Kişisel tarihime bir not düşmek istedim

hesap verme günü geldi çattı...
10 gün once 53.3 müşüm.ve bu Sabah ki tartı sonucum 55.7. 10 günde 2, 5 kilo almışım.
günah çıkarma günü dedikya, hesabımızı vereceğiz...
1. neden tabiiki de regl aç gözlülüğüm.
aslında geri dönüp şu kilo koruma macerama bakınca; fark ettim ki benim aylarımın 8-10 günü regl öncesi - esnasında gözümü bir türlü doyuramayarak irade savaşlarından yenik çıkıp; geri kalan 20 günde enkaz kaldırma çalışmalarıyla geçmiş.hep 2-3 kilo civarında almış ve sonar hırs yapıp bunu vermişim ve bir şekilde kilo korumaya çalışmışım...
demek oluyor ki benim hayatım heeeeeeeeppppp diyet modunda geçecek; saldığım anda başa dönüyorum...
33 yaşındayım ve hayatım hep böyle geçti.
hep 54- 55 kiloya indim ama birkaç ay içinde 59_ 60 olup kendime koyduğum 60 sınırını geçmeme kuralıyla sınırda yaşadım hep. ve hayatımda ilk defe bu kadar uzun sure bu kadar zayıf kalmayı başardım....
her giydiğinin yakışmasının dayanılmaz hafifliğini yaşadım bir kez ; artık kendimi bu mutluluktan mahrum edemem...(ilk defa 36 beden giyiyorum.ve bunun içinde bile hiçte öyle çöp gibi değilim.gayet etli butlu duruyorum)

2. kilo alma nedenimi yazmayacaktım ( yazmaya utanıyorum ) günah çıkarmışken tam olsun...

yarın oruca başlayacağım ve nasılsa oruç tutacağım diye sevgili beynim öyle bir kıtlık psikolojisine girdi ki; markette gözüm neyde kaldıysa aldım (alt tarafı çifte kavrulmuş petibör ve 1 hafta sonrada burçak bisküvi. bunları 3-4 ayda bir kez ancak yiyorum . onuda çocuklarımla ve eşimle paylaşıyoruz.toplasan 5-6 tane yemişimdir.meyveleri bile korka korka, yarım yarım yiyorum.ama vücudum hemen yağ olarak depoluyor işte... işim çok zor bu yüzden . yemeden duramıyorum.sporla yakmayınca da hoooooop gelsin kilolar....
yıllarca hep aynı kısır döngünün içinde sıkışıp kaldım...
normalde pazrtesi tartılıyorum ama bugün buraya yazıp haftasonu kendime çekidüzen verme kararı aldım.kendimi tamamen serbest bırakınca ipin ucunu iyice kaçırıyorum.serbest bırakıp cips yemem, kola içmem, çikolata paketine abanmam,patates kızartması ömrü hayatımda 10 kere ancak yemişimdir.( o da hamileliklerimde ).
yani ben sağlılkı beslenerek kilo alıyorum...
tabiiki sağlıklı besinleri fazla fazla yediğim için.... porsiyon küçültmeyi bir türlü başaramadığım için... küçük porsiyonlarla doymadığım için.. ve çoğu zaman evde benden başka kimse yemiyor diyerek salata yapmaya üşendiğim, hazır ne yemek varsa 1 tabak fazladan yediğim için...

UZUN LAFIN KISASI PAZARTESİ HAFİFLEMİŞ OLACAĞIM ....

eti çifte kavrulmuş petibör + süzme yogurt ikilisiyle aşk tazeliyoruz şu anda...
resmen çocukluğuma,ergenlik yıllarıma aldı götürdü beni.Asla pişman değilim.bilakis çok mutluyum.çok özlemişim kendilerini...
ben tahıl grubunun bağımlısıyım sanırım. onlardan herhangi birini bir kaç gün üstüste hayatımdan çıkarmışsam hafiften depresyon belirtileri göstermeye başlıyorum sanki.
ve tahıl grubu + peynir grubundan birini yediğim zaman resmen endorphin salgım tavan yapıyor....

ve acı gerçek bir kez daha ; bir tokat gibi suratımın ortasına iniveriyor : nayır, nolamaz.... BEN BİR DUYGUSAL YİYİCİYİM....

geçen haftam oruçlu geçti.
sahurda su içip,töngel yedim(bağırsak için.)
sabahları 54.4
öğlen 54.0 şeklinde geçti hep...
haftanın hemen hemen her günü ortalama 5o dk hızlı tempoda yürüdüm.
güzel bir haftaydı.
orucun ilk günlerinde iftarda çok yiyordum ama son 2-3 gündür yiyemiyorum.midem küçülmüş olabilir.gözüm yiyeceklerde kalıyor ama midem ağzıma gelmiş gibi olduğumdan yiyemiyorum...
okulda çok zorlanırım diyordum ama korktuğum kadar olmadı.performansım öğleye doğru düşüyor ama iyi idare ediyorum.bu konuda da rahatım çok şükür.
günler kısa zaten.saat 5 e gelirken ezan okunuyor...yazın ramazanın nilk günleri 9 u buluyordu neredeyse... o zamanda bir şekilde zaman geçiriyorduk.yaz olduğu için dışarılarda zaman geçiriyorduk. şimdi havalar iyice soğudu.insan evden çıkmak istemiyor...

