merhaba, ben şuan CIN1 sahibiyim ve bu noktaya gelene kadar yaşadığım süreci ve şimdi uygulanan tedavimi (AHCC DEFLAGYN) paylaşmak için yazıyorum.. merak edenler için 30 yaşındayım, evliyim, çocuğum yok.
şubat 2020'de rutin muayene için doktora gittim. hiç bir şikayetim yok, adetlerim düzenli, akıntı lekelenme siğil vs gibi herhangi bir lezyonum şikayetim hiç ama hiç yok. rutin kontrol için de bir seneden fazladır gitmemiştim ve önceki muayenemde zaten smearda ascus çıkmıştı, hpv testi yaptırdım, tip 45 ve tip 62 (hpv 45 yüksek riskli, 62 ise düşük risk grubunda) çıkmıştı. smear sonucum ascus çıktığı için herhangi bir müdahale olmadan 6 ayda bir aralıklarla takip etmemi önermişti doktorum o aşamada, fakat ben açıkçası pek önemsemedim şikayetim olmadığı için de takip yapmadım.
gelelim şubat 2020 yani son kontrolüm. benim hala hiçbir şikayetim yok, adet düzenli, kanama lekelenme vs yok siğil yok. en ufak bir sıkıntı belirtisi yok. kontrolümde, smear testi verdim bu kez ASC-H çıkınca hemen hpv testi de yaptı ve bu kez sadece HPV 45 pozitif çıktı.
bu arada ilgilenenler bilirler, HPV 45 yüksek riskli tipler arasındadır. siğil yapmaz, kansere yol açar. ya da kanser öncüsü lezyonlar olarak değerlendirilen CIN lezyonlarına yol açar... doktorum test sonuçlarını görür görmez hemen beni acilen çağırdı, hpv pozitif ile birlikte ASC-H çıkmasını çok ciddiye aldı. kolposkopi yaptı ve işlem sırasında biyopsi aldı.
kolposkopide görünen bir şey gözlemlemediğini söyledi doktorum. yani yara, siğil vs bir durum yokmuş.
bu süreçte de biyopsi sonucum CIN1 geldi.
sonuçlarım gelince, doktor yüz yüze görüşmeye çağırdı, gittim.
öncelikle ASC-H ve HPV pozitif testini görünce çok endişelendiğini ve CIN1 çıkmasına çok ama çok sevindiğini söyledi. doktorum dedi ki, sonuçların iyi. şuan önümüzde iki ihtimal var leep veya ilaç tedavisi. leep dediğim şey 1cm nin altında çok hafif bir soyma işlemi. ancak şu aşamada ilaç tedavisi uygulamadan cerrahi müdahale uygulamayı uygun bulmuyorum, öncelikle ilaçla bu işi çözmeyi deneyelim, olmazsa leep yaparız dedi ve bana, AHCC ve DEFLAGYN yazdı. 3 ay boyunca her gün bunları kullanmamı, ilaçlar bittikten sonra 3 ay beklememi ve 6 ay sonra tekrar smear testi vermem gerektiğini söyledi. bu süreçte eşime de ürologa gitmesini ve bende HPV 45 tipi olduğunu belirterek tedavisine başlamasını önerdi. süreç boyunca kondom ile korunarak ilişkiye girmemizi de önerdi.
AHCC dediğimiz şey bağışıklık güçlendirici bir ilaç, vücut güçlenip virüsü atsın diye kullanılıyor.
deflagyn bir jel, tek kullanımlık vajinal şırıngalar var içinde her kutuda 28 tane. ve bir şişe de şurup şişesinde jel çıkıyor. her gece yatmadan önce bu uzun şırıngaya jeli çekip vajinaya enjekte ettikten sonra tek kullanımlık şırıngayı atıyoruz. ve üç ay boyunca adet hariç her gece bu işlemi yapıyoruz.işlemde herhangi bir acı kaşıntı yanma hissetmedim ama dediğim gibi bende yara vs yok. yaşayan varsa paylaşabilir. sadece ilaçlı bir bölge olmasından dolayı sabah öğleye kadar günlük ped kullanıyorum çünkü ilaç dışarı akmaya ve vücudu terk etmeye devam ediyor.
AHCC ve deflagyn herhangi bir sigortanın özel sağlık sigortası da dahil karşılamadığını söyledi eczacı. arkadaşlar ilaçlar ne yazık ki pahalı. ben toplu alım yaptım iki ay boyunca kullanacağım AHCC ve üç aylık Deflagyn'i toplu alarak biraz indirimli aldığım halde 2400tl civarı bir ücret ödedim. tabi bu ücretler aldığınız yere göre değişebilir, ben hastanenin yanında büyük bir eczane vardı oradan aldım.
3 ay tedaviye devam edeceğim sonra 3 ay daha bekleyip 6. ayda smear vereceğim. araştırdığım kadarıyla deflagyn cin1 lezyonunu %70 oranında geriletiyormuş. AHCC de uzun süreli kullanımda HPV nin vücuttan temizlenmesinde çok etkili. tedavi sonuçlarımı da paylaşacağım.
yani bu ilaçlar oldukça pahalı. 6 aylık smear sonucumda kayda değer bir değişme olmasını umut ediyorum. 6 ay sonra leep yaptırmak zorunda kalmam inşallah.