Kızkardeşime nasıl yardımcı olabilirim?

elenaferrante

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
23 Ekim 2013
6.584
10.892
198
Merhabalar,
Ben 30 yaşında evli, 1 bebek annesiyim.
Kızlardeşim 20 yaşında bekar, annemlerle beraber kalıyor. Liseyi okuyamadı, yarım bıraktı. Sonra 2 sene kadar bir muhasebe bürosunda çalışıp açık öğretim sınavlarına hazırlanıp liseyi açıktan bitirmek niyetiyle işi bıraktı. 2 aydır evde, çalışmıyor.

1,5 yıllık bir sevgilisi vardı. Adam 32 yaşında. Aynı apartmanda oturuyorlar. Babam bilmiyordu sevgilisini, annem ve biz eşimle biliyorduk. Genel olarak yaş farkından ötürü bu ilişkiye sıcak bakmasak da kimse de görüşmesine karışmıyordu.

Bir de erkek kardeşim var. Şehir dışında üniversite okuyor.
Babam biraz kız-erkek ve okumuş-okumamış ayrımı yapan bir insan. Aslında eskiden daha katıydı, gene yumuşadı son zamanlarda.

Kabaca durumumuzu anlattıktan sonra konuya girmek istiyorum.

Cumartesi günü ben annemlerdeydim, akşam 5 gibi, yemek yiyorduk. Kız kardeşim odasındaydı. Sonra patır kütür sesler gelmeye başladı.
Meğerse kız kardeşim sinir krizleri geçiriyor. Bağırarak ağlıyor, tüm eşyalarını camdan aşağı fırlatıyordu. Sakinleşmedi. Kapı kilitliydi, bize de açmadı. Babam yapı olarak kız kardeşime sinirlidir hep, babam kapıda yalvardı, nolur aç kızmıcam dedi.

Sonra açmamaya devam etti tabi kapıyı. Arada ağlama sesleri geliyor ama nispeten daha sakinledi.

Salonda otururken annem babama kardeşimin babam yüzünden böyle olduğunu söyledi.

Erkek kardeşim okuyor diye sürekli gezer, arabayı istediği gibi kullanır gibi.
Kızkardeşim 50 lira istesin babam kızar mesela.

Ama kızkardeşim de az değil. Geceleri gezmek ister, istediğini giymek ister. Sınırsız özgürlük talebi var. 20 yaşındayım herşeyi yapmaya özgürüm modunda. Gerçekten yaptıkları çileden çıkarır cinsten. Gece 10 da gizli gizli evden çıkar babam da farkedinde haklı olarak kızar. Ama babamın kızkardeşime karşı basit şeylere kızma gibi bir durumu da var.

Alt katta 18-20 yaşında bir kız var mesela, kızkardeşim işi bırakınca bu kızla arkadaşlık etmek istedi. Ailecek sevmediğimiz bir kız. Mini etekler giyip gecenin ikisinde erkekler evden alır, sabahın 7sinde eve gelir falan. Yargılamak istemiyorum ama yolda görseniz basit bir hayat kadını zannedersiniz. Dolayısıyla biz kız kardeşimin bu kızla arkadaşlık etmesini istemiyoruz

Konuyu uzattım galiba bağışlayın.
Kız kardeşim 2 gündür odasından çıkmıyor, kimseyle konuşmuyor, odası darmadağın, duvarlarına ruj ile resimler çizmiş.
Sevgilisi de terketmiş galiba.
Sevgilisi bir gün önce anneme kızkardeşim için, kendimi öldürürüm dediği için ayrılamıyorum demiş. Bizimki biraz saplantılı.
Hatta cuma gecesi kız kardeşim gece 11 gibi annemler uyuyunca dışarı çıkmış taksiye binmiş. Sevgilisi balkondan görüp takip etmiş. Kayalıkların olduğu yüksek bir yerde bulmuş kardeşimi, almış eve getirmiş.

Evde herkes perişan. Annem babam hep üzgün. Ben de öyle. Hiç aklımdan çıkmıyor.