54.00

sanırım benim kilom 54 de sabitlenecek. 52 - 53 e sabitlemeyi başarabilseydim; 55 üst limitimi korumam daha kolay olacaktı ama napalım. bu yemeye bu kilo çok iyi bence.( digger topiklerde milletin yediklerine bakıyorumda; ben bu yemeyle bu kilodaysam; o kadar az yesem sıfır beden olurum herhalde.çok yediğim; diyet miyet düşünmediğim dönemlerde de hep böyle düşünürdüm. metebolizmamın hakkını yemeyeyim hiç .Maaşallah güzel çalışıyor.Azcık dikkat etsem hemen kilo vermeye başlıyorum... tabii azcık ipin ucunu kaçırsam hemen alıyorum...)
52 yi yıllardır / asırlardır hiiiiiiiçççç görmedim. 53 ü de geçen yılki diyet maceram sırsında arada görmüşlüğüm var; 6 - 7 aydırda sabitlemek için uğraşıyorum işte....
ben karbonhidrat, hamur falan tüketmeyince resmen mutsuz oluyorum.hafiften depresyon belirtileri gösterir gibi oluyorum... vücudum illaki o lezzetleri istiyor.ihtiyaç duyuyor demekki...
Hem canımın istediklerini kontrollü bir şekilde yemek, hem kilo korumak mümkünmüş demekki... yıllar sonar da olsa bunu başarmak güzel.
çok motive gördüm kendimi :)))))

geçen hafta : 54.0
bu hafta : 54.0

bir yıllık aşure kontenjanımı doldurdum ve kilo almamayı başardım. mucize gibi ama gerçek.
tabii bunda 17 gündür oruç tutuyor olmamın payı çok büyük.
ama ben iftardan yatana kadar bütün günün acısını çıkardım.
Karatay ' ın leptininizin çalışmasına izin verin ilkesi burda devreye girdi sanırım .İyide oldu...

burası benim günlüğüm gibi oldu...
geçti ama yazmasam eksik kalırdı...
34. yılımdan 4 gün aldım.
2 buçuk arkadaşım hatırladı :))) birisi yarım yamalak hatırladı...neyse bunada şükür....
başka da özel birşey yok...
doğum günü kutlayacak moralimde yok zaten...
artık göğsümü gere gere 33 yaşındayım diyeceğim. dolu dolu 33 üm çünkü....

30 kasım 2013.cumartesi

düşüncelerim, ve tüm hayatım gibi beslenme düzenimde karışık...

muharrem ayı içinde 20 gün oruç tuttum.Allah kabul etsin...
dün öğlen regl oldum. Regl ve oruçtan çıkmanın rahatlığıyla bünyemi serbest bıraktım biraz.En kısa zamanda sıkı diyete başlayacağım.bugün başlayacaktım ama olmadı.
Güne karatay kahvaltısıyla başladım ama arkası gelmedi.
canım kahve istedi. kahveyi fındıkla birlikte yemeyi seviyorum.8-10 taneyle durabilsem ne ala ama 20-22 tane yemişimdir.
eşim finger bisküvi almış, çocuklar yemedi.Onlara bisküvi tabanlı, muhallebili muzlu pasta yaptım.geçen hafta komşuda iştahla yemişlerdi.
çocuklar böyle şeyleri çok seviyor ama ben görünce dayanamayıp çok yiyorum diye çooooooooook nadir yapıyorum. çocuklarıma haksızlık oluyor.vicdanımı rahatlatmak için bugün güzel bir pasta
yaptım.kendimde regl olunca aklımdan tatlı fikri çıkmaz oldu. Pastaya rendelediğim % 70 bitter çikolatadan 1 minik kare yedim.
4 minik mandalina da yedim.Meyveye asssssssssssslaaaaaaa hayır diyemiyorum.

diyet yapmak istememin nedeni şöyle dün sağlık ocağına kan vermeye gittim ve sabah aç karınla tartıldım.55,5 çıktım.yazın orada 53,5 idim.tam 2 kilo almışım. son aylarda tartının yeri sürekli
değiştiği için tartı sonuçlarım pek güvenilir olmadı.Ama bunun zemini yazınkiyle aynı olduğu için sonucundan eminim.
ayrıca aşure ayında bol bol aşure yediğim için 1- 2 kilo almam kaçınılmazdı.
aşure ayı bitince sıkı diyete girerim diye kendimi şartlandırarak aşureyle bol bol özlem giderdim.,
Bütün bayanlar regl şişkinliğinden dem vurur ama pen regl dönemlerinde şişkinlik hissetmiyorum.çok rahat geçiriyorum.
Bu artı 2 kilo son haftalardaki aşırı karbonhidrat tüketimime bağlı.
Hep söylüyorum en sağlıklısı Akdeniz tipi beslenme.az ve sık, küçük porsiyonlarla sebze ağırlıklı beslenme.
Ama ben bunıu başaramıyorum.karatayın 5 saat kuralı beni çok güzel frenliyor.
YA HEP YA HİÇ olmalı benim için.ortası yok.
Karatayda oruçlu gibi düşünüp 5 sat içinde ağzına tek lokma dahi atmıyorsun.saatin gelincede sıfır karbonhidratlı gıdalarla doyana kadar yiyebilirsin.

