- 13 Eylül 2015
- 21.743
- 68.415
Merhaba nevos,ilk mesajdaki domateslerine bayildim,ben de kurutmustum bir ara.Hazine hazine.Salatasi bile oluyor ennfesss.Evet canım öyle daha lezzetli oluyor:)Daha doğal oluyor tadı:)
O zaman benim bilgi eksik,ama bendeki o bulgaristanlilarin kullandigi.Cunki ana nene tohumu kullaniyorlar ve veren bulgaristan muhaciri...Dağ kekiğine zahter diyorlar evet . Ama çubrutsa daha farklıymış. Yerine kullanılabildiğine göre benziyor tatları. Zahterin her türlüsünü biliyorum hataydan getirtiyorum.
O zaman sizde çubrutsa var. Belki de aynı şey herkes bi isim takıyorO zaman benim bilgi eksik,ama bendeki o bulgaristanlilarin kullandigi.Cunki ana nene tohumu kullaniyorlar ve veren bulgaristan muhaciri...
Aynen canım bizde çok seviyoruz.Merhaba nevos,ilk mesajdaki domateslerine bayildim,ben de kurutmustum bir ara.Hazine hazine.Salatasi bile oluyor ennfesss.
Fakat benim bir sinisi curumustu,niye,direk siniye dizince,cok sicakti hava,pismis:)
Sonra sineklendi,attim.Sonra sininin tersine,bez uzerine dizmeye basladim.
Sorunsuz kurudu.
Tuzsuz da yaptim,sorun olmadi.
Bu yil 3 kasa domates alsam anca yeter denk gelirse...
Hatta onu ufalariz ya,onlar oylece mutfaga asiyor,oradan kullaniyor,tarhana,dolma,herseye...O zaman sizde çubrutsa var. Belki de aynı şey herkes bi isim takıyorfotoğraflarına baktım dağ kekiğine çok benziyor gerçekten ama diğer ismi mercimek otu yazıyor.
Burasi marmara,deniz havasi var o yuzden korkmustum ama guzel kurudu,arti ortude olunca ortu suyu emiyor,bir taraftan ortu bir taraftan domates kuruyor.Kabakta kurutmustum ama kulliyen ziyanlik,birseyde degerlendiremedim,ne yaptiysam guzel olmadi:)Aynen canım bizde çok seviyoruz.
Canım mutfak biraz deneme yanılma istiyor.Yani herkesin farklı olabiliyor.Havadan,mlazemeden,ortamdan:)
Sineklenme ,bozulma hiç yaşamadım.Hatta geçen yıl biraz geç kuruttum yinede kurudular:)Şimdi yapacak arkadaşlar ne kadar biz yardımcı olsakta veya yaptıklarımızı yazsakta kendi yöntemlerini bulmalılar:)
Aslında dediğin gibi en garantisi örtüye sermek :)Yada temiz bir kartonada olabilir:)Ama işte bunun içinde yer olmalı:)Benim balkon büyük 3 tane masa koydum tepsiler üzerinde oradan oraya gezdiriyorum:)
Sizin oralarda kuruması zor zaten:)Burasi marmara,deniz havasi var o yuzden korkmustum ama guzel kurudu,arti ortude olunca ortu suyu emiyor,bir taraftan ortu bir taraftan domates kuruyor.Kabakta kurutmustum ama kulliyen ziyanlik,birseyde degerlendiremedim,ne yaptiysam guzel olmadi:)
Visne simdi olur mu yav,hang8 bolge orasi?Vişne zamanı geçmek üzere bu hafta yapabilirsen yap
Yok yanlis anlattim,yani ben beceremedim sanirim,kabagi yazin her turlu severim.Yazinda mahrum olmayayim dedim ama bizim kulturumuzde ya da ailelerde kurutma yokdiyeyim,o yuzden el yordamiyla pisirdim.Illa bir inceligi vardir onunda.Baktim olmuyor,gecen yil adamakilli pisirdim,5 dk once kapatip porsiyonladim kucuk kaplara,kisin 5 dk pisirdim.YogurtlaSizin oralarda kuruması zor zaten:)
Damak tadı alışkanlıklar diyelim:)
Aynen canım yani damak tadı derken bende onu kasdettim:)Visne simdi olur mu yav,hang8 bolge orasi?