Bu kızı biz nasıl daha mutlu edebiliriz?
Bu gelip geçici bir durum mu? Düzelir mi?
Konuşmayı reddetiği için telkin edici mesajlar yazıyorum dönmüyor. Telefonlarımı açmıyor.

Psikolojik destek alalım istiyorum ama önce bi kapısını açması lazım.

Ama artık sinirlenmeye de başlıyorum. Şeytan diyor ki çık karşısına bağır, yeter şımarıklık yaptığın de. Ama daha kötü olur diye de korkuyorum.

Babamla da konuştuk, daha ılımlı davranacak. Eskiden de söylerdik, şu kıza az düzgün davran dışlama evde okumamış diye derdik

Bana bir akıl verin kızlar. Neler yapmalıyım?

Kardeşin depresyona girmiş, bu durumda ona bağıra çağıra değil seve sevile yanında olmalısın.
Elbet o odadan çıkacak intihar edecek diye pamuklarada sarmayın bu sefer bunu alışkanlık haline getirir işin içinden çıkamazsınız. Konusmayı deneyin

Ergenlik kadınlarda 22ye kadar devam eder diye biliyorum
Ergenlikten çıkamamış diye düşünüyorum
Doğru insanlarla görüşsün ve şımarıkça davranmasın tedavi olsun kardeşiniz
Ayrıca 18-20 yaşlarındaki bir genç kız mini etek giyiyor geziyor diye komşunuzu hayat kadınına benzetmeniz çok ama çok yanlış
Ben bir anne olduğum halde mini etek giymeyi çok severim.. her mini etek giyip gezen tozan erkeklerle buluşan hayat kadını gibi mi oluyor

Kesinlikle bir uzmanla görüşün. Gerekirse eve o gelsin. Eğer terapistini severse işiniz çok daha kolay olur. Ama kesinlikle bunu fırsata çevirmesine izin vermemelisiniz.

Ben de aslında öyle düşünüyorum. Elbet o odadan çıkacak. Kendine zarar verir ya da şu anki ruh hali toparlamaz diye korkuyoruz elbet ama sürekli de pohpohlayamayız diye düşünüyorum. Kendi yaptıkları da az değil çünkü, 20 yaşındaki bir kız deri taytlar giyip geceleri arkadaşları ile gezmek istiyor sürekli. Şimdiye kadar böyle giyinme, akşamları evde ol derdim hep, ortalık tecavüzcü katillerle dolu. Hep endişeleniyoruz akşam dışarı çıkınca.

Gerçeklerle de yüzleşmeli bizi kızdıran davranışları olduğunu bilmeli.

Konuşmayı deniyoruz ama kendini kapatıyor.

gerçekten psikolojik rahatsızlığı olabilir. şımarıklık değil bu. doktor en doğrusu bence.

Doktor ben de istiyorum

Gerçekten öyle olduğunu öğrendik çünkü, bu yüzden böyle söyledim. Sizi kırdı isem affedin ama kız gerçekten öyle. Ve ben kızkardeşimin bu kızla arkadaşlık etmesini istemiyorum

Aslında sizin tutumunuzda yanlış. Ona yasaklar koyarak işi daha cazip hale getiriyosunuz. Ben kıçımda kısa etek de giydim deri taytta giydim dışarda da sabahladım. Bu benim kötü biri olduğuma yada namussuzluk yaptım anlamına gelmiyor. Bellli bir saat ortalamanız olsun atıyorum 11 de evde ol dersiniz bir abla olarak da idare etmeyi bilin kardeşinizi. İnsan neyi yaşayamazsa ona merakk salaar

Kesinlikle bir uzmanla görüşün. Gerekirse eve o gelsin. Eğer terapistini severse işiniz çok daha kolay olur. Ama kesinlikle bunu fırsata çevirmesine izin vermemelisiniz.

Zaten ince çizgi burada bence. Öyle bir tavır göstermeliyiz ki hem onu bu halinden çıkarmalı hem de 'ben böyle yaptım bak nasıl da yumuşadılar' dememeli

Siz kötü değilsinizdir elbette ama benim kardeşim kandırılmaya çok müsait bi karakteri var, ve etrafındaki insanların da iyi olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden belli sınırları olmalı.