HER ŞEY BEYİNDE BİTİYOR.

Ben şu sıralar beynimi hazırlama aşamasındayım.En geç pazartesi ,Salı kilo verme çabalarım başlayacak.
Eve eliptik bisiklet alacaktım.Taşınma durumum vardı; olmadı.Hayırlısı olsun.
Bu kış bu evde kalacağım belli oldu artık.
Evime almak için ertelediğim herşeyi almaya başlayacağım.Eliptik bisiklet de sıranı ilk başlarında yer alıyor.
Bu yıl hayatımı düzene sokmam aralık ayını buldu ama napalım.

OLDUĞU KADAR; OLMADIĞI KADER….
Hayata küsmek yok. Yola devam…
sağlıklı beslenmeye devam...

Sabah 54.2 çıktım. wc yok tabii.
geçen haftaya gore almamışım ama geçen cuma kan vermek için sağlık ocağına gitmiştim.Orada Sabah aç karınla tartıldım.55.5
şok oldum. 2 kilo almışım haberim yok.
bizim okuldaki tartının yerini bırak, okul binasının yeri bile değişti. yeniprefabrik binaya taşındık.birde bizim tartı çok ayakaltında, ona pek güvenmiyordum zaten ama gerçek hiç bu kadar acı bir şekilde yüzüme çarpmamıştı.

bu gazla haftasonu bir sürü aralık ayı hatta hızımı alamayıp 2014 planlamaları yaptım.
2014 ' te 53 kilo olacağım diye kendimi bir güzel gaza getirdim ( baktım olmuyor yılın son 7 günü bir lahana diyeti patlatırım olur biter diyerekte bilinç altımı şimdiden alıştırmaya başaldım. işi sıkı tutmazsa sonunda o iğrenç lahana çorbasıyla başbaşa kalacak.)Akdeniz tipi besleneceğim, yada Mehtap Hanım ın son listesine uyacağım, yada bir diyetisyenin beslenme günlüğünü örnek alacağım: hepsi aynı şey aslında. Karatay iyide, kuruyemişi çok yiyorum,kadın 1 ince belli çay bardağı sadece kahvaltıda diyor, ben her öğün 1-2 çay bardağı yiyorum. serbestya güya.... neyse, ayarsızım işte sonuçta. zaten hamur v.b yemeyince çok mutsuz hissediyorum. hal böyle oluncada Mehtap hanım ın listesi göz kırpmaya başlıyor...
keşke becerebilsemde; diyetisyen serap hanım gibi canımın istediği herşeyden; canım istediği saatte azcık yesem, gözüm doysa, nefsim istemese. yiyip birde sonradan vicdan azabı çekmesem...
ve 53 kilomla, 38- 36 arası bedenimle mutlu mesut aşayıp gitsem.....
dün ailece pazar kahvaltısı keyfini 8.30 - 15.00 ( 1 saatim market ve pastahaneleri dolanıp canımın çok çektiği ve ne olduğunu bir türlü ayırt edemediğim o ŞEY I aramakla geçti... neyse ki küçük bir yerde yaşıyorum arayacağım fazla yer yoktu. tuzlu pastalarda çok güzeldi bu arada.)aralığına yayıp, 2 demlik çay içip, araları bir sürü abidik gubidik ev işleriyle süsleyip;nasılsa sıkı diyete gireceğim moduna yarım kilo tatlı - tuzlu kuru pastayı mideye indirerek son noktayı koyup; ( saat 15 ten sonar tek lokma dahi yemedim. aferin bana . zaten bi semerim kalmıştı ) bugünün pazartesi olduğunu, benim tartılma günüm olduğunu hatırladım.
ve dünya nüfusunun yarısı gibi hemen diyet moduna girdim...
ilk gün için sapmalar oldu ama iyi sayılırım. yağmur çamur demedim 50 dk yürüyüşümüde yaptım. daha ne olsun...

tek kafama takılan yine b 12 düşük çıktı.( itiraf ediyorum, iştahımı dizginleyemiyorum, doyma hissimi yok ediyor diye iğneleri vurulmuş ama sonraki hapları içmemiştim.) kanımda düşük çıktı.
eylül sonunda yaptırdığım tahlilde kanım normaldi.
bu muharrem orucunda 20 gün boyunca iftarda demli çay içtim, yemeklerle birlikte ( normalde çayı çok demli içemem, şeker atmayınca acı geliyor,içemiyorum ama oruç boyunca canım hep çay istedi ve demli içerek ancak tadını alabildim.birde yanında sevdiğim yiyecekler olunca demli demli iyi gitti. İftar sofralarım hatırlayınca şimdi bile ağzım sulandı valla...) sanırım o kansızlık yaptı.
neyse yapacak birşey yok, başa gelen çekilir.
bu öğlen yemeğimi yer yemez aldım haplarımı.düzenli kullanacağım.
vitamin eksikliği ve kansızlık ihmale gelmez...
iştah olayı da beyinde bitiyor.
2014 de ; yine yeniden 53 kilo olacağım....
olmadı yılın son 7 günü bir lahana diyeti patlatırım, olur biter; deeeeeeeeeeeermişim....

