- 15 Aralık 2009
- 8.455
- 19.234
- 773
- Konu Sahibi portakalkeki
-
Mesela ben solağım ve sağ elimle hayatta bıçak kullanamam. Mecburen sol el ile kesmek durumundayım. Bu durumda napabilirim?Eksik ifade etmişim sanırım, bıçağı sol çatalı sağla alıp kesme durumuydu aslında.
Bu zaten içeceği tutuşunuzdan, kaşığınızı sol elle kullanmanızdan, baskın elinizin neresi olduğu belli olan bir durum:)Mesela ben solağım ve sağ elimle hayatta bıçak kullanamam. Mecburen sol el ile kesmek durumundayım. Bu durumda napabilirim?
Alla alla çok ilginçBu zaten içeceği tutuşunuzdan, kaşığınızı sol elle kullanmanızdan, baskın elinizin neresi olduğu belli olan bir durum:)
Yani salak değilsek anlarız bir insan sağlak mı solak mı, nesi ilginç kiAlla alla çok ilginç
Eğer o şekilde belli oluyorsa çok iyi vala
niye be ne alakane kadara mal oldu demiştim aslında bir bayanın böyle şeyler sorması hoş değil para sorma demişti eşim
Yanlış hatırlamışım. Çataldan düşebilir. Ben kaşığa koyacağımBu tartışma bitmez, ben lafı attım çekildim.Altıpatlar gibi ağzına doldurup karşısında kim varsa alnından çekirdekle vursun isteyen.
Ben tatil beldesinde yaşayıp kuru fasulyeyi ya da diğer bütün sulu yemekleri çatal kaşık asla kullanmadan elleriyle ekmekle ala ala yiyen aile gördüm ,hem de 3 kişi bir tabaktanNe yalan söyleyim bende bu kasinti insanlari anlamiyorum. Kuru fasulye (sulu olani) kaşikla yenir. Ben evde kati olanida kaşikliyorum.
Her Kitada bulundum ve insanlarin yemek yeme şekli ve sofra kültürü farkli.
Yemende bir restoranda adamlar tabak vermedi. Ortaya koydular. Biz 6 kişi (iş gezisiydi) yedik. Herkes önünden ilerledi :)
Buraya kadar olan kısım görgü kurallarını bilmemekle veya farklı kültürde yetişmekle ilgisi olabilir. Ortadan yeme, kültür meselesi mesela. Bağırarak konuşmanın da kültürle alakası var ama görgüsüzlükle de var. Doğuda bazı yerlerde bağırarak konuşulur. Sanırım konuşulan dille veya sadece kültürle alakalı. Bazı yerlerde küfürlü konuşmak da normal sayılıyor. İltifat olarak şerefsiz demek gibiBu köyde büyümekle alakalı tamamen mesela çat kapı girilir yüksek sesle konuşulur sofra adabı yoktur çinkü tarlada bağdaş kurup ortadaki tabağa ekmek banarsınız ben böyle büyüdüm en azından şehirde işçi ailede bile olsam bunların yerini daha medeni hareketler alacaktı , babam örneğin oturduğum binaya bağıra çağıra girer espri sanır ama kaba şeyler söyler,
Eşantiyon toplamanın köylülükle alakası yok. Genelde bu tip şeyleri toplayanlar kıtlık görmüş veya çekeceğini sanan kişiler. Bir de beleş ürünü sevenlereşantiyon ürün için açılışlara gider ben bunları tasvip etmesem de mesela market market gezerim indirimli ürün için oysa arada az fark var başkası alıp geçer hepsi olmasa da çoğu köylülük ruhuyla alakalı
O market çalışanı da şehirli (!) gibi görünmek veya köylü (!) görünmemek için çabalıyordur da daha hoş konuşuyordur. Kimin nesi olduğuna bakmadan eşit davranmalı oysa ki.şimdi herkesin köylü güzelleşmesini şaşırmıyorum klasik toplum ikiyüzlülüğü marketteki çalışan bile köylüye özensiz davranırken diğerine daha hoş konuşuyor kimse kimseyi kandırmasın
