evet kahve neyle ikram edilmeli? sonra cimri ve gorgusuz olmakla itham edilmeyelim?
Canım benim istemeden önce biz her ne kadar anlaşıyorsak da, ailemin isteği üzerine yaklaşık 1.5 ay önce oğlan evi gelip bizimkilerle tanıştı. Eşim, babası, annesi ve ablası.. Bizde de sadece ben, annem ve babam vardık..Zaten her iki ailede farklı illerde oturdugu ıcın, çekirdek aile tanısması yaptık öncelikle.
İstemede ise; dediğim gibi mesafe uzak oldugundan, eşim,annesi,babası, büyük teyzesi ve küçük dayısı ile geldi.
Bizim tarafta ise annanem, büyük dayım ve yengem , amcam ve yengem , büyük ablam ve eşi ile iki çocugu (17 -20 yaslarındalar ) bulundu.. ız evlatları
Dayım ve amcamı kız evlatları olmadığı ve bızım tarafta son evlenen kız ben oldugum ıcın çağırdık.. :) Sizde de buna benzer bır durum var ise; ya da aile uyelerınden yakın olan akraba (annane & babanne gıbı ) çağırabılırsın.. Eşimin annanesi çok gelmek istemişti ama rahatsız oldugu ıcın getırmedıler. Şimdi keşke gelseydi de görseydı dıyoruz.. Kısa bır sure sonra vefat ettı cunku
Neyse oğlan tarafı gelınce ; ben cıkmadım. Ablam ,annem falan karsıladı kapıda.. Herkes oturunca, hal hatır sorulunca ben ıcerı gırdım ve oğlan tarafının elini öpüp, eşimin de elini sıkmıştım ..
Sonra bende önceden belirlediğimiz yerime oturdum :) Hal hatır soruldu.. Biraz sohbet muhabbet.. Sonra isteme faslına geçildi. Biz hoca çağırmıştık eve, o esnada hoca geldi.. Dua okudu, kayınpederıme öncülük ederek isteme gerçekleşti..Sonrasında hep birlikte iki ailenin birleşmesi ve her işimiz rast gıtmesı için cümleten fatıha okuduk. Dua bıtınce ben öncelikle kayınpeder ve kayınvalıdemın elini öptüm, sonra kendı babamın ve annemın.. sonra dıger oğlan tarafı mısafırlerını öptüm. Sonra da kendı ailemden olan misafirler. Tabı o esnada fazla duygusallaşıp ağlamaya başladım
Eşimde önce babamın sonra annemın,sonra da kendı anne babsı ve akrabaları ıle benımakrabalarımın ellerını optu.. en son da bız el sıkısarak bırbırımızı tebrık ettık :)
ardından mutfakta hemen kahveyı pişirip önce kayınpedere sonra babama, sonra kayınvalideye, eşimin teyzesıne, dayısına ve sonra kendı dayım ve amcama ikram ettim. İkinci tepsi salon kapısında hazırdı, boş tepsiyi verip dolu tepsiyialdım, ablam verdi, bende yengemlere annaeme vs dagıttım .. Mutfakta yardım edenın olursa rahat olur..Tabı en son tuzlu bıberlı baharatlı bır kahve de eşime ikram edildi... Yaz ayında oldugu ıcın soguk meşrubat ta ıkram ettık .. Bizim ki ayrıca ramazan ayına denk gelmişti, o yuzden çok yeme içme olmadı... Kahve ile beraber su ve getırdıklerı cıkolatayı ıkram edebılırsın.. Sonra babam ve dayımlar oğlan evını dısarıda bır lokantaya götürdüler.. Yemek yedıler.. Ev kalabalık oldugu ıcın herkese yemek ıkramı zor olucaktı , bide dedim ya ramazan ayındaydık, bizim tarafın cogu oruçluydu... Oğlan tarafı da Zaten 3.5 saatlık yola gıdecekler, aç göndermeyelım dedık :) Oğlan tarafı evden giderlerken eşime söz bohçası verdik.. Bir de bir tepsi baklava, ağız tadı hep o günkü gibi olsun, bozulmasın diye... Bir de her misafire hazırladıgımız söz mendilleri dağıtıldı... baklava tepsisi de oğlan tarafı tarafından nişanda yine baklava ile doldurularak nişan bohçalarımla beraber geri geldi.. bizim tarafta adet böyle :)
ve bir hafta sonra da nişan oldu, yüzüklerimiz takıldı..Bu bır haftalık sure ıcerısınde ıse ben,ablam, ablamın eşi ve ablamın kızı oğlan tarafına gıttık , kayınvalıdem ve kayınpederım de bıze eslık ettı ve nısanlık vs alındı..
İsteme esnasında ben krem rengı diz boyunda, kolsun kare yaka bır elbıse gıymıstım... Saçlarım duz fonlu ve arkadan bıraz topluydu.. El öperken,kahve verırken vs. saçlar araya gırmesın ıstedım.. ayakkabı olarak da babet gıydım kı , heyecandan elim ayagıma dolaşmış haldeyken topuklularla bır kaza olmasın .. :)
Bunlarda benım tecrubelerım canım, umarım her sey gonlune gore olur