54.2 kg.
geçen haftadan 200 gr fazla, görünüşte böyle ama....

geçen cuma sağlık ocağına kan vermeye gittim ve orada tartıldım.oradaki tartıya gore 55.5 im. yazınki kiloma gore 2 kilo fazla.

yeni bir hafta, yeni bir ay başaldı.kendime hayatın her alanında yeni bir sürü hedefler belirledim.

acayip hırs yaptım. 2014 te 53 kilo olacağım...

haftada 400- 500 gr versem yeter. sporsuz zor olacak ama yağmur çamur demeden öğlenleri 1 saat yürüyeceğim....
eve girdikten sonar çocuklardan başımı kurtaramıyorum.

herkese yılın son ayının sağlık,huzur ve bereket getirmesini diliyorum. yılbaşı dileği gibi oldu ama yeni yıla bu morale girersek sonrasıda güzel gelir bence........

bir iş nasıl başlarsa öyle biter....
benim yaşadıklarımdan öğrendiğim bir hayat dersi bu....

benim içimi şimdiden yeni yıl heyecanı kaplamaya başladı....

çünkü hayatımda çok önemli değişiklikler yapmak istiyorum ve bu enerjiyi artık, nihayet, sonunda kendimde görebiliyorum...

bu düşünce bile; beni son günlerde kuş gibi hafifletmeye yetiyor :))))))

gelsin artık 2014....
giden gitsin....
hayat devam ediyor ve edecek....
her şey çok daha güzel olacak.......

benim çikolata zaafım yokmuş, son aylarda kendimi iyice gözlemleyince anladım.
benim zaafım , bulgur, hamur esasında buğdaydan yapılan herşey. bunuda vücut istiyormuş,birşey eksikliğinden oluyormuş, bir yerde okumuştum.dolapta her zaman çocukların çikolatası bulunur,yemek aklıma bile gelmez ama evde bulgur pilavı, makarna pişirdiysem veya börek yaptıysam kokusu aklımı başımdan alır, ve yemeden asla içimdeki o yeme isteği geçmez.bir kaşık alıp tadına bakınca da canım daha çok ister.normal günlerde 1 kaşıkla dururum ama regl dönemlerinde vücudum tamam artık istemiyorum sinyalini gönderene kadar yerim.çok denedim kendimi.
normal dönemlerde, irademe çok güzel hakim oluyorum ama regl döneminde içimdeki yeme canavarına söz geçiremiyorum.
bu yüzden kilo kontrolü çok zor oluyor benim için.
neyse,,allah başka dert vermesin....

Aralık ayı başı itibariyle yeni ay; yeni bir yıl ilhamıyla bir sürü yeni kararlar almıştım. yeni yılda tekrar 53 kiloyu görmek de bunlardan biriydi.( sağlık ocağında 55.5 çıktım. Yazın aynı tartıda 53.5 tim. hedefim yine aynı yerde aynı kiloyu görmek.)
Ama 2 aralık pazartesi b12 ve kan hapı içmeye başladım. Bunlar da benim doyma hissimi yok eden, beyne tokluk hissimin gitmesine engel olan ilaçlar. b12 ; 3 ay önce de kullanmaya başlamıştım.2 kilo almıştım.bir türlüde veremedim. B 12 iştahımı aşırı tetiklediği için toplam 10 iğnenin son 2 veya 3 üçünü vurdurmadım.Tekrar kan tahlili yaptırmak içinde ancak fırsat buldum. B12 vitaminim yine yetersiz.bundan sonra bolca sakatat yiyeceğim.
3 ay önce kan değerlerim normaldi.
Şimdi çıkan kansızlığımı; muharrem ayı içinde 21 gün boyunca iftarda yemekle aynı anda oldukça demli çay içmeme bağlıyorum.yemekten 2 saat sonra içmek gerekiyor biliyorum ama annem çayı yemekle aynı anda sofraya koyardı.yılların alışkanlığını değiştirmek kolay olmuyor.
İlaç aldığım dönemde ; yani aralık sonuna kadar çok dikkat edeceğim.çay veya kahveyi yemek ve ilaç alımından 2 saat sonra yapıyorum.ilacımı mandalina veya portakal eşliğinde alıyorum.C vitamini demirin emilimini destekliyor. )

Dün ; hafta içi yaptığım plana göre alışverişe gidecektim.Eliptik bisklet siparişi verecektim.ve daha bir sürü şey alacaktım.Hava muhalefeti nedeniyle evden dışarı çıkamadım.

