Tamamen sana bagli canim. Soyle soyleyeyim, tecruben varsa onceden, ilk gorusmeye cagrilmak icin daha sansli olursun. Gorusmedeki halin, tavrin, soylediklerin, telaffuzun ve genel havan senin o kolejdeki sartlarini sekillendirebilir. Ornegin ben bircok yerle gorusmeye gittim. Sartlar acisindan da buyuk cogunlugu ic acici degildi. Ancak soyle bir genelleme yapabilirim ki, buyuk cogunlugu haftada 6 gun, ya da 5.5 diyelim oyle calisiyor. Cumartesi gunleri de 1e hatta 3e kadar calisilan yerler cogunlukta. Haftada 5 gun olanlarda da hicbir zaman ders saati konusunda bir sey soylemiyorlar ama 40a kadar cikabileceginden bahsediyorlar. (Taban ucret + ders saati gibi bir uygulama benim gorustugum hicbirinde yoktu.) Calisma saatleri soyle ki, yine benim gorustuklerim uzerinden soyluyorum ama cok yerle gorustugum icin genelleyebilirim, aksam 5.30-6 ila 7 gibi bir cikisin var okuldan, cunku ders bitse de gidemiyorsun, etut kurs etkinlik vb dolayisiyla ortalama 6 gibi isten cikiyorsun. Surekli aktif olmani, soylenenleri daima yapmani istiyorlar, ve cok siki takip ediyorlar, okulda kaldigin ekstra bir saat icin bile diger ogretmenlerle karsilastiriliyorsun, sana getirisi ya da senden goturusu olabiliyor bunlarin. Ucret olarak da sana soracaklar tabii biz su kadar veriyoruz demeden once, cok da tecruben yoksa ortalama 1750 gibi bir rakam veriyorlar (Yani ben o kadar istedim ortalama sirf rakam soylemis olmak icin, vermeyiz diyen olmadi. 1850 diyen de vardi vs) Bu arada butun bu soylediklerimi Ankara'yi dusunerek yaziyorum.
Ama su da var, en son gorustugum kolejde guzel bir mulakat gecirmistim ve demo ders icin anlasmistik. (Haftada 5 gun calisiyorlar ekstra bir durum olmadikca, ama calisma saatleri sabah 8.10 ila aksam 6 arasi) Ancak daha sonra dusundum, yuksek lisans durumlari da vardi gorusmede de bahsetmistim, ve acikcasi pek de onumuzdeki sene fulltime calismak istemedigim icin cok guzel bir mail attim. Cidden ama hatta attiktan sonra sozlume saka ile karisik ben olsam bu maili okuyunca kaciramayiz bu ogretmeni derdim falan dedim
Nitekim mailime aldigim cevapta aynen sunlar vardi, talep ettigim ucreti alacagim, ders saatim haftada 25 ile sinirli olacak, ve verimli bir sekilde calisip okuyabilmem icin de okuldan cikis saatlerim ders saatlerimle paralel olacak. (Istedigim ucret de 2000di bu arada.) Ki bu sartlar o kuruma yeni baslayan bir ogretmen icin cidden ruya gibi diye dusunuyorum, ilk adim icin daha iyisi varsa bilemeyecegim.
Demem o ki sartlarini, alacagin ucreti, saatlerini sekillendirmen biraz da sana kalmis. Ben bunlari Ingilizce ogretmenligi icin yazdim bu arada, Edebiyat gorunce kafam direkt Ingiliz Dili ve Edebiyati'na gitti, ben de oradan mezunum diye herhalde
Ama hangi brans icin olursa olsun boyledir diye dusunuyorum. Kendin fark yaratmali ve sartlari biraz kendine uydurmalisin, yoksa ozel okul isi gercekten zor.