Yok yanlis anlattim,yani ben beceremedim sanirim,kabagi yazin her turlu severim.Yazinda mahrum olmayayim dedim ama bizim kulturumuzde ya da ailelerde kurutma yokdiyeyim,o yuzden el yordamiyla pisirdim.Illa bir inceligi vardir onunda.Baktim olmuyor,gecen yil adamakilli pisirdim,5 dk once kapatip porsiyonladim kucuk kaplara,kisin 5 dk pisirdim.Yogurtla
enfes oldu.Kurusunu becerebilsem yer de tutmaz ne guzel...
O kavurmadan bahsedilmis,onu nasil kavuruyorsunuz ornegin,bir de meraktan dilimli patlican kurutmustum,Allahim kararmaktan marsiga dondu:)Aynen canım yani damak tadı derken bende onu kasdettim:)
Benim yaşadığım bölgelerde hep kurutma kültürü var:)
Öyle olunca kış için mutlaka çeşitli sebzeleri kurutuyoruz:)Tabi hem çeşitlilik hem tasarruf sağlanıyor:)
O yüzden kurutma kavurmasını severiz:)Pişirme yöntemlerini az çok biliriz.Siz çok bilmeyince nasıl yapacağınızı ,tadı nasıl olur bilmemeniz gayet normal:)
Yoksa dediğin gibi kabak çok çabuk kuruyor ve hiç yer kaplamıyor:)
Patlıcanı alacalı soyuyoruz, yemeklik doğruyoruz.Parmak kadar tabirini kullanayım:)İşte tepsiye,örtüye seriyoruz nasıl istersen,ipe bile takabilirsin:)Sonra kışın onu haşlıyoruz yani çabuk haşlanmaz ,bibere göre falan daha fazla haşlanıyor.Tadına bakabilirsin.O kavurmadan bahsedilmis,onu nasil kavuruyorsunuz ornegin,bir de meraktan dilimli patlican kurutmustum,Allahim kararmaktan marsiga dondu:)
Her turlu mutfaga acigim,12 yaslarindayken gizli tarif deneyip begenmezsem annem gormeden cope atardim
Ooo ben bunu deneriiimPatlıcanı alacalı soyuyoruz, yemeklik doğruyoruz.Parmak kadar tabirini kullanayım:)İşte tepsiye,örtüye seriyoruz nasıl istersen,ipe bile takabilirsin:)Sonra kışın onu haşlıyoruz yani çabuk haşlanmaz ,bibere göre falan daha fazla haşlanıyor.Tadına bakabilirsin.
Sonra bilirsin patlıcan bol yağlı olunca lezzetli olur:)Yani kızartma yapınca ayrı bir güzel oluyor.
O sebeple yağı normal zeytinyağlı veya kavurma yemeklerine göre biraz fazla olacak .Soğan kavuruyoruz,dilersen sarımsak ekliyorsun:)
Salça ekleyip haşladığımız patlıcanları atıyoruz,tuz ekliyoruz.Çok sık olmasada karıştırıyoruz.Sonra yemeğimiz hazır:)Dilersen bunun içine kurutulmuş haşlanmış biberleri ve daha önce ıslattığımız domatesleri koyabiliriz:)
Dene canım bir şey kaybetmezsin belki beğenirsin önümüzdeki yıllarda daha fazla yaparsın:)Ooo ben bunu deneriiim
Az bisey kurutayim bahceden,hacim de olmuyor ya saklarken,20kilo domates 1 posete iniyor:)
Zaten sogan neye yakismaz,simdi bile yenir valla,tesekkurler nevos,iyi gecelerDene canım bir şey kaybetmezsin belki beğenirsin önümüzdeki yıllarda daha fazla yaparsın:)
Rica ederim iyi gecelerZaten sogan neye yakismaz,simdi bile yenir valla,tesekkurler nevos,iyi geceler
Bulunduğunuz şehire bağlı:)Domates kurusunu bende yapmak istiyorum ama bezdemi kurumalı yoksa tepside falan mı . Yaptıklarınız çok güzel görünüyo
Anladımm. Doğrudur vallahi bilemiyorum belki de aynısıdırHatta onu ufalariz ya,onlar oylece mutfaga asiyor,oradan kullaniyor,tarhana,dolma,herseye...