Bu engellenmişlik duygusu beni bitiriyor.
İstediğim bir şeyi yapamdığım zaman kendimi yemeğe veriyorum.Evde oluncada sürekli atıştırmak istiyorum.5 saat kuralı falan tanımıyorum. Nasılsa atıştırıp durucam, bari diyete uygun olsun dedim ve fındık kavurmaya karar verdim.evde herkes seviyor, hazırda bulunsun diye fazla miktarda kavurdum.fırını açmışken birde kek atayım, boşa gitmesin dedim.çocuklar çok seviyor. Hazır kek, poğaça hiç almam; o yüzden evde çocuklara sık sık yaparım.
Dün kahvaltı ve öğle yemeğim tam diyetlikti.5 saat kuralına da uydum ama akşamüstü hap içtikten sonra iştahımın önüne geçemedim.
Bu böyle gitmez dedim. Ben bu hapları 3 hafta daha kullanacağım..böyle giderse yeni yılda 60 kilo olurum artık. Bu soğukta parka gidip spor falanda yapamam.Evde zaten yapmıyorum; kaç aydır kös kös oturuyorum; sıfır egzersiz…
60 dan 53 e düşmek mi; 55 ten 53 e düşmek mi? Hagisi daha kolay? Bu durumda en akıllıcası boğazıma hakim olmak.
Buda hap kullanırken imkansız gibi görünüyor.

Beni ne paklar : YA HEP YA HİÇ ….
Bunuda tanıdık bir dost,ilk göz ağrım lahana diyetiyle yapmaya karar verdim.
Cuma günü pazara çıkmıştım.ev meyve sebze dolu.
Sadece ,lahana almadım.2 hafta önce kocaman bir lahana almıştım, benden başka kimse yemediği için azcık vardı.bugünkü çorbaya yetti. Kereviz sapı çok yakıştı bence .pırasa, ıspanak ve brokoli koydum.
Maydanoz koymadım. Bu çorbayı iğrenç yapan pişmiş maydanoz bence.Aslında azcık koyacaktım ama unutmuşum, sonradan da eklemedim. Bolllllll pulbiber koydum.
Çorbam çok güzel oldu. Kaynar kaynar 2 kase içtim.içim ısındı valla.
Bugün meyve günü.bol bol elma ve mandalina yedim.1 armut yedim.yarım nar yedim.
Yarın sebze günü.sebze gününüde seviyorum.
3. gün hem sebze hem meyve günü.
Ben 3 gün yapıp bırakmayı planlıyorum. Çalışırken zor oluyor. Belki devam ederim,duruma göre karar vereceğim.
3 günde 1 kilo vermeyi umuyorum.
Sonrasında da dikkat edip ; şu ilaç faslını kilosuz kapatmayı planlıyorum.

Son günlerde beynimi en çok kemiren düşünce eliptik bisiklet.
Geçen kıştan beri araştırıyorum aslında ama ev taşıma durumum vardı; o yüzden sürekli erteledim. Bu kış buradayız artık, kesinleşti.
Kışın dışarı çıkma şansım hiç yok.En güzeli evde egzersiz yapmak.
Güzel bir eliptik bisiklet alıp, tv nin karşısına kurup her gün çalışmak için can atıyorum.

Lahana diyetinde 2. günüm. sebze günümdeyim.
sürekli sebze yemek beni mutsuz ediyor. tahıl,karbonhidrat vb. tüketmeyince cidden mutsuz hissediyorum. bende her zaman tatlıdan çok tahıl yeme isteği olur. Aşerme tarzında. tahıl grubundaki besinler beyinde sakinleştirici etki yapıyormuş. vücut bu yüzden aşerme moduna geçiyormuş. gayet mantıklı geldi. hamurlu yiyecekleri yapmak bile bana mutluluk veriyor. yani yapım aşamasında bile beyne mutluluk sinyalleri gitmeye başlıyor.
dün meyve günüydü. meyveleri bozulmasın diye balkonda bekletiyorum. içeri alır almaz yemiyoruz ama dün oda ısısına gelmelerini tam bekleyememiş olbilirim. sanırım soğuk mandalina yemekten midemi üşüttüm.
ilk once midem bulandı ve genzime mandalinanın asitli tadı geldi sürekli.
akşamüzeri yemiştim gece yarısına doğru da ishal başladı. sabaha kadar wc ye taşındım.
bu kadar su kaybına ragmen sadece 500 gr gitmiş. uyandığımdan beri bol sıvı tüketiyorum.
kahvaltıda domates, salatalık ve kapya yedim.
12 de çorbamı içtim( tadı çok kötü geldi.neyseki bu işkence yarın bitiyor. bu diyeti her yaptığımda bir daha yapmayacağım, tadıyla tuzuyla herşeyden azcık yerim, günde 1 saat de yürürüm; haftada 1 kilo mutlu mesut veririm daha iyi diyorum ama . misal geçen hafta öyle yapacaktım. yine porsiyon miktarlarını azaltamadım, yürüyüşte sadece 2 gün yaptım. sonuç sıfır kilo kaybı.
döndük yine kürkçü dükkanına.ilk göz ağrım lahana diyeti imdadıma yetişti. kendime baştan kesin sınırlar koymayınca, sonradan hiç koyamıyorum.)
öğlen yemeği olarak zeytinyağlı bamya yemeği yaptım.domates salatalık kemirdim. akşam çorbadan içeceğim. kıvırcık yerim.
yarın daha iyi ; hem sebze hem meyve yenilebiliyor.meyveyi dünkü gbi abartılı yemeyeceğim. sebzeye ağırlık vereceğim.
çorbanın tadını sevsem 7 güne tamamlardım ama yarın son olacak....