Zaten ince çizgi burada bence. Öyle bir tavır göstermeliyiz ki hem onu bu halinden çıkarmalı hem de 'ben böyle yaptım bak nasıl da yumuşadılar' dememeli
Aynen öyle. O çizgiyi de ancak işin uzmanı çekebilir gibi geliyor bana. Ya da çevrenizde sizin de onayladığınız, onun da lafını dinlediği, sevdiği bir karakter varsa belki ondan terapiye ikna edilmesi için yardım alabilirsiniz.

Gerçekten öyle olduğunu öğrendik çünkü, bu yüzden böyle söyledim. Sizi kırdı isem affedin ama kız gerçekten öyle. Ve ben kızkardeşimin bu kızla arkadaşlık etmesini istemiyorum
Öyle olsa bile lütfen söylemeyin.. kimsenin ne yaşadığını bilemeyiz
Kız kardeşiniz görüşmesin tabii yanlış etkileyecekse
Çokta sıkmayın derim kardeşinizi 20 yaşında sonuçta çocuk değil
Fakat yanlış kararlar vermemesi için doktora götürün bir konuşsun doktorlar belki ilaç tedavisine başlar fevri davranışlarına son verir
Kardeşinize biraz sorumluluk verirseniz çocukça davranmaz diye düşünüyorum

Çok teşekkür ediyorum öneriniz için

Okula, en azından meslek lisesine falan dönmesi mümkün değil mi? Ya da bir kursa yazdırsanız bir zanaat öğrense. 20 yaşında gencecik bir insanın bu kadar boş kalıp, hayatı sadece gezme tozma, erkek arkadaşla doldurmaya çalışması üzücü.

Aslında işe gittiği dönemler çok iyiydi.
Bir de ben kitap okumayı çok severim, bu dönemde kitap okumayı o da sevsin isterdim, belki kafa dağıtır, aklına kötü kötü şeyler gelmez, kitaplara sığınır diye düşündüm, kitaplar hediye ettim ona, ben okurken gel beraber okuyalım, kütüphanemden istediğin kitabımı al dedim, teşvik edemedim.

Bir de sürekli eve yemeğe davet ettik, gezdirdik hep, sırf kötü arkadaşları ile takılmasın, bizimle güzel vakit geçirsin onlar aklına gelmesin diye.

Ama yetmemiş demek ki, becerememişiz

Canım öncelikle kardeşin adına üzüldüm.
Babana 1 kilo kına götürün kına yaksın. Kızın bu hale gelmesine sebep olduğu için...

Kapıyı açmıyor 2 gündür odada diye birşey yok. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor yahu? Bu kız 2 gündür ne yiyor ne içiyor diye? Ya içerde kendine zarar verdiyse? Kırın kapıyı girin içeri götürün doktora.

Deri tayt giymis
Yok mini etek giymis
Alt kattaki de mini etek giyiyor
Kesin hayat kadini ....
Yorum yapardim da hiiiiiic ugrasmak istemiyorum ..

Bazı şeyleri yorumlarımda açıkladım.

Ayrıca her deri tayt mini etek giyen geceleri gezen kadın kötü değildir, bunu biliyorum. Ama benim kardeşim bunları erkeklerle rahat rahat takılarak yapıyor, nasıl söylesem mini etek giyip erkeklerin dikkatini çekmeye çalışıyor bilerek yapıyor, olgunlukla giyemiyor bunları.

Siz kötü değilsinizdir elbette ama benim kardeşim kandırılmaya çok müsait bi karakteri var, ve etrafındaki insanların da iyi olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden belli sınırları olmalı.
Eşiniz siz kardeşiniz bir eğlence mekanına gidin beraber gösterin ona bunu. Mesela odasına girin ve deyin ki hadi hazırlan bu gece eğlenmeye gidiyoruz

Arada çıkıyor bir şeyler yiyor tuvalete gidiyor sonra tekrar odasına.

Diyorum ya kapıyı kırsak mı yoksa sakinleştirmesini odadan kendisinin çıkmasını beklemek mi daha iyi olacak bunu bilemiyoruz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…