olunca siz bir süre çalışamayacaksınız .
Bu sürede eşiniz tek maaşla hem evin hem bebeğin giderlerini hem krediyi ödeyebilecek mi ?

Bir taraftan da ne kadar erken alırsanız o kadar iyi .
Çünkü bugün 10 TL ye aldığımız ürünü yarın aynı ücretten alamıyoruz

Son düzenleme:
Biz arabamızı 29 bine almıştık, şimdi 200 bin civari ediyor. O zaman 2 bilezik 3 yüzük ve 1 çift küpe bozdurup aldık. Şimdi o kadar altına asla araba alınmaz. Üstelik kaç senedir biniyoruz işimiz görülüyor. Bence araba ev en iyi yatırım. Ustelik araba ihtiyaç

Sıkılmadan kredi odeyebilecek durumdaysaniz, kredi çekmek enflasyon ortamında çok mantıklı bir olay. çünkü para değer kaybettiği için ödeyeceğiniz rakam bir süre sonra kuşa dönüyor. Aldığınız araba da yerinde durmuyor fiyatı artıyor

Yani bence mantıklı. Çünkü ilk yıl biraz zorluyor kredi ama sonrasında asgari artıyor falan derken. Ödediğin miktarda değişmediği için zorlamamaya başlıyor. 2 yıl önce ev için kredi çektik 100 bin ödemesi aylık 1500 . İlk yıl zorlandık o zaman asgari 2000 küsür dü eşim asgariden fazla alıyordu ben asgari alıyordum. Sonrasında asgari arttı piyasa değişti derken şuan 1500 çok az bi miktar ve kolaylıkla ödeniyor. Keşke 200,300 çekseydik o zaman lar diyoruz

Alım bence de

Sırf arabayı almakla bitmiyor,kaskosu,sigortası,muayenesi,benzini vs vs hepsi pahalı şeyler.
Araba bir ihtiyaçtı eskiden. Artık lükse dönmüş durumda. Bunları karşılayabilecekseniz elbette alın. Kasko ücretleri almış başını gitmiş,önce araştırın aylık ne ödeyeceğinizi,sonra almaya karar verirsiniz.

42.5’a aldığım araba şuan 400bin oldu evet değerlendi ama kaskosu bitse sigortası başlıyor sigorta bitse bakımı geliyor bir ara benzin 30₺’ya çıktı araba otoparkta uyudu. Benzin alamamaktan değil 1 litre benzine 30₺ vermek koyduğu için. Hesabı kitabı iyi yapmak lazım. Nakit parayla alınsa okey ama krediyle ben olsam almam. Hele ki bu yüksek faizde. Ve yanlışım varsa düzeltin kredili arabayı satmak çok zor diye biliyorum.

Total geliriniz mi 22 olacak yoksa 22’şer bin mi alıyor olacaksınız? 200-250 bin tl’ye nasıl bir araç alacaksınız? O fiyata satılan arabalar oldukça yaşlı, kazalı vs ‘dir şu an

Türk parası ile borçlanmak günümüz şartlarında mantıklı aslında. Ama araba alacak kadar parayı banka öylece veriyor mu onu bilmiyorum. 250 bin civarı diyorsunuz o paraya düzgün bir araç bulmanız zor. Sanayiden çıkmaz o sanki.

Eşiniz de maşallah tetikte bekliyormuş. Hele bir başlayın işe, bir iki ay paranızı yiyin gezin bari. Direkt gırtlağa kadar borca mı gireceksiniz? Kirada mısınız bilmiyorum ama 22 binle geçinip, kredi ödeyip hem de araba masrafına yetişmek zor.

Eskiden ihtiyaç kredisinde çok fazla kısıtlama yoktu ben çok az miktarda eklemiştim bankacı yönlendirdi ihtiyaç cektim. Benim arabam hybrid benzin zammını hissetmedik fakat kasko vergi vs hiç derdi bitmiyor. Hybridde şehir içi neredeyse bedava olduğu için denge sağlanıyor. Bizi çok rahatlattı ulaşım ağı olmayan şehirlerde çok iyi her gün 16 tl yol parasından kurtarıyor cok az benzin yakıyor
Ama benzinli arabalar için hesabi iyi yapın derim, günlük hayatınız kararı etkiler.
Araba bu dönem değerleniyor enflasyon ile tuvalet kağıdı bile alsanız değerlenir ztn ama bu kdr oynak ekonomide ben yatırım gözü ile bakmam otv indirimi olur, uzaydan göktasi düşer hersey olabilir

Eviniz kiraysa 22 bin zor geçinilecek bir meblağ araba da masraflı mantıklı değil. Ev sizinse araba evet olabilir.
Ama her sene sigorta kasko, iki senede bir muayene, benzin masrafı, bakım masrafını da düşünmeniz lazım.

200-250 bin bandındaki araç sürekli masraf çıkarır.Henüz çocuğunuz da yokken para biriktirip sonrasında birikim+altınlarınız+krediyle daha uzun vadeli kullanılabilecek bir araç bakmanız daha mantıklı görünüyor

Eviniz var mı kirada mısınız yada başka kredi borcunu var mı

Bence siz işe başladıktan sonra altın üzerinden birikim yapmaya başlayın. Üç dört ay sonra duruma göre karar verirsiniz.
Neden böyle diyorum ?

Bebek düşünüyorsunuz, Allah nasip ederse, gebelikte illa ki ara verme dönemleri olacaktır. Ayrıca bebeğin de belli bir masrafı olacaktır.
Ayrıca gireceğiniz iş belki düşündüğünüz gibi iyi olmayabilir, belki işler planladığınız gibi gitmeyebilir, ayrılmak isteyebilirsiniz vs. Yani bence acele etmeyin. Araba fiyatları artar ama birikiminiz de türk lirası cinsinden olmayacağı için çok kötü olmaz diye düşünüyorum. Son birkaç yıl içinde alanlar gerçekten çok şanslıydı.
Sabit kredi ödemek her zaman aslında iyidir ama ben sizin yerinizde olsam önce biraz sürece bakardım. İşiniz rast gitsin inşallah.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…