cuma günü demir hapım bitti. çok mutluyum. darısı b vitamininin başına.ama o ay sonuna doğru bitecek.

iğrenç lahana çorbasını kaçamakalarla bile olsa 3 gün içtim. dahada içmem :)))))
okulda yerli malı haftasıydı. yaprak sarma çok seviyorum.kendim evde sarsam çok yerim. benden başka yiyen yok. bütün tencere bana kalıyor. 8- 10 sarma yemek için o kadar uğraşmak çok saçma olur.
kısacası misafirlikte falan tadı yerinde bir sarma denk gelirse hiç affetmem.zaten serviste 8-10 tane oluyor.
neyse yerli malı haftasında fazla yemeyeyim diye beynimi şartlandırmak amacıyla pazr günü lahana diyetine başlamıştım.işe yaradı bence.
okula bol bol marul, domates,salatalık götürdüm. karbonhidratlı besinleri tadımlık yedim.
3 günde 600 gr gitmişti ama 24 saat sonra aynen yerine geldi.
24 ssatliğine de olsa tartıda 53.4 görmek çok iyi geldi.
haplar bitene kadar kilo almasam yeter.
akşam yemeğinden sonar canım hiç atıştırma çekmezdi.meyveler gözümün önünde uçuşur ama canım istemezdi ama yemekle b 12 hapını içiyorum .hap içtikten sonar açlıktan gözüm dönüyor resmen . idare etmeye çalışıyorum.az kalorili şeyler yemeye çalışıyorum ama akşam toplamda fazla kalori alıyorum. neyse yaaaaa, 54 ü korusam yeter......

nihayet sipariş verdim. haftaiçi kavuşacağım biisikletime....

dün alışverişe gittim.
bu kışı bu evde geçireceğimiz kesinleşince kendi evime alırım diye ertelediğim bir sürü şeyi aldım.param yetene kadar tabiiki.
daha bir sürü alacaklarım kaldı.onlarıda en kısa zamanda alacağım. aklımda durana kadar gözümün önünde olsun.

eylül bitene kadar düzene gireceğim demiştim ama aralık sonunu buldu.

SAĞLIK OLSUN.
ÇOK DA GEÇ SAYILMAZ......

Filmlerde gördüğümüz sahnelerde hayatın kutlamasının yapıldığı albenili mekanlar, “kırmızı şaraplı kadehlerin süslediği, akşam yemeklerinin keyifle yendiği restoranlardı...”

Akşam yemeği bir kutlamaydı...
Akşam yemeği romantizmdi...
Akşam yemeği keyifti...
Akşam yemeği dinlenmeydi...
Akşam yemeği şıklıktı...
Akşam yemeği, hak edilen ve güzel olan her şeyin ortasındaki estetikti...

Yaşadığımız ve yarattığımız kültür akşam yemeğini böyle şırıngaladı...

Paris’te, New York’ta, Londra’da, Roma’da, Atina’da, İstanbul’da günün en keyifli anı akşam yemeği anıydı...

Dün doktor Ayşegül Çoruhlu’nun “Tokuz Ama Açız” isimli kitabını karıştırıyorum...

“Akşam yemeğinin zararları” başlıklı bölümü görünce irkiliyorum...

doktorların genelde akşam yemeklerinin az yenmesini istediğini biliyorum...

Fakat “Akşam yemeğinin zararları” başlığıyla çıkan bir bölüm, beni korkutuyor...

Akşam yemeğinin az yenmesinden bahsetmiyor doktor Ayşegül Çoruhlu...

Akşam yemeğinin topyekün zararından söz ediyor...
Okurken size aktarmaya karar veriyorum kitabı...
Ayşegül Çoruhlu Alkali diyet kitabının da yazarı...
Bu konuda söyledikleri önemli...

Şöyle diyor:

“Alıştığınız üzere ‘günün en önemli öğünü kahvaltı’ demeyeceğim... ‘Günün en önemli öğünü akşam yemeğidir...’
Ama dikkatinizi çekerim...

En önemlidir derken, yedikleriniz açısından önemli değil, ne yememeniz gerekiyor açısından önemli...
Akşam yemeğinde yemedikleriniz, gün içinde yediklerinizden daha önemli...

Akşam yemeğinin yanlışları, gün içindeki yanlışlardan daha fazla bedel ödetirler...

Akşam kaçta yediğinizin ve ne yediğinizin önemini ne kadar anlatsam az...

Bunun için öğleden sonraki durumu en iyiden, en kötüye doğru sıralayarak gitmeye çalışacağım...”

1.SEÇENEK:

“sağlık açısından birinci seçenek öğleden sonra 4-5 arası akşam yemeğini yemek ve daha sonrasında sadece söğüş sebze, sebze suyu, bitki çayları içerek geceyi tamamlamak...

Bu uygulanabilecek en iyi tercih...

Bu şekilde akşam yemeği yemediğinizde, uygulayacağınız bütün diyetlerden daha hızlı bir şekilde bel bölgesinden kilo kaybedersiniz...

Akşam yemeğini atlarsanız gündüz yediklerinizin kalorisini de saymanız gerekmez...

Çok da yeseniz, akşam yemezseniz beliniz incelir...
Daha önemlisi akşam yemeği yemezseniz biyolojik olarak gençleşirsiniz...

Gece uykuda salınan büyüme hormonu sabaha kadar hücrelerinizi tamir eder... Hollywood ünlüleri gençlik için boşuna büyüme hormonu iğnesi yaptırmıyor...

Kilo verirken sarkmak, kırışmak, avurtları çökmüş hale gelmek istemiyorsanız, akşam yemeğini atlamalısınız...

Ancak bunu yapmak zor geliyor... Çünkü sabah 9, akşam 18 iş hayatı, sosyal yaşam, ailenin bir arada olması, trafik, günlük stres derken akşam yemeğini 4-5 arası yiyemiyoruz...
Elbette akşam yemeği seremonisinden vazgeçemiyoruz...

SAĞLIK İÇİN 2. SEÇENEK;

Diyelim ki akşam 19’da masaya oturmak zorundayız...
O halde akşam 19’dan 2 saat önceye gideceğiz... Saat 17’ye...

17’den hemen önce, 16.30-17 arası küçük bir öğün yapacağız...

Bu ara öğünde badem, ceviz gibi yağlı kuruyemişler, avokado gibi yağlı sebzeler uygun...

Bu ara öğünden sonra akşam yemeğine kadar tamamen aç kalacağız...

Akşam yemeğini 19 yerine 20’de yesek de durum fark etmiyor...

Akşamüstü 17’den sonra akşam yemeğine kadar hiçbir şey yemeyeceğiz...

Bu kural çok önemli...

Çünkü pek çok insan işinden eve dönerken, hele de ara öğünü yapmadıysa acıkıp akşam yemeğinden önceki saatlerde ufak tefek atıştırır...

Bu esnada yediğiniz ufak bir kraker bile zararlı...
Akşam yemeğinden iki saat öncesinden itibaren hiçbir şey yenmemeli...

Bu mesele şeker-insülün dengesi ile alakalı...
Akşam yemeğinden iki saat önce, kanınızda insülin yükseltecek herhangi bir besin maddesinin bulunmaması gerekiyor...”

Akşam yemeğinde neler yasak olmalı?..

“Tüm öğünlerde unlu, şekerli gıdalar, alkol ve şekerli içecekler, kızartmalar, işlenmiş ürünler, cipsler gibi yiyeceklerin yararsız olduğunu bildiğinizi varsayarak saymıyorum...

Bu besinler çocuk büyük herkes için faydasız...
Ancak bunun yanı sıra kilo problemi varsa bazı yararlı besinler de akşam tüketilmemeli:

1) Baklagilleri akşam yemek uygun değil...
Baklagillerin az bir kısmı
protein...

Geri kalan kısmı iyi bir karbonhidrattır...
Akşam için değil, gündüz için uygundurlar...

2) Sağlıklı olduğu halde, akşam tüketemeyeceğiniz ikinci grup kuruyemişlerdir...

sabah öğlen ve akşam 17’ye kadar tüketilebilinir, daha sonra tüketilmesi zararlıdır...

3) Benzer şekilde akşamları; süt-yoğurt-peynir grubu da kilo vermek isteyenler için uygun değil...

Süt-yoğurt-peynir grubunu 17’den önceki öğünlerde tüketeceğiz...

4) Meyveler de saat 17’den önce tüketilmeli...

Akşam yemeğinde neler yiyebiliriz?..

Sebzeler sınırsızdır akşam yemeklerinde...
Söğüş sebze, salata, ızgara sebze, sebze çorbası, zeytinyağlılar, sebze haşlamalar akşam yemeğinde tüketilebilir...

Üstelik yaptığınız yemeklerin yağsız olması gerekmiyor...
Bahsedilen sebze yemeklerini zeytinyağıyla tüketebilir ve pişirebilirsiniz... Baharatların hepsi her öğünde serbesttir...

Akşam öğününü sebzeyle geçirmek idealdir...
Maalesef birçok kişi bunların yanında mutlaka protein istiyor...

Bu durumda yumurta,hindi, tavuk, balık ve et sebzelerle beraber olmak şartıyla tüketilebilir...
Belki ekmeksiz akşam yemeği yemek, pilav, makarna yiyememek, patates kızartmasını mönüden çıkartmak, televizyon karşısında bir dilim kekten çatalın ucuyla alamamak, ayva tatlısından azıcık da olsa tırtıklayamamak, bir kadeh kırmızı şarap içememek size çok zor gelebilir...

