KK'deki yazım hatalari.

london2012

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
11 Mayıs 2012
1.246
24
0
İngiltere
Biraz da özeleştri. Muhattap yazdim ben. Muhatap mis dogrusu.

Yalnis -Yanlis (biliyordum)
Yanliz- Yalniz (biliyordum)
Kaale almamak - kâle almamak (bilmiyordum ya da unuttum)

herkez (yanlış) -> HERKES

Bir de şu aşağıdakiler (doğru yazılışları):

Dahi anlamındaki de, da (Örneğin: Ben de bu rengi çok severim.)
Bağlaç olan ki (Örnek: Ben öyle bir şey duymadım ki.)
İyelik eki olan ki ( benimki, seninki...)

Bunların hepsi lise ve ortaokuldan kalma Türkçe dersinde gördüğüm dilbilgisi konularından edindiğim bilgiler. Öğretmenlerimin Türkçe'yi güzel öğrettiğini düşünüyorum, bu konuda hassas olmamın nedeni hem bu hem de biraz takıntılı olmam, çünkü yanlışlar çok gözüme batıyor. Aslında bu yukarda yazdıklarım ve ilk mesajdaki yazım yanlışları yine de çok kötü sayılmaz günümüz gençlerinin-çocuklarının (küçümsemek için demiyorum ama gerçek bu) yaptıkları hatalarla karşılaştırırsak. W,q gibi harfleri kullananlar, ünlü harfleri yutanlar var ki bu artık Türkçe'yi neredeyse tamamen katletmek (içlerinde yaşça büyük olanlar da malesef ki var)...

Elbette herkes her zaman yazarken bunlara dikkat edemez, klavyede hızlı yazarken illa ki herkes yanlış yapabilir, acelesi vardır kontrol etmeden yazmıştır... Ama bu yukardaki bahsettiğim yanlışları tekrar tekrar yazan, yani bilinçli olarak yazanlar var. Bu yazım şekillerinin yanlış olduğunu bilmeyenler de var...(Şimdi sen de bizi iyice suçladın demeyin, sadece bu site için demiyorum, genel olarak internette bunlarla karşılaşıyorum. Hatta keşke internette olsa, bir kere apartman yöneticisinin yazdığı bir yazıyı okudum. Adam üstelik üniversite bitirmiş ama öyle hatalar yapmıştı ki... Bir de bütün apartman okuyor o yazıyı, genele hitap ediyorsun, insan biraz dikkat eder... İşyerinde raporları kim bilir nasıl yazıyordu.)

Son düzenleme:
herkez -> HERKES

Bir de şu aşağıdakilerin doğru yazılışları:

Dahi anlamındaki de, da (Örneğin: Ben de bu rengi çok severim.)
Bağlaç olan ki (Örnek: Ben öyle bir şey duymadım ki.)
İyelik eki olan ki ( benimki, seninki...)

Bunların hepsi lise ve ortaokuldan kalma Türkçe dersinde gördüğüm dilbilgisi konularından edindiğim bilgiler. Öğretmenlerimin Türkçe'yi güzel öğrettiğini düşünüyorum. Ayrıca biraz da takıntılıyım, yanlışlar gözüme çok batıyor. Aslında bu yukarda yazdıklarım ve ilk mesajdaki yazım yanlışları yine de çok kötü sayılmaz günümüz gençlerinin-çocuklarının (küçümsemek için demiyorum ama gerçek bu) yaptıkları hatalarla karşılaştırırsak. W,q gibi harfleri kullananlar, ünlü harfleri yutanlar var ki bu artık Türkçe'yi neredeyse tamamen katletmek (içlerinde yaşça büyük olanlar da malesef ki var)...

Bana da batiyor da ben cok takamiyorum. Ben yurtdisinda yasadigim icin, unutmusum bazilarini. Bazilarini hatirliyorum:) Evet yeni nesil cok kotu , sesli harfleri unutuyorlar. Burada en azindan komedi seklinde yazariz, belki hatalarini anlarlar.

Bana da batiyor da ben cok takamiyorum. Ben yurtdisinda yasadigim icin, unutmusum bazilarini. Bazilarini hatirliyorum:) Evet yeni nesil cok kotu , sesli harfleri unutuyorlar. Burada en azindan komedi seklinde yazariz, belki hatalarini anlarlar.

Evet haklısın. Çok üstüne gitmemek lazım insanların, sonra ters teper, küçümsendiğini düşünür, sonra hiç dikkat etmez... Ama en azından yaşça küçük olanlar hataları görsün, hatırlasın ki senelerce devam ettirmesin.

Evet haklısın. Çok üstüne gitmemek lazım insanların, sonra ters teper, küçümsendiğini düşünür, sonra hiç dikkat etmez... Ama en azından yaşça küçük olanlar hataları görsün, hatırlasın ki senelerce devam ettirmesin.

Konu aciyor, birseyleri yanlis yaziyor. Hemen bir uyari geliyor ama hala aynisini yazmaya devam ediyor. Bu topikte hem gulelim, hem ogrenelim.

Benim için yaşlı genç aynı. Herkes diline sahip çıkmalı ve düzgün kullanmalı. Konu açınca nokta, virgül kullanmadan yazıyorlar ve hiçbir şey anlaşılmıyor.

Ayrıca yapabilirmiyim-yapabilir miyim.
Geleyimmi-geleyim mi.

Benim için yaşlı genç aynı. Herkes diline sahip çıkmalı ve düzgün kullanmalı. Konu açınca nokta, virgül kullanmadan yazıyorlar ve hiçbir şey anlaşılmıyor.

Ayrıca yapabilirmiyim-yapabilir miyim.
Geleyimmi-geleyim mi.

Noktalama isareti kullanilmadan yazilan konulari ben okumuyorum cunku her sey birbirine karisiyor. Benim de hatalarim var ama biri soyledi mi duzeltmeye calisiyorum. Ayip bir sey degil bu.

deyilim -----> değilim
eylence -----> eğlence

Son düzenleme:
Aynen öyle. Herkes dikkat etmeli.
Belki de bazılarının kolayına gelip yazıyor ama olsun öyle yapılmamalı. Bir harf yazmak o kadar zor değil.
Yanlız-yalnızları geçtim ben. Onları bilmemek o kadar batmıyor gözüme, bu harf yutma ve noktalamalar varken:37:

Bende en çok şu -z- harflerini -s- yapıyorlar ya işte ona sinir oluyorum
Örneğin; Özledim yerine ösledim gibi:37: Kız yerine kıs gibi:45:

Bazende harfleri yutuyorlar
Gidelim yerine gdlm mesela
Özellikle ünlü harfleri yazmaktan kaçınanlar var.

son zamanlarda en çok karşılaştığım yazım hatası
miğde :47::47: yahu fen bilgisi dersi de mi görmedin mide o mide :47::47:

bende imla hataları yapıyorum ama bazı imla hataları gerçekten göze batıyor.en tuhafı da aslında yazarken yanlış yazdığımızda altında renkli bir çizgi oluyor,bunu göre göre yanlışa devam etmek garip.

bebeyim ,yiyenim,kocişko.bebişko,göbüşko,hamiş de Türkçemize yeni kazandırıldı kk farkı diyelim :))

Ben bu "hamiş" lafını çok itici buluyorum ya hamile deyince ayıp oluyormuş gibi bir his uyandırıyor :ssz:

Harf yutmak bazen yanlış anlamalara sebep oluyor. Erkek arkadaşım bu konuda çok dikkatsizdi. Ama artık çözdük. İlişkide bile önemli kızlarrrr :kkk::kkk:

Back