Aynen yaa tamamen kompleks yapmış köylülükle şehirli olmakla ne alakası var gerçekten rahatlık küçük sehir de olmak eşimle bizde tayin.yerimizi hep küçük şehirlerde olmasına dikkat ediyoruz büyük şehir resmen stres sıkıntı bunalımBuyuksehırde buyumus 90 lar cocuguyum. Hemde tam buyıksehır çankaya da buyudum. Ozmn oetam daha rahattı. Suan kucuk ılcedeyım. Burdakı rahatlık anlatamm buyuk nımet. Okukadn cıkıyor cocuklarım bakkala gıtse haberım oluyor. Elımdem gelse koye yerlesırım okadar sevıyorum. Cocuklar serbest yetisiyor. İsve, İsviçre, fınlandıya mutlu ulkeler. Ama ego sıfır, gosterıs sıfır özguvenlı hepsı. demkkı neymıs ego, guvensızlık mutsuzluk getırıyormus
Ben tatil beldesinde yaşayıp kuru fasulyeyi ya da diğer bütün sulu yemekleri çatal kaşık asla kullanmadan elleriyle ekmekle ala ala yiyen aile gördüm ,hem de 3 kişi bir tabaktan
Bu arada çorbayı da kaseden bardaktan su içer gibi içiyorlardı
Çatal kaşığı beraber kullanırken ben anlamam valaYani salak değilsek anlarız bir insan sağlak mı solak mı, nesi ilginç ki
İstanbul Türkçesi konuşmak evet memur çocuklarına özgüdür çünkü tayinle dolaşmaktan hiçbir yerli olamazlar. Ben de memur çocuğuyum ve her gittiğim yerin şivesini vurgusunu önce anlamazdım. Ülkenin en önemli devlet üniversitelerden birinde okudum memleketin her yanından gelen öğrenci vardı ve bazı şive özelliklerinden kimin nereli olduğunu anlardık ama buna kültürel zenginlik olarak bakardık biz kaybolması çok üzücü olur böyle zenginliklerin. Sizi anlıyorum kendinizi yabancı bir ortamda işaret direği gibi duruyor olmaktan korkuyorsunuz ama inanın değiştirmek istediğiniz bazı şeyler sorun değil zenginlik, bazı şeylerin de kentle köyle değil empati ve ruhsal nezaketle ilgisi varBir de şu var ben de diksiyonum tam İstanbul Türkçesi değil şive yok ama vurgu ve tonlamalar istediğim kadar düzgün değil konuşma şekli de bence önemli ailesi öğretmen ya da okumuş olanlar daha güzel konuşurken ben bunlar için düşünmek zorundayım
Kendinizi niye bu kadar hakir gördüğünüzü anlamlandıramadım. Herkes illa aynı kültüre sahip olsun, aynı şekilde mi hareket etsin? Herkesin bir kökü, özü, benimsemiş olduğu bir yaşam tarzı vardır. Birisi bnm evime gelirken çikolata yerine kendi yaptığı bir şeyi getirse misal bn çok mutlu olurum ve gözümdeki değeri de ona göre olur. Düşünmüs, üşenmemiş, uğraşmış, yapmış, getirmiş derim.Merhaba arkadaşlar ben memurum aktif çalışıyorum ailem çiftçi atanana kadar da köyde yaşadım o ortamda büyüdüm ailem genel nezaketten yoksundu köyde nezaket olmaz zaten bilirsiniz ben çok kitap okudum büyükşehirlerde yaşadım ama özümdeki o köylü kızı silinmiyor sanki o üstüme yapışmış modern birisi olsam da ailesi memur olan öyle yetişmiş biriyle aynı ortamda bazı detaylarda geri kaldığımı hissediyorum misal ben birine misafir giderken ev yapımı şeyler ( reçel , evde yapılan ekmek vs ) götürmeyi hoş bulurum ama diğerleri daha şık ( çikolata, paketli bişi ) götürüyor, sohbette de içimdeki kısıtlı görmüşlük acaba belli olıyor mu diye düşünüyorum diğerlerinin sanki duruşu bakışı bile daha kendinden emin hatta sokakta kim köylü bi aileden gelmiş kim modern bi ortamda büyümüş anlıyorum bakışından duruşundan yanlış anlaşılmasın köylülükle bir derdim yok zaten her fıssatta köyde büyüdüğümü söylerim ama her ortamın farklı bir dokusu oluyor ya ben bi tık üst ortamlarda kendimi pek iyi hissetmiyorum, kendimi her açıdan geliştirmiş olmama rağmen, sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz, benim gibi hisseden varsa dertleşmek isterim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?