En sağlıklı olan, birkaç günde bir hazırlayarak buzdolabında sakladığımız sebze sularını tüketmek...
Akşam yemeğini atlayıp, gece ara ara sebze suyu içerek geçirmeye çalışın... En hızlı bel inceltme, en hızlı gençleşme, en hızlı güzelleşme formülü bu...”

REHA MUHTAR - GAZETE VATAN, 24 KASIM 2013

53.7 okuldaki tartı sonucu. ( wc yok)
cumaya gore - 300 gr.
dün tam karataylık beslendim. 2 öğün yaptım. en son saat 3 te yemek yemiş,güzele karnımı doyurmuştum.
cumartesi de çarşı- pazar derken 5-6 saat yürümüşüm.
pazarda Sabah 11 den gece 11e kadar hep ayaktaydım; temizlik yaptım.eşim 5 kilo hamsi getirdi.temizleyip buzluğa attım.
demekki totoyu kaldırınca kilolar gidiyor. tabii birde az yiyince, sürekli atıştırıp,tıkıştırmayınca....
bu gazla bugünde tam karataya devam dedim.okulda meyve saatinde canım o kırmızı elmadan çok çekti ama yemedim.
akşama hamsi var, ailece sıcak sıcak bol bol yerim diye ogle yemeğini atlayıp,2 öğün yapacaktım yine.
ama komşumun kayınvalidesine hoşgeldine gittik.gitmesem olmazdı.
7-8 kaşık fasulye turşusu, 2 orta boy haşlanmış patates ve 1 ceviz kadar tatlı kurabiye yedim.
eşim erken uyumak istedi ve balığı erkenden hazırladım.balığın tadı sıcak sıcak çıkar boşver karatayı dedim; kendime bir güzel gaz verdim ve 5 saat kuralını hiçe sayarak 18.30 da 3. öğünümü yedim. 1 tabak balık ve 2.y.t. kadar salata. üstüne de incir.tatlı niyetine.

sonar internetin başına oturdum. bilgisayar mutfakta olunca, yemek düşünesi aklımdan gitmedi.zaten sofrada da doyduğumu hisetmemiştim.bana kalsa yine yemezdim ama çocuklar sürekli birşeyler istedi.onlara hazırlarken çok canım çekti ve zaten tam doymamışken nefsime hakim olamadım.
yemekten sonar tek lokma dahi yemicektim güya; pişmanım ama yapcak birşey yok.yarın tam karatay a devam..
saat 19-21 aralığında
1elma,1 armut,1 tatlı kurabiye,yarım yumurta,yarım dilim ekmek, 1ç. b. yer fıstığı,1ç.b. süt tüketimim oldu.
olmasydı iyiydi ama napalım. ancak bu kadar dayanabildim. marul yıkayıp elimin altına koyup gelip gidip yesem daha iyiydi ama marul yıkamaya üşendim. hem sebze yemek insanı tatmin etmiyor zaten.

eliptik bisiklet siparişi vermiştim fakat stokta yokmuş.
bu haftasonuna doğru başlayacaktım. ocak sonunda tatile gidicem oraya fit görüntüyle gideceğim diye beynimi şartlandırmıştım.(7 haftam kalmış bu arada.)
akşamüzeri eliptik bisikletin olmadığı haberini aldıktan sonar; yine o bildik engellenmişlik duygusuyla tatmin hissini yiyeceklerde aradım.
yeme davranışımın kökenine indim bence.
bundan sonar bu sorunun çözümü üzerine odaklanacağım.

ÇİĞNEMEDEN YUTMAK....

Bu da en nefret ettiğim huyum ve çok büyük yanlış aslında.sindirim ağızda başlıyor.
lokmaları 22 kere çiğnemek gerekiyormuş. ben en az 10 - 12 kez çiğnemeye çalışıyorum.aklıma gelirse tabii.
mesela bu gece 4 incir yiyene kadar ancak tatmin olabildim. elimin altında olsa yarm kiloyu yerdim, o ayrı bir sorun zaten.

doğrusu 1 incir alıp minik minik ısırarak, ağzımda daha uzun sure tutup, tatmin olma hissini ağızda sağlayarak ( mideye inince tatmin olma hissi sıfır oluyor) yemek.

bundan sonar bu konuya odaklanacağım.

NE YEDİĞİN, NE KADAR YEDİĞİN, NASIL YEDİĞİN , NEREDE YEDİĞİN ÇOK ÇOK ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİ.

BESLENMENİN 4 K KURALI OLSUN BU.
AKLIMA GELDİKÇE EKLEMELER YAPARIM...

Brde eski insanlar ( sağlığına dikkat edenler); bir öğün yiyip vücut o öğünü sindirip atıklarını boşaltmadıkça; kısacası wc ye çıkmadan hiç birşey yemezlermiş. çok mantıklı geldi bana...
birde uygulayabilsem....

53.7 kg.

haftasonu 1 gün aralıksız ev temizliği, 1 günde 5-6 saat alışveriş için yürüyüş + sıkı diyet modunda beslenme olunca sonuç ;
2 günde - 300 gr oldu.
geçen haftasonu da böyle olmuştu.
bu tempoyu bütün hafta uygulasam super olacak ama ancak bu kadar yapabiliyorum :KK43